보고서 정보
주관연구기관 |
서울대학교 Seoul National University |
연구책임자 |
하종규
|
참여연구자 |
권관
,
김대성
,
손광수
,
양창범
,
채병조
,
한영근
,
신인수
,
권찬호
,
김태봉
,
조성백
,
이찬호
,
김지훈
,
김진동
,
조원탁
,
김성우
,
박향숙
,
민태선
,
이지훈
,
허기남
,
고태구
,
정현정
,
김법균
|
보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 |
한국어
|
발행년월 | 2001-01 |
주관부처 |
농림부 |
사업 관리 기관 |
농림부 |
등록번호 |
TRKO200200034795 |
DB 구축일자 |
2013-04-18
|
초록
▼
지난 5년에 걸쳐 수행된 본 과제의 연구개발 내용 및 범위를 크게 나누어 보면 1) 저공해 양돈 사료의 개발, 2) 자돈 생존율 향상을 위한 연구, 3) 비유 모돈의 영양 생리 연구 및 4) 육성·비육돈 생산을 위한 사양체계 확립을 위한 연구로 요약할 수 있다. 각각의 세부과제별로 구체적인 연구개발 내용 및 범위를 살펴보면 다음과 같다.1. 제 1 세부과제: 저공해 양돈 사료의 개발 2. 제 2 세부과제: 자돈 생존율 향상을 위한 연구 3. 제 3 세부과제: 비유 모돈의 영양 생리에 관한 연구 4. 제 4 세부과제: 육성·비육돈 생
지난 5년에 걸쳐 수행된 본 과제의 연구개발 내용 및 범위를 크게 나누어 보면 1) 저공해 양돈 사료의 개발, 2) 자돈 생존율 향상을 위한 연구, 3) 비유 모돈의 영양 생리 연구 및 4) 육성·비육돈 생산을 위한 사양체계 확립을 위한 연구로 요약할 수 있다. 각각의 세부과제별로 구체적인 연구개발 내용 및 범위를 살펴보면 다음과 같다.1. 제 1 세부과제: 저공해 양돈 사료의 개발 2. 제 2 세부과제: 자돈 생존율 향상을 위한 연구 3. 제 3 세부과제: 비유 모돈의 영양 생리에 관한 연구 4. 제 4 세부과제: 육성·비육돈 생산을 위한 사양체계 확립을 위한 연구
1. 제 I 세부파제 : 저공해 양폰 사료의 개발
저공해성 양돈사료의 개발을 위해 본 연구에서는 정확한 영양소 소화율을 평가하기 위한 회장캐눌라 기법의 적용, 기능성 물질의 이용, 합성 아미노산 사용과 단계별 사양 동과 같이 영양 · 사료적으로 접근 할 수 있는 가능한 모든 방법이 적용 검토되었다.
과거 생산성 향상을 목적으로 많이 사용되었던 여러 가지 기능성 물질과 최근 새로운 기능성 물질로서 각광받고 있는 사료첨가제들의 첨가가 돼지의 영양소 이용률과 건물, 질소 빛 인 배량에 어떠한 영향을 미치는 지에 대해 국내외 수많은 문헌을 고찰하여 정리하였으며, 오염물질 배설량을 감소시킬 수 있는 가능성 있는 기능성 물질로서 항생제, 생균제, 효모제, 효소제, phytase, 국내 천연자원인 송이 (scoria), yucca 추출물 및 올리고당의 첨가효과가 실험을 통해 검증되었다.
Poland와의 공동연구를 통해서 회장소화율에 기초한 사료배합으로 사료내 영양소의 이용률을 향상시키고, 질소와 인의 배설량 감소를 위한 연구들이 수행되었다. 또한 여러 가지 곡류와 단백질 공급원들의 회장 영양소 소화율올 측정하였으며, 이를 통해 원료사료의 정확한 이용성을 조사함으로써 궁극적으로는 최대 이용성을 근거로 한 배합비를 작성해 분뇨를 통해 배설되는 오염물질의 배설량을 줄일 수 있는 방안에 대한 연구가 중점적으로 이루어 졌다.
