보고서 정보
주관연구기관 |
연세대학교 Yonsei University |
연구책임자 |
노재훈
|
참여연구자 |
원종욱
,
김치년
,
오경원
,
김현수
,
고동희
,
조명화
,
최선행
,
정우진
,
신현지
,
구본주
|
보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 |
한국어
|
발행년월 | 2005-11 |
과제시작연도 |
2005 |
주관부처 |
식품의약품안전청 |
사업 관리 기관 |
식품의약품안전청 Korea Food & Drug Administration |
등록번호 |
TRKO200600001663 |
과제고유번호 |
1470001216 |
사업명 |
식품의약품안전성관리 |
DB 구축일자 |
2013-04-18
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키워드 |
혈중 납.식품섭취패턴.Blood Lead Level.Lifestyle.
|
초록
▼
본 연구는 우리나라 일부 인구집단을 대상으로 혈중 납의 인체 모니터링 연구를 수행 함으로써 지역별, 연령별, 성별에 따른 평균 농도 및 변위와 각 계층별 background lead level을 산출하고 연구 대상 개인별 식품섭취패턴과 개인 별 혈중 납 농도의 상관성 파악하여 납 흡수에 대한 주요 인체노출기여 요인을 규명 하고자 하였다.
연구 대상을 지역은 대도시(서울, 인천), 중 소도시(경산시, 용인군, 원주시), 시골(청양군, 영동군)로 구분하여 선정하였으며 각 지역에서 소아, 청소년, 성인 및 노인으로 구분하여 총 12
본 연구는 우리나라 일부 인구집단을 대상으로 혈중 납의 인체 모니터링 연구를 수행 함으로써 지역별, 연령별, 성별에 따른 평균 농도 및 변위와 각 계층별 background lead level을 산출하고 연구 대상 개인별 식품섭취패턴과 개인 별 혈중 납 농도의 상관성 파악하여 납 흡수에 대한 주요 인체노출기여 요인을 규명 하고자 하였다.
연구 대상을 지역은 대도시(서울, 인천), 중 소도시(경산시, 용인군, 원주시), 시골(청양군, 영동군)로 구분하여 선정하였으며 각 지역에서 소아, 청소년, 성인 및 노인으로 구분하여 총 1268명을 대상으로 혈액채취 및 식품섭취패턴 설문조사를 실시하였다.
혈 중 납분석은 Zeeman 방식의 바탕보정을 이용한 흑연로 원자흡광광도계를 사용하였으며 분석의 신뢰성 확보를 위해 내부정도관리와 외부정도관리를 실시하였다.
전체 평균 혈중 납 농도는 $3.53{\pm}1.33{\mu}g/d{\ell}$(산술평균), $3.32{\pm}1.43{\mu}g/d{\ell}$(기하평균)이었으며 남성이 여성보다 높았으며 각 지역별, 연령별 구분에서도 남성이 여성보다 높았다. 지역별 혈중 납 산술평균 농도는 도시 $3.25{\pm}1.06{\mu}g/d{\ell}$, 중소도시 $3.06{\pm}1.13{\mu}g/d{\ell}$, 시골 $4.21{\pm}1.42{\mu}g/d{\ell}$로 시골이 가장 높았으며 연령군별 평균 혈중 납 농도는 소아 $3.01{\pm}0.94{\mu}g/d{\ell}$, 청소년 $3.24{\pm}1.41{\mu}g/d{\ell}$, 성인 $3.97{\pm}1.2{\mu}g/d{\ell}$, 노인 $3.85{\pm}1.380{\mu}g/d{\ell}$로 성인이 가장 높았다.
생활 패턴과 혈중 납 농도와의 관련성 분석 결과에서는 흡연하는 경우 청소년, 성인, 노인에서 혈중 납이 높은 것으로 나타났다. 음주하는 경우도 청소년, 노인에서 혈중 납이 높게 나타났으며 수돗물을 먹는 경우가 약수, 생수, 지하수를 먹는 경우보다 혈중 납농도가 청소년, 성인, 노인에서 낮게 나타났다.
