$\require{mediawiki-texvc}$

연합인증

연합인증 가입 기관의 연구자들은 소속기관의 인증정보(ID와 암호)를 이용해 다른 대학, 연구기관, 서비스 공급자의 다양한 온라인 자원과 연구 데이터를 이용할 수 있습니다.

이는 여행자가 자국에서 발행 받은 여권으로 세계 각국을 자유롭게 여행할 수 있는 것과 같습니다.

연합인증으로 이용이 가능한 서비스는 NTIS, DataON, Edison, Kafe, Webinar 등이 있습니다.

한번의 인증절차만으로 연합인증 가입 서비스에 추가 로그인 없이 이용이 가능합니다.

다만, 연합인증을 위해서는 최초 1회만 인증 절차가 필요합니다. (회원이 아닐 경우 회원 가입이 필요합니다.)

연합인증 절차는 다음과 같습니다.

최초이용시에는
ScienceON에 로그인 → 연합인증 서비스 접속 → 로그인 (본인 확인 또는 회원가입) → 서비스 이용

그 이후에는
ScienceON 로그인 → 연합인증 서비스 접속 → 서비스 이용

연합인증을 활용하시면 KISTI가 제공하는 다양한 서비스를 편리하게 이용하실 수 있습니다.

LC-MS/MS를 이용한 식·약 공용 농산물의 곰팡이독소 분석 및 위해평가
Determination of Mycotoxins in Agricultural Products Used for Food and Medicine Using Liquid Chromatography Triple Quadrupole Mass Spectrometry and Their Risk Assessment 원문보기

한국식품위생안전성학회지 = Journal of food hygiene and safety, v.36 no.1, 2021년, pp.24 - 33  

최수정 (서울시보건환경연구원) ,  고숙경 (서울시보건환경연구원) ,  박영애 (서울시보건환경연구원) ,  정삼주 (서울시보건환경연구원) ,  최은정 (서울시보건환경연구원) ,  김희선 (서울시보건환경연구원) ,  김은정 (서울시보건환경연구원) ,  황인숙 (서울시보건환경연구원) ,  신기영 (서울시보건환경연구원) ,  유인실 (서울시보건환경연구원) ,  신용승 (서울시보건환경연구원)

초록
AI-Helper 아이콘AI-Helper

2019년 1월부터 11월까지 서울약령시장에서 유통되는 식·약 공용 농산물 총 187건을 대상으로 곰팡이독소 동시다성분 SPE 컬럼으로 정제 후 LC-MS/MS로 분석하여 곰팡이독소 8종의 동시분석법 유효성을 검증하고, 확립된 분석법으로 곰팡이독소 오염도 파악 및 위해평가를 실시하였다. LC-MS/MS를 이용한 동시분석법의 유효성 검증은 매질효과, 직선성, 검출한계, 정량한계, 정확성 및 정밀성으로 하였다. 매질 보정 검량선의 상관계수(r2)는 0.9999이상의 우수한 직선성을 보였고, 검출한계는 0.02-0.11 ㎍/kg였고, 정량한계는 0.06-0.26 ㎍/kg였고, 회수율은 81.2-118.7%였고, 상대표준편차는 0.33-8.90%로 우수한 재현성을 나타냈다. 확립된 분석법으로 검사한 결과 기준이 설정된 아플라톡신은 B1이 1.18-7.29 ㎍/kg (기준: 총 아플라톡신 15.0 ㎍/kg이하, B1 10.0 ㎍/kg이하)으로 기준 이내로 검출되었고, 아플라톡신 B2, G1 및 G2는 검출되지 않았다. 기준이 미 설정된 곰팡이독소는 푸모니신(0.84-14.25 ㎍/kg) 오크라톡신 A (0.76-17.42 ㎍/kg) 및 제랄레논(1.73-15.96 ㎍/kg)이 검출되었다. 위해평가 결과 아플라톡신 B1의 1일 인체노출량은 0.00052 ㎍/kg b.w./day였고, 푸모니신 및 제랄레논의 일일섭취한계량 대비 각각 0.04%, 0.24%였고, 오크라톡신 A의 주간섭취한계량 대비 4.76%로 우리나라 국민들이 식·약 공용 농산물 섭취로 인한 곰팡이 독소 위해도는 안전한 것으로 평가되었다.

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

For this study, we surveyed concentrations of 8 mycotoxins (aflatoxin B1, B2, G1, G2, ochratoxin A, fumonisin B1, B2 and zearalenone) in agricultural products used for food and medicine by liquid chromatography-tandem mass spectrometry and conducted a risk assessment. Samples were collected at the Y...

