[국가R&D연구보고서]과실 채소의 포장개선을 통한 신선도 연장에 관한 연구(1차년도) Studies on the Shelf-life Extension of Fruits and Vegetables by Improvement of Packing Method(The 1st phase)원문보기
본 연구는 1차년도에 주요 국산 과실의 유통과 포장실태에 대한 기초조사와 과실의 손상정도를 과학적으로 조명하기 위한 기초 연구를 수행하고자 하였다.(1) 국내 출장을 통한 기존 포장과실(복숭아, 사과, 배)의 품질 및 문제점을 조사하였다.(2) 충격 모델 시스템을 고안, 제작하여 주요 과실의 유통중 발생할 조직 손상 정도를 예측 가능하게 하였다.(3) 품종이 다른 과실의 외부충격에 의한 물리적 조직 손상율을 조사하였다.(4) 조직 손상 과실의 환경조건에 따른 변질 양상을 조사하였다.(5) 조직 손상 발생에 다른 과실의 생리적 특성변
본 연구는 1차년도에 주요 국산 과실의 유통과 포장실태에 대한 기초조사와 과실의 손상정도를 과학적으로 조명하기 위한 기초 연구를 수행하고자 하였다.(1) 국내 출장을 통한 기존 포장과실(복숭아, 사과, 배)의 품질 및 문제점을 조사하였다.(2) 충격 모델 시스템을 고안, 제작하여 주요 과실의 유통중 발생할 조직 손상 정도를 예측 가능하게 하였다.(3) 품종이 다른 과실의 외부충격에 의한 물리적 조직 손상율을 조사하였다.(4) 조직 손상 과실의 환경조건에 따른 변질 양상을 조사하였다.(5) 조직 손상 발생에 다른 과실의 생리적 특성변화를 분석하였다.
Abstract▼
The production of fruits in Korea was recorded about 1,700 thousands of metric tons in 1990. Of the individual fruits, the following quanties were produced, apple 640, citrus 415, pear 192, grape 156 and the others 176 thousands of metric tons. According to the statistical year book of the MAFF(1990
The production of fruits in Korea was recorded about 1,700 thousands of metric tons in 1990. Of the individual fruits, the following quanties were produced, apple 640, citrus 415, pear 192, grape 156 and the others 176 thousands of metric tons. According to the statistical year book of the MAFF(1990), about 91% of them was consumed in the fresh fruits, and only 9% was processed. Therefore to extend shelf-life of fresh fruits, the packing method of fresh fruits must be improved.The results were follows ;(1) The fruits were damaged not only in distribution stage, but from havesting to selection stage. And so, in the stage of havesting to selection, the fruits must be handled carefully.(2) The profiles of impacting force of apple(Fuji, Jonathan) and pear(Singo, Man-samgil, Jangshiprang) were investigated by Inpacting Force Measurement System(IFMS) which was developed in the laboratory. As the same impacting fore(3 N·m) impacted on fruits, the impacting force which apple and pear were received about $45kg_f,/;60Kg_f$, respectively.(3) The bruising development of fruits by external impacting was more rapidly in the 30℃ storage than in the 0℃ storage.(4) The Respiration rate, color, bruising width and depth, pH, acidity, soluble solid, total polyphenol content of fruits which were received impacting was investigated.To measure physico-chemical and physiological characteristics of fruits which were received impacting, color, brusing width and depth, total polyphenol content of fruits were good index.
목차 Contents
제1장 서 론...17
제1절 국내 과실류의 생산 및 이용현황...17
제2절 국내 과실류의 관련 연구 동향...20
제3절 국내 과실류의 유통 및 포장현황...26
제2장 재료 및 방법...28
제1절 재 료...28
제2절 방 법...28
1. 충격시험...28
가. 호흡량 측정...28
나. 색도 측정...29
다. 총격 부위 측정...30
라. 과즙의 pH, acidity, soluble solid, total polyphenol 함량 측정...30
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