국가연구개발사업.정보망 구축.건강기능식품.유전자재조합식품.Research Project Funded by Government.Development of the Intelligence Network.Health/Functional Food.Genetically Modified Food.
초록▼
○ 본 연구의 목표는 국가연구개발사업으로 개발된 새로운 기능성 원료 성분에 대한 DB구축 및 기술단계의 분석으로 개발 가능성이 높은 신소재를 발굴하고 중복된 투자를 방지하기 위한 관계부처간 유기적인 업무공조기반을 구축함. 또한 유전자재조합식품(GMO) 관련 정보의 총괄 구축을 통해 필요시 신속히 정책에 반영할 수 있는 기반 마련 및 소비자에게 정확한 정보를 제공하는 것임. ○ 연구수행 방법으로는 보건복지부 등 정부부처별 홈페이지를 방문하여 건강기능식품 소재개발 관련 주요사업의 조사 분석, 연구보고서를 수집하였으며, 수집된 연구
○ 본 연구의 목표는 국가연구개발사업으로 개발된 새로운 기능성 원료 성분에 대한 DB구축 및 기술단계의 분석으로 개발 가능성이 높은 신소재를 발굴하고 중복된 투자를 방지하기 위한 관계부처간 유기적인 업무공조기반을 구축함. 또한 유전자재조합식품(GMO) 관련 정보의 총괄 구축을 통해 필요시 신속히 정책에 반영할 수 있는 기반 마련 및 소비자에게 정확한 정보를 제공하는 것임. ○ 연구수행 방법으로는 보건복지부 등 정부부처별 홈페이지를 방문하여 건강기능식품 소재개발 관련 주요사업의 조사 분석, 연구보고서를 수집하였으며, 수집된 연구보고서는 관련 학회 및 전문가 자문을 통하여 기술흐름도를 비교 분석하고, 기능성 소재별 가치평가를 실시하여 구축된 데이터베이스에 업로드 하였음. 또한 DB 프로그램의 외부환경 및 업무분석을 통하여 시스템을 설계 구축하고, 시스템 시험운영 결과에 따라 수정사항을 반영하였음. 그리고 식약청, 농림부 등 관련 기관 방문을 통하여 GMO 관련 기초 자료, 통계자료 및 교육 홍보자료를 수집하였으며, 국내 외 GMO 정보 사이트를 벤치마킹하여 컨텐츠 설계 및 GMO 종합정보망을 구축하였음. ○ 연구결과는 다음과 같음. 1세부과제: 정부부처별 건강기능식품 소재관련 주요사업의 조사 분석, 관련 연구보고서의 구득 및 업무 담당자간 네트워크를 구축하였으며, 구축된 DB 프로그램의 지속적인 관리방안을 제시하였음. 2세부과제: 1세부과제에서 확보한 건강기능식품 관련 국가연구개발사업 보고서를 정보화하는 데이터베이스를 기획하고, 200여건의 컨텐츠를 작성함으로써 기능성 원료소재의 기술연구현황 파악 및 가치평가가 가능하도록 하였음. 3세부과제: 개발된 웹 사이트는 관리자 부분과 사용자 부분으로 나누어져 있으며 관리자 부분은 연구과제 등록, 연구과제 검색, 키워드관리, 회원관리, 게시판관리 등의 5개 분야로 이루어져 있음. 사용자 부분은 연구과제 검색, 웹 사이트 소개, 웹 사이트 사용방법의 3개 분야로 구성되어 있음. 4세부과제: 유전자재조합식품 (GMO) 정보망을 구축하는 것으로, 웹 사이트 제작을 통해 소비자들에게 GMO에 대한 정확한 정보를 알리고, 식품 산업체에 표시기준 및 법령정보를 제공하고자 함. ○ 결론적으로 정부부처의 건강기능식품 소재개발 관련 국가연구 개발사업이 부처별 분산 관리로 중복투자가 우려되므로 관계부처간 긴밀한 협조체계가 요구되며, 구축된 DB 프로그램을 지속적으로 유지보수 하기 위해서는 해당부서의 높은 관심과 일정 부분의 유지비용이 확보되어야 할 것으로 봄. 또한 유전자재조합식품에 대한 소비자의 불안감을 해소하기 위해서는 새로이 개발된 종합정보망을 소비자 및 소비자 관련단체에 널리 홍보하기 위한 별도의 홍보방안이 마련되어야 할 것으로 봄.
Abstract▼
The objectives of this research were to establish of network among related Ministries for the prevention of overlapped investment, to search new materials showing high possibility through analysis of technology levels, to establish data base on functional ingredients and/or components developed newl
The objectives of this research were to establish of network among related Ministries for the prevention of overlapped investment, to search new materials showing high possibility through analysis of technology levels, to establish data base on functional ingredients and/or components developed newly by National Research and Development projects, and to prepare infra-structure of information data base on Genetically Modified Organisms(GMO), if necessary, which can be used for policy development and to provide the information to consumers. In order for the development of data base on ingredients and/or components of health-function at foods, research reports were searched and collected by visiting home pages of various Mini stries such as Ministry of Health and Welfare and Ministry of Science and Technology etc. The collected research reports were compared and analyzed by experts from the related societies and universities in terms of technological levels. The data base program was designed through analysis of exterior conditions and efficiency. The performance of the program was improved by correcting the results of test operation. Various materials of education, public relations, and statistics on GMO were collected by visiting directly related government agencies such as Korea Food and Drug Administration and Ministry of Agriculture and Forestry etc. The integrated GMO information network was designed and constructed by belch marking domestic and International GMO Information site. The results of this research are as follows. 1) Major projects on the materials of health-functional foods of various Ministries were investigated and analyzed. The research reports were collected and network was established among persons in charge of health functional foods in various Ministries. The measures of constructed data base program were suggested 2) The data base program was planned and constructed with approximately 200 research reports on the materials of health-functional foods, which can estimate values and investigate conveniently current status of research on technology of functional ingredients and/or components. 3) The developed web-site can be divided into manager and user parts. The manager part consists of 5 sections which are registration, search of research project, key word, member and bulletin board management. The user part consists of 3 sections which are search of research project, introduction of web-site, and user manual for the web-site. 4) Information network was built to introduce the GMO to consumers and inform legal information on the GMO such as Labelling Standards to the related industries through the web-site developed. In conclusion, overlapped investment of various Ministries in development of health-functional foods could be minimized by close cooperation through the network developed. Cost and concern on the data base program should be invested continuously for the maintenance of the program. The integrated information network on GMO should be informed widely to the consumers and NGO to solve its uncertainty.
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