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프로바이오틱스 안전성 문제 개선을 위한 안전성 평가방법의 제안
Suggestion of a Safety Evaluation Procedure to Improve Probiotic Safety 원문보기

Journal of dairy science and biotechnology, v.38 no.2, 2020년, pp.99 - 111  

김세정 (숙명여자대학교 위해분석연구센터) ,  윤요한 (숙명여자대학교 위해분석연구센터) ,  오세종 (전남대학교 농업생명과학대학)

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

Probiotics are actively being studied for their efficacious anticancer, anticholesterol, and antidiabetic properties. As novel probiotic strains are being developed continuously, new strain-specific safety issues may be reported. Therefore, a procedure for the safety evaluation of probiotic strains ...

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문제 정의

  • 신청하는 프로바이오틱스 원료 섭취로 인한 안전성 관련 자료(이상반응, 독성, 부작용 사례, 섭취 시 주의사항 등)에 대한 학술지 논문, 국내․외 정부보고서, 국제기구 보고서 등의 데이터베이스 검색 결과를 제출하도록 제시한다. 검색결과는 검색 데이터베이스와 검색어, 결과에 대한 서술 및 출처를 포함하도록 한다.
  • 국외에서는 프로바이오틱스 허가만을 위한 가이드라인을 별도로 제공하여 관리하고 있으나, 국내의 경우 건강기능식품 기능성 원료 인정을 위한 전반적인 자료 제출 가이드라인을 제공하고 있고, 프로바이오틱스 원료에 대한 구체성과 특이성 은 부족한 실정이다. 이에 프로바이오틱스의 특성을 고려한 안전성 평가 절차 개선의 필요성이 있다고 판단되었으며, 따라서, 본 논고를 통해 국내․외 프로바이오틱스 안전성 평가 현황을 분석하고, 안전성 평가 절차 확립을 위한 방안을 제시하였다.
  • 인체적용시험 과정에서 관찰된 이상반응이나, 안전성 지표 변화에 대한 관찰 결과를 제출하도록 한다. 인체적용시험의 정보(대상자, 시험물질, 섭취량 및 섭취기간, 안전성 지표 종류 및 결과)를 정리 하여 기술하도록 한다.
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참고문헌 (26)

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  18. Food and Agriculture Organization of the United Nations [FAO], World Health Organization [WHO]. Guidelines for the evaluation of probiotics in food [Internet]. 2002 [cited 2020 May 7]. Available from: https://www.who.int/foodsafety/fs_management/en/probiotic_guidelines.pdf 

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  22. European Food Safety Authority [EFSA]. Opinion of the scientific committee on a request from EFSA related to a generic approach to the safety assessment by EFSA of microorganisms used in food/feed and the production of food/feed additives. EFSA J. 2005;226:1-12. 

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  25. National Center for Complementary and Integrative Health [NCCIH]. Probiotics: what you need to know [Internet]. 2019 [cited 2020 Apr 30]. Available from: https://www.nccih.nih.gov/health/probiotics-what-you-need-to-know 

  26. Food and Drug Administration [FDA]. GRAS Notice Inventory [Internet]. 2019 [cited 2020 Apr 30]. No. GRN 000813. Available from: https://www.accessdata.fda.gov/scripts/fdcc/?setGRASNotices&sortGRN_No&orderDESC&startrow1&type 

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