최소 단어 이상 선택하여야 합니다.
최대 10 단어까지만 선택 가능합니다.
다음과 같은 기능을 한번의 로그인으로 사용 할 수 있습니다.
NTIS 바로가기대한지역사회영양학회지 = Korean journal of community nutrition, v.24 no.6, 2019년, pp.497 - 511
김정현 (배재대학교 가정교육과) , 경민숙 (세대학교 대학원 식품영양전공) , 박인영 (인천 남동구 어린이급식관리지원센터) , 박영심 (신한대학교 식품조리과학부 식품영양학전공)
Objectives: This study aimed to develop a school-centered healthy eating environment for children in elementary care classrooms and prevent incorrect eating habits and obesity through the development and application of standardized healthy eating habit-forming educational materials. Methods: Ten sch...
핵심어 | 질문 | 논문에서 추출한 답변 |
---|---|---|
초등 돌봄교실이란? | 초등 돌봄교실은 초등학교 내에 별도 시설(전용 또는 겸용교실 등)이 갖추어진 공간에서 돌봄이 필요한 학생들을 대상으로 정규수업 이외에 이루어지는 돌봄 활동으로, 초등학생 저학년(1~2학년)을 중심으로 맞벌이·저소득층·한부모가정 등의 돌봄이 꼭 필요한 학생을 대상으로 운영되고 있다[1]. 이러한 방과 후 돌봄 교육은 정규 교육과정 보완 및 특기적성 프로그램 등을 통해 학부모의 사교육비 경감에 도움이 될 뿐만 아니라 안전하고 교육적인 장소에서 보육 서비스를 제공하며, 취약계층 자녀들을 지원함으로써 실질적인 교육복지를 실현하고자 하는 목적을 가지고 현재 점차적으로 확대되고 있다[2]. | |
돌봄 교실의 문제점은? | 돌봄교실은 현재 양적, 질적으로 확대가 되고 있지만, 돌봄교실은 여전히 수요에 비해 공급이 매우 부족하며, 운영에 있어 지역 격차가 크고 학생들을 위한 질 높은 프로그램 제공이 다소 부족하다는 문제점 등이 있다[3]. 특히 초등 돌봄교실에서 가장 필요한 부분이 식생활교육이지만, 조리작업 환경이 제공되지 않고 있는 현재의 상황에서는 거의 이루어지고 있지 않고 있다. 또한 초등학생의 비만율은 저학년에서 고학년으로 갈수록 증가하는 경향을 보이고 있는 만큼 건강 체중을 유지하기 위한 간식 제공이나 식생활 교육 등의 필요성이 더욱 증대되고 있다[4]. | |
방과 후 돌봄 교육의 장점은? | 초등 돌봄교실은 초등학교 내에 별도 시설(전용 또는 겸용교실 등)이 갖추어진 공간에서 돌봄이 필요한 학생들을 대상으로 정규수업 이외에 이루어지는 돌봄 활동으로, 초등학생 저학년(1~2학년)을 중심으로 맞벌이·저소득층·한부모가정 등의 돌봄이 꼭 필요한 학생을 대상으로 운영되고 있다[1]. 이러한 방과 후 돌봄 교육은 정규 교육과정 보완 및 특기적성 프로그램 등을 통해 학부모의 사교육비 경감에 도움이 될 뿐만 아니라 안전하고 교육적인 장소에서 보육 서비스를 제공하며, 취약계층 자녀들을 지원함으로써 실질적인 교육복지를 실현하고자 하는 목적을 가지고 현재 점차적으로 확대되고 있다[2]. 초등 돌봄교실은 주로 초등학교 저학년 학생들 위주로 운영되고 있으며, 돌봄교실에서 여러 가지 프로그램을 배우며 정규수업 이외의 시간을 가능한 가정과 유사한 생활환경을 제공하면서, 편하고 안전하게 시간을 보낼 수 있도록 운영되고 있다. |
Korean Educational Development Institute. 2019 Guidelines for afterschool [internet]. Afterschool Portal System; 2018 [cited 2019 Sep 10]. Available from: https://www.afterschool.go.kr/.
Ministry of Education. 2019 Operation guidelines for new semester afterschool. Sejong: Ministry of Education; 2018.
Kim HW. A suggestion for improvement of after-school. Ministry of Education; 2010 Dec.
Korea Health Promotion Institute. 2016 Annual report. Seoul: Korea Health Promotion Institute; 2017.
Ministry of Education. Sample data analytics results of physical growth, health screening of students [Internet]. Ministry of Education; 2016 [cited 2019 Sep 10]. Available from: https://www.moe.go.kr/main.do.
Kim HR, Lee SH, Choi JM, Oh YI. Children's obesity and underweight among low income families in Korea: Status, implications and policy options. Korea Institute for Health and Social Affairs; 2011 Dec. Report No. 2011-07.
Ministry of Education. 2014 School health examination sample survey. Sejong: Ministry of Education; 2015.
Korea Centers for Disease Control and Prevention. Korea health statistics 2017: Korea National Health and Nutrition Examination Survey [Internet]. Ministry of Health and Welfare; 2018 [cited 2019 Sep 10]. Available from: https://knhanes.cdc.go.kr/knhanes/index.do.
Sung EJ. Establishment of roadmap for intervention study of adolescent obesity to prevent and control metabolic disease. Korea Centers for Disease Control & Prevention; 2016 Apr. Report No. 2015-ER-6402-00.
Lee YS, Lim HS, Chang NS, Ahn HS, Kim CI, Kim KN et al. Nutrition through the life cycle. 4th ed. Paju: Gyomoonsa; 2017.
Yoo KH. Effects and problems of dining-out behavior on dietary habits. Seoul: National Assembly of Korea; 2004.
Ministry of Education. 2017 Sample data analytics results of physical growth, health screening of students [Internet]. Ministry of Education; 2018 [cited 2019 Sep 10]. Available from: https://www.moe.go.kr/main.do.
Kim HJ. Relationships among nutrient intake status, dietary balance and sugar-containing food intake of elementary school students in Daegu area [master's thesis]. Keimyung University; 2010.
Cho MY, Lee MJ, Lee YM. A study on utilization and consumption promotion of seafood in elementary school lunch program. Korean J Food Culture 2003; 18(2): 139-150.
Kyeon YK. Application of practical nutrition education program for the improvement of dietary habits and attitudes of elementary students [master's thesis]. Seoul National University of Education; 2006.
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.