보고서 정보
주관연구기관 |
경희대학교 Kyung Hee University |
연구책임자 |
김남재
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발행국가 | 대한민국 |
언어 |
한국어
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발행년월 | 2004-11 |
주관부처 |
식품의약품안전청 |
사업 관리 기관 |
경희대학교 Kyung Hee University |
등록번호 |
TRKO200500002405 |
DB 구축일자 |
2013-04-18
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키워드 |
炮.製.甘草.炒甘草.蜜炙甘草.吳茱萸.製吳茱萸.鹽吳茱萸.大黃.醋大黃.酒大黃.大黃炒炭.Processed.Glycyrrhzae Radix.Evodiae Fructus.Rhei Rhizoma.
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초록
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한약은 자연에서 채취하여 그대로 사용하지 못하고 포제 또는 수치라고 하는 공정을 거쳐 안전성, 유효성, 안정성, 품질의 균일성 등을 확보하여 사용하도록 하고 있으며 한약의 포제는 일종의 전통적 제약공정이라고 할 수 있다.
한방문헌에는 각 한약재 마다 사용목적이나 필요성에 따라 포제를 하도록 하고 있어 매우 다양한 형태의 포제품이 기록되어 있다. 그러나 이러한 포제방법이나 목적은 매우 추상적이고 계량화 내지 객관화되어 있지 않으며, 각 한방의료기관이나 한방의료인 등이 각기 주관적으로 포제를 행함으로써 포제품의 균일성은 물론 유효
한약은 자연에서 채취하여 그대로 사용하지 못하고 포제 또는 수치라고 하는 공정을 거쳐 안전성, 유효성, 안정성, 품질의 균일성 등을 확보하여 사용하도록 하고 있으며 한약의 포제는 일종의 전통적 제약공정이라고 할 수 있다.
한방문헌에는 각 한약재 마다 사용목적이나 필요성에 따라 포제를 하도록 하고 있어 매우 다양한 형태의 포제품이 기록되어 있다. 그러나 이러한 포제방법이나 목적은 매우 추상적이고 계량화 내지 객관화되어 있지 않으며, 각 한방의료기관이나 한방의료인 등이 각기 주관적으로 포제를 행함으로써 포제품의 균일성은 물론 유효성 확보가 곤란하다. 한편, 균일하고 유효하며 안전한 포제품의 사용을 위한 규격제정을 위해서는 선행적으로 포제법의 표준화가 필요하다. 따라서 본 연구에서는 한방임상에서 널리 이용되고 있는 감초, 오수유, 대황을 선정하여 각각의 포제품 초감초와 밀적감초, 제오수유와 감오수유, 작대황, 주대황, 대황초탄의 표준제조방법을 확립하고, 더 나아가서는 포제품의 규격제정을 위한 이화학적 parameter를 제시하고자 하였다. 그리고, 품질평가시 사용되는 대조 포제품의 확보와 포제품의 규격제정을 통한 안전한 한약재를 임상에 공급하여 국민보건 향상에 기여하고자 하였다.
Abstract
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Herbal medicines are generally used not in the natural form, but in the processed form in order to make sure of their safety, efficacy, stability and uniformity of quality. Therefore, many herbal medicine processed by heating, steaming and mixed frying with honey, wine, vinegar and brine etc. In ord
Herbal medicines are generally used not in the natural form, but in the processed form in order to make sure of their safety, efficacy, stability and uniformity of quality. Therefore, many herbal medicine processed by heating, steaming and mixed frying with honey, wine, vinegar and brine etc. In order to improve the efficacy, decrease toxicity and side effects, and change property have used in oriental medicine in Korea, China and Japan. As a study of manufacturing process standardization and regulation of processed herbal medicines, we have been analyzing the chemical constituents before and after processing.
Meanwhile, the standardization of processing methods are necessary for the establishment of the guidelines which be used for the application of effective and safe processed goods. Accordingly, in this study, we planned that we should select Glycyrrhizae Radix, Evodiae Fructus and Rhei Rhizomn which commonly used, and establish the standard processing methods of processed Glycyrrhizae Radix by stir-frying and mix-frying with honey, processed Evodiae Fructus by mix-frying with licoris decoction and brine respectively, and processed Rhei Rhomn by mix-frying with vinegar and wine respectively, and char-frying, and furthermore, bring up the physicochemical parameters for the standard establishment of processed goods. And also, we intended that we contribute to the improvement of national health and welfare by the supply of safe herbal medicines into clinical medicine, and this could be fulfilled by security of the control processed goods for quality evaluation and standard establishment of processed goods.
For the purpose of guidelines for processed standardization products of them, physico-chemical examination such as the contents of loss on drying, water extract, diluter ethanol, ether, residue on ignition and residue on acid insoluble ignition were tested. Also, in order to evaluate the quality control of them quantitative determination of standard compound from each herbal medicines have conducted HPLC method was apply to the quantitative analysis of pre-processed and post-processed.
목차 Contents
- 제 1 장 서론...9
- 제 2 장 국내ㆍ외 기술개발 현황...13
- 제 3 장 연구개발수행 내용 및 결과...15
- 제 1 절 시료의 수집 및 포제법의 개요...17
- 제 2 절 감초의 포제...21
- 제 3 절 오수유의 포제...89
- 제 4 절 대황의 포제...141
- 제 5 절 규격제안...207
- 제 4 장 연구개발목표 달성도 및 대외기여도...215
- 제 5 장 연구개발결과의 활용성과 및 계획...216
- 제 6 장 기타 중요변경사항...217
- 제 7 장 참고문헌...218
- 총괄 연구과제 결과요약...221
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