보고서 정보
주관연구기관 |
서울환경운동연합 |
연구책임자 |
양장일
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참여연구자 |
이지현
,
오유신
,
정남순
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발행국가 | 대한민국 |
언어 |
한국어
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발행년월 | 2005-11 |
과제시작연도 |
2005 |
주관부처 |
식품의약품안전청 |
사업 관리 기관 |
식품의약품안전청 Korea Food & Drug Administration |
등록번호 |
TRKO200600001659 |
과제고유번호 |
1470002013 |
사업명 |
식품의약품안전성관리 |
DB 구축일자 |
2013-04-18
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키워드 |
식품표시.식품안전.방사선조사식품.알레르기.복합원재료.Food labeling.Food safety.GMO.Irradiated food.Allergy.Composite raw food material.
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초록
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1. 연구배경 및 목적
${\bigcirc}$ 식품표시는 제품정보 공개를 통한 소비자 알 권리 충족 및 선택권 보장에 그 기본적인 목적을 두고 있다. 수입 식품 및 가공식품의 소비가 꾸준히 증가함에 따라 식품 표시는 국민의 건강권과 직결되는 식품안전 보장이라는 근본적인 문제로 대두되고있다. 최근 몇 년간 지속된 식품안전 사고와 가공식품의 증가로 인한 식품첨가물의 사용, GMO 원료 및 방사선 조사 원료 등의 사용은 생산 단계에서의 소비자 소외를 가속화시켜 이로 인한 식품 안전에 대한 국민 불안감은 최고조에
1. 연구배경 및 목적
${\bigcirc}$ 식품표시는 제품정보 공개를 통한 소비자 알 권리 충족 및 선택권 보장에 그 기본적인 목적을 두고 있다. 수입 식품 및 가공식품의 소비가 꾸준히 증가함에 따라 식품 표시는 국민의 건강권과 직결되는 식품안전 보장이라는 근본적인 문제로 대두되고있다. 최근 몇 년간 지속된 식품안전 사고와 가공식품의 증가로 인한 식품첨가물의 사용, GMO 원료 및 방사선 조사 원료 등의 사용은 생산 단계에서의 소비자 소외를 가속화시켜 이로 인한 식품 안전에 대한 국민 불안감은 최고조에 이르렀다. 이러한 시기, 정확한 식품표시는 국민 불안을 해소하고 신뢰를 회복할 수 있는 가장 기본적인 제도이다.
${\bigcirc}$ 식품표시는 소비자보호를 위한 것이므로 이의 내용 또한 소비자 이해 및 요구에 근거해 마련되어야 한다. 따라서 본 연구는 현행 식품표시 기준과 식품 표시기준에 대한 소비자 인식도, 이와 관련된 항목의 외국 표시 기준과의 비교 등을 통하여 식품 표시에 대한 소비자 요구를 정리, 제안하고자 한다.
2. 연구개발의 범위
${\bigcirc}$ 국내 식품표시 현황 조사
${\bigcirc}$ 국내식품의 전반적인 표시 기준에 대한 인식도 조사
${\bigcirc}$ 제품 구매 시 표시기준 활용도 및 행동유형 조사
${\bigcirc}$ 국내 식품표시기준과 제 외국 식품표시 기준 비교 고찰
${\bigcirc}$ 식품표시 기준 효율화를 위한 개선 방향 및 개정안 마련
3. 연구수행 내용 및 결과
3.1 시민 모니터링을 통해 본 식품표시
${\bigcirc}$ 식품표시현황 모니터링 항목은 ${\triangle}$가공식품의 주원료 원산지 표기 현황 ${\triangle}$제품명에 사용된 특정성분의 함유 비율 ${\triangle}$원료 및 특정성분 함유비율 표시 시 원료상태 표시 기준 ${\triangle}$영양성분 표시 단위 ${\triangle}$복합원재료의 원료 표기 현황 ${\triangle}$알레르기 유발 원료 사용에 따른 표시 방법으로 구성하였으며, 서울 지역 내에 위치한 대형마트에서 판매하고 있는 가공 식품을 대상으로 진행하였다. GMO 식품 표기 및 방사선 조사 표기 식품의 경우 조사 항목에 포함되었으나, 실제로 표기된 품목을 찾을 수 없어 결과에서 제외되었다.
${\bigcirc}$ 모니터링 결과, 가공식품의 주원료 원산지 표기 현황은 36.5%에 그쳤으며, 제품명의 일부로 사용된 특정성분의 제품 중 함량 비율은 최저 0.1%에 불과한 제품도 있는 것으로 조사되었다. 또한 제품 중 원료의 함량 비율 산정 기준도 제각각으로 소비자선택에 도움이 되지 못한다는 의견이 지배적이었으며 복합원재료의 원료에 대한 표기 상황도 극히 저조한 것으로 조사되었다.
3.2 시민인식도 설문 조사 결과
${\bigcirc}$ 식품표시에 대한 시민인식 조사를 위하여 가공식품 구매빈도, 표시 확인도 및 이해도와 활용도, 표시와 구매의 연관도, 개선 요구사항, 관련 부처 및 유통업체의 서비스 등에 대한 시민 설문 조사를 진행하였다.
