보고서 정보
주관연구기관 |
밀양대학교 Miryang National University |
연구책임자 |
조동
|
참여연구자 |
최영환
,
이용문
,
윤철호
,
서정해
,
최성수
,
신진오
|
발행국가 | 대한민국 |
언어 |
한국어
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발행년월 | 1998-01 |
주관부처 |
농림부 |
사업 관리 기관 |
밀양산업대학교 |
등록번호 |
TRKO200200021101 |
DB 구축일자 |
2013-04-18
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초록
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제1장 단감의 특성구명과 정지·전정기술개발 가) 실험1. 장주지 저수고 전정법과 전통적인 전정법에 의해서 생장한 나무의 특성 비교 변칙주간형은 정부우세성 때문에 수령이 높아질수록 역삼각형의 수형으로 발달되어 수관하부 가지는 수광량이 낮아 광합성을 하지 못하게 되므로 고사하게 된다. 장주지 저수고형(LS-LTH)은 유인을 통하여 수고가 낮고, 수관의 폭이 넓으며, 제1주지를 길게 만들 수 있어 수관은 삼각형의 형태이기 때문에 수관하부의 가지가 충분한 광을 받을 수 있고, 지상에서 50㎝ 이하의 낮은 위치에서 수확할 수 있다. 본 연구
제1장 단감의 특성구명과 정지·전정기술개발 가) 실험1. 장주지 저수고 전정법과 전통적인 전정법에 의해서 생장한 나무의 특성 비교 변칙주간형은 정부우세성 때문에 수령이 높아질수록 역삼각형의 수형으로 발달되어 수관하부 가지는 수광량이 낮아 광합성을 하지 못하게 되므로 고사하게 된다. 장주지 저수고형(LS-LTH)은 유인을 통하여 수고가 낮고, 수관의 폭이 넓으며, 제1주지를 길게 만들 수 있어 수관은 삼각형의 형태이기 때문에 수관하부의 가지가 충분한 광을 받을 수 있고, 지상에서 50㎝ 이하의 낮은 위치에서 수확할 수 있다. 본 연구에서 개발한 장주지 저수고형과 밀양과 진영의 변칙주간형을 비교한 결과, 10년생과 20년생의 수고는 약간 높았다. 수관의 직경은 저수고 장주지형이 다른 어떠한 지역보다도 유의하게 넓었으며, 특히 20년생의 수관폭이 5m이상이었다. 수고/수관의 비율은 저수고 장주지형이 약 0.5로서 수관의 폭이 약 2배, 밀양지역과 진영지역은 1~1.5였다. 수관의 단면적은 장주지 저수고형이 약 8.5㎡로서 가장 넓었으며, 다음은 진영, 밀양지역의 순이었다. 저수고 장주지형의 광투과율은 수관의 중간부는 태양광선의 약 10%로서 160μ mol·m/sup -2/·s/sup -1/, 하단부는 약 2.5%로서 30μmol·m/sup -2/·s/sup -1/정도였다. 광합성율은 수관내부의 잎이 수관외부의 잎보다 광도에 관계없이 높았다. 광보상점은 수관외부의 잎은 약 40μmol·m/sup -2/·s/sup -1/정였으나 수관내부 잎은 약 20μmol·m/sup -2/·s/sup -1/정도였다. 광포화점은 수관의 위치에 관계없이 약 1,500μmol·m/sup -2/·s/sup -1/정도였다. 13년생의 나무를 장주지 저수고형(LS-LTH)과 변칙주간형으로 전정 후 수량을 비교한 결과 1차 연도의 착과수는 저수고 장주지형이 약 25개정도 많았다. 2차년도의 식물체당 과실수와 총 무게는 저수고 장주지형으로 하였을 때 160%정도 증가하였다. 