점차로 사용량이 증대되고 있는 합성 아미노산의 첨가 효파가 검증되었으며,적절한 합성아미노산의 사용과 단백질 절약효파를 통해 영양소 이용률을 향상시키고 오염물질 배설량을 감소시킬 수 있는 환경 친화적 사료 배합비를 제시하기위한 연구가 수행되었다.
최근 돼지가 사료를 섭취하는 특성에 따른 습식 급이 (wet feeding) 시스템을 적용시 건식급이할 때 보다 사료의 허실량을 줄일 수 있으며, 영양소의 이용률을 개선시켜 사료의 소화율은 물론 육질 개선효과를 가져온다는 보고가 있어 습식급이 방법이 자돈 및 육성 · 비육돈의 성장 및 오염물질 배설량에 미치는 영향을 알아보고 또한 육질에 미치는 영향을 구명하여 저공해 사료개발 및 고급육 생산 기술로서의 가치를 평가하고자 하는 연구가 수행되었다.
한편, 돼지의 생리적 상태에 적합한 영양소 요구량을 알맞은 시기에 공급하여, 과잉되는 영양소 공급을 줄임으로써 궁극적으로 배설되는 영양소량을 줄일 수 있는 단계별 사양 프로그랩을 개발하기 위한 연구가 수행되었다.
소화 · 이용률이 높고 경제적인 양돈원료사료의 개발 또한 양돈산업의 발전과 환경오염 물질 감소에 매우 효과적인 한 접근 방법이 될 수 있다. 또한 양돈산업의 국제 경쟁력확보를 위해서도 새로운 값싼 단백질 대체자원을 개발 및 활용하는 일 또한 양돈 생산비를 절감시킴으로서 국제 경쟁력을 확보하는 데 매우 중요한 요인이 된다. 이러한 단백질 대체자원의 정확한 영양적 가치 평가는 궁극적으로는 최대 이용성을 근거로한 배합비의 작성을 가능케 함으로써 분뇨를 통해 배설되는 오염물질의 배설량을 줄일 수 있는 방안을 제시할 수 있다. 따라서 본 연구에서는 비육돈 사료에 대두박을 효과적으로 대체할 수 있는 해외부존자원을 찾고 이들의 영양적 가치를 평가 하고자 중국산 박류들 (해바라기박, 면실박)의 사료 · 영양적 가치평가를 위한 연구들이 수행되었다.
2. 제 2 세부과제 : 자돈 생존률 향상을 위한 연구
자돈시기는 생산성을 결정짓는 첫 단계로 이 시기의 중요성은 새삼 강조할 필요가 없다. 또한 양돈의 생산성은 자돈기 성장에만 국한되는 것은 아니며, 이후 육성 · 비육단계에까지 이를 뒷받침할 수 있는 대책이 필요하게 된다. 따라서 각 사육단계별 최적성장을 유도하기 위한 경제적인 사양관리가 요구된다고 하겠다. 여기에는 정확한 영양소 요구량의 설정과 함께 이용성이 높은 원료사료를 선택, 가공 및 급여에 이르는 모든 과정이 포함되는데, 이 중 영양적인 뒷받침을 위한 첫 단계는 정확한 요구량을 파악하여 이를 실제로 적용하는 것일 것이다. 따라서 본 연구에서는 14 일령 조기이유자돈의 주요 제한 아미노산 (라이신, 함유황 아미노산, 트레오닌, 빌련, 아이소루우신)의 요구량을 설정하기 위한 연구들이 수행되었다.
