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NTIS 바로가기시설원예ㆍ식물공장 = Protected horticulture and plant factory, v.28 no.4, 2019년, pp.420 - 428
문종필 (국립원예특작과학원 시설원예연구소) , 박석호 (국립원예특작과학원 시설원예연구소) , 권진경 (국립농업과학원 에너지환경공학과) , 강연구 (국립원예특작과학원 시설원예연구소) , 이재한 (국립원예특작과학원 시설원예연구소) , 김형권 (국립농업과학원 에너지환경공학과)
This study is the heating energy saving test of the high-bed strawberry crown heating system. The system consists of electric hot water boiler, thermal storage tank, circulation pump, crown heating pipe(white low density polyethylene, diameter 16mm) and a temperature control panel. For crown heating...
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핵심어 | 질문 | 논문에서 추출한 답변 |
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딸기에 대한 부분냉난방 연구에서 어떻게 생산량을 증대 시켰는가? | 최근에는 온수보일러, 온풍난방기, 히트펌프(Lee 등, 2011) 및 증발냉각(Nam 등, 2014) 등을 이용하여 시설전체를 냉난방하는 방식에서 벗어나 온도에 민감한 부분을 대상으로 부분냉난방을 실시하여 꽃눈분화 촉진, 병해 방지, 에너지 절감을 실현하는 연구가 꾸준히 수행되어 왔다(Cho 등, 1994; Nam 등, 2002; Kim 등, 2002; Jun 등, 2008; Kim 등, 2010a, 2010b; Kawasaki 등, 2011; Choi 등, 2013). 특히 딸기에 대한 부분냉난방 연구에서는 대관령, 무주 등 고랭지에서 재배되고 있는 사계성 딸기를 대상으로 딸기의 온도 민감부인 관부(크라운부)를 15oC의 냉수로 집중 냉방하여 혹서기 7~8월의 고온스트레스로 인한 생육장해 및 생산량 감소를 극복함으로써 관행적인 재배방식에 비해 생산량을 30%까지 증대시킬 수 있었다. 부분냉방에 대한 선행연구 및기술개발 과정에서 딸기의 관부가 온도에 특히 민감하다는 것을 확인할 수 있었다(Moon 등, 2014). | |
우리나라 딸기 생산액은 얼마인가? | 우리나라 딸기 생산액은 2017년 현재 1조 3,964억원으로 전체 농업생산액의 2.8%를 차지하고 있으며 수박, 토마토, 오이 다음으로 생산량이 많은 채소이다(MAFRA, 2018). 딸기 재배면적은 2017년 현재 5,907ha이며 시설재배 면적은 5,783ha로서 98%를 차지하고 있다(MAFRA, 2018). | |
딸기 시설 재배에서 주용한 요소는 무엇인가? | 딸기 재배면적은 2017년 현재 5,907ha이며 시설재배 면적은 5,783ha로서 98%를 차지하고 있다(MAFRA, 2018). 시설재배에서는 온도, 습도, 광, 탄산가스 농도에 대한 환경조절이 매우 중요하다. 특히 온도에 대한 환경 관리는 차광, 환기, 냉난방 및 보온 등이 필요하며 에너지 비용에 직접 영향을 미치고 있어 그 중요성이 매우 크다(Park 등, 2010). 최근에는 온수보일러, 온풍난방기, 히트펌프(Lee 등, 2011) 및 증발냉각(Nam 등, 2014) 등을 이용하여 시설전체를 냉난방하는 방식에서 벗어나 온도에 민감한 부분을 대상으로 부분냉난방을 실시하여 꽃눈분화 촉진, 병해 방지, 에너지 절감을 실현하는 연구가 꾸준히 수행되어 왔다(Cho 등, 1994; Nam 등, 2002; Kim 등, 2002; Jun 등, 2008; Kim 등, 2010a, 2010b; Kawasaki 등, 2011; Choi 등, 2013). |
Cho, I. H., Y. H. Woo., H. Nishina, and Y. Hashimoto, 1994. Studies on zone cooling of greenhouse in the daytime in summer and occurrence of blossom-end rot in tomato plants. Journal of Biological Production Facilities & Environmental Control 3:36-41. (in Korean)
Jun, H. J., J. G. Hwang, M. J. Son, and D. J. Choi. 2008. Effect of root zone temperature on root and shoot growth of strawberry, Journal of Bio-Environment Control 17:14-19. (in Korean)
Kawasaki, Y., K. Suzuki, K. Yasuba, and M. Takaichi. 2011. Effect of local air heating by a hanging duct near the tomato shoot apex and flower clusters on vertical temperature distribution? fruit yield and fuel consumption. Hort. Res. 10:395-400. (In Japanese)
Kim, K. D., Y. S. Ha, K. M. Lee, D. H. Park, S. G. Kwon, J. M. Park, and S. W. Chung. 2010a. Development of temperature control technology of root zone using evaporative cooling methods in the strawberry hydroponics, Journal of Bio-Environment Control 19:183-188. (in Korean)
Kim, K. D., Y. S. Ha, K. M. Lee, D. H. Park, S. H. Kwon, W. S. Choi, and S. W. Chung.2010b. Development of temperature control technology of root zone using multi-line heating methods in the strawberry hydroponics, Journal of Bio-Environment Control 19:189-194. (in Korean)
Kim, T. Y., Y. H. Woo, I. H. Cho, K. D. Kim, and J. W. Lee. 2002. Effects of energy saving on partial heating for pot flower bench cultivation, Proceedings of the 2002 Annual Conference of the Korean Society for Bio-Environment Control 44-47. (in Korean)
KoJi, M. 2012. Energy saving warming technology for strawberry cultivation. Information Corner(Vegetable Information June 2012 Issue) Fukuoka Prefecture Agricultural Experiment Station Vegetable Department(https://vegetable.alic.go.jp/yasaijoho/joho/1206/joho01.html)
Ministry of Agriculture, Food and Rural Affairs(MAFRA). 2018. Greenhouse status for the vegetable grown in facilities and the vegetable productions in 2017 ed. Sejong, Korea. (in Korean)
Ministry of Agriculture, Food and Rural Affairs(MAFRA). 2018. Principal statistics for agriculture, forestry, livestock and food in 2017 ed. Sejong, Korea. (in Korean)
Moon, j. p., G. C. Kang, J. K. Kwon, Y. Paek, T. S. Lee, S. S. Oh, and M. H. Nam. 2016. Spot heating technology development for strawberry cultivated in a greenhouse by using hot water pipe, Journal of The Korean Society of Agricultural Engineers 58:71-79. (in Korean)
Nam, S. W. 2002. Estimation of soil cooling load in the root zone of greenhouses, Journal of Bio-Environment Control 11:151-156. (in Korean)
Park, J. W., Y. S. Ha, K. D. Kim, D. H. Park, K. M. Lee, H. J. Jun, S. G. Kwon, W. S. Choi, and S. W. Chung. 2010. Modeling of medium temperature drops of the elevated-bench hydroponics for strawberry cultivation during low temperature season, Journal of Bio-Environment Control 19:123-129. (in Korean)
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