본 연구에서는 화분의 지방세포 분화 억제와 고지 방식이를 급여한 비만쥐의 지질대사에 미치는 영향에 대해 살펴보았다. 첫째, 3T3-L1 지방세포의 대한 화분의 독성과 지방 분화 억제를 관찰하였다. 화분은 지방 세포에 대한 강한 독성을 나타내지 않았으며, 농도 의존적으로 지방세포 분화 억제를 나타내었다. 둘째, C57BL/6J 수컷 쥐에게 정상식이군(10% kcal %fat)과 고지방식이(45% Kcal %fat)군으로 10주간 급여하여 고지방식이군을 비만 쥐로 유도한 후, 고지방식이군은 고지방식이대조군(D.W), caffeine군(0.05%), 저농도 (100㎎/㎏/day) 및 고농도(300㎎/㎏/day)로 나누어 10주간 구강 투여하였을 때, 실험군별 체중 및 장기무게와 혈청 및 간 지질 농도 등의 차이를 관찰하였다. 체중은 고지방식이군이 정상식이군에 비해 유의적으로 증가되어 비만이 유도되었음을 확인하였고, 화분군들은 고지방식이대조군보다 유의적으로 각각 15.2%, 7.5% 감소하였다. 간과 신장후 지방조직 무게 역시 고지방식이대조군에 비해 화분군들에서 유의적으로 감소하였다. 화분군들의 혈청 중성지방, 총콜레스테롤, glucose 및 간의 중성지방, 총콜레스테롤 농도는 고지방식이대조군에 비해 유의적으로 감소하였지만 혈청의 HDL-콜레스테롤 농도는 유의적으로 증가하였다.
결론적으로 화분은 지방세포 분화를 억제시키고, 고지방식이 급여로 증가된 체중 및 장기의 무게를 감소 시키며, 혈청이나 간의 지질 조성을 개선시키므로 화분은 고지방 식사나 생활환경의 변화로 인한 발병되는 비만이나 고지혈증, 고혈압, 지방간, 간경화 같은 비만 관련 질환에 긍정적인 영향을 나타내므로 비만 관련 의약품, 건강기능성 식품의 소재로써 이용될 가능성을 높다고 할 수 있겠다.
본 연구에서는 화분의 지방세포 분화 억제와 고지 방식이를 급여한 비만쥐의 지질대사에 미치는 영향에 대해 살펴보았다. 첫째, 3T3-L1 지방세포의 대한 화분의 독성과 지방 분화 억제를 관찰하였다. 화분은 지방 세포에 대한 강한 독성을 나타내지 않았으며, 농도 의존적으로 지방세포 분화 억제를 나타내었다. 둘째, C57BL/6J 수컷 쥐에게 정상식이군(10% kcal %fat)과 고지방식이(45% Kcal %fat)군으로 10주간 급여하여 고지방식이군을 비만 쥐로 유도한 후, 고지방식이군은 고지방식이대조군(D.W), caffeine군(0.05%), 저농도 (100㎎/㎏/day) 및 고농도(300㎎/㎏/day)로 나누어 10주간 구강 투여하였을 때, 실험군별 체중 및 장기무게와 혈청 및 간 지질 농도 등의 차이를 관찰하였다. 체중은 고지방식이군이 정상식이군에 비해 유의적으로 증가되어 비만이 유도되었음을 확인하였고, 화분군들은 고지방식이대조군보다 유의적으로 각각 15.2%, 7.5% 감소하였다. 간과 신장후 지방조직 무게 역시 고지방식이대조군에 비해 화분군들에서 유의적으로 감소하였다. 화분군들의 혈청 중성지방, 총콜레스테롤, glucose 및 간의 중성지방, 총콜레스테롤 농도는 고지방식이대조군에 비해 유의적으로 감소하였지만 혈청의 HDL-콜레스테롤 농도는 유의적으로 증가하였다.
결론적으로 화분은 지방세포 분화를 억제시키고, 고지방식이 급여로 증가된 체중 및 장기의 무게를 감소 시키며, 혈청이나 간의 지질 조성을 개선시키므로 화분은 고지방 식사나 생활환경의 변화로 인한 발병되는 비만이나 고지혈증, 고혈압, 지방간, 간경화 같은 비만 관련 질환에 긍정적인 영향을 나타내므로 비만 관련 의약품, 건강기능성 식품의 소재로써 이용될 가능성을 높다고 할 수 있겠다.
The intake of high caloric foods and change in lifestyles of industrialized countries has exponentially increased the prevalence of obesity. Pollen contains the richest known source of vitamins, minerals, proteins, and amino acids. Pollen has been traditionally used for the treatment of improve stam...
The intake of high caloric foods and change in lifestyles of industrialized countries has exponentially increased the prevalence of obesity. Pollen contains the richest known source of vitamins, minerals, proteins, and amino acids. Pollen has been traditionally used for the treatment of improve stamina, energy and promote health, and vitality. First, we investigated the anti-adipogenic effect by measuring lipid accumulation with Oil red O staining. The accumulation of triacylglycerol was decreased in 3T3-L1 cells treated with pollen as compared with untreated cells. Second, we investigated the anti-obesity effect of pollen in diet-induce obesity mice. C57BL/6J mice were artificiality induced by dietary manipulation with a high fat diet for 10weeks. After obesity in mice was achieved, pollen groups were administered with pollen at a dose of 100, 300㎎/㎏/day by oral gavages for another 10weeks. At the end of the experiment, the body weight of pollen groups were significantly reduced as compared with that of the high fat diet group by 15.2%, 7.5%, respectively. Serum levels of triglyceride and total cholesterol of pollen groups were significantly decreased compared with that of the high fat diet group while the serum levels of HDLcholesterol were significantly increased. Hepatic levels of triglyceride and total cholesterol in pollen groups were significantly decreased than those of high fat diet group. The results suggest that pollen can be used as potential therapeutic substance as part of prevention or treatment strategy of obesity.
The intake of high caloric foods and change in lifestyles of industrialized countries has exponentially increased the prevalence of obesity. Pollen contains the richest known source of vitamins, minerals, proteins, and amino acids. Pollen has been traditionally used for the treatment of improve stamina, energy and promote health, and vitality. First, we investigated the anti-adipogenic effect by measuring lipid accumulation with Oil red O staining. The accumulation of triacylglycerol was decreased in 3T3-L1 cells treated with pollen as compared with untreated cells. Second, we investigated the anti-obesity effect of pollen in diet-induce obesity mice. C57BL/6J mice were artificiality induced by dietary manipulation with a high fat diet for 10weeks. After obesity in mice was achieved, pollen groups were administered with pollen at a dose of 100, 300㎎/㎏/day by oral gavages for another 10weeks. At the end of the experiment, the body weight of pollen groups were significantly reduced as compared with that of the high fat diet group by 15.2%, 7.5%, respectively. Serum levels of triglyceride and total cholesterol of pollen groups were significantly decreased compared with that of the high fat diet group while the serum levels of HDLcholesterol were significantly increased. Hepatic levels of triglyceride and total cholesterol in pollen groups were significantly decreased than those of high fat diet group. The results suggest that pollen can be used as potential therapeutic substance as part of prevention or treatment strategy of obesity.
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