조기이유자돈의 사양관리에 있어서 가장 큰 문제 중 하나는 자돈의 설사라고 할 수 있다. 이러한 자돈설사를 줄일 수 있는 방법으로 위산의 분비 능력이 충분히 발달하지 못한 어린 돼지에게 위내 pH를 낮추어주고 유해 미생물의 번식을 억제할 수 있는 유기산제를 급여하여 자돈의 설사를 줄어고 자돈의 생존률 향상 및 성장 개선효과를 기대할 수 있다. 따라서 본 연구에서는 국내에서 시판 사용되고 있는 여러 가지 유기산제들의 효능을 비교 평가하고 또한 사료의 pH 수준과 단백질 수준이 이유자돈의 성장능력에 미치는 영향을 종합적으로 검증하기 위한 시험들이 수행되었다.
자돈의 이유 일령 단축은 새로운 과제를 제시하였다. 즉, 이유일령에 맞는 영양소 요구량을 근거로 원료사료의 이용성을 최대로 고려한 최적 배합비를 개발하고 최적 성장을 유도하기 위한 사양 체계를 요구하게 되었다. 무엇보다도 자돈의 생존율은 에너지 이용성에 크게 좌우되므로 이를 개선할 수 있는 방안을 모색해야 한다. 최근 국내외적으로 지방산 대사에 관여하여 체내 에너지 이용성을 향상시킬 수 있다고 알려진 L-카르니틴의 대한 관심이 고조되고 있다. 따라서 본 과제에서는 미국 북캐를라이나 주립대학의 J. Odle 교수 팀과 공동으로 L-카르니틴과 지방산 대사 빛 에너지 대사의 관계를 보다 명확히 구명하기 위해 생화학적 접근 방법을 이용한 일련의 실험들이 수행되었다. 또한 최근 선진외국을
중심으로 연구가 활발히 되고 있는 대용유륨 이용한 조기이유자돈 사양 시스탬 개발을 위해서 미국 북캐를라이나 주립대학의 J. Odle 교수의 연구립과 또한 공동으로 연구가 수행되었다.
자돈시기는 소화기관이 충분히 발달하지 못하여 충분한 영양소를 공급한다고 해도 원료의 변화에 따라 그 이용률은 상당한 차이를 나타내며 또한 사료의 급여방법 혹은 형태에 따라서도 차이를 나타내는 것으로 알려져 있다. 따라서 자돈의 생존 및 성장과 관련하여 여러 가지 탄수화물 공급원 (락토오스, 수크로스, 텍스트린, 전분) 및 단백질 공급원 (전지대두, 대두박 가공제품)들의 효율적인 이용방안 및 습식 급이에 대한 연구를 통해 자돈에게 적합한 에너지 공급원 및 단백질 공급원을 개발하여 궁극적으로 자돈의 생존률 및 성장률을 향상시킬 수 있는 방안을 모색하고자 하는 연구들이 수행되었다.
최근에 사료의 소화율을 개선시켜 사료영양소의 이용률을 증대시키는데 효과적으로 알려진 효소제들과 장내 미생물 총에 영향을 미쳐 유해미생물의 성장을 억제하는 데 효과적으로 알려진 생균제들이 복합적으로 함유되어 있는 복합 효소제 및 복합생균제의 첨가효과를 규명하기 위한 연구가 수행되었으며, 또한 국내에서는 아직 연구가 활발치 않은 이유자돈의 비타민과 광물질 이용성을 평가하기 위해 비타민 E와 젤레늄 첨가가 이유자돈의 성장에 미치는 영향을 구명하기 위한 연구가 수행되었다.
3. 제 3 세부과제 : 비유 모돈의 영양 생리에 관한 연구
자돈 생존률 향상에 있어 가장 큰 핵심이 될 수 있는 모돈의 영양생리에 관한 연구수준을 선진국 수준으로 끌어을리고자 모돈의 적정 라이신 요구량을 설정하기 위한 연구가 수행되었다. 또한 미국 일리노이 주립대학의 R. A. Easter 교수의 연구팀과 공동으로 모돈의 생산성에 큰 영향을 미철 수 있는 비유기 동안의 유선발달에 관한 연구를 통해 궁극적으로 비유기간동안 보다 정확한 모돈의 영양소 요구량을 설정하기 위한 연구가 수행되었다. 이를 위해 모돈의 영양소 공급 수준과 복의 크기에 따른 유선조직의 변화와 비유일수에 따른 유선조직내 영양소 조성변화 및 DNA 함량이 측정되었다.
