보고서 정보
주관연구기관 |
단국대학교 DanKook University |
연구책임자 |
백형희
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참여연구자 |
정시섭
,
김용수
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보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 |
한국어
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발행년월 | 2006-11 |
과제시작연도 |
2006 |
주관부처 |
식품의약품안전청 |
사업 관리 기관 |
식품의약품안전청 Korea Food & Drug Administration |
등록번호 |
TRKO200700007684 |
과제고유번호 |
1470001353 |
사업명 |
식품안전연구개발 |
DB 구축일자 |
2013-04-18
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키워드 |
스모크향.목초액.젤라틴.제조장치.smoke flavor.pyroligneous acid.gelatin.equipment additive.
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초록
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제1세부과제 "스모크향의 사용실태 및 사후관리 개선방안 연구"에서는 국내에서 제조, 유통되고 있는 스모크향의 제조 및 사용실태를 파악하고 기준 규격의 개선방안을 제시하였다. 스모크향은 대부분 온라인으로 유통되고 있었으며, 표시사항은 잘 지켜지고 있었으나 온라인상에서 과대광고되고 있었다. 특히 온라인으로 광고되고 있는 숯가마에서 과대광고되고 있었다 시중에서 유동되고 있는 스모크향의 기준규격을 분석한 결과 벤조피렌은 대체로 2 ppb 이하로 기준 규격이 잘 지켜지고 있었으나 메탄올은 기준 규격 50ppm이상이 검출된 제품이 상당수 있었
제1세부과제 "스모크향의 사용실태 및 사후관리 개선방안 연구"에서는 국내에서 제조, 유통되고 있는 스모크향의 제조 및 사용실태를 파악하고 기준 규격의 개선방안을 제시하였다. 스모크향은 대부분 온라인으로 유통되고 있었으며, 표시사항은 잘 지켜지고 있었으나 온라인상에서 과대광고되고 있었다. 특히 온라인으로 광고되고 있는 숯가마에서 과대광고되고 있었다 시중에서 유동되고 있는 스모크향의 기준규격을 분석한 결과 벤조피렌은 대체로 2 ppb 이하로 기준 규격이 잘 지켜지고 있었으나 메탄올은 기준 규격 50ppm이상이 검출된 제품이 상당수 있었다. 스모크향의 카르보닐 화합물은 대부분 2% 이하로 기준 규격에 맞지 않았다. 스모크향과 목초액은 근본적으로 차이가 있는 것으로 별도의 기준 규격이 만들어져야 할 것으로 생각된다.
제2세부과제는 천연첨가물의 원료에 대한 보다 위생적 관리방안을 마련하기 위하여 원료에 대한 논란의 여지가 있는 첨가물들을 조사하였다. 키틴, 키토산, 글루코사민, 가재색소 등은 그 원료로 부산물을 이용하고 있으며, 카라기난, 알긴산 등은 원료의 수집 과정에서 위생적 관리가 보완되어야 할 필요가 있고, 코치닐추출색소, 카르민, 락색소 등은 외국에서 원료에 대한 논란이 되었던 첨가물이기 때문에 원료에 대한 위생적 관리가 필요한 첨가물로 분류하였다. 또한 위생상의 논란이 계속되고 있는 젤라틴에 대하여, 원료가 발생되고 있는 피혁공장에서의 우내피 절단공정과 젤라틴 제조업체의 현 실태를 조사하여 원료의 관리가 보다 위생적으로 이루어질 수 있는 방안을 마련하여 제시하였다.
