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[국내논문] 서울 강서지역 유통 콩나물 및 숙주나물중 카벤다짐 잔류실태 조사 및 위해성 평가
Monitoring and Risk Assessment of Carbendazim Residues in Soybean Sprout and Mungbean Sprout from Markets in Western Seoul 원문보기

한국식품위생안전성학회지 = Journal of food hygiene and safety, v.34 no.4, 2019년, pp.348 - 353  

황래홍 (서울특별시 보건환경연구원) ,  박성규 (서울특별시 보건환경연구원)

초록
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LC/MS/MS를 이용하여 2019년 1월부터 6월까지 서울 강서지역에 유통하는 콩나물 및 숙주나물 82건에 대한 카벤다짐 모니터링을 실시한 결과 숙주나물에서는 카벤다짐이 검출되지 않았으며 콩나물에서는 59건중 6건에서 카벤다짐이 검출되어 10.2% 의 검출율을 나타내었다. 카벤다짐이 검출된 콩나물 6건중 5건이 허용기준을 초과하여 검출건수 대비 83.3%의 부적율을 나타내었다. 검출된 카벤다짐의 농도는 최소 0.012 mg/kg, 최대 0.104 mg/kg, 평균 0.063 mg/kg 이었으며 6건중 5건이 재래시장에서 유통되는 비포장 제품이었다. 카벤다짐이 검출된 6건의 원료수입국은 수입산이 3건, 출처불명이 3건 이었으며 국내산으로 표시된 제품은 없었다. 카벤다짐이 검출된 콩나물에 대한 위해성 평가결과 %ADI 값이 1 이하로 인체에 미치는 위해도는 안전한 수준인 것으로 평가되었다.

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

This study was conducted to monitor the carbendazim residues in soybean and mungbean sprouts using LC-MS/MS method. Eighty-two samples were collected from markets in western Seoul. No carbendazim was detected in mungbean sprouts, however, it was detected in 6 among 59 soybean sprout samples showing ...

주제어

AI 본문요약
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문제 정의

  • 이에 본 연구에서는 최근 정밀분석에 많이 사용되고 있는 LC-MS/MS를 이용하여 서울시 강서지역 대형 유통점 및 재래시장에서 유통중인 콩나물과 숙주나물에 대한 카벤다짐 의 잔류실태를 조사하고 그 위해성을 평가하여 안전먹거리 확보를 위한 기초자료로 활용코자 한다.
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질의응답

핵심어 질문 논문에서 추출한 답변
콩나물과 숙주나물의 정의는? 콩나물과 숙주나물은 비타민과 무기질의 공급원 으로서, 식생활의 서구화로 인해 고지방 고칼로리 위주의 식사를 하게 되는 현대인에게 균형잡힌 영양을 제공할수 있는 식품이다1).
종자소독제는 일반적으로 어떻게 사용되고 있으며 오남용시 어떤 위험이 있는가? 일반적으로 잔류농약은 생산성 증진과 농작물 재배의 편의성 등으로 인해 없어서는 안 될 중요한 약제로 사용되고 있으나 오남용의 경우 농산물에 잔류하여 인체에 유해를 끼칠 우려가 있으므로 이들 농약에 대한 철저한 사후관리와 감시체계는 반드시 필요하다6-7).
콩나물이 갖는 좋은 효능은 무엇인가? 콩나물에는 비타민 C와 아스파라긴산이 풍부하게 함유되어 있어 우리 몸에서 알코올을 해독하는데 도움을 줄수 있으며, 다량의 섬유소가 함유되어 있으므로 숙변 완화 및 변비 예방에 효과가 있는 것으로 알려져 있다2). 숙주나물의 경우에도 섬유소가 풍부하고 열량이 낮으며 지방대사에 관여하는 비타민 B2가 들어있어 비만인 사람들의 다이어트에 좋은 것으로 알려져 있다3).
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참고문헌 (17)

  1. Kim, Y.G., Park, J.T., Hong, S.S.: Determination and confirmation of the carbendazim residue in soybean sprout. The Korean Journal of Pesticide Science , 2(3), 79-84 (1998). 

  2. https://terms.naver.com/entry.nhn?docId=4367107&cid=42776&categoryId=59916 (accessed 10 July, 2019). 

  3. https://terms.naver.com/entry.nhn?docId=1993447&cid=48180&categoryId=48248 (accessed 10 July, 2019). 