4. 제 4 세부과제 : 육생 ? 비육돈 생산을 위한 사양체계 확립을 위한 연구 효율적인 육성 · 비육돈 생산을 위한 사양체계의 확립이 사양가에게 수익과 소비자에게는 보다 안전하고 품질 좋은 돈육을 제공하는 밑거름이 된다는 사실은 자명한 것이다. 이를 위해 본 과제에서는 고급육 생산에 효과적이라고 알려진 몇 가지 기능성 물질들의 효과를 검증하고 보리의 사용가치 평가 및 항생제 무첨가 사료의 개발과 원료사료의 개발 및 사료가공효과에 대한 전반적인 연구가 수행되었다. 육성 · 비육돈 생산성 향상을 위한 효과적인 사양체계 확립을 위한연구의 일환으로 복합효소제 및 생균제가 육성돈의 성장 및 영양소 이용률에 미치는 효과가 연구되었다. 또한 양돈산업의 국제 경쟁력확보를 위해 새로운 값싼 단백질 대체자원을 개발 및 활용하고자, 비육돈 사료에 야자박 및 팝박이 대두박을 효과적으로 대체할 수 있는지 여부를 평가하였다. 최근 고급육 생산에 효과적인 것으로 알려진 보리의 양돈 사료 사용 효과가 검중되었으며, 또한 보리의 가공처리 방법이 육성돈의 성장 및 영양소 이용률에 어떠한 영향을 미치는 가를 평가하였다. 최근 체내 영양소 재분배 효과와 관련해 돈육의 품질을 향상시킬 수 있는 것으로 알려진 기능성 물질인 크롬 피콜련산과 L-카르니틴 첨가 효과를 구명하기 위한 시험이 수행되었다- 보다 정확한 육성 · 비육톤의 영양소 요구량을
평가하기 위해서 육성돈의 최척 에너지 및 라이신 비율을 설정하는 연구가 수행되었으며, 유전능력이 다른 육성 ? 비육돈의 한국형 영양소 요구량을 구명하기 위해 국내에서 사육되고 있는 돼지의 단백질 축적능력을 평가하는 연구가 수행되었다.
Abstract
▼
The research scopes in the present project conducted for last 5 years can be divided into four main parts; 1) development of low pollution swine diets, 2) studies on improvement of survival rate of young piglets, 3) studies on nutrition and physiology of lactating sows, and 4) studies on establishme
The research scopes in the present project conducted for last 5 years can be divided into four main parts; 1) development of low pollution swine diets, 2) studies on improvement of survival rate of young piglets, 3) studies on nutrition and physiology of lactating sows, and 4) studies on establishment of effective feeding strategy for growing-finishing pigs. Concrete research contents and scopes in each part are as follows
1. The Ist subproject The development of low pollution swine diets
With the main purpose of developing low pollution diets for pigs, the 1 st subproject was conducted to evaluate all possible nutritional approaches such as 1) the application of cannula surgery technique for more precise evaluation of nutrient digestibility, 2) the use of biologically active feed additives, 3) the use of synthetic amino acids to diets, and 4) the application of phase feeding regimen.
In the 1 st subproject, tremendously many studies have been reviewed to evaluate the efficacy of newly introduced feed additives and old ones with the purpose of improving animal productivity on nutrient utilization and dry matter, nitrogen and phosphorus excretion in pigs.
Several experiments were conducted to evaluate whether antibiotics, probiotics, yeasts, enzymes, phytase, Cheju scoria, yucca extracts and oligosaccharides have positive effects on the reduction of nutrient excretion in pigs or not.