주제어

AI 본문요약
AI-Helper 아이콘 AI-Helper

* AI 자동 식별 결과로 적합하지 않은 문장이 있을 수 있으니, 이용에 유의하시기 바랍니다.

문제 정의

  • . 따라서 본 연구에서는 건강식품 및 가공식품의 기능성 원료로 많이 사용되는 식·약 공용 농산물에 대하여 곰팡이독소 다성분 분석용 SPE 컬럼으로 정제 후 LC-MS/MS로 분석하여 곰팡이독소 8종의 동시분석법 유효성을 검증하고, 확립된 분석법으로 곰팡이독소의 오염도를 파악하고 위해평가를 통해 곰팡이독소 안전관리 방향을 설정하는데 활용하고자 한다.

가설 설정

  • 곰팡이독소가 검출된 29건의 식·약 공용 농산물을 섭취할 경우를 가정하여 위해도를 산출하였다. 불검출 데이터45)의 경우 보통 1/2 LOD를 적용하나 , 본 연구에서는 불검출 데이터를 1/2 LOD으로 적용해도 전체 농도의 큰 차이가 나지 않아 0으로 적용하였다.
본문요약 정보가 도움이 되었나요?

참고문헌 (49)

  1. Falzon, C.C., Balabanova, A., Phytotherapy: an introduction to herbal medicine. Prim. Care, 44, 217-227 (2017). 

  2. Kim, J.Y., Development and industrialization of functional bioactive material from the medicinal plant. Food Ind. Nutr., 18, 1-6 (2013). 

  3. Ministry of Food and Drug Safety, 2019. The Korean Pharmacopoeia, Cheongju, Korea. 

  4. Ministry of Food and Drug Safety, 2016. The Korean Herbal Pharmacopoeia, Cheongju, Korea. 

  5. Ministry of Food and Drug Safety, 2019. Korean Food Code, Cheongju, Korea. 

  6. Song, V.K., Control system of herbal medicine in shared use for food and medicine purpose. Korea Food & Drug Administration (2006). 

  7. Santos, L., Marin, S., Sanchis, V., Ramos, A.J., Screening of mycotoxin multicontamination in medicinal and aromatic herbs sampled in Spain. J. Sci. Food Agric., 89, 1802-1807 (2009). 

  8. Milicevic, D.R., Skrinjar, M., Baltic, T., Real and perceived risks for mycotoxin contamination in foods and feeds: challenges for food safety control. Toxins, 2, 572-592 (2010). 

  9. Han, Z., Ren, Y.P., Zhu, J.F., Cai, Z.X., Chen, Y., Luan, L.J., Wu, Y.J., Multianalysis of 35 mycotoxins in traditional Chinese medicines by ultra-high-performance liquid chromatography-tandem mass spectrometry coupled with accelerated solvent extraction. J. Agric. Food Chem., 60, 8233-8247 (2012). 

  10. Zhang, L., Dou, X.W., Zhang, C., Logrieco, A.F., Yang, M.H., A review of current methods for analysis of mycotoxins in herbal medicines. Toxins, 10, 65 (2018). 

  11. Food and Agriculture Organization of United Nations (FAO), 2001. Manual on the Application of the HACCP System in Mycotoxin Prevention and Control, 73, FAO Food and Nutrition Paper, Rome. 

  12. World Health Organization, 1993. International Agency for Research on Cancer (IARC): Monographs on the evaluation of carcinogenic risk to humans. Some naturally occurring substances, food items and constituents, hetrocyclic aromatic amines and mycotoxins. Lyon, France, 5, pp 245-395. 

  13. European Commission, (2020, November 10). Commission Regulation No 466/2001, Setting maximum levels for certain contaminants in foodstuffs. Retrieved from http://ec.europa.eu/food/fs/sfp/fcr/fcr02_en.pdf 

  14. European Union, (2020, November 10). Commission Regulation No 401/2006, Laying down the methods of sampling and analysis for the official control of the levels of mycotoxins in foodstuffs. Retrieved from https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/ALL/?uriCELEX%3A32006R0401 

  15. Food and Agriculture Organisation, 2003. Worldwide regulations for mycotoxins in food and feed in 2003. Food Nutr. (FNP) 81 (Rome: Paper FAO of the United Nations). 

  16. Ministry of Food and Drug Safety, 2020. Korean Food Code, Cheongju, Korea, pp. 39-41. 

  17. Ministry of Food and Drug Safety, 2018. KFDA,s Notification NO. 2018-74, Cheongju, Korea 

  18. Omurtag, G.Z., Yazicioglu, D., Occurrence of T-2 toxin in processed cereals and pulses in Turkey determined by HPLC and TLC. Food Addit. Contam., 18, 844-849 (2001). 

