보고서 정보
주관연구기관 |
전북대학교 Chonbuk National University |
연구책임자 |
차연수
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보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 |
한국어
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발행년월 | 2003-05 |
과제시작연도 |
2002 |
주관부처 |
보건복지부 |
사업 관리 기관 |
한국보건산업진흥원 Korea Health Industry Development Institute |
등록번호 |
TRKO200400000375 |
과제고유번호 |
1460003224 |
사업명 |
보건의료기술개발사업 |
DB 구축일자 |
2013-04-18
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키워드 |
카르니틴.지질.임산부.수유부.신생아.Carnitine.Lipid.Pregnancy.Lactation.infants.
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초록
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최종 연구개발 목적
임신부 및 수유부의 영양상태 및 기간에 의한 신생아 및 모유 중 카르니틴 변화를 확인하여, 임신부, 수유부 및 신생아를 위한 카르니틴 보충의 기초자료 마련을 위함
1차년도 목적:
1) 한국인의 주요 상용 식품(100 가지 이상) 중의 카르니틴 함량 분석 및 data base 구축
2) 임신 분기별 식이섭취 상태, 체위, 체조성을 측정하고, 임신 분기별 모체혈 및 소변 중의 지질 및 카르니틴 대사와의 상관관계 분석
2차년도 목적:
1) 신생아의 체중, 신장 및 Apgar score
최종 연구개발 목적
임신부 및 수유부의 영양상태 및 기간에 의한 신생아 및 모유 중 카르니틴 변화를 확인하여, 임신부, 수유부 및 신생아를 위한 카르니틴 보충의 기초자료 마련을 위함
1차년도 목적:
1) 한국인의 주요 상용 식품(100 가지 이상) 중의 카르니틴 함량 분석 및 data base 구축
2) 임신 분기별 식이섭취 상태, 체위, 체조성을 측정하고, 임신 분기별 모체혈 및 소변 중의 지질 및 카르니틴 대사와의 상관관계 분석
2차년도 목적:
1) 신생아의 체중, 신장 및 Apgar score를 측정하여, 1차년도의 모체 data와의 상관관계 분석
2) 수유 기간 중의 모체의 혈액, 소변 및 모유중의 카르니틴 대사측정
3) 한국인 임신부, 수유부 및 영아용 조제유 제품 중의 카르니틴 보충 수준 설정
연구개발내용 및 방법
1) 한국인의 주요 상용 식품 중의 카르니틴 함량 data base 확립(100가지 식품 이상)
2) 모유 및 시판되는 국내 영아용 조제유 제품 중의 카르니틴 함량 분석
3) 식품중의 카르니틴 함량 data base를 이용하여 산모 및 신생아의 카르니틴 섭취량 추정
4) 임신 중 모체의 영양상태 및 임신기간별 모체의 혈중 및 소변중의 카르니틴 함량 평가
5) 모체의 카르니틴 함량에 따른 신생아의 체위 및 상태조사
6) 수유기간에 따른 수유부의 혈중, 소변 및 모유중의 카르니틴 함량 측정
7) 임신부, 수유부와 영아용 조제유 제품에의 카르니틴 보충 수준 설정
연구개발 결과
1) 한국인의 주요 상용 식품 카르니틴 함량
146가지의 일반적으로 소비되는 한국 식품들의 전체 카르니틴(TCNE) 함량을 분석한 TCNE농도는 쇠고기와 돼지고기는 각각 91.09와 17,21mgTCNE/100g weight를 함유함. 생선과 조개는 0.28~24.87mgTCNE/100g weight로 범위 지어짐. 우유의 TCNE농도는 1.77mg/100ml 그리고 치즈는 0.49mg/100g weight이었음. 곡류와 콩류는 0과 1.43mgTCNE/100g weight 사이를 함유함. 대부분의 과일과 채소의 TCNE농도는 0과 0.7mg/100g weight 사이에 있음. 그러나 버섯은 2.77과 7.02mgTCNE/100g weight 사이 값을 함유함. 간장, 된장과 고추장은 각각 1.05, 0.28과 0.5mgTCNE/100g weight를 함유함. 이러한 결과들은 TCNE농도가 육류, 생선, 조개류 그리고 우유에서 높지만 과일과 채소에서는 낮거나 존재하지 않음을 나타냄. 그러나 버섯은 TCNE공급 채소의 중요한 원료임. 이러한 자료는 한국식이의 TCNE함량을 결정하기 위한 기초 자료를 나타내는데 유용하게 이용될 것임.