  4. Lee, J.B., Shin, J.S., Jeong, M. Hye., Park, Y.K., Kang, K.Y.: The Effect of Fungicide Carbendazim on Hepatic detoxication systems of rat. The Korean Society Of Pesticide Science , 9(4), 338-346 (2005). 

  5. Lee, J.B., Sung, P.N., Jeong, M.H., Shin, J.S., Kang, K.Y.: Effects of carbendazim on DNA, gene and chromosome. The Korean Society Of Pesticide Science , 8(4), 288-298 (2004). 

  6. Kim, I.Y., Uung, Y.M., O, H.S., K, S.T.: Monitoring and risk assessment of pesticide residues in commercial environment- friendly agricultural products distributed using LCMS/ MS in seoul metropolitan area. Korean J. Food Sci. Technol., 47(3), 306-320 (2015). 

  7. Tu, O.K., Jung, B.K., Kim, G.S., Jeong, E.G., Kim, J.G., Kim, M.H.: Efficiency of eluting solvents for solid-phase extraction during multiresidue analysis of 16 pesticides in cucumber. Korean J. Environ. Agric., 21, 90-95 (2002). 

  8. Hwang, L.H., Lee, S.D., Kim, J.G., Kim, J.Y., Park, S.H., Kim, J.H., Park, J.H., Han, C.H., Kim, M.S.: Determination of Carbendazim in Commercial Agricultural Products by LC-MS/MS. J. Food Hyg. Saf . 32(2), 1-6 (2017). 

  9. Kim, J.Y., Hwang, L.H., Yuk, D.H., Lee, J.K., Park, S.H., Kim, J.H., Park, J.H., Park, J.S., Kim, M.S.: A survey on Residual Characteristics of Triazole Pesticides in Commercial Agricultural Products Collected from Gangseo Area in Seoul and Risk Assessment (2011-2015). Report of S.I.H.E . 52, 107-116 (2016). 

  10. Kim, I.Y., Uung, Y.M., O, H.S., K, S.T.: Monitoring and risk assessment of pesticide residues in commercial environment- friendly agricultural products distributed using LCMS/ MS in seoul metropolitan area. Korean J. Food Sci. Technol., 47(3), 306-320 (2015). 

  11. Chen, H., Liu, X., Wang, C., Wang, Q., Jiang, Y., Yin, P., Zhu, L.: Simultaneous determination of thiophanate-methyl and its metabolite carbendazim in tea using isotope dilution ultra performance liquid chromatography-tandem mass spectrometry. J. Chromatographic Sci ., 165, 1-8 (2013). 

  12. 10.1016/j.aca.2010.08.016 Dujaković, N., Grujić, S., Radišić, M., Vasiljević, T., Laušević, M.: Determination of pesticides in surface and ground waters by liquid chromatography-eletrospray-tandem mass spectrometry. Analytica Chimica Acta . 678, 63-72 (2010). 

  13. Dioumaeva, I.: LC/MS/MS of Fungicides and Metabolites in Orange Juice with Agilent Bond Elut Plexa and Poroshell 120. available at WWW.agilent.com/chem., 1-8 (2012). 

  14. Hollosi, L., Bousova, K., Ates, Ebru., Mittendorf, K.: Determination of carbendazim and benomyl residues in oranges and orange juice by automated online sample preparstion using TLX-LC-MS/MS. available at www.thermoscientific.com., 2-9 (2012). 

  15. Nakamura, M., Furuki, Y., Watanabe, F., Mizukoshi, K., Taniguchi, M., Nemoto, S.: Determination of carbendazim, thiophanate, thiophanate-methyl and benomyl residues in agricultural products by liquid chromatography-tandem mass spectrometry. J. Food Hyg. Saf. Sci., 52(3), 148-155 (2011). 

  16. 10.1016/j.foodcont.2012.01.025 Bienvenida, G.L., Lucīa, J.M., Juan, G.R., Marina, V.P., Laszlo, P., Natividad, R.M., Antonio, M.D.: Study on the occurrence of pesticide residues in fruit-based soft drinks from the EU market and morocco using liquid chromatography- mass spectrometry. J. Food control , 26, 341-346 (2012). 

  17. Ministry of Food and Drug Safety: Pesticide MRLs in Agricultural Commodities, available at www.mfds.go.kr., 93 (2019). 

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