$\require{mediawiki-texvc}$

연합인증

연합인증 가입 기관의 연구자들은 소속기관의 인증정보(ID와 암호)를 이용해 다른 대학, 연구기관, 서비스 공급자의 다양한 온라인 자원과 연구 데이터를 이용할 수 있습니다.

이는 여행자가 자국에서 발행 받은 여권으로 세계 각국을 자유롭게 여행할 수 있는 것과 같습니다.

연합인증으로 이용이 가능한 서비스는 NTIS, DataON, Edison, Kafe, Webinar 등이 있습니다.

한번의 인증절차만으로 연합인증 가입 서비스에 추가 로그인 없이 이용이 가능합니다.

다만, 연합인증을 위해서는 최초 1회만 인증 절차가 필요합니다. (회원이 아닐 경우 회원 가입이 필요합니다.)

연합인증 절차는 다음과 같습니다.

최초이용시에는
ScienceON에 로그인 → 연합인증 서비스 접속 → 로그인 (본인 확인 또는 회원가입) → 서비스 이용

그 이후에는
ScienceON 로그인 → 연합인증 서비스 접속 → 서비스 이용

연합인증을 활용하시면 KISTI가 제공하는 다양한 서비스를 편리하게 이용하실 수 있습니다.

Investigation of Heavy Metal Migration from Food Contact Materials used for Food Delivery Using an Inductively Coupled Plasma-Mass Spectrometer 원문보기

한국식품위생안전성학회지 = Journal of food hygiene and safety, v.38 no.2, 2023년, pp.37 - 45  

Chae-Yeon Hwang (Department of Food Science and Technology, Seoul National University of Science and Technology) ,  Young-Jun Kim (Department of Food Science and Technology, Seoul National University of Science and Technology)

초록
AI-Helper 아이콘AI-Helper

국내 유통되고 있는 배달식품용 폴리프로필렌, 폴리에틸렌폴리스티렌 기구류가 안전하게 관리되고 있는지 파악하기 위해 배달식품용 기구류를 수거하여 중금속 이행량(납, 카드뮴비소)을 조사하였다. 모니터링에 사용된 시료는 용기, 뚜껑, 컵, 테이블용 기구, 파우치, 포장재로 총 6개의 품목으로 구성되어 있으며, 폴리프로필렌 51건, 폴리에틸렌 21건, 폴리스티렌 32건으로 총 104건이었다. 「식품용 기구 및 용기·포장 공전」의 시험법에 따라 식품모사용매로는 4% acetic acid를 사용하였고, 총 104건의 시료를 가혹조건인 100℃로 통일하여 용출한 것을 시험용액으로 하여 ICP-MS를 이용하여 납, 카드뮴 및 비소를 분석하였다. 납, 카드뮴 및 비소의 직선성은 결정계수(R2) 값이 0.9999 이상의 우수한 직선성을 보였으며, 납, 카드뮴 및 비소의 검출한계는 각각 0.001 ㎍/L, 0.001 ㎍/L 및 0.001 ㎍/L이었고, 정량한계는 각각 0.002 ㎍/L, 0.003 ㎍/L 및 0.003 ㎍/L로 나타났다. 또한, 정확성 및 정밀성은 JRC 가이드라인에서 제시하고 있는 기준을 만족하였다. 중금속 이행량 결과를 살펴보면, 총 104건의 시료에서 검출된 납, 카드뮴 및 비소의 이행량은 평균 0.009-0.260 ㎍/L로 「식품용 기구 및 용기·포장 공전」에서 설정된 용출규격인 1,000 ㎍/L 대비 매우 낮은 수준이었고, 기준·규격을 초과하는 시료는 없었다. 이를 통하여 현재 유통되고 있는 배달식품용 폴리프로필렌, 폴리에틸렌 및 폴리스티렌 기구류의 중금속 함량이 안전한 수준으로 관리되고 있음을 확인하였다. 본 연구 결과는 배달식품용 기구류의 중금속 이행량 관리에 대한 과학적 기초자료로 활용될 수 있을 것으로 사료된다.

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

The surge in food delivery systems during the coronavirus 2019 pandemic necessitated this study of heavy metal migration from food contact materials (FCMs). A total of 104 samples of FCMs, comprising 51 polypropylene (PP), 21 polyethylene (PE), and 32 polystyrene (PS) samples of six different types ...

주제어

참고문헌 (21)

  1. Ministry of Environment. 2021. A study on the standardization and improvement of delivery container reduction, Ministry of Environment, Sejong. Korea, pp. 9-12.? 

  2. Ministry of food and drug safety. 2022. Standards and Specifications for Utensils, Containers and Packages III. Specification for Individual Materials 1-1 Olefin-based Resins e. polyethylene (PE) and f. polypropylene (PP).? 

  3. Ministry of food and drug safety. 2013. About Materials of Plastic, The monthly packaging world, Serial No. 244, Korea Packaging Association, Seoul, Korea, pp. 118-123.? 

