$\require{mediawiki-texvc}$

연합인증

연합인증 가입 기관의 연구자들은 소속기관의 인증정보(ID와 암호)를 이용해 다른 대학, 연구기관, 서비스 공급자의 다양한 온라인 자원과 연구 데이터를 이용할 수 있습니다.

이는 여행자가 자국에서 발행 받은 여권으로 세계 각국을 자유롭게 여행할 수 있는 것과 같습니다.

연합인증으로 이용이 가능한 서비스는 NTIS, DataON, Edison, Kafe, Webinar 등이 있습니다.

한번의 인증절차만으로 연합인증 가입 서비스에 추가 로그인 없이 이용이 가능합니다.

다만, 연합인증을 위해서는 최초 1회만 인증 절차가 필요합니다. (회원이 아닐 경우 회원 가입이 필요합니다.)

연합인증 절차는 다음과 같습니다.

최초이용시에는
ScienceON에 로그인 → 연합인증 서비스 접속 → 로그인 (본인 확인 또는 회원가입) → 서비스 이용

그 이후에는
ScienceON 로그인 → 연합인증 서비스 접속 → 서비스 이용

연합인증을 활용하시면 KISTI가 제공하는 다양한 서비스를 편리하게 이용하실 수 있습니다.

신문 광고에 나타난 1940년대 후반 서울 외식업의 양상과 변화 - 4대 신문의 음식점 광고 분석을 중심으로 -
The Patterns and Changes of the Late 1940s Seoul Restaurant Industry in Newspaper Advertisements - Focused on Analysis of the Four Major Newspaper's Advertisements - 원문보기

韓國食生活文化學會誌 = Journal of the Korean Society of Food Culture, v.38 no.1, 2023년, pp.15 - 25  

이규진 (경남대학교 식품영양학과)

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

This study researches the restaurant industry in Seoul during the late 1940s. The research was based on the four major newspapers in Korea. The data included a total of 227 businesses with 164 non-fusion restaurants that served single-nation type food consisting of 101 Korean, 31 Western, 20 Japanes...

주제어

표/그림 (14)

참고문헌 (31)

  1. An HJ. 2015. Modern Dietary Transition in Korea: Focusing on the news paper advertisements from 1896 to 1995. Doctoral degree thesis, Kyung Hee University, Korea, p 15 

  2. 「Chosun Ilbo (朝鮮日報)」 (1945.11.23.-1950.6.24.) 

  3. Chung HK, Lee JH, Cho MS, Lee JM. 1996. Food of Seoul: 'Traditional' and Contemporary Dietary Constructions among Seoulite - The encounter between nutritional science and anthropology -, J. Korean Soc. Food Cult., 11(2):155-167 

  4. 「Dong-A Ilbo (東亞日報)」 (1945.12.1.-1950.6.24.) 

  5. Han E. 1994. Development and Dissemination of Local Food. Korea Tourism Organization. Seoul, Korea, p 78 

  6. Hwang HS. 1984. Comprehensive Report on Korean Folklore (Local Food). Cultural Heritage Administration, Seoul, Korea, p 245 

  7. Jang ST. 2006. Food Service Industry. Eideubuk, Seoul, Korea, p 36 

  8. Jeong KW. 2016. A Study on the Process of the Change in the Operation of in the Modern Age. Journal of Koreanology, 18, pp 41-68 

  9. Joo YH. 2014. Modern and contemporary food of Seoul. Seoul Historiography Institute, Seoul, Korea, p 12 

  10. Joseontongsinsa. 1947. Joseonyeongam (1948). Seoul, Korea, p 29 

  11. Kim DS. 1988. Taebaeksanmaek. Yeongusa, Seoul, Korea, p 26 

  12. Kim HM. 1987. Kim Hyung-min's Memoirs, Beomwoosa, Seoul, Korea, p 212, p 228 

  13. Kim SH. 2015. A Study on the Reception of Western Food in Modern Japan - Chiefly on the Guideline for the Military Meals, the Model Food Materials and the Healthy Food for the Citizens -. Doctoral degree thesis, Hanyang University, Korea, pp 110-114, p 117 

