[국내논문]경기북부지역 적응 조기출하용 조생 중간찰벼 신품종 '가와지1호' An Early Maturing and Low Amylose Rice Variety 'Gawagi1' Adaptable to the Northern Regions of Gyeonggido Province, South Korea원문보기
'가와지1호'는 경기도 북부지역에서도 안정적 재배가 가능한 중간찰 벼 품종개발을 목표로 2004년에 중간찰벼인 '백진주'를 모본으로 도열병과 도복에 강한 '상미'를 부본으로 교배하여 육성한 품종으로 2016년 12월 경기도농업기술원 직무발명 심의회에서 조생종으로 도복에 강하며 경기북부지역 재배에 적합한 품종으로 인정되어 '가와지1호'로 명명하였고 벼 신품종으로 선정되었다. '가와지1호'의 출수기는 8월 4일로 '백진주'보다 15일 정도 빠른 조생종으로 간장은 67 cm, 이삭길이는 20 cm로 '백진주'보다 약간 짧고, 주당수수는 15개로 비슷하다. 현미천립중은 19.3 g으로 '백진주'보다 2.3 g 가벼운 소립종이다. 수당립수는 104개로 '백진주'보다 15개 작고, 등숙률은 88.9%로 비슷하였다. 입형은 현미장폭비가 1.86로 단원형이며, 쌀이 불투명한 백색으로 단백질함량은 6.3%, 아밀로스함량은 8.2%로 중간찰이며, 알칼리 붕괴도는 4.0으로 '백진주'보다 2.0 낮았다. 제현율과 도정율은 '백진주'보다 높고 동할립율, 미숙립율이 '백진주'보다 적어 백미 완전미율이 높았으며 지역적응시험 중북부평야지 보통기 보비재배에서 평균 쌀 수량이 4.99 MT/ha으로 '백진주' 대비 90% 수준이다. '가와지1호'는 조생종으로 추석에도 수확이 가능한 중간찰벼로 경기지역 북부지역 재배에 적합한 품종이다.
'가와지1호'는 경기도 북부지역에서도 안정적 재배가 가능한 중간찰 벼 품종개발을 목표로 2004년에 중간찰벼인 '백진주'를 모본으로 도열병과 도복에 강한 '상미'를 부본으로 교배하여 육성한 품종으로 2016년 12월 경기도농업기술원 직무발명 심의회에서 조생종으로 도복에 강하며 경기북부지역 재배에 적합한 품종으로 인정되어 '가와지1호'로 명명하였고 벼 신품종으로 선정되었다. '가와지1호'의 출수기는 8월 4일로 '백진주'보다 15일 정도 빠른 조생종으로 간장은 67 cm, 이삭길이는 20 cm로 '백진주'보다 약간 짧고, 주당수수는 15개로 비슷하다. 현미천립중은 19.3 g으로 '백진주'보다 2.3 g 가벼운 소립종이다. 수당립수는 104개로 '백진주'보다 15개 작고, 등숙률은 88.9%로 비슷하였다. 입형은 현미장폭비가 1.86로 단원형이며, 쌀이 불투명한 백색으로 단백질함량은 6.3%, 아밀로스함량은 8.2%로 중간찰이며, 알칼리 붕괴도는 4.0으로 '백진주'보다 2.0 낮았다. 제현율과 도정율은 '백진주'보다 높고 동할립율, 미숙립율이 '백진주'보다 적어 백미 완전미율이 높았으며 지역적응시험 중북부평야지 보통기 보비재배에서 평균 쌀 수량이 4.99 MT/ha으로 '백진주' 대비 90% 수준이다. '가와지1호'는 조생종으로 추석에도 수확이 가능한 중간찰벼로 경기지역 북부지역 재배에 적합한 품종이다.
'Gawagi1' is an early maturing, low amylose rice variety with a medium to short culm, developed by Gyeonggi-Do Agricultural Research & Extension Services, Hwaseong, Korea in 2016. 'Gawagi1' was derived from the cross between 'Baegjinju' and 'Sangmibyeo' in 2004. Heading date was 4th of August 15 day...
'Gawagi1' is an early maturing, low amylose rice variety with a medium to short culm, developed by Gyeonggi-Do Agricultural Research & Extension Services, Hwaseong, Korea in 2016. 'Gawagi1' was derived from the cross between 'Baegjinju' and 'Sangmibyeo' in 2004. Heading date was 4th of August 15 day earlier than 'Baegjinju' in Gyeonggido. The culm length was 67 cm. It had 15 panicles per hill and 104 spikelets per panicle. It is a medium-grain variety whose 1,000 grains weight of brown rice is 19.3 g. The protein content of milled rice was 6.3%, which is higher than that of 'Baegjinju' and its amylose content was 8.2% which is lower than that of 'Baegjinju'. Its milling ratio is 75.5%, which is higher than that of 'Baegjinju'. The yield of milled rice was 4.99 MT/ha under the standard cultivation practices at the local adaptability tests in 3 regions from 2014 to 2016. 'Gawagi1' is highly adaptable to Gyeonggido, especially to the northern region of Han River. (Registration No. 7280)
'Gawagi1' is an early maturing, low amylose rice variety with a medium to short culm, developed by Gyeonggi-Do Agricultural Research & Extension Services, Hwaseong, Korea in 2016. 'Gawagi1' was derived from the cross between 'Baegjinju' and 'Sangmibyeo' in 2004. Heading date was 4th of August 15 day earlier than 'Baegjinju' in Gyeonggido. The culm length was 67 cm. It had 15 panicles per hill and 104 spikelets per panicle. It is a medium-grain variety whose 1,000 grains weight of brown rice is 19.3 g. The protein content of milled rice was 6.3%, which is higher than that of 'Baegjinju' and its amylose content was 8.2% which is lower than that of 'Baegjinju'. Its milling ratio is 75.5%, which is higher than that of 'Baegjinju'. The yield of milled rice was 4.99 MT/ha under the standard cultivation practices at the local adaptability tests in 3 regions from 2014 to 2016. 'Gawagi1' is highly adaptable to Gyeonggido, especially to the northern region of Han River. (Registration No. 7280)
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