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[국내논문] 콩의 수화 공정에서 수화 온도에 따른 콩(Glycine max)의 수화 및 단백질 용출 특성
Effect of soaking temperature on soaking characteristics of soybean (Glycine max) during rehydration process 원문보기

Journal of applied biological chemistry, v.62 no.3, 2019년, pp.251 - 255  

박현우 (Department of Food Science and Biotechnology, College of Agricultural and Life Science, Kangwon National University) ,  한원영 (Department of Functional crop, National Institute of Crop Science Milyang) ,  윤원병 (Department of Food Science and Biotechnology, College of Agricultural and Life Science, Kangwon National University)

초록

콩의 수화 공정에서 수화 온도에 따른 수분함량의 변화 및 단백질 용출을 분석하기 위하여 콩의 수화 특성 및 단백질 용출특성을 확인하였다. 수화 온도가 증가함에 따라 콩의 수화 속도는 증가하는 경향을 나타내었으며, 이러한 수화 특성이 Peleg 모델을 통해 분석되었다($R^2>991$). 초기수분함량으로부터 목표수분함량(130%)까지 수화시키기 위해 25, 35 그리고 $45^{\circ}C$ 수화에서 필요한 수화시간은 각각 12.6, 3.11, 그리고 2.31시간을 나타내어 수화 온도가 증가함에 따라 목표함량에 도달하기 위한 수화시간이 급격히 짧아지는 것을 확인할 수 있었다. 수화공정에 따른 콩의 품질을 분석하기 위해 수화에 따른 단백질 용출량 또한 확인하였으며, 이 또한 Peleg 모델을 이용하여 분석하였다($R^2>0.941$). 단백질 용출 속도는 수화 온도가 증가함에 따라 증가하는 경향을 나타내었으며, 수화 온도가 증가함에 따라 수화에 필요한 시간도 줄어들지만 그에 따른 단백질 용출량 또한 증가하는 것을 확인할 수 있었다. 수분함량과 단백질 용출을 분석하기 위해 개발된 두 모델을 이용하여 목표수분함량까지 수화하였을 때의 콩의 단백질 용출량을 분석하였으며, 25, 35 그리고 $45^{\circ}C$에서 각각 35.2, 93.1 그리고 103.0 mg/g을 나타내어, $25^{\circ}C$의 수화온도에서 12.6시간의 수화시간이 콩의 품질을 고려한 최적 수화공정임을 확인하였다.

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

The effect of soaking temperature on the moisture uptake and the protein loss of soybeans during soaking process investigated. As the soaking temperature increased, the soaking rate significantly increased and Peleg model was suitable for describing the soaking characteristics of the soybean with hi...

주제어

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문제 정의

  • 수화 온도에 따른 콩의 수화 및 단백질 용출 kinetics 분석과 예측 모델 개발을 통해 콩의 가공적성을 고려한 콩 가공품의 품질 최적화가 가능하다. 따라서 본 연구에서는 콩의 수화 시 수화 온도에 따른 수분함량 변화 및 단백질 용출의 분석 및 모델을 개발하였고, 이를 이용하여 콩의 품질을 고려한 최적 수화공정을 개발하였다.
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질의응답

핵심어 질문 논문에서 추출한 답변
콩의 특징은? 콩(Glycine max)은 우리나라에서 삼국시대부터 재배되어 왔으며, 아시아 지역에서 밭에서 나는 고기로 일컬어지며 주요 식자원으로써 이용되어 왔다. 보리, 쌀 등의 곡류를 주식으로 하는 우리나라 식생활에서도 쌀 다음으로 소비되고 있으며, 혼반용, 콩나물, 장류, 두부 등 다양한 방식으로 섭취되어 예로부터 식물성 단백질 공급원으로써 주요한 역할을 해왔다[1].
열풍건조나 천일건조를 통해 건조한 콩으로 유통되는 이유는? 콩은 수확 직후 약 20~25%의 수분함량을 가지고 있으며, 이로 인해 운송 및 저장이 어렵다. 따라서 콩은 수확 후 대부분 열풍건조나 천일건조를 통해 건조한 콩으로 유통이 이루어진다[2-5].
수화 공정이 매우 복잡한 이유는? 수화 공정은 운동량, 물질, 열 전달현상이 동시에 연관되는 공정이기 때문에[9], 수화 공정은 매우 복잡한 공정 중 하나이다. 이러한 수화 공정은 콩의 수분함량을 증가시켜 가공 용이성을 증가시키는 동시에 수화 시 수용성 단백질이 용출되게 된다[10].
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참고문헌 (20)

  1. Kwon SH (1972) Origin and importance of protein and oil of Korean soybean, Korean J Food Sci Technol 4(2): 158-161 

  2. Park, Hyeon Woo, Yoon, Won Byong. Prediction of the intermittent drying behavior of soybeans [Glycine max(L.)] using novel multilayered mass transfer simulation with an image analysis. Drying technology, vol.37, no.10, 1228-1238.

