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Comparison of NaCl and D-Pinitol Content of Freeze-Dried Ice Plant, Natural and Purified Commercial Salts and their Radical Scavenging Activity 원문보기

한국식품위생안전성학회지 = Journal of food hygiene and safety, v.34 no.6, 2019년, pp.595 - 600  

Sim, Wan-Sup (Department of Food Science and Biotechnology, Kangwon National University) ,  Park, Sung-Ho (Department of Food Science and Biotechnology, Kangwon National University) ,  Choi, Sun-Il (Department of Food Science and Biotechnology, Kangwon National University) ,  Cho, Bong-Yeon (Department of Food Science and Biotechnology, Kangwon National University) ,  Choi, Seung-Hyun (Department of Food Science and Biotechnology, Kangwon National University) ,  Han, Xionggao (Department of Food Science and Biotechnology, Kangwon National University) ,  Jang, Gill-Woong (Department of Food Science and Biotechnology, Kangwon National University) ,  Kwon, Hee-Yeon (Department of Food Science and Biotechnology, Kangwon National University) ,  Choi, Ye-Eun (Department of Food Science and Biotechnology, Kangwon National University) ,  Men, Xiao (Department of Food Science and Biotechnology, Kangwon National University) ,  Yoon, Sangjin (Department of Food Science and Biotechnology, Kangwon National University) ,  Kim, Young-Jun (Department of Food Science and Technology, Seoul National University of Science and Technology) ,  Cho, Ju-Hyun (Haram Central Research Institute) ,  Lee, Ok-Hwan (Department of Food Science and B)

초록
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본 연구는 아이스플랜트의 기능성 소금 대체제로서의 가능성을 조사하고자 천연 및 정제소금과의 NaCl, D-pinitol, 총 페놀, 총 플라보노이드DPPH 라디칼 소거능에 대한 기초자료를 비교 조사하였다. 아이스플랜트 동결건조분말의 NaCl 함량을 분석한 결과 19%이었고 D-pinitol의 함량은 777 mg/100 g으로 천일염 및 정제염에 비해 NaCl 함량은 유의적으로 낮으나 D-pinitol을 함유하고 있어 건강기능성에는 도움이 될 것으로 사료된다. 또한, 아이스플랜트 동결건조분말의 총 페놀플라보노이드 함량은 각각 115 mg/100 g 및 985 mg/100 g을 함유하고 있어 DPPH라디칼 소거능의 항산화효과를 갖는 것으로 나타났다. 따라서 아이스플랜트 분말의 bioactive compound을 함유한 대체 소금 천연소재로서 가능성을 확인한 기초 연구를 제공하였다.

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

This study investigated the suitability of freeze-dried ice plant (Mesembryanthemum crystallinum) as the source of an edible healthy salt alternative by examining the content of NaCl, D-pinitol, total phenols, total flavonoids, and DPPH radical scavenging activity compared with those of natural and ...

주제어

AI 본문요약
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문제 정의

  • This study was to investigate a natural salt alternative by comparing the NaCl and D-pinitol contents of freeze-dried ice plant with natural and purified salts. The NaCl contents of freeze-dried ice plant, natural and purified salts were 19±0.
  • 또한, 아이스플랜트 동결건조분말의 총 페놀 및 플라보노이드 함량은 각각 115 mg/100 g 및 985 mg/100 g을 함유하고 있어 DPPH라디칼 소거능의 항산화효과를 갖는 것으로 나타났다. 따라서 아이스플랜트 분말의 bioactive compound을 함유한 대체 소금 천연소재로서 가능성을 확인한 기초 연구를 제공하였다.
  • 본 연구는 아이스플랜트의 기능성 소금 대체제로서의 가능성을 조사하고자 천연 및 정제소금과의 NaCl, Dpinitol, 총 페놀, 총 플라보노이드 및 DPPH 라디칼 소거능에 대한 기초자료를 비교 조사하였다. 아이스플랜트 동결건조분말의 NaCl 함량을 분석한 결과 19%이었고 Dpinitol의 함량은 777 mg/100 g으로 천일염 및 정제염에 비해 NaCl 함량은 유의적으로 낮으나 D-pinitol을 함유하고 있어 건강기능성에는 도움이 될 것으로 사료된다.
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