제3연구과제는 현행 국내 식품첨가물 관리제도의 사각지대에 있는 제조장치를 통하여 생성되는 차아염소산수, 이산화염소 및 오존수에 대한 식품첨가물로 개정 또는 확대방안을 마련하기 위하여 먼저 미국, 유럽, 일본 및 호주를 중심으로 이들 성분에 대한 관련규정을 조사하였다. 조사된 국가들의 이들 성분에 대한 관리가 다소 상이한 부분이 없지는 않지만, 대부분이 극들 성분을 GRAS, 식품첨가물 또는 음용수등에 정수를 위한 수처리제로 사용하고 있었다. 또한 이들 성분들을 생성하는 제조장치의 기술개발 동향과 이러한 성분들의 화학적 특성, 독성자료 및 미생물에 대한 살균효과 등에 관련된 자료를 관련 전문지 또는 학술지를 통하여 수집하여 분석하였다. 국내에서의 이들 제조장치의 현황조사를 위해 국내 제조산업체와 제조장치 사용 식품 산업현장을 방문하여 국내 제조기술의 전반적인 현황과 사용에 대한 문제점 등을 파악하였다. 직접 제조장치를 통하여 생성된 성분들의 병원성 미생물에 대한 살균소독력과 온도별 보관에 따른 성분들의 물리적, 화학적, 생물학적 안정성을 동시에 평가하였다. 성분들의 안정성 평가 항목으로 pH, 산화환원전위, 농도 등 물리화학적 특성의 변화와 Escherichia coli, Staphylococcus aureus 등 위해미생물에 대한 살균소독력으로 하여 비교 검토하였다. 상기 조사 분석된 국외 관리규정과 기술 개발 및 연구동향 등의 자료와 성분들의 유효성과 안정성 시험결과를 바탕으로 이들 성분들의 국내 관리제도로 포괄하는데 있어서의 문제점들을 도출하였고, 도출된 문제점에 대한 현실적인 대안을 제시하였다. 이러한 연구결과를 근간으로한 관련 산학연 전문가들의 다각적인 측면에서의 자문을 통해 사각지대에 놓여있는 이들 성분들의 법적 관리방안을 모색하여 식품첨가물 지정확대와 사용기준 개정 등 식품첨가물의 효율적인 관리방안 개선을 제시하였다.
Abstract
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Present situation of domestic production and distribution for pyroligneous acid was studied. Pyroligneous acid was primarily sold by on-line sale. Most of products were adequately labelled, but on-line advertisement from some products were exaggerated. On-line advertisement from charcoal kilns were
Present situation of domestic production and distribution for pyroligneous acid was studied. Pyroligneous acid was primarily sold by on-line sale. Most of products were adequately labelled, but on-line advertisement from some products were exaggerated. On-line advertisement from charcoal kilns were exaggerated, too. Undesirable components in pyroligneous acid, such as benzopyrene and methyl alcohol, were analyzed. While levels of benzopyrene were less than 2 ppb for most of pyroligneous acids, the amounts of methyl alcohol were much higher than 50 ppm in some pyroligneous acid products. Carbonyls were present less than 2% in most of products. It was suggested that specification of pyroligneous acid should be different from that of smoke flavor.
I have come up with problems in covering domestic management system of these substances and have presented realistic alternatives to these problems on the basis of the abovementioned surveyed & analyzed foreign management regulation, data on technological development and research trend, and test results on the validity and stability of substances. I have looked for legal management plan of these substances on the blind spot, and have presented an efficient management and improvement plan for food additives such as revising the usage standard and expanding the designation of food additives through consultation in the multiple aspect of related academic-industrial professionals based on these findings. Natural food additives are studied to propose the plan for the bolter management of their raw materials in the aspect of sanitary and safety. In the manufacture of chitin, chitosan, glucosamin and crayfish color, waste or by-products are used as their raw materials. Carageenan and alginate use seaweeds as raw materials in which collection step there is a possibility of adverse criticism. Cochineal extract, carmine and lac color are made from insects. In recent years, NGO in the US asked FDA to declare the color`s origin on food labels. These natural food additives are classified as those needed more controlled supervise in the handling of their raw materials. Considering continuous adverse criticism by NGO, tanneries, collection centers and gelatin manufacturers were surveyed fort their sanitary condition. It has been found that better sanitary condition should be applied especially in generation and collection of raw materials for gelatin in tanneries and collection centers. Improved management plans are prepared and proposed in this study.