장주지 저수고형은 변칙주간형보다 1박스당 70개 이상의 고품질의 과실량이 많았으나 110개 이하의 것은 비슷하여 고품질이었다. 나) 실험 2. 부유단감(Diospyros kaki L.)의 착과촉진을 위한 도장지의 이용 도장지를 결과모지로서 이용하기 위하여 실험한 1년차의 결과는 다음과 같다. 과실수는 도장지는 16.7개, 결과모지는 3~4개로서 도장지가 현저히 많았으며, 도장지의 질이가 길고 직경이 굵을 수록 증가하였다. 도장지로터 낙과율은 약 40% 정도였으나, 결과모지의 2배 이상 착과되었다. 도장지를 유인하였을 경우에 착과율은 45° 유인구의 착과량이 가장 많았으며, 다음은 0, 30, 75, 90°의 순이었다. 도장지당 총 과중은 45°로 유인하였을 때 1,305g, 결과모지는 839g이었다. 45°이하의 유인은 평균과중이 감소되었으며, 도장지의 품질은 결과모지와 차이가 없었으며, 45?유인구는 평균과중이 오히려 무거웠다. 다) 실험 3. 성목의 도장지 유인각도가 가지의 생육 및 수량에 미치는 영향 도장지의 유인효과를 검토하기 위한 실험에서 도장지당 총 과실수는 무유인구에서 가장 많았으며, 다음은 45? 예비지의 순이었다. 총과중은 무유인구가 약 2000g으로서 가장 많았고, 45°유인구는 1500g, 예비지는 1200g으로서 가장 낮았다. 유인각도에 따른 착과수 총과중 및 평균과중은 무유인구에서 가장 양호하였으며, 75°까지 유인의 정도가 심할수록 도장지당 과실수가 적고, 총과중 및 평균과중이 가벼웠다. 도장지의 이용 가능성을 실험한 결과, 과실내 당함량은 45°유인구가 15.1로서 가장 높았으며 다음은 결과모지 14.7, 무유인구가 14.4였다. 도장지의 유인각도에 따른 총 당함량은 45°유닝을 제외하고 유인각도가 높을수록 감소하는 경향이었으며 모든 도장지 유인구가 결과모지보다 총당함량이 높았다. 총 당함량은 유인각도에 관계없이 단감의 크기가 클수록 높았다. Hunter 의 L값은 과실의 크기간에 유의차가 없었으며 유인각도간에는 결과모지?며, 45° 유인을 전후로하여 유인정도가 적거나 높을수록 감소하였다. 라) 실험 4. 유목의 도장지 유인각도가 가지의 생육 및 수량에 미치는 영향 결과모지 및 도장지당 신초의 총 신장생장과 경직경은 무유인구에서 가장 양호하였고, 각도가 높을수록 신초의 생장은 억제되었으며, 결과모지의 신초 총 생장량이 가장 낮았다. 평균신초장은 결과모지와 도장지간에 차이가 없었다. 신초의 수는 도장지가 결과모지보다 많았다. 결과모지보다는 도장지의 낙과율이 높았고, 6월과 7월의 낙과는 45°유인구가 가장 높았으며 유인각도가 높거나 낮을수록 감소하였다. 유인각도에 따른 총 당함량은 결과모지와 도장지의 유인구간에 차이가 없었으나, 45°이상 유인구에서는 200g까지 과실이 클수록 가용성 당함량이 증가하였다. Hunter a값은 유인각도와 과실크기간에 상호 작용이 인정되었으며, 결과모지가 도장지의 유인구보다 더 높았다. 착과수 총과중 및 평균과중은 45~30°유인하는 것이 가장 양호하였으며, 90°유인구는 도장지당 과실수와 총과중이 감소하는 경향이었다. 도장지 처리구가 결과지보다 과실수, 총과중 및 평균과중이 더 양호하였다. 과실의 저장성은 155g이상의 과실은색도간에 차이가 거의 없었으나 154g이하의 과실은 녹색의 과실을 저장하면 저장성이 현저히 감소하였다.