In collaboration with Dr. T. Zebrowska's research team of the Kjelanowski Institute of Animal Physiology and Nutrition in Poland, a number of experiments to evaluate effects of feed formulation based on ileal digestibilities of feedstuffs on nutrient utilization and nitrogen and phosphorus excretion in pigs have been conducted. Ileal digestibilities of various grains and protein sources have been evaluated and main studies were focused to investigate effects of the feed formulation based on exact ileal digestibilities of each feedstuff used in feeds on the nutrients excretion from swine manure.
Also, effects of low crude protein diets supplemented with synthetic amino acids on performance, nutrient utilization in pigs were evaluated and main studies were focused to figure out practical and environmental friendly diet formulation with synthetic amino acids.
Recently, there has been an evidence that the application of wet-dry feeding system could improve the nutrient utilization and meat quality through the reduction of feed waste and improvement of nutrient digestibilities compared with conventional dry feeding system. Therefore, studies were made to investigate the effect of wet-dry feeding system on growth and nutrient excretion of weaned, growing and finishing pigs and to evaluate the possibility of wet-dry feeding system as the means for development of low pollution diets and high quality pork production.
Meanwhile, some experiments were conducted with the purpose of developing the phase feeding regimen, known well as the effective feeding strategy to reduce nitrogen and phosphorous excretion by feeding pigs in better agreement with age and physiological state.
The development of highly digestible and economical feedstuffs for swine diets can be one of effective ways to reduce environmental pollutants from animal manure and for continuous growing of swine industry. It is very important to develop the new and cheap alternatives of protein sources. The exact evaluation on nutritional values of some non-conventional feedstuffs allows feed manufacturers to formulate diets based on exact nutrient availabilities as well as derives effective ways to reduce environmental pollutants from animal manures. Therefore, in the present subproject, two experiments were conducted to find foreign unconventional feedstuffs to effectively alternate soy bean meals and to evaluate exactly the nutritional values of Chinese cotten seed meal and sunflower meal as the protein sources in pig diets.
2. The 2nd subproject The studies on improving survival rate of new born piglets
It is well established that the early performance of pigs impacts days to market and carcass composition of pigs. Regarding this fact, appropriate feeding management during the early stage of pigs is extremely important. The main targets of a nutritional program for young piglets are to I) establish exactly the requirement of nutrients, 2) to choose highly digestible ingredients, and 3) to process feeds appropriately to be more digestible for young pigs. Of those, it is likely that establishment of exact nutrient requirement for each stage of pigs should be first step for improvement of performance of piglets. Therefore, in the 2nd subproject a series of experiments were conducted to establish exact requirement of amino acids (lysine, sulfur amino acids, threonine, valine and isoleucine) for pigs weaned at 14 days of age.
One of the biggest problems in segregated early weaned pigs is the frequent occurrence of diarrhea. Acidification by dietary supplementation with organic acids is considered to be one of effective ways to improve survival rate and performance of young pigs by reducing gastrointestinal pH and coliform bacteria numbers. Therefore, a series of experiments were conducted to compare the efficacy of various commercial organic acids and to evaluate the effects of different pH and dietary protein levels on the growth performance and nutrient ileal digestibility of weaned pigs
As the weaning age of pigs declined, nutritionist and swine producers became to confront a new assignment. Namely, the reduction of weaning age became to equire the effective feeding system with optimum feed formulation based on the exact nutrient requirement in order to attain maximum growth performance of SEW pigs.