2) 임신부의 카르니틴 대사
임신기간 동안 유리카르니틴과 아실카르니틴수준 둘 다 감소되었으며, TCNE수준도 유의적으로 감소되었음. 임신기간 동안 TCNE의 농도는 초기와 비교 시 중기 및 말기에서 유의적으로 낮아짐. 임신기간 동안 대사적인 기능을 원활하게 위해 카르니틴의 필요성이 증가함. 임신기간 동안 카르니틴 섭취 및 혈액과 뇨중 카르니틴 수준사이의 상관성은 혈중 카르니틴 농도와 뇨중 카르니틴 배설이 식이의 macronutrient 섭취량에 의해서 영향 받았음. 임산부의 혈 중 카르니틴 농도는 비임산부의 혈 중 카르니틴 농도보다 유의적으로 낮았지만, 임신말기를 제외한 뇨 중 카르니틴 배설은 임산부가 비임산부보다 유의적으로 높았음. 식이 카르니틴 섭취 수준은 (p<0.01)혈중 카르니틴 농도와 음의 상관관계를 보였고, 혈중 카르니틴 농도는 p<0.01에서 소변으로 배설된 카르니틴 농도와 양의 상관관계를 보였음. 따라서 카르니틴 섭취와 혈중 카르니틴 수준 및 뇨중 카르니틴 수준은 임신기간 동안 유의적으로 변화됨을 확인함. 임신기간 동안 혈중 카르니틴과 지질과의 상관성을 보면, 임신기간 동안 에너지 요구량이 증가하기 때문에 지방산 산화로 에너지가 필요한 것을 적응하려는 경향에 따라 혈중 카르니틴 농도가 증가하는 것으로 사료으로 감소하였음. 혈중 중성지방과 총 콜레스테롤 및 LDL-콜레스테롤은 분만 후 90일 동안 감소하였고, HDL-콜레스테롤은 증가하였음. 분만 후 60일 동안 모체의 평균 혈중 카르니틴은 41.34nmol/ml에서 74.40nmol/ml로 유의적으로 증가하였고 그 이후에 변하지 않고 유지되었음, 소변으로 분비되는 카르니틴은 분만 후 90일 동안 82.96μmol에서 191.10 μmol로 증가한 결과는 한국인 수유부의 카르니틴 농도가 임신 전 수준으로 낮아질 수 있음을 시사 함.
4) 모유 및 영아용 조제유 중의 카르니틴 함량
본 연구결과는 영유아 식이에 카르니틴 보충을 위한 유용한 자료로 사용되어 질 수 있음. 분만 후의 모유의 카르니틴 수준은, 모체의 혈중 및 소변중의 카르니틴 수준과 응의 상관관계를 나타내면서 유의적으로 감소하였음. 시판되고 있는 조제분유 중 4가지를 제외한 제품에서 분만 후 90일 이후의 모유의 카르니틴 수준과 비슷한 카르니틴 함량을 나타냈으며, 조제분유의 카르니틴 함량은 출생 후의 50~60일 동안에 증가되는 지방산과 ketogenesis에 따른 증가되는 카르니틴 요구량을 충족시키지는 못함을 예측할 수 있음. 불충분한 카르니틴이 함유된 조제분유를 장기간 먹은 아이들은 카르니틴 결핍을 일으킬 수 있음을 시사 함.
