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Background: Depending on the processing method, the raw materials constituents change in various ways. In particular, a heat treatment process, such as steaming, changes the color and aroma of a raw material to increase its palatability and number of physiologically active ingredients. Methods and R...

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AI 본문요약
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문제 정의

  • 따라서 본 연구에서는 5 - 6년근에 비해 상대적으로 활용도가 낮은 4년근 인삼을 이용하여 인삼 가공 시 많이 사용하고 있는 공정인 증숙을 조건별로 처리하여 증숙 온도와 시간이 4년근 인삼의 색도, 일반성분, 총 폴리페놀 함량 그리고 진세노사이드 함량 등을 분석하여 제품 개발에 필요한 자료를 얻기 위해 수행하였다.
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질의응답

핵심어 질문 논문에서 추출한 답변
인삼이란? A. Meyer)은 오갈피나무과 (Araliaceae)에 속하는 다년생 식물로, 주로 사용되는 뿌리는 일반 탄수화물 (60 - 70%), 단백질과 아미노산 등을 포함한 질소화합물 (12 - 16%), 사포닌 (3 - 6%), 지방산과 페놀화합물 등의 지용성 성분 (1 - 2%), 회분 (4 - 6%), 수용성 비타민 (0.05%) 등으로 구성되어 있다 (RDA, 2014).
인삼이 효능은 무엇인가? 인삼은 주요 약리성분으로 보고된 인삼 사포닌 (진세노사이드)과 산성다당체 등 비사포닌계 성분들의 복합적인 작용으로 면역력 증진, 항암 및 항산화 효과, 혈당 강화, 콜레스테롤 흡수 저하 (Park et al., 1996; Yun et al., 2001; Lee et al., 2004; Nam, 2005) 등의 약리 효과가 인정되어 의약품과 건강기능식품의 소재로 이용되고 있다. 
인삼의 가공방법 중 열을 가하는 공정의 장단점은 무엇인가? , 2007). 열을 가한 후증기를 이용하여 가공하는 방식은 조리수와의 직접적인 접촉이 없어 삶기에 비해 원료의 색채와 풍미를 살릴 수 있지만 열에 의한 영양성분의 손실이 일어날 수 있다 (Jang et al., 2018).
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참고문헌 (24)

  1. Korean Journal of Medicinal Crop Science Choi 18 118 2010 Changes of chemical compositions and ginsenoside contents of different root parts of ginsengs with processing method 

  2. Journal of the Korean Society of Food Science and Nutrition Ha 34 247 2005 10.3746/jkfn.2005.34.2.247 Chemical components of red, white and extruded root ginseng 

  3. Journal of Ginseng Research Hong 31 222 2007 10.5142/JGR.2007.31.4.222 Changes on physicochemical properties of Panax ginseng C. A. Meyer during repeated steaming process 

  4. 임가영, 장세영, 정용진. 증숙 및 습식분쇄 조건에 따른 인삼의 품질 특성. 한국식품영양과학회지 = Journal of the Korean Society of Food Science and Nutrition, vol.39, no.7, 1005-1010.

  5. Jang, Hye-Lim, Park, Seo-Yeon, Nam, Jin-Sik. The Effects of Heat Treatment on the Nutritional Composition and Antioxidant Properties of Hempseed (Cannabis sativa L.). 한국식품영양과학회지 = Journal of the Korean Society of Food Science and Nutrition, vol.47, no.9, 885-894.

  6. 김염, 김연주, 전지나, 왕초, 민진우, 정선영, 양덕춘. 새로운 자동 구증구포방법에 의한 인삼사포닌의 변환 및 이화학적 특성. 韓國資源植物學會誌 = Korean journal of plant resources, vol.25, no.4, 473-481.

  7. Korean Journal of Medicinal Crop Science Kim 14 36 2006 Histological characteristics of Korean red ginseng in steaming processes 

  8. Korean Journal of Horticultural Science and Technology Kim 28 216 2010 Investigation of ginsenosides in different parts of Panax ginseng cultured by hydroponics 

  9. 김효진, 이지연, 유보람, 김혜란, 최재을, 남기열, 문병두, 김미리. 흑삼 제조과정 중 증포 횟수에 따른 에탄올 추출물의 항산화 활성. 한국식품영양과학회지 = Journal of the Korean Society of Food Science and Nutrition, vol.40, no.2, 156-162.

  10. Korean Journal of Food Science and Technology Kim 39 494 2007 Quality and functional properties of red ginseng prepared with different steaming time and drying methods 

  11. Yakhak Hoeji Kim 35 432 1991 Preparation of a 20(R)-Ginsenoside Rh2 and the 20(S) epimer from protopanaxadiol saponins of Panax ginseng C. A. Meyer 

  12. 이준경, 정지혜, 임재각. 인삼분말을 첨가한 떡볶이용 가래떡의 품질특성. 한국식품영양과학회지 = Journal of the Korean Society of Food Science and Nutrition, vol.40, no.3, 426-434.

  13. Korean Journal of Medicinal Crop Science Lee 12 237 2004 Antioxidant activities of leaf, stem and root of Panax ginseng C. A. Meyer 

  14. 2017 ginseng statistics Ministry of Agriculture, Food and Rural Affairs(MAFRA) 39 2018 

  15. Journal of Ginseng Research Nam 29 1 2005 10.5142/JGR.2005.29.1.001 The comparative understanding between red ginseng and white ginsengs, processed ginsengs(Panax ginseng C. A. Meyer) 

  16. Use of agricultural products processing National Institute of Agricultural Sciences and Technology(NIAST) 1017 2012 

  17. Korean Journal of Pharmacognosy Oh 47 84 2016 Comparison of physicochemical properties and malonyl ginsenoside contents between white and red ginseng 

  18. Korean Journal of Ginseng Science Park 20 256 1996 A comparative biological study of the rhizome and main root from red and white ginsengs 

  19. Ginseng Rural Development Adminstration(RDA) 264 2014 

  20. 송미란, 김미리, 김현호, 추석, 이가순. 인삼정과의 제조에 있어 당 종류에 따른 품질학적 특성. 한국식품영양과학회지 = Journal of the Korean Society of Food Science and Nutrition, vol.39, no.7, 999-1004.

  21. 우관식, 고지연, 김현영, 이용환, 정헌상. 재배방법에 따른 고구마의 품질특성 및 화학성분 변화. 한국식품과학회지 = Korean journal of food science and technology, vol.45, no.3, 305-311.

  22. Journal of the Korean Society of Food Science and Nutrition Yoon 34 1572 2005 10.3746/jkfn.2005.34.10.1572 Changes in physicochemical compounds with heating treatment of ginseng 

  23. Korean Journal of Medicinal Crop Science Yu 26 240 2018 10.7783/KJMCS.2018.26.3.240 Influence of sodium concentrations on growth, physiological disorder symptoms, and bed soil chemical properties of 2-year-old ginseng 

  24. Journal of Ginseng Research Yun 25 107 2001 Cancer chemopreventive compounds of red ginseng produced from Panax ginseng C. A. Meyer 

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