$\require{mediawiki-texvc}$

연합인증

연합인증 가입 기관의 연구자들은 소속기관의 인증정보(ID와 암호)를 이용해 다른 대학, 연구기관, 서비스 공급자의 다양한 온라인 자원과 연구 데이터를 이용할 수 있습니다.

이는 여행자가 자국에서 발행 받은 여권으로 세계 각국을 자유롭게 여행할 수 있는 것과 같습니다.

연합인증으로 이용이 가능한 서비스는 NTIS, DataON, Edison, Kafe, Webinar 등이 있습니다.

한번의 인증절차만으로 연합인증 가입 서비스에 추가 로그인 없이 이용이 가능합니다.

다만, 연합인증을 위해서는 최초 1회만 인증 절차가 필요합니다. (회원이 아닐 경우 회원 가입이 필요합니다.)

연합인증 절차는 다음과 같습니다.

최초이용시에는
ScienceON에 로그인 → 연합인증 서비스 접속 → 로그인 (본인 확인 또는 회원가입) → 서비스 이용

그 이후에는
ScienceON 로그인 → 연합인증 서비스 접속 → 서비스 이용

연합인증을 활용하시면 KISTI가 제공하는 다양한 서비스를 편리하게 이용하실 수 있습니다.

화이트 와인 품종 청수, 샤르도네, 리슬링의 주스 및 와인의 향기성분 비교
Comparison of volatile compounds in juices and wines of white grape cultivars Cheongsoo, Chardonnay, and Riesling 원문보기

한국식품저장유통학회지 = Korean journal of food preservation, v.25 no.2, 2018년, pp.165 - 172  

Kim, Hyun Il ,  Hur, Youn Young ,  Jung, Sung Min ,  Im, Dong Jun ,  Kim, Su Jin

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

본 연구는 청수 품종의 과실과 와인의 향기 성분을 주요 화이트 와인 품종인 샤르도네와 리슬링 품종과 비교하기 위해 향기성분을 headspace-solid phase microextraction 분석법으로 확인하였다. 세 포도 품종 모두 과실의 주된 향기의 구성 성분은 terpenes, C13-norisoprenoids, ketones, alcohol과 aldehydes였다. 청수 품종의 과실에서는 향기성분 중 terpenes이 가장 많았으며 샤르도네와 리슬링 품종의 과실에서는 aldehydes의 함량이 높게 나타났다. 세 품종의 와...

참고문헌 (34)

  1. Food Rev Int Ebeler 17 45 2001 10.1081/FRI-100000517 Analytical chemistry: unlocking the secrets of wine flavor 

  2. LWT-Food Sci Technol Dieguez 36 585 2003 10.1016/S0023-6438(03)00064-1 Aromatic Composition of the Vitis grape Albarino 

  3. J Sci Food Agric Arozarena 80 1909 2000 10.1002/1097-0010(200010)80:13<1909::AID-JSFA728>3.0.CO;2-U Multivariate differentiation of Spanish red wines according to region and variety 

  4. Eur Food Res Technol Alvarez 217 173 2003 10.1007/s00217-003-0715-2 Geographical differentiation of white wines from three subzones of the designation of origin Valencia 

  5. J Chromatogr Marti 1057 211 2004 10.1016/j.chroma.2004.08.143 Application of a headspace mass spectrometry system to the differentiation and classification of wines according to their origin, variety and ageing 

  6. Talanta Cozzolino 68 382 2005 10.1016/j.talanta.2005.08.057 Usefulness of chemometrics and mass spectrometry-based electronic nose to classify Australian white wines by their varietal origin 

  7. J Chromatogr A Setkova 1147 224 2007 10.1016/j.chroma.2007.02.052 Rapid headspace solid-phase microextraction-gas chromatographic-time-of-flight mass spectrometric method for qualitative profiling of ice wine volatile fraction II: classification of Canadian and Czech ice wines using statistical evaluation of the data 

  8. Anal Bioanal Chem Jurado 390 961 2008 10.1007/s00216-007-1740-y Differentiation of certified brands of origins of Spanish white wines by HS-SPME-GC and chemometrics 

  9. Talanta Camara 68 1512 2006 10.1016/j.talanta.2005.08.012 Multivariate analysis for the classification and differentiation of Madeira wines according to main grape varieties 

  10. Food Chem Gomez-Miguez 100 1464 2007 10.1016/j.foodchem.2005.11.045 Volatile components of Zalema white wines 

  11. Vitis Simpson 23 143 1984 Aroma composition of chardonnay wine 

  12. J Agric Food Chem Sacks 60 2998 2012 10.1021/jf205203b Sensory threshold of 1,1,6-Trimethyl-1,2-dihydronaphthalene (TDN) and concentrations in young Riesling and non-Riesling wine 

  13. HortScience Wolf 29 1453 1994 10.21273/HORTSCI.29.12.1453 Cold hardiness of dormant buds of grape cultivars: comparison of thermal analysis and field survival 

