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논문 상세정보

한국인을 위한 생애주기별 식생활 지침 - 변천 과정 및 영양사 니즈 조사

Life Cycle-based Dietary Guidelines for Koreans - Examination of Historical Changes and Dietitians' Needs -

Abstract

This study examined the historical changes of and dietitians' needs for the Life Cycle-based Dietary Guidelines for Koreans. Content analysis of relevant documents, a survey of 307 dietitians, and in-depth interviews with eight dietitians were conducted. The dietary guidelines published between 2003 and 2004 included one set of common guidelines and several sets of dietary action guides corresponding to six target groups: pregnant and lactating women, infants and toddlers, children, adolescents, adults, and the elderly. The guidelines were revised between 2008 and 2011 and consisted of six sets of guidelines for the target groups without common guidelines. The dietitians considered five or six as appropriate numbers of guidelines for each group. Needs for separate guidelines for women of child-bearing age and male workers were reported. The dietitians preferred one set of common guidelines with specific action guides for each target group and wanted easier and more specific messages to be included in the new guidelines. It is suggested that the Life Cycle-based Dietary Guidelines for Koreans should be revised to reflect such dietitians' needs.

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식생활 지침
식생활 지침이란?
식생활과 건강문제의 관련성에 대한 과학적 근거를 토대로 국민의 질병 위험을 감소시키고 건강을 증진시키기 위해 필요한 올바른 식생활 원칙을 제시한 것이다

식생활 지침은 식생활과 건강문제의 관련성에 대한 과학적 근거를 토대로 국민의 질병 위험을 감소시키고 건강을 증진시키기 위해 필요한 올바른 식생활 원칙을 제시한 것이다. 식생활 지침은 1980년에 미국에서 처음으로 제정되었다.

일관성 있는 식생활정책
일관성 있는 식생활정책을 위해 제정된 국민 공통 식생활 지침에서 나타난 단점은?
국민 공통 식생활 지침은 누구에게나 바람직한 기본적인 식생활 지침을 제시하고 있으므로 생애주기별 특수성을 반영하지 못한다는 단점을 가지고 있다

이에 2016년에 보건복지부, 농림축산식품부, 식품의약품안전처가 함께 “국민 공통 식생활 지침”을 제정, 공표하여 일관성 있는 식생활정책을 추진하고자 하였다(Ministry of Health and Welfare & Korea Health Industry Development Institute 2015). 그러나 국민 공통 식생활 지침은 누구에게나 바람직한 기본적인 식생활 지침을 제시하고 있으므로 생애주기별 특수성을 반영하지 못한다는 단점을 가지고 있다. 또한 지난 2008~2011년에 개정된 생애주기별 식생활 지침의 활용도가 높았던 점을 고려하여, 2016년에 제정된 국민 공통 식생활 지침과 2015년에 개정된 한국인 영양소 섭취기준을 반영한 생애주기별 식생활 지침의 개정이 필요하리라 사료된다.

식생활 지침
식생활 지침을 생애주기별로 제정한 나라는 어떤 이유 때문인가?
식생활의 실태 및 문제점은 생애주기별로 다른 양상을 보 이므로, 국민 식생활의 개선을 위한 식생활 지침의 활용도와 실효성을 높이기 위해 생애주기별 식생활 지침을 별도로 제정

식생활의 실태 및 문제점은 생애주기별로 다른 양상을 보 이므로, 국민 식생활의 개선을 위한 식생활 지침의 활용도와 실효성을 높이기 위해 생애주기별 식생활 지침을 별도로 제정한 나라들이 있다. 일본의 경우, 1985년에 후생성(현 후생 노동성)이 범국민을 대상으로 “건강 만들기를 위한 식생활 지침”을 제정하였고, 이를 토대로 1990년에는 대상 집단을 생애주기별로 세분화하여 각 집단의 특성에 따른 구체적인 식생활 목표를 제시한 “건강 만들기를 위한 식생활 지침(대상 특성별)”을 제정하였다(Ministry of Health and Welfare 1997).

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