Because the survival rate of young pigs definitely depends on the ability of energy utilization, it is logical that the method to increase energy utilization of young pigs should be considered. Recently, in many countries, L-carnitine has attracted the interest of many investigators due to its potential positive effect on growth and energy utilization by activation of lipid metabolism in animals. Therefore, in the present subproject, a series of experiments, collaborated with Dr. J. Odle's research team at the North Carolina State University in USA, were conducted to clearly investigate the relationship between L-camitine and fatty acids and energy metabolism with the biochemical approaches.q As attractive research fields in the recent years, the studies on the development of liquid feeding system for SEW pigs with milk replacer were also collaborated with Dr. J. Odle's research teams. During the early stage of pigs, due to the insufficient development of gastrointestinal organs, young pig's ability to utilize nutrients can be largely different according to the type of diets, ingredients used in diets and the feeding methods even though they fed the diet with the optimum levels of nutrients. Therefore, with the ultimate objects of developing the effective methods to improve the survival rate and performance of young pigs, numerous experiments were conducted to evaluate the effects of wet-dry feeding system and various carbohydrate sources (lactose, sucrose, dextrin and starch) and protein sources (full-fat soy and processed soy protein sources) on the growth performance and nutrients utilization in early weaned pigs. In previous many studies, it has been known that the enzymes can improve theperformance through the improvement of nutrient utilization and the probiotics also inhibit the growth of harmful microbes by affecting positively microbial population in the gastrointestinal organs. Therefore, in the present subproject, experiments to
evaluate the efficacy of newly developed enzymes and probiotics used in diets were
conducted. Also, studies have been done to evaluate the effects of the dietary vitamin
E and selenium on the growth performance of weaned piglets.
3. The 3rd subproject Studies on the nutrition and physiology of lactating sows Of all scientific efforts to improve survival rate of young piglets, one of the most important things may be to understand well on the nutrition and physiology of sows.However, the level of study on this in Korea is relatively poor compared to the advanced agricultural countries. Thus, with the purpose of developing the study on sow nutrition and physiology of sow, the study on establishment of lysine requirement of sows have been first conducted. Also, a series of experiments, collaborated with Dr. R. A. Easter's research team at the University of Illinois in USA, were conducted to clearly investigate the relationship between mammary gland growth of sows and sow nutrition. For this, a number of experiment have conducted to evaluate the effects of nutritional levels in the diets, feed intake and litter size on mammary tissue composition of lactating sows. 4. The 4th subproject Studies on the establishment of effective feeding system for growing-finishing pigs
It is natural that the establishment of effective feeding system for
growing-finishing pigs can be the basic way to give swine producers higher margins and consumers better quality pork. For this, in the present project, comprehensive studies have been carried out to evaluate the efficacy of several feed additives well known to be effective for the production of high quality pork. The nutritional values of barley as a potential feedstuffs to have a positive effects on pork quality and development of the antibiotics free diets, and the effect of feed process on the growth performance nd nutrient availability of pigs were conducted. Also, to figure out the effective methods to improve the productivity of growing-finishing pigs, the experiments were conducted to evaluate the effects of additional enzymes and probiotic complexes to diets on the growth and nutrient utilization of growing pigs. For the betterq global competition power of swine industry in Korea, new and cheaper alternatives to protein source should be found and applied to the diet manufacturing. Thus, an experiment was conducted to evaluate if the palm kernel meal and copra meal could be replaced with some amount of soy bean meal in the diet formulation.
It has been apparent that the use of barely to diets for pigs is effective to the production of high quality pork. Thus, experiments were conducted to evaluate the effects of use of barley to diets on growth and meat quality of pigs, and the effects of extrusion condition of barley on the growth and nutrient utilization in growing pigs.
It has recently been known that the addition of chromium picolinate and I-carnitine to diets for pigs resulted in the improvement of pork quality by their contribution to better energy and nutrient utilization. Thus, experiments wereconducted to evaluate the efficacy of dietary chromium picolinate and I-carnitine supplementation on the growth and meat quality of pigs.
For the establishment of more exact nutrient requirements for growing-finishing pigs, an experiment was conducted to determine the optimum energy to lysine ratio in diets for growing pigs. Another experiment was also conducted to estimate the protein deposition rate of pigs reared at practical setting in Korea.