  19. Vidal, J.C., Bonel, L., Ezquerra, A., Duato, P., Castillo, J.R., An electrochemical immunosensor for ochratoxin A determination in wines based on a monoclonal antibody and paramagnetic microbeads. Anal. Bioanal. Chem., 403, 1585-1593 (2012). 

  20. Valle-Algarra, F.M., Medina, A., Gimeno-Adelantado, J.V., Llorens, A., Jimenez, M., Mateo, R., Comparative assessment of solidphase extraction clean-up procedures, GC columns and perfluoroacylation reagents for determination of type B trichothecenes in wheat by GC-ECD. Talanta, 66, 194-201 (2005). 

  21. Solfrizzo, M., Panzarini, G., Visconti, A., Determination of ochratoxin A in grapes, dried vine fruits, and winery by products by high-performance liquid chromatography with fluorometric detection (HPLC-FLD) and immunoaffinity cleanup. J. Agric. Food Chem., 56, 11081-11086 (2008). 

  22. Liu, G., Zhu, Z., Cheng, J., Senyuva, H.Z., Immunoaffinity column cleanup with liquid chromatography using postcolumn bromination for the determination of aflatoxins in black and white sesame seed: single-laboratory validation. J. AOAC Int., 95, 122-128 (2012). 

  23. Yang, Y., Li, G., Wu, D., Liu, J., Li, X., Luo, P., Hu, N., Wang, H., Wu, Y, Recent advances on toxicity and determination methods of mycotoxins in foodstuffs. Trends Food Sci. Technol., 96, 233-252 (2020). 

  24. Miro-Abella, E., Herrero, P., Canela, N., Arola, L., Borrull, F., Ras, R., Fontanals, N., Determination of mycotoxins in plant-based beverages using QuEChERS and liquid chromatography-tandem mass spectrometry. Food Chem. 229, 366- 372 (2017). 

  25. Cho, H.D., Suh, J.H., Feng, S., Eom, T., Kim, J., Hyun, S.M., Kim, J., Wang, Y., Han, S.B., Comprehensive analysis of multi-class mycotoxins in twenty different species of functional and medicinal herbs using liquid chromatography-tandem mass spectrometry. Food Control, 96, 517-526 (2019). 

  26. Liu, Q., Kong, W., Guo, W., Yang, M., Multi-class mycotoxins analysis in Angelica sinensis by ultra fast liquid chromatography coupled with tandem mass spectrometry. J. Chromatogr. B Analyt. Technol. Biomed. Life Sci., 988, 175-181 (2015). 

  27. Kunz, B.M., Wanko, F., Kemmlein, S., Bahlmann, A., Rohn, S., Maul, R., Development of a rapid multi-mycotoxin LC-MS/MS stable isotope dilution analysis for grain legumes and its application on 66 market samples. Food Control, 109, 106949 (2020). 

  28. Ministry of Food and Drug Safety, 2018. KFDA,s Notification NO. 2018-54, Cheongju, Korea 

  29. Flores-Flores, M.E., Gonzalez-Penas, E., An LC-MS/MS method for multi-mycotoxin quantification in cow milk. Food Chem., 218, 378-385 (2017). 

  30. Hu, Q., Liu, S., Chen, X., Xu, J., Zhu, F., Ouyang, G., Enhancing enrichment ability of a nanoporous carbon based solid-phase microextraction device by a morphological modulation strategy. Analytica Chimica Acta, 1047, 1-8 (2019). 

  31. Ministry of Food and Drug Safety, 2009. The dispensatory on the visual and organoleptic examination of commercial herbs for food and medicine, Cheongju, Korea. 

  32. Ministry of Food and Drug Safety, 2016. Guidelines on standard procedures for preparing analysis method, Cheongju, Korea. 

  33. CODEX Alimentarius Commission, 2003. Guidelines on good laboratory practice in residue analysis, CAC/GL 40-1993. CAC, Rome, Italy. 