성인, 노인에서는 한약 복용을 하는 경우 혈중 납 농도가 높게 나타났고, 과일류의 섭취 빈도가 높을수록 혈중 납 농도가 낮은 것으로 나타났다.
Abstract
▼
The objective of this study is to examine principal factors contributing to human exposure to lead through performing monitoring lead in blood of partial population group in Korea. In order to obtain the research purpose, we investigated mean concentration and deviation of lead in blood according to
The objective of this study is to examine principal factors contributing to human exposure to lead through performing monitoring lead in blood of partial population group in Korea. In order to obtain the research purpose, we investigated mean concentration and deviation of lead in blood according to gender, age and area, estimated background lead level of each population class and analyzed correlation between lead concentration in blood and individual pattern of food intake.
The subjects are selected based on magnitude of residential area: metropolitan city (Seoul and Inchon), general city (Kyungsan, Yongin and Wonju) and rural district (Chungyang, Youngdong). The blood sampling and questionnaire related to food intake pattern were done with total subjects of 1,268 who were classified into infant, youth, adult and the elderly.
Lead in blood was analyzed with the AAS (Atomic Absorption Spectrometer)utilizing background correction of Zeeman mode. Internal and external quality controls were performed in order to guarantee the confidence of analysis value.
Mean concentrations of lead in blood were $3.53{\pm}1.33{\mu}g/d{\ell}$ with arithmetic average and $3.32{\pm}1.43{\mu}g/d{\ell}$ with geometric average, respectively. Men''s level of lead in blood were higher than Women''s regardless of gender and residential area.
Mean concentrations of lead in blood according to residential areas were $3.25{\pm}1.06{\mu}g/d{\ell}$ in metropolitan City, $3.06{\pm}1.13{\mu}g/d{\ell}$ in general City and $4.21{\pm}1.42{\mu}g/d{\ell}$ in rural district, respectively.
Mean concentrations of lead in blood according to age were $3.01{\pm}0.94{\mu}g/d{\ell}$ in infant, $3.24{\pm}1.41{\mu}g/d{\ell}$ in youth, $3.97{\pm}1.2{\mu}g/d{\ell}$ in adult and $3.85{\pm}1.380{\mu}g/d{\ell}$ in the elderly, respectively. Based on this result, the highest levels of lead in blood were observed at the rural district and adult.
Youth, adult and the elderly who smoke a cigarette showed higher concentration of lead in blood than those who do not smoke. Concentration of lead in blood in youth and the elderly who drink were higher than those who do not drink. In intake pattern of drinking water, concentrations of lead in blood in youth, adult and the elderly who drink tap water were lower than those who drink mineral water, spring water and underground water.
Adult and the elderly who take the Korean herb medicine had higher concentration of lead in blood than those who do not take it. The higher was frequency of fruit intake, the lower was concentration of lead in blood.
목차 Contents
- II. 총괄연구개발과제 연구결과 ... 9
- 제 1 장 과제의 최종 연구개발 목표 ... 9
- 1.1 총괄연구개발과제의 목표 ... 9
- 1.2 총괄연구개발과제의 목표달성도 ... 12
- 1.3 국내$\cdot$외 기술개발 현황 ... 13
- 제 2 장 과제의 최종 연구개발 내용 및 방법 ... 16
- 2.1 연구방법 ... 16
- 2.2 연구내용 ... 19
- 제 3 장 과제의 최종 연구 결과 ... 22
- 3.1 문헌조사 결과 ... 22
- 3.2 전체 조사자 혈중 납 농도 분포 ... 40
- 3.3 소아의 혈중 납 농도 분포 및 연관요인 ... 45
- 3.4 청소년의 혈중 납 분포 및 연관요인 ... 53
- 3.5 성인의 혈중 납 분포 및 연관요인 ... 61
- 3.6 노인의 혈중 납 분포 및 연관요인 ... 69
- 제 4 장 과제의 연구결과 고찰 및 결론 ... 78
- 제 5 장 과제의 연구성과 ... 81
- 5.1 활용성과 ... 81
- 5.2 활용계획 ... 82
- 제 6 장 참고문헌 ... 83
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