  3. Park, Hyeon W., Han, Won Y., Yoon, Won B.. Drying Characteristics of Soybean (Glycine Max) Using Continuous Drying and Intermittent Drying. International journal of food engineering, vol.14, no.9, 20180057-.

  4. Rafiee, Shahin, Sharifi, Mohammad, Keyhani, Alireza, Omid, Mahmoud, Jafari, Ali, Mohtasebi, Seyed Saeid, Mobli, Hossain. Modeling Effective Moisture Diffusivity of Orange Slice (Thompson Cv.). International journal of food properties, vol.13, no.1, 32-40.

  5. Soponronnarit, Somchart, Swasdisevi, Thanit, Wetchacama, Somboon, Wutiwiwatchai, Wivat. Fluidised bed drying of soybeans. Journal of stored products research, vol.37, no.2, 133-151.

  6. Pan, Z., Tangratanavalee, W.. Characteristics of soybeans as affected by soaking conditions. LWT- Food science and technology, vol.36, no.1, 143-151.

  7. Park, Hyeon Woo, Yoon, Won Byong. Development of a Novel Image Analysis Technique to Detect the Moisture Diffusion of Soybeans [Glycine max (L.)] During Rehydration Using a Mass Transfer Simulation Model. Food and bioprocess technology : an internatinal jounrnal, vol.11, no.10, 1887-1894.

  8. Seo, Ji-Hyun, Lee, Sam-Pin. Production of Fibrinolytic Enzyme from Soybean Grits Fermented byBacillus firmusNA-1. Journal of medicinal food, vol.7, no.4, 442-449.

  9. Yilbas, B., Hussain, M., Dincer, I.. Heat and moisture diffusion in slab products due to convective boundary condition. Heat and mass transfer = Wärme- und Stoffübertragung, vol.39, no.5, 471-476.

  10. Lima, F.S.d., Kurozawa, L.E., Ida, E.I.. The effects of soybean soaking on grain properties and isoflavones loss. LWT- Food science and technology, vol.59, no.2, 1274-1282.

  11. AOAC (1990). In Official methods of Analysis, Association of Official Analytical Chemists, Washington, D.C., USA 

  12. Bradford, Marion M.. A rapid and sensitive method for the quantitation of microgram quantities of protein utilizing the principle of protein-dye binding. Analytical biochemistry, vol.72, 248-254.

  13. Guiné, Raquel P.F., Fernandes, Raquel M.C.. Analysis of the drying kinetics of chestnuts. Journal of food engineering, vol.76, no.3, 460-467.

  14. PELEG, M.. An Empirical Model for the Description of Moisture Sorption Curves. Journal of food science : an official publication of the Institute of Food Technologists, vol.53, no.4, 1216-1217.

  15. Rafiq, Aasima, Chowdhary, Juri, Hazarika, Manuj Kumar, Makroo, Hilal Ahmad. Temperature dependence on hydration kinetic model parameters during rehydration of parboiled rice. Journal of food science and technology, vol.52, no.9, 6090-6094.

  16. Marques, B.C., de Matos Jorge, L.M., Jorge, R.M.M.. Chemical properties and water absorption kinetics of transgenic corn grain (2B587 Hx) and its conventional isoline (2B587). Journal of cereal science, vol.71, 93-98.

  17. ABU‐GHANNAM, NISSREEN, McKENNA, BRIAN. Hydration Kinetics of Red Kidney Beans (Phaseolus vulgaris L.). Journal of food science : an official publication of the Institute of Food Technologists, vol.62, no.3, 520-523.

  18. Jideani, V.A., Mpotokwana, S.M.. Modeling of water absorption of Botswana bambara varieties using Peleg's equation. Journal of food engineering, vol.92, no.2, 182-188.

  19. Seyhan-Gurta F, Mehmet AK, Evranuz OE (2001) Water diffusion coefficients of selected legumes grown in Turkey as affected by temperature and variety, Turk J Agric For 25(5): 297-304 

  20. Sopade, P.A., Ajisegiri, E.S., Badau, M.H.. The use of Peleg's equation to model water absorption in some cereal grains during soaking. Journal of food engineering, vol.15, no.4, 269-283.

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