목차 Contents
- 표 지...1
- 제출문...3
- 요약문...4
- SUMMARY...20
- 목 차...39
- CONTENTS...43
- 제 1 장 서 론...48
- 제 1절 연구개발의 필요성...48
- 제 2절 연구의 목적...50
- 제 2 장 저공해 양돈 사료의 개발 (제 1세부과제)...53
- 1. 기능성 물질이 자돈, 육성돈 및 비육돈의 성장과 오염물질 배설량에 미치는 영향...53
- 2. 기능성 물질과 합성아미노산 사용에 의한 저공해성 사료개발에 관한 연구 (A review)...65
- 3. 제주 화산회 분말 (Scoria)과 지오라이트 (Zeolite)의 첨가가 돼지의 산육능력에 미치는 영향...66
- 4. 제주 화산회 분말 (Scoria)의 첨가 및 입자도가 돼지의 산육능력에 미치는 영향...80
- 5. 제주 화산회 분말 (Scoria) 급여수준이 육성.비육돈의 성장, 도체특성 및 영양소 배설량에 미치는 영향...91
- 6. 해조분의 첨가가 비육돈의 성장 및 도체성상에 미치는 영향...103
- 7. 프락토-올리고당 및 유카 추출물이 육성.비육돈의 성장 및 오염물질 배설량에 미치는 영향...113
- 9. 사료내 파이테이즈 첨가가 외견상 인 소화율에 미치는 영향...138
- 10. 채종박, 대두박 위주 사료에 파이테이즈 첨가가 돼지의 성장, 도체성상 및 골격의 특성에 미치는 영향...148
- 11. 곡류 (밀, 보리 및 옥수수)와 대두박 및 채종박의 단백질 및 아미노산의 회장 소화율에 관한 연구...158
- 12. 가소화 아미노산 함량에 따라 배합된 사료를 섭취한 돼지의 단백질 균형 및 체조성에 관한 연구...169
- 13. 단백질 공급원의 종류와 수준이 육성돈의 질소 균형 및 단백질 축적율에 미치는 영향...181
- 14. 루핀의 아미노산 회장소화율 양돈사료내 첨가 효과에 관한 연구...189
- 15. 저 단백사료에 합성아미노산 첨가가 육성돈의 성장능력에 미치는 영향...200
- 16. 사료의 가공과 급여 방법이 육성돈의 성장, 소장의 형태적 변화 및 영양소 이용율에 미치는 영향...212
- 17. 가공사료의 건습식급이가 비육돈의 성장, 소장의 형태적 변화 및 영양소 이용율에 미치는 영향...224
- 18. 중국의 부존사료 자원의 영양학적 가치평가에 관한 연구 I. 면실박이 육성.비육돈의 성장 및 아미노산 회장 소화율에 미치는 영향소화율에 미치는 영향...238
- 19. 중국의 부존사료 자원의 영양학적 가치평가에 관한 연구 II. 해바라기박이 육성.비육돈의 성장 및 아미노산 회장 소화율에 미치는 영향 소화율에 미치는 영향...249
- 제 3 장 자돈 생존율 향상을 위한 연구 (제 2세부과제)...259
- 1. 조기이유자돈의 아미노산 요구량에 관한 연구...259
- 2. 사료내 트립토판, 이소루신 및 발린의 수준이 14일령 조기이유자돈의 성장에 미치는 영향...279
- 3. 자돈의 라이신 요구량에 관한 연구...297
- 4. 대용유와 환경온도가 14일령 이유자돈의 성장에 미치는 영향...307
- 5. 액상사료의 급여가 조기이유자돈의 성장, 추정 정육축적율 및 출하일령에 미치는 영향...319
- 6. 조기이유자돈용 액상사료에 가수분해 단백질의 사용효과에 관한 연구...340
- 7. L-카르니틴이 이유자돈에 있어서 익스트루전 처리된 전지대두의 영양적 가치에 미치는 영향...346
- 8. L-카르니틴 첨가가 저에너지 및 지방보충사료를 급여받은 육성돈의 성장 및 질소균형에 미치는 영향...360
