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제주도 손바닥선인장 추출물의 표면소독제로써의 항균효과
Effect of Antimicrobiotic of Opuntia ficus-indica on Surface Disinfection 원문보기

Journal of Korean biological nursing science, v.23 no.1, 2021년, pp.1 - 10  

권영란 (경북대학교 간호대학) ,  김다송 (조선대학교 생명화학고분공학과) ,  신현재 (조선대학교 생명화학고분공학과)

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

Purpose: To verify the anti-microbiotic activity and to develop eco-friendly surface disinfectants using the Opuntia ficus-indica extract. Methods: The stem and fruits of the Opuntia cultivated in Jeju Island were extracted with hot water, 70% EtOH and 100% MeOH, respectively. To examine the antimic...

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문제 정의

  • 본 연구는 국내의 천연물을 이용하여 표면 소독제로써의 항균효과를 실험하였고 천연물 활용한 기초자료를 제공할 수 있다는데 의의가 있다.
  • 본 연구는 제주도산 손바닥선인장 추출물의 부위별과 추출 용매 방법에 따라 세균과 진균을 이용하여 항균 효과를 확인하였고, 표면 소독제로써 사용 가능성을 확인해 보았다. 손바닥선인장 줄기보다 열매 추출물의 생육저해환을 형성하는 지름의 크기가 더 컸고, 비교적 낮은 농도(250 mg/mL)에서도 생육저해환을 형성하였다.
  • 본 연구는 제주도산 손바닥선인장의 부위 및 추출용매에 대한 항균 효과를 세균과 진균을 이용한 대조군 비교 실험 연구이다.
  • 본 연구에서는 제주도산 손바닥선인장, 백년초(Opuntia ficus-indi- ca) 추출물이 표면 소독제로써의 항균 효과가 있는지를 검증하여, 제주도산 손바닥 선인장 추출물이 표면 소독제로써의 사용 가능성을 파악하기 위함이다.
  • 암피실린은 그람 양성균과 그람 음성균에 넓게 항균 활성을 보이지만, 항생제에 내성이 생긴 균에 항균 효과에 한계가 있으므로, 항생제에 내성인 생긴 균에 대한 손바닥선인장 추출물의 항균 효과를 보고자 대조군으로 사용하였다. 암피실린은 박테리아의 세포막합성을 저해하는 메커니즘으로 살균 효과를 나타내며 넓은 항균 영역을 보유하고 있어서 그람 양성균, 그람 음성균 등에 효과적으로 작용한다[30].
  • 제주도산 손바닥선인장, 백년초의 항균 효과를 실험실에서 살펴본 결과 여러 균에 대하여 항균활성을 가지고 있어 천연물을 활용한 소독제로 활용 가능성을 확인해 보았다. 본 연구 결과에서 백년초, 제주도산 손바닥선인장 추출물은 항생제에 내성이 생긴 균에 생육 저해환이 형성되었다는데 의의가 있다.
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참고문헌 (30)

  1. Kim YH. Pathogen Micrology. 4th ed. Seoul: Hyeonmunsa; 2008. p.106-110. 

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  3. Rutala WA, Weber DJ. Modern advances in disinfection, sterilization, and medical waste management in wenzel RP, editor. Prevention and Control of Nosocomial Infections. 4th ed. Philadelphia: Lippincott Williams & Wilkins; 2003. p.542-574. 

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  7. Rutala WA, Weber DJ, The healthcare infection control practices advisory committee (HICPAC). Guideline for disinfection and sterilization in healthcare facilities (2008) [Internet]. Atlanta: Center for Diseases Control and Prevention; 2019 May [cited 2019 May 24]. Available from: https://www.cdc.gov/infectioncontrol/guidelines/disinfection/ 

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  9. MaryAnn TS, Deborah LC. Infection control in the dental office. 12. Chapter Surface Disinfection [Internet]. Switzerland: Springer; 2020 [Cited 2019 Nov 18]. Available from:https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-030-30085-2_12 

  10. Song X, Vossebein L, Zille A. Efficacy of disinfectant-impregnated wipes used for surface disinfection in hospitals: a review. Antimicrobial Resistance and Infection Control. 2019;8:139. https://doi.org/10.1186/s13756-019-0595-2 

  11. Centers for Diseases for Control and Prevention. Guidelines for disinfection and sterilization in healthcare facilities (2008) [Internet]. Atlanta: National Center for Emerging and Zoonotic Infectious Diseases, Division of Healthcare Quality Promotion; 2008 [cited 2016 Sep 18] Available from: https://www.cdc.gov/infectioncontrol/guidelines/disinfection/disinfection-methods/chemical.htm 

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  30. Whalen Karen. Lippincott's illustrated review: pharmacology. 6th ed. Lim DY translators. Philadelphia, PA: Lippincott Williams & Wilkins; 2014. p.484-485 

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