  4. Cho, S.J., Kim, A.K., Kwak, J.E., Kim, J.Y., Kim, S.J., Kum, J.Y., Kim, I.Y., Kim, J.H., Chae, Y.Z., Monitoring of 1-hexene and 1-octene in Hygienic Polyethylene-based Packaging, J. Food Hyg. Saf., 26, 383-387 (2011).? 

  5. Ministry of food and drug safety. 2022. Standards and Specifications for Utensils, Containers and Packages III. Specification for Individual Materials 1-3 Styrene-based Resins e. polystyrene (PS).? 

  6. Ministry of food and drug safety, Risk management team. 2007. What is lead in food? Risk profile in food 1-2, Cheongju, Korea, pp. 3-5.? 

  7. Ministry of food and drug safety, Risk management team. 2007. What is cadmium in food? Risk profile in food 1-14, Cheongju, Korea, pp. 3-8.? 

  8. Mason, R .W., Jones, S. D. J., (1990). In JECFA Monographs 089, Retrieved from http://inchem.org/documents/pims/chemical/cadmium.htm? 

  9. The Committee of Experts on Packaging Materials for Food and Pharmaceutical Products. 2013. Metals and alloys used in food contact materials and articles, First Edition. European Directorate for the Quality of Medicines & HealthCare (EDQM). Council of Europe, Strasbourg, France, pp. 119-123.? 

  10. IARC Working Group on the Evaluation of Carcinogenic Risks to Human. 2006. Inorganic and organic lead compounds, Vol 87C, IARC, Lyon, France, pp. 9-378.? 

  11. IARC. 2012. Arsenic, Metals, Fibres and Dusts, IARC monographs on the evaluation of carcinogenic risks to humans, Vol 100C, IARC, Lyon, France, pp. 121-145.? 

  12. IARC. 2012. Arsenic, Metals, Fibres and Dusts. IARC monographs on the evaluation of carcinogenic risks to humans, Vol 100C, IARC, Lyon, France, pp. 41-93.? 

  13. WHO. (2000). Evaluation of certain food additives and contaminants (Fifty-third report of the Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives), World Health Organization, Accessed http://apps.who.int/iris/bitstream/10665/42378/1/WHO_TRS_896.pdf? 

  14. JECFA. (1998). Arsenic, In JECFA Monographs 658. (WHO Food Additives Series 24), World Health Organization, Geneva, Switzerland, Accessed http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v024je08.htm? 

  15. JECFA. 2010. Summary and conclusions of seventy-third meeting (JECFA/73/SC), Geneva, Switzerland, pp. 12.? 

  16. National Institute of Food and Drug Safety Evaluation. (2022, January 27). Human exposure safety criteria. Retrieved from https://www.nifds.go.kr/wpge/m_280/cont_03/cont_03_08_05_03_02.do? 

  17. Choi, J.C., Park, S.J., Goh, H., Lee, J.Y., Eom, M.O., Kim, M.H., A Study on Migration of Heavy Metals from Kitchen Utensils Including, Glassware, Ceramics, Enamel, Earthenware and Plastics, J. Food Hyg. Saf., 29, 334-339 (2014).? 

  18. Park, S.J., Park, S.R., Kim, M., Choi,, J.C., A Study on the Migration of Heavy Metals from Polycarbonate Food Contact Materials Using an Inductively Coupled Plasma Mass Spectrometry (ICP-MS), J. Korea Soc. Packag. Sci. & Tech, 24, 107-112 (2018).? 

  19. Kim, H., Park, S.Y., Jo, Y.E., Park, Y., Park, S.J., Kim, M., Monitoring of Heavy Metals Migrated from Polylactide (PLA) Food Contact Materials in Korea, J. Food Hyg. Saf., 33, 102-109 (2018) .? 

  20. Ministry of food and drug safety. 2022. Standards and Specifications for Utensils, Containers and Packages IV. Test Method 2-6 Preparation of migration test solution for each material.? 

  21. Bratinova, S., Raffael, B., Simoneau, C. 2009. Guidelines for performance criteria and validation procedures of analytical methods used in controls of food contact materials, JRC Scientific and Technical Reports, EUR 24105 EN-1st edition, European Commission, pp.32-43. 

관련 콘텐츠

오픈액세스(OA) 유형

GOLD

오픈액세스 학술지에 출판된 논문

이 논문과 함께 이용한 콘텐츠

저작권 관리 안내
섹션별 컨텐츠 바로가기

AI-Helper ※ AI-Helper는 오픈소스 모델을 사용합니다.

AI-Helper 아이콘
AI-Helper
안녕하세요, AI-Helper입니다. 좌측 "선택된 텍스트"에서 텍스트를 선택하여 요약, 번역, 용어설명을 실행하세요.
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.

선택된 텍스트

맨위로