  14. Korea Food Service Information. 2012. Excavation project of Historic Korean restaurants. Korea Food Service Information, Seoul, Korea, pp 23-24 

  15. Kwon SJ, Miyuki AC, Mo SM, Choi KS, Kim JH, Koh HJ. 1991. A Preliminary Study of Ecological Aspects of Food on a Kind of Gom-Tang (Beef Soup made with Internal Organs and Bone) Intake, J. Korean Soc. Food Cult.., 6(4):421-432 

  16. 「Kyunghyang Shinmun (京鄕新聞)」 (1946.10.6.-1950.6.24.) 

  17. Lee HJ. 2016. Busan's food culture reflected in the mass media during the Korean War. Gukjehaeyangmunjeyeonguso Civic Lecture, International Institute of Oceanographic Affairs, Busan, Korea, pp 44-53, p 50 

  18. Lee KJ. 2017. A Study on Radio Cooking Program in Korea during the Japanese Colonial Period. J. Korean Soc. Food Cult.., 32(6):487-497 

  19. Lee KJ. 2020. The Change of Masan's Restaurant Business from Liberation until the mid-1960s - Focused on Analysis of the 「MasanIlbo」 Advertisements -, J. Korean Soc. Food Cult., 35(6):524-537 

  20. Lee KJ. 2022. The Transition of Masan's Restaurant Business from 1960s to 1980s, J. Korean Soc. Food Cult., 37(2):119-132 

  21. Lee SW. 1995. History of Korean Culinary Culture. Gyomunsa, Seoul, Korea, p109 

  22. LG Sangnam Press Foundation 1, 2, 3, 4, 5. 2005. The Four Major Newspapers of the period of liberation 「Seoul Shinmun」. Samwha, Seoul, Korea, pp 3-798, pp 3-798, pp 3-799, pp 3-798, pp 3-804 

  23. 「Maeilsinbo (每日申報)」(1935. 5. 7) 

  24. Panya IS (Фаня Исааковна Шабшина). 「Kopee (1940-1945)」. In: Kim MH editor. 1996. Hanul, Seoul, Korea, p 15 

  25. Park GY. 2004. Food Service Industry Management. Daewangsa, Seoul, Korea, p 107 

  26. Seoul Historiography Institute. 2019. The leisure life of the people of Seoul in the modern period. Gyeongin, Seoul, Korea, pp 40-41 

  27. Seoul Historiography Institute. 2021. Seoul Urban Planning History. Seoul Historiography Institute, Seoul, Korea, p13, p 14 

  28. Song JW, Kim KJ. 2019. The Study Of The Food service Industry Management Development History Of The Korea, America & Japan. Food Serv. Ind. J., 15(2):183-194 

  29. Yang MG. 2015. Urban Space and the Existence of Commerce and the Restaurant Business in Jeonju under the Rule of Japanese Imperialism. Soc. Hist., 108:7-41 

  30. Yoom SS. 1978. Comprehensive Report on Korean Folklore (Seoul). Cultural Heritage Administration, Seoul, Korea, p102 

  31. Seoul Historiography Institute, Seoul Geographical Dictionary. Available from: https://history.seoul.go.kr/nuri/etc/sub_page.php?pidx146579435936&page38&CLSS11&CLSS21 [accessed 2022.11.12] 

저자의 다른 논문 :

관련 콘텐츠

오픈액세스(OA) 유형

FREE

Free Access. 출판사/학술단체 등이 허락한 무료 공개 사이트를 통해 자유로운 이용이 가능한 논문

저작권 관리 안내
섹션별 컨텐츠 바로가기

AI-Helper ※ AI-Helper는 오픈소스 모델을 사용합니다.

AI-Helper 아이콘
AI-Helper
안녕하세요, AI-Helper입니다. 좌측 "선택된 텍스트"에서 텍스트를 선택하여 요약, 번역, 용어설명을 실행하세요.
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.

선택된 텍스트

맨위로