Abstract
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1) Carnitine Content of Common Korean Foods
Carnitine is considered a conditionally essential nutrient because dietary sources may become important under conditions which either reduce biosynthesis or increase urinary excretion of carnitine. Therefore, it is important to have a database for diet
1) Carnitine Content of Common Korean Foods
Carnitine is considered a conditionally essential nutrient because dietary sources may become important under conditions which either reduce biosynthesis or increase urinary excretion of carnitine. Therefore, it is important to have a database for dietary analysis for carnitine content. Because there is limited data available for the carnitine content of Korean foods, this study was undertaken to analyze the total carnitine (TCNE) content of 146 commonly consumed Korean foods. TCNE concentrations were assayed using a modified radioisotopic method. Beef and pork contained 91.09 and 17.21 mg TCNE/100 g weight, respectively. Fish and shellfish ranged from 0.28 to 24.87 mg TCNE/100 g weight. TCNE concentration in milk was 1.77 mg/100 mL and cheese was 0.49 mg /100 g weight. Cereals and pulses contained between 0 and 1.43 mg TCNE /100 g weight. The TCNE concentration of most fruits and vegetables was between 0 and 0.7 mg / 100 g weight. However, mushrooms contained between 2.77 and 7.02 mg of TCNE/100 g weight. Soy sauce, soybean paste and fermented red pepper soybean paste contained 1.05, 0.28 and 0.5 mg TCNE/100 g weight, respectively. These results demonstrate that TCNE concentrations are high in meat, fish, shellfish and milk, but low or non-existent fruits and vegetables. However, mushrooms are a substantial source of vegetable derived TCNE. These data will be useful in establishing a database fer determining the TCNE content of Korean diets.
2) Plasma and urinary carnitine concentration in pregnant Korean woman
This study evaluated plasma and urinary concentrations of carnitine in pregnant woman compared to non-pregnant woman. The subjects were 50 pregnant and 30 non-pregnant Korean woman aged 24 to 28 years. Dietary carnitine intakes in pregnant woman increased significantly from 44.64 ± 24.84umol/day in early pregnancy to 96.11 ± 36.56umo1/day in late pregnancy. as compared to 70.00 ± 29.22umo1/day for non-pregnant woman. Pregnant woman had significantly lower plasma carnitine concentrations than non-pregnant woman. Plasma concentrations of NEC(non esterfied carnitine). ASAC (acid-soluble acylcarnitine), and TCNE (total carnitine) were significantly lower during the second and third trimesters than the first trimester. Plasma AIAC (acid-insoluble acylcarnitine) concentrations, which tended to be lower in the pregnant woman compared to non-pregnant woman, significantly decreased as gestation proceeded. Urinary excretion of NEC, ASAC, and TC NE were significantly higher during the first and second trimeters than those of non-pregnant woman, but decreased significantly as gestation proceeded. We found that there was significant decrease in plasma carnitine, even though dietary carnitine intakes increased, as gestation proceeded, and postulate that low urina교 excretion of carnitine in late pregnancy may be caused by an increased energy demand during pregnancy.
3) Carnitine and Lipid Metabolism in Lactating Korean Women
To assess carnitine levels and lipid profiles during prolonged sole breast feeding we measured serum. urine, and breast milk carnitine concentrations and serum lipid levels in 50 Korean lactating mothers (21-38 years old) during the first 3 months after delivery. Al so, daily nutrients and body fat content were measured. Daily nutrients and body fat content decreased during the first 3 months after delivery. In mothers the mean serum carnitine increased from 41 to 78 nmol/mL during the first 2 months after delivery and remained unchanged thereafter. Concentrations of total cholesterol, triglyceride and LDL-cholesterol of in serum were decreased from 200 mg/mL, 186 mg/mL, l28 mg/mL to 170 mg/mL, 136 mg/mL, 100 mg/mL during the first 3 months after delivery, respectively. But HDL-cholesterol in serum was increased from 134 mg/mL to 42 mg/mL during the first 3months after delivery. Urinary excretion of the carnitine was increased from 82 umol/g creatinine to 191 umol/g creatinine during the first 3 months after delivery. The mean carnitine concentration of breast milk was high (124 nmol/mL) 3-4 days after delivery. Duringthe first 3 months the mean carnitine concentrations of milk decreased to the mean serum levels of mothers. The carnitine concentrations of serum and breast milk did net correlate. Our results indicate that serum carnitine concentrations in Korean lactating mothers are maint ained during the first 3 months feeding.
목차 Contents
- 표지 ...1
- 제출문 ...2
- I. 연구개발결과 요약문 ..4
- 연구개발사업 최종보고서 요약문 ...4
- Project Summery ...6
- II. 총괄연구개발과제 연구결과...8
- 1. 총괄연구개발과제의 최종 연구개발 목표...8
- 2. 총괄연구개발과제의 최종 연구개발 내용 및 결과...10
- 3. 총괄연구개발과제의 연구결과 고찰 및 결론...48
- 4. 총괄연구개발과제의 연구성과 및 목표달성도...55
- 5. 총괄연구개발과제의 활용계획...57
- 6. 첨부서류...57
- 7. 참고문헌...57
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