본 연구는 음식물 쓰레기를 건조 분쇄하여 퇴비화하는 A시설을 선정하여 배출구에서 발생하는 복합악취 및 지정악취물질을 조사하여 배출특성을 파악하고자 하였다, 또한, 음식물 건조를 위해 사용되는 폐합성수지의 연소에 의한 영향을 파악하기 위해 배출가스의 GC/MS 분석도 병행하였다. 본 연구결과 A 음식물 건조 퇴비화 시설에서 높은 농도로 검출된 주요 항목으로는 암모니아, 아세트알데하이드, 다이메틸설파이드, 프로피온알데하이드 등이었으나 악취지수를 통해 조사한 결과, 악취의 주된 기여 물질은 아세트알데하이드와 메틸머캅탄으로 나타났다. 검출 대상물질(악취물질)외에 배출구에서 검출된 주요 물질로는 리모넨, 벤젠, 톨루엔 등이 검출되었다. 배출구에서의 복합악취는 10000, 부지경계선에서는 30을 나타내었으며, 대부분의 악취물질도 높은 농도를 나타내었다.
본 연구는 음식물 쓰레기를 건조 분쇄하여 퇴비화하는 A시설을 선정하여 배출구에서 발생하는 복합악취 및 지정악취물질을 조사하여 배출특성을 파악하고자 하였다, 또한, 음식물 건조를 위해 사용되는 폐합성수지의 연소에 의한 영향을 파악하기 위해 배출가스의 GC/MS 분석도 병행하였다. 본 연구결과 A 음식물 건조 퇴비화 시설에서 높은 농도로 검출된 주요 항목으로는 암모니아, 아세트알데하이드, 다이메틸설파이드, 프로피온알데하이드 등이었으나 악취지수를 통해 조사한 결과, 악취의 주된 기여 물질은 아세트알데하이드와 메틸머캅탄으로 나타났다. 검출 대상물질(악취물질)외에 배출구에서 검출된 주요 물질로는 리모넨, 벤젠, 톨루엔 등이 검출되었다. 배출구에서의 복합악취는 10000, 부지경계선에서는 30을 나타내었으며, 대부분의 악취물질도 높은 농도를 나타내었다.
The odor emission characteristics in a food waste treatment plant, in terms of odor active compounds and odor unit concentration, were evaluated using an air dilution method and instrumental analysis method, respectively. A GC/MS analysis of the emission source was also carried out to investigate th...
The odor emission characteristics in a food waste treatment plant, in terms of odor active compounds and odor unit concentration, were evaluated using an air dilution method and instrumental analysis method, respectively. A GC/MS analysis of the emission source was also carried out to investigate the effect of waste polymer incineration on the formation of organic materials. The result, as evaluated using the instrumental analysis method, showed that ammonia, acetaldehyde, dimethylsulfide and propionaldehyde were detected in high amounts from the outlet at "A" food waste treatment plant. The major odorous compounds, however, were acetaldehyde and metylmercaptan, which were derived using an odor quotient method. Limonene, benzene and toluene were also detected from the GC/MS analysis of the emission source. The criteria were 500 at the final outlet, 15 at the site boundary line, but the observed results were 10000 and 30, respectively.
The odor emission characteristics in a food waste treatment plant, in terms of odor active compounds and odor unit concentration, were evaluated using an air dilution method and instrumental analysis method, respectively. A GC/MS analysis of the emission source was also carried out to investigate the effect of waste polymer incineration on the formation of organic materials. The result, as evaluated using the instrumental analysis method, showed that ammonia, acetaldehyde, dimethylsulfide and propionaldehyde were detected in high amounts from the outlet at "A" food waste treatment plant. The major odorous compounds, however, were acetaldehyde and metylmercaptan, which were derived using an odor quotient method. Limonene, benzene and toluene were also detected from the GC/MS analysis of the emission source. The criteria were 500 at the final outlet, 15 at the site boundary line, but the observed results were 10000 and 30, respectively.
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