  34. National Institute of Food and Drug Safety Evaluation, 2011. Guidance for risk assessment. Seoul, Korea. 

  35. National Institute of Food and Drug Safety Evaluation, (2020, November 10). National Institute of Food and Drug Safety Evaluation, http://www.nifds.go.kr/brd/m_15/view.do?seq12441&srchFr&srchTo&srchWord%ED%95%9C%EC%95%BD%26%2340%EC%83%9D%EC%95%BD%26%2341%EC%9D%98&srchTp0&itm_seq_20&multi_itm_seq0&company_cd&company_nm&page1 

  36. KOSIS, (2020, November 10). Korean statistical information service. Retrieved from https://kosis.kr/statHtml/statHtml.do?orgId350&tblIdDT_35007_N132&vw_cdMT_ZTITLE&list_id350_35007_A007&seqNo&lang_modeko&languagekor&obj_var_id&itm_id&conn_pathMT_ZTITLE 

  37. Panuwet, P., Hunter, R.E. Jr., D'Souza, P.E., Chen, X., Radford, S.A., Cohen, J.R., Marder, M.E., Kartavenka, K., Ryan, P.B., Barr, D.B., Biological matrix effects in quantitative tandem mass spectrometry-based analytical methods: Advancing biomonitoring. Crit. Rev. Anal. Chem., 46, 93-105 (2016). 

  38. Sulyok, M., Krska, R., Schuhmacher, R., Application of a liquid chromatography-tandem mass spectrometric method to multi-mycotoxin determination in raw cereals and evaluation of matrix effect. Food Addit. Contam., 24, 1184-1195 (2007). 

  39. Han, Z., Ren, Y., Zhu, J., Cai, Z., Chen, Y., Luan, L., Wu, Y., Multi analysis of 35 mycotoxins in traditional Chinese medicines by ultra-high-performance liquid chromatographytandem mass spectrometry coupled with accelerated solvent extraction. J. Agric. Food Chem., 60, 8233-8247 (2012). 

  40. Li, M., Kong, W., Li, Y., Liu, H., Liu, Q., Dou, X., Ou-Yang, Z., Yang, M., High-throughput determination of multi-mycotoxins in Chinese yam and related products by ultra fast liquid chromatography coupled with tandem mass spectrometry after one-step extraction. J. Chromatogr. B Analyt. Technol. Biomed. Life Sci., 1022, 118-125 (2016). 

  41. COMMISSION REGULATION (EC) No 401/2006 of 23 February 2006 laying down the methods of sampling and analysis for the official control of the levels of mycotoxins in foodstuffs. 

  42. Ministry of Food and Drug Safety, (2020, November 10). Retrieved from https://www.mfds.go.kr/brd/m_511/view.do?seq32616&srchFr&srchTo&srchWord&srchTp&itm_seq_10&itm_seq_20&multi_itm_seq0&company_cd&company_nm&page1 

  43. Wei, R., Qiu, F., Kong, W., Wei, J., Yang, M., Luo, Z., Qin, J., Ma, X., Co-occurrence of aflatoxin B 1 , B 2 , G 1 , G 2 and ochratoxin A in Glycyrrhiza uralensis analyzed by HPLC-MS/MS. Food Control, 32, 216-221 (2013). 

  44. Frisvad, J.C., Hubka, V., Ezekiel, C.N., Hong, S.B., Novakova, A., Chen, A.J., Arzanlou, M., Larsen, T.O., Sklenar, F., Mahakarnchanakul, W., Samson, R.A., Houbraken, J., Taxonomy of Aspergillus section Flavi and their production of aflatoxins, ochratoxins and other mycotoxins. Stud. Mycol., 93, 1-63 (2019). 

  45. World Health Organization, (2021, February 4). Principles and methods for the risk assessment of chemical substances. IPCS, Environmental Health Criteria 240. Retrieved from https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/44065/WHO_EHC_240_eng.pdf 

  46. Ministry of Food and Drug Safety, 2016. Risk assessment of mycotoxins, Cheongju, Korea. 

  47. Park, S.Y., Moon, H.J., Cho, S.Y., Lee, J.G., Lee, H.M., Song, J.Y., Cho, O.S., Cho, D.H., Monitoring of aflatoxins on commercial herbal medicines. J. Food Hyg. Saf., 26, 315-321 (2011). 

  48. Chung, D.H., Application of analytical method for detection of mycotoxins in herbal medicines. Korea Food & Drug Administration (2008). 

  49. Ashiq, S., Hussain, M., Ahmad, B., Natural occurrence of mycotoxins in medicinal plants: a review. Fungal Genet. Biol., 66, 1-10 (2014). 

저자의 다른 논문 :

관련 콘텐츠

오픈액세스(OA) 유형

GOLD

오픈액세스 학술지에 출판된 논문

이 논문과 함께 이용한 콘텐츠

저작권 관리 안내
섹션별 컨텐츠 바로가기

AI-Helper ※ AI-Helper는 오픈소스 모델을 사용합니다.

AI-Helper 아이콘
AI-Helper
안녕하세요, AI-Helper입니다. 좌측 "선택된 텍스트"에서 텍스트를 선택하여 요약, 번역, 용어설명을 실행하세요.
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.

선택된 텍스트

맨위로