In this study, In order to provide revision or expansion plans with regard to food additives on Hypocholorous acid water, Chlorine dioxide, and ozone water generated through the manufacturing equipment which is at the blind spot of the current domestic food additive legal management system, I have researched the related regulation on these substances based on the US, Europe, Japan, and Australia. Although there are parts somewhat differing in the way the researched countries manage these elements, most of them use these substances as the water treatment chemical for purifying GRAS, food additives or potable water. Furthermore, I have collected and analyzed the technological development trend of manufacturing equipment generating these substances and data related to the chemical characteristics of these substances, toxic material and bactericidal effect on bacteria through related technical or scientific journals. To survey the current status of these manufacturing equipment in the country, I have visited the domestic manufacturing companies and food industry site using manufacturing equipment and identified the overall status of the domestic manufacturing technology and problems in using these equipments. I have evaluated the sterilizing & disinfective power on pathogenic bacterias of substances generated through the direct manufacturing equipment and the physical, chemical, and biological stability of substances according to the storage for each temperature. I have compared and evaluated sterilizing & disinfective power on hazardous bacterias such as Escherichia coli, Staphylococcus aureus and changes in physic-chemical features such as pH, ORP(Oxidation Reduction Potential), and density as the item evaluating the stability of substances.
목차 Contents
- 표지...1
- 제출문...3
- 목차...4
- I. 연구개발결과 요약문...6
- 연구결과보고서 요약문...6
- Summary...7
- II. 총괄연구개발과제 연구결과...8
- 제1장 총괄연구개발과제의 최종 연구개발 목표...10
- 제2장 총괄연구개발과제의 최종 연구개발 내용 및 방법...25
- 제3장 총괄연구개발과제의 최종 연구개발 결과...32
- 제4장 총괄연구개발과제의 연구결과 고찰 및 결론...44
- 제5장 총괄연구개발과제의 연구성과...51
- 제6장 기타 중요변경사항...53
- 제7장 참고문헌...54
- 제8장 첨부서류...64
- III. 제 1 세부연구개발과제 연구결과...66
- 제1장 제 1 세부연구개발과제의 최종 연구개발 목표...68
- 제2장 제 1 세부연구개발과제의 연구대상 및 방법...72
- 제3장 제 1 세부연구개발과제의 최종 연구개발 결과...76
- 제4장 제 1 세부연구개발과제의 연구결과 고찰 및 결론...100
- 제5장 제 1 세부연구개발과제의 연구성과...102
- 제6장 기타 중요변경사항...103
- 제7장 참고문헌...104
- 제8장 첨부서류...106
- 제1세부 연구과제 요약...107
- IV. 제 2 세부연구개발과제 연구결과...110
- 제1장 제 2 세부연구개발과제의 최종 연구개발 목표...112
- 제2장 제 2 세부연구개발과제의 연구대상 및 방법...122
- 제3장 제 2 세부연구개발과제의 최종 연구개발 결과...124
- 제4장 제 2 세부연구개발과제의 연구결과 고찰 및 결론...158
- 제5장 제 2 세부연구개발과제의 연구성과...161
- 제6장 기타 중요변경사항...162
- 제7장 참고문헌...163
- 제8장 첨부서류...167
- 제2세부 연구과제 요약...168
- V. 제 3 세부연구개발과제 연구결과...170
- 제1장 제 3 세부연구개발과제의 최종 연구개발 목표...172
- 제2장 제 3 세부연구개발과제의 연구대상 및 방법...184
- 제3장 제 3 세부연구개발과제의 최종 연구개발 결과...186
- 제4장 제 3 세부연구개발과제의 연구결과 고찰 및 결론...297
- 제5장 제 3 세부연구개발과제의 연구성과...302
- 제6장 기타 중요변경사항...303
- 제7장 참고문헌...304
- 제8장 첨부서류...308
- 제3세부 연구과제 요약서...330
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