  14. Korea Meteorological Administration. https://data.kma.go.kr/data/grnd/selectAsosRltmList.do?pgmNo=36 (accessed March 2017) Korea Meteorological Administration https://data.kma.go.kr/data/grnd/selectAsosRltmList.do?pgmNo=36 (accessed March 2017) 

  15. Korean J Hortic Sci Lee 12 144 1994 Cheongsoo a new mid-season ripening table grape cultivar with high quality 

  16. Food Sci Biotechnol Chang 23 1761 2014 10.1007/s10068-014-0241-y Changes in the aromatic composition of grape cv. Cheongsoo wine depending on the degree of grape ripening 

  17. Talanta Palomo 66 1152 2005 10.1016/j.talanta.2005.01.015 Rapid determination of volatile compounds in grapes by HS-SPME coupled with GC-MS 

  18. Flavour Fragrance J Sun 25 206 2009 10.1002/ffj.1994 Characterization of the aroma-active compounds in five sweet cherry cultivars grown in Yantai (China) 

  19. S Afr J Enol Vitic Marais 4 49 1983 Terpenes in the aroma of grapes and wines: a review 

  20. J Chromatogr A Luan 1112 369 2006 10.1016/j.chroma.2005.12.056 Enantioselective analysis of monoterpenes in different grape varieties during berry ripening using stir bar sorptive extraction-and solid phase extraction-enantioselective-multidimensional gas chromatography-mass spectrometry 

  21. J Food Agric Environ Kok 9 22 2011 Influences of pre-and post-veraison cluster thinning treatments on grape composition variables and monoterpene levels of Vitis Vinifera L. cv. Sauvignon Blanc 

  22. Food Chem Camara 101 475 2007 10.1016/j.foodchem.2006.02.004 Classification of Boal, Malvazia, Sercial and Verdelho wines based on terpenoid patterns 

  23. Food Res Int Pedroza 43 1003 2010 10.1016/j.foodres.2010.01.008 Global grape aroma potential and its individual analysis by SBSE-GC-MS 

  24. J Agric Food Chem Luan 52 2036 2004 10.1021/jf030701q Enantioselective analysis of free and glycosidically bound monoterpene polyols in Vitis vinifera L. cvs. Morio Muscat and Muscat Ottonel: evidence for an oxidative monoterpene metabolism in grapes 

  25. Am J Enol Viticult van Wyk 30 167 1979 10.5344/ajev.1979.30.3.167 Isoamyl acetate-a key fermentation volatile of wines of Vitis vinifera cv Pinotage 

  26. Agric Biol Chem Tokyo Ashida 51 2061 1987 Isolation and application of mutants producing sufficient isoamyl acetate, a sake flavor component 

  27. J Sci Food Agric Ferreira 80 1659 2000 10.1002/1097-0010(20000901)80:11<1659::AID-JSFA693>3.0.CO;2-6 Quantitative determination of the odorants of young red wines from different grape varieties 

  28. J Biosci Bioeng Verstrepen 96 110 2003 10.1016/S1389-1723(03)90112-5 Flavor-active esters: adding fruitiness to beer 

  29. Food Chem Sumby 121 1 2010 10.1016/j.foodchem.2009.12.004 Microbial modulation of aromatic esters in wine: current knowledge and future prospects 

  30. J Sci Food Agric Ferreira 67 381 1995 10.1002/jsfa.2740670316 Investigation on the role played by fermentation esters in the aroma of young Spanish wines by multivariate analysis 

  31. Agri Biol Chem Shinohara 49 2211 1985 Gas chromatographic analysis of volatile fatty acids in wines 

  32. Food Res Int Welke 59 85 2014 10.1016/j.foodres.2014.02.002 Quantitative analysis of headspace volatile compounds using comprehensive two-dimensional gas chromatography and their contribution to the aroma of Chardonnay wine 

  33. Molecules Jiang 15 9184 2010 10.3390/molecules15129184 Volatile compounds of young wines from Cabernet Sauvignon, Cabernet Gernischet and Chardonnay varieties grown in the Loess Plateau region of China 

  34. Eur Food Res Technol Li 227 287 2008 10.1007/s00217-007-0722-9 Impact odorants of Chardonnay dry white wine from Changli county (China) 

LOADING...

관련 콘텐츠

오픈액세스(OA) 유형

BRONZE

출판사/학술단체 등이 한시적으로 특별한 프로모션 또는 일정기간 경과 후 접근을 허용하여, 출판사/학술단체 등의 사이트에서 이용 가능한 논문

저작권 관리 안내
섹션별 컨텐츠 바로가기

AI-Helper ※ AI-Helper는 오픈소스 모델을 사용합니다.

AI-Helper 아이콘
AI-Helper
안녕하세요, AI-Helper입니다. 좌측 "선택된 텍스트"에서 텍스트를 선택하여 요약, 번역, 용어설명을 실행하세요.
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.

선택된 텍스트

맨위로