${\bigcirc}$ 가공식품 구매가 갈수록 증가할 것으로 파악되었으며, 가공식품 구매 시 표시사항을 확인하는 소비자는 68.8%에 이름에도 불구하고, 식품 표시에 대한 이해정도를 묻는 질문에서 ''이해가 쉽다''라고 응답한 사람이 23.4%인 반면 44.6%인 사람이 어렵다고 답해, 식품표시를 알기 쉽게 할 경우 소비자들의 제품 선택 시 활용도가 높아질 것임을 시사하였다 또한 정부 및 대형유통업체의 식품표시관련 서비스에 대한 요구가 높은 것으로 조사되었다.
4. 시민 중심의 식품표시 개정 방향
${\bigcirc}$ 기본 목적인 소비자의 선택권 보장
${\bigcirc}$ 안전성 논란이 있는 원료에 대한 최소한의 알권리 보장
${\bigcirc}$ 소비자 보호에 대한 적극적 자세
${\bigcirc}$ 소비자의 알권리를 보장하기 위한 일상적인 의견 수렴 구조 마련
5. 연구개발 결과의 활용성과 및 계획
${\bigcirc}$ 식품표시 관련 법령의 개정의 근거자료로 활용
${\bigcirc}$ 지방청, 시 도 관련 공무원 및 관련 협회, 소비자단체 등에 제공
${\bigcirc}$ 식품 표시 정책의 기초자료 및 참고자료로 활용
${\bigcirc}$ 식품 표시 관련 교육 자료로 활용
Abstract
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1. Background and Purpose of Study
${\bigcirc}$ Pood labeling has two purposes: satisfying the consumer''s right to know and guaranteeing his or her right to choose products more knowledgeably because product information is clearly labeled. In addition, as food preferences are now chan
1. Background and Purpose of Study
${\bigcirc}$ Pood labeling has two purposes: satisfying the consumer''s right to know and guaranteeing his or her right to choose products more knowledgeably because product information is clearly labeled. In addition, as food preferences are now changing because of increased consumption of imported food and processed food, food labeling should help guarantee food safety. This is a basic national health goal. However, food safety accidents have frequently occurred in recent years, there is more use of food additives with processed food, and the use of irradiated raw food material has also accelerated. Thus the consumer is now uncertain about food safety and has little information to loam about the safety of the food he or she is consuming. South Korea needs detailed and accurate food labeling to relieve consumers'' uncertainty about food safety and nutrition issues.
${\bigcirc}$ Food labeling is to protect consumers. Its content should be based on consumers'' wants and needs. Therefore, this study summarizes 1) consumers'' requests for accurate and thorough food labeling compared to present food labeling standards, 2) consumers'' recognition and understanding of current food labeling standards, and 3) compares this data with current overseas food labeling standards of similar items.
2. Range of This Study
${\bigcirc}$ Study of current domestic food labeling
${\bigcirc}$ Study regarding recognition of overall food labeling standards for domestic food
${\bigcirc}$ Study regarding utilization of the food labeling system and behavior patterns when consumers purchase products
${\bigcirc}$ Comparison and study between domestic food labeling standards and overseas food labeling standards
${\bigcirc}$ How to improve effective food labeling standards: a revised draft
3. Content and ,results of the study
3.1 Food labeling checked by citizens'' voluntary monitorin
${\bigcirc}$ The monitoring of food labeling status is based on the following information:
${\bullet}$ processed food: clear indication of country of origin for main ingredients
${\bullet}$ percentage of specific components advertised by the product name
${\bullet}$ the marking standard of the raw material state when the raw material and the content is marked
${\bullet}$ identification of nutritional ingredients
${\bullet}$ identification of raw ingredients
${\bullet}$ identification of potential allergens
This study targeted processed foods sold in big supermarkets in Seoul. Although the marking status of GMO food and irradiated food is included, they are excluded in the results because we couldn''t locate these items in the supermarkets we visited.
${\bigcirc}$ According to the monitoring results, the marking status of the county of origin for major raw materials remains at 36.5%. Among the percentages of specific components which are used in the product name, the lowest result was just 0.1%. In addition, calculation methods fur raw material content in products are not consistent, and consumers generally felt that this does not help their decision-making._ We found that the raw material marking status of composite raw materials was extremely low.
3.2 Survey Results: Consumer Recognition
${\bigcirc}$ To research consumer recognition of food labeling, we surveyed purchase frequency of proceeded food, the degree of mark checking, the degree of understanding, the degree of utilization, the co-relation between marking and purchase, improvement request, and opinions about service from related authorities and distribution companies.
${\bigcirc}$ The result shows that purchases of processed food are increasing. Fully 68.8% of consumers check the label when they purchase processed foods, but only 23.4% of those we surveyed say that it is easy to understand. Another 44.6% answered that the information is difficult to understand. This result implies that food labeling would enhance one of its primary goals (consumer education) if food labels were easier for consumers to understand. In addition, we found that consumers have high expectations regarding food information (primarily labeling) from both the big distribution companies and the government.
4. Consumers want these changes to the current food labeling system
${\bigcirc}$ Guaranteeing the right to choose knowledgeably this is a basic goal of food labeling.
${\bigcirc}$ Guaranteeing the right to know about raw materials, especially those presenting safety issues.
${\bigcirc}$ A positive attitude toward the protection of all consumers
${\bigcirc}$ Creating a public opinion polling system to guarantee consumers'' right to know.
5. How to utilize these research results and develop new plans:
${\bigcirc}$ provide the results to local authorities, related government officials in the cities and provinces, related associations, and consumers'' associations.
${\bigcirc}$ Utilize these findings as the basic and reference data for food labeling policiesc.
${\bigcirc}$ Utilize these findings as the reference data for food labeling education.
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