- 9. L-카르니틴과 유화된 트리옥타노일글리세롤이 초유를 섭취하지 못한 신생자돈의 혈중 카르니틴의 대사와 뇨중 배설에 미치는 영향 배설에 미치는 영향...374
- 10. L-카르니틴이 초유를 섭취하지 못한 신생자돈의 in vivo 지방산 산화에 미치는 영향...383
- 11. 사료의 pH 수준이 자돈의 성장 및 영양소 소화율에 미치는 영향...395
- 12. 사료의 pH 및 조단백질 수준이 이유자돈의 성장 및 영양소 소화율에 미치는 영향...402
- 13. 산성화제가 조기이유자돈의 성장 및 영양소 소화율에 미치는 영향...409
- 14. 21일령 이유자돈을 위한 적정 락토오스:덱스트린 비율 설정을 위한 연구...420
- 15. 여러 가지 탄수화물 공급원이 이유자돈의 성장 및 영양소 이용율에 미치는 영향...430
- 16. 복합효소제의 첨가가 14일령 이유자돈의 성장 및 영양소 이용율에 미치는 영향...444
- 17. 복합생균제의 첨가가 이유자돈의 성장 및 영양소 이용율에 미치는 영향...454
- 18. 사료의 비타민 E 수준이 이유자돈의 성장에 미치는 영향...460
- 19. 사료의 셀레늄 수준이 이유자돈의 성장에 미치는 영향...468
- 20. 사료의 가공과 급여 방법이 자돈의 성장, 소장의 형태적 변화 및 영양소 이용율에 미치는 영향...474
- 21. 대두박 가공제품이 자돈의 성장률 및 영양소 소화율에 미치는 영향...486
- 제 4 장 비유 모돈의 영양 생리에 관한 연구 (제 3세부과제)...493
- 1. 모돈의 라이신 요구량 설정에 관한 연구...493
- 2. 비유기동안 모돈의 유선 발달에 관한 연구...504
- 3. 영양소 섭취량 및 복의 크기가 비유 모돈의 유선발육에 미치는 영향...513
- 4. 비유중 모돈의 유선 발달과 유선조직 성상변화에 관한 연구...531
- 5. 복의 크기가 비유모돈의 유선발달에 미치는 영향...542
- 6. 복의 크기와 유두 순위가 비유중 모돈의 유선발달에 미치는 영향...551
- 제 5 장 육성.비육돈 생산을 위한 사양체계 확립을 위한 연구 (제 4세부과제)...561
- 1. 라이신: 에너지 비율이 육성돈의 성장능력 및 영양소 소화율에 미치는 영향...561
- 2. 야자박 및 팜박의 대두박 대체가 비육돈의 성장, 영양소 소화율 및 도체품질에 미치는 영향...572
- 3. 복합효소제의 첨가가 육성돈의 성장 및 영양소 이용율에 미치는 영향...587
- 4. 고급 돈육 생산을 위한 보리의 사료가치 평가를 위한 연구...595
- 5. 보리의 가공처리가 육성돈의 성장능력 및 회장영양소 소화율에 미치는 영향...604
- 6. 보리에 대한 익스트루전 조건이 육성돈의 성장 및 영양소 이용율에 미치는 영향...615
- 7. 다른 광물질과 혼합된 크롬 피콜린산 급여가 비육돈의 성장, 도체특성, 혈액 성상에 미치는 영향...623
- 8. 크론 피콜린산 또는 카르니틴이 첨가된 사료급여가 비육돈의 성장 및 도체특성에 미치는 영향...635
- 9. 다단계 사양이 비육돈의 성장 및 영양소 배설량에 미치는 영향...644
- 10. 완제품 사료의 가공이 육성돈의 성장율과 영양소 이용율에 미치는 영향...654
- 11. 비육돈을 위한 항생제 대체 기능성 물질의 사용 효과에 관한 연구...661
- 12. 복합생균제의 첨가가 육성돈의 성장 및 영양소 이용성에 미치는 영향...669
- 13. 한국환경조건하에서 자란 육성.비육돈의 단백질 축적율 추정에 관한 연구...676
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