Abstract
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Chapter 1. Studies on characteristics of `Puyu' persimmon and development of training and pruning Experiment 1. Performance of `Puyu' persimmon adult trees compared with modified leader form and long primary scaffold and low tree height (LS-LTH) form Modified leader form trees can not perform photos
Chapter 1. Studies on characteristics of `Puyu' persimmon and development of training and pruning Experiment 1. Performance of `Puyu' persimmon adult trees compared with modified leader form and long primary scaffold and low tree height (LS-LTH) form Modified leader form trees can not perform photosynthesis and consequently died due to the apical dominance which trees develope into reversed triangular type and low branches do not attain enough light energy as the trees age getting old. Otherwise, long primary scaffold and low tree height (LS-LTH) form has triangular type and advantage that low branches have enough light energy due to the low tree height through bending, more canopy area, and making the first branch longer. Further advantage is that we can harvest fruits in the low height within 50㎝ from the soil. Tree height of LS-LTH form of 10-and 20-year old trees was similar with that of traditionally grown persimmon in Miryang area but a little bit higher than that in Jinyoung area. The canopy area of LS-LTH form was wider than that of any other area, especially that of 20-year old trees was mor than 5m. The ratio of tree height to canopy area was about 0.5 in LS-LTH form. However, that of Miryang and Jinyoung area was 1~1.5, which indicated that LS-LTH form had the widest surface area of canopy. Light energy transmission rate of LS-LTH form in the middle of canopy was 160μmol·m/sup -2/·s/sup -1/ which was the about 10% of total light energy, and that of low canopy was 30μmol·m/sup -2/·s/sup -1/ which was about 2.4% of total light energy. The photosynthesis rate of the leaf within the canopy was higher than that of outside of the canopy regardless of light intensity. Light compensation point of leaves outside of the canopy was about 40μmol·m/sup -2/·s/sup -1/ and that of within the canopy was about 20μmol·m/sup -2/·s/sup -1/. Light saturation point was about 1,500μmol·m/sup -2/·s/sup -1/ regardless of the height of canopy. In the comparison of fruit harvest after pruning the 13-year old tree as LS-LTH and modified leader form, respectively, LS-LTH form had 25 more fruits than that of modified leader form in the first year. Total number and weight of fruits per tree was increased to 160% when pruned as LS-LTH form. Experiment 2. Active Use of Water Sprouts to Set Fruits in a Fuyu Persimmon Experiments were conducted to actively use water sprouts as fruit-bearing branch in non-astringent `Fuyu' persimmon. Fruit number was increased with increasing length and diameter of water sprouts: it was 16.8 for a 80-cm water sprout compared with a 30-cm non-water sprout. Forty percent of the fruits were dropped from a water sprout, so that about twice as many fruits could be harvested as a non-water sprout. The highest percent fruit-set was observed when water sprouts were bent to 45°, followed by 0, 30, 75, and 90°. Total fruit weight was 1,305 g when water sproutws were bent to 45°; it was 839 g for a non-water sprout. Bending the sprouts to a greater than 45° decreased fruit weight at harvest. Quality attributes were not affected by different shoots. Experiment 3. Effect of water sprout bending on shoot growth, fruit yield and quality in adult trees In the experiment to study the bending effect of water sprout, total number of fruits in no-bending branch was highest followed by 45°bending branch, and reserved branch. Total weight of fruits in no-bending branch was about 2000g, that in 45° bending branch was 1500g, and that in reserved branch was 1200g. Smaller number of fruits and lighter total fruit weight and mean fruit weight were resulted as the bending angle was bigger up to 75°. In the test for the possibility to utilize the water sprout, the fruit sugar content of 45°bending branch was highest as of 15.5, followed by fruit bearing branch as of 14.7, and no-bending branch as of 14.4. Total fruit sugar content upon the bending degree of water sprout was decreased as the bending degree was bigger except for the 45° bending, and all the water sprout bending branch showed higher total sugar content than that of fruit bearing branch. Total fruit sugar content was higher as the size of persimmon was bigger regardless of bending degree. Hunter's L value for the size of fruit did not show any significant difference and that for the bending degree showed that fruit bearing branch was highest as of 63.3 and 45°bending branch was lowest. Hunter's a value was highest in 45°bending branch, and getting lower as the bending degree was smaller or bigger from 45° bending degree. Experiment 4. Effect of water sprout bending on shoot growth, fruit yield and quality in young trees Total shoot development and shoot diameter per fruit bearing branch and water sprout branch were best in non-bending branch, and shoot development was supressed as the bending degree was bigger and that of fruit bearing branch was lowest. Mean shoot length did not show any significant difference between fruit bearing branch and water sprout branch. Number of shoot was higher in water sprout branch than in fruit bearing branch. Fruit dropping rate was higher in fruit bearing branch than in water sprout, and it was highest in 45°bending and was decreased as the bending degree was higher or lower during June and July. Total fruit sugar content upon the bending degree did not show any difference between fruit bearing branch and water sprout, but the soluble sugar content was increased up to the fruit weight was 200g over the 45° bending degree. Hunter's a value indicated the interaction between bending degree and fruit size, which bearing branch of it was higher than that of bending branch. Total fruit weight and mean fruit weight were best when the branch was bent at the degree of 30~45°, and fruit number and total fruit weight were decreased when bent at the degree of 90°. Fruit number, total fruit weight, and mean fruit weight were higher in bending branch than fruit bearing branch. Fruit storability was did not show any difference between Hunter's L value for the fruits over 155g, but it became remarkably worse when stored green fruits under 154g.
목차 Contents
- 제1절 서설 ... 30
- 제2절 연구방법 ... 31
- 제3절 연구결과 ... 31
- 인용문헌 ... 54
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