보고서 정보
주관연구기관 |
한국보건산업진흥원 Korea Health Industry Development Institute |
연구책임자 |
이행신
|
참여연구자 |
이해정
,
장영애
,
이윤나
,
문재진
,
김도희
,
이지연
,
김초일
,
심지애
,
김보미
,
최서희
,
김초롱
|
보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 |
한국어
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발행년월 | 2008-11 |
과제시작연도 |
2009 |
주관부처 |
식품의약품안전청 |
사업 관리 기관 |
식품의약품안전청 Korea Food & Drug Administration |
등록번호 |
TRKO200900073936 |
과제고유번호 |
1475004666 |
DB 구축일자 |
2013-04-18
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키워드 |
영유아.어린이.청소년.식품섭취량 조사.심층분석.infant.children.adolescents.food consumption survey.in-depth analysis.
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초록
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본 연구는 전국규모의 대표성 있는 표본추출에 의해 이루어진 영유아, 어린이 및 청소년의 식품섭취량 조사 결과를 심층연계 분석하여 영유아, 어린이, 청소년의 영양소 및 식품섭취 실태에 관한 대표성 있는 통계를 산출하고, 나아가 이들 영양취약계층의 실질적인 식생활에 기초한 식품 및 영양정책의 근거 자료를 확보하고자 하였다. 먼저, 한국 최초로 국가 단위 규모의 동일 대상에 대한 비연속 2일간의 식품섭취량 조사 자료를 활용하여 개인 내 변이를 보정한 식품섭취량 자료를 이용하여 식품 및 영양소의 일상적인 섭취량을 추정하였다. 분석대상은 지
본 연구는 전국규모의 대표성 있는 표본추출에 의해 이루어진 영유아, 어린이 및 청소년의 식품섭취량 조사 결과를 심층연계 분석하여 영유아, 어린이, 청소년의 영양소 및 식품섭취 실태에 관한 대표성 있는 통계를 산출하고, 나아가 이들 영양취약계층의 실질적인 식생활에 기초한 식품 및 영양정책의 근거 자료를 확보하고자 하였다. 먼저, 한국 최초로 국가 단위 규모의 동일 대상에 대한 비연속 2일간의 식품섭취량 조사 자료를 활용하여 개인 내 변이를 보정한 식품섭취량 자료를 이용하여 식품 및 영양소의 일상적인 섭취량을 추정하였다. 분석대상은 지난 2007년 11월에서 2008년 2월까지 수행되었던 '겨울 조사' 자료 중, 2일간의 섭취량 조사를 모두 완료한 1,508명을 대상으로 하였다 일상적인 섭취량을 추정하기 위한 통계모형은 Generalized Estimating Equations (GEE) - logit link (exchangeable)와 gamma 분포를 적응하였고, 통계프로그램은 'R (version 2.6.0)' 을 사용하였다. 추정결과, 곡류군의 경우 1일 평균섭 취 량은 Day1, Bay2, Day1+Day2, Usual 각각 264.0g, 248.8g, 256.4g, 259.6g 이었으며, 극단섭취량인 99th percentile은 Day1, Day2, Day1+Day2, Usual 각각 736.9g, 688.4g, 631.8g, 457.5g으로써 극단섭취량에서 차이가 많이 나는 것으로 나타났다. 에너지 섭취량 역시 1일 평균섭취량에서는 Day1, Day2, Day1+Day2, Usual 각각 1684.5kcal, 1570.1kcal, 1627.3kcal, 1643.4kcal 으로 큰 차이가 없는 반면, 99th percentile 섭취량에서는 Day1, Day2, Day1+Day2, Usual 각각 4071.9kcal, 3782.1kcal, 3556.2kcal, 2749.8kcal 으로 큰 차이를 보였다. 이 결과는 겨울이라는 한 계절에 대한 잠정결과이다. 따라서 향 후 4계절 조사가 완료되고 데이터가 통합 된 후, 일상적인 섭취량 추정방법에 대한 추가 검토 및 보완을 거쳐 우리나라 어린이의 일상적인 섭취량을 추정할 계획이다. 또한 소득수준, 결식, 외식, 간식 등의 식생활 요인과의 연계분석, 영양소의 주요금원식품, 위해가능 영양성분인 지방, 나트륨 등의 섭취량과의 관련요인을 분석한 결과, 비만도와 소득수준이 높을수록 에너지, 지방의 섭취수준이 높았으며, 지방과 나트륨 섭취수준이 높은 그룹에서 가공식품과 음식점으로부터의 나트륨섭취량이 높게 나타났다.
이와 같이 본 연구결과는 식품섭취량과 연계한 식품에 따른 각종 위해물질의 섭취량, 식품이나 유해물질별 고(高)섭취 집단의 파악 등 식품의 안전관리를 위한 기초자료로 활용될 수 있으며, 신속한 위해성 평가를 위한 영유아, 어린이 및 청소년의 식품섭취량 DB확보, 어린이 먹거리 중 위해물질 관련식품영양정책 근거자료로 활용될 것으로 기대된다.
Abstract
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This study is an in-depth analysis on the dietary intake survey of infant, children and adolescents consisting of representative samples nation-wide, thereby estimating representative statistics on the dietary intake status and securing a fundamental data for Dad and nutrition policies based on the
This study is an in-depth analysis on the dietary intake survey of infant, children and adolescents consisting of representative samples nation-wide, thereby estimating representative statistics on the dietary intake status and securing a fundamental data for Dad and nutrition policies based on the actual eating habits of these physiologically vulnerable population. First, an estimation of the usual dietary intake of food and nutrients was made based on the food intake data, reflecting individual variation, from t non-consecutive 2day 24hour recalls of the same nation-wide target group for the first time in Korea. The analysis was conducted on 1,508 children selected from the 'winter survey' executed from November 2007 to February 2008, who completed the 2 day Dad intake survey. The statistical model for estimating the usual food intake was developed by applying the statistics model of Generalized Estimating Equations (GEE) - logit link (exchangeable) and the gamma distribution, and the program 'R (version 2.6.0)' was used to write an estimation program. The result showed a similar mean intake values for grains & cereals group among different days; 264.0g, 248.8g, 256.4g, md 259.6g for day 1, day 2, day 1&2, and estimated usual, respectively. On the other 1and, the intake values at the higher end of distribution, the 99th percentile, was quite different among different days; 736.9g, 688.4g, 631.8g, and 457.5g for day 1, day 2, lay 1&2, and estimated usual, respectively. In the case of energy intake also, the daily average intake was similar among different days;1684.5 kcal, 1570.1 kcal, 1627.3 kcal, md 1643.4 kcal for day 1, day 2, day 1&2, and estimated usual, respectively. However, the 99th percentile values also showed large differences among different days; 4071.9 kcal, 3782.1 kcal, 3556.2 kcal, and 2749.8 kcal for day 1, day 2, day 1&2, and estimated usual, respectively. Since these were estimated from data collected during the winter season only, the result is tentative and awaits a comprehensive estimation using data from 4 seasons, when an estimation of daily food intake of Korean children will be carried out through additional review and supplementation on the daily food intake estimation method. Further analysis on the relevance with the income level, eating habits (e.g. skipping meals, dining out and eating between means, major food sources of nutrients and intake of potentially hazardous nutrients as fat and sodium resulted in the fat and sodium proportion of eat out were lager among the higher fat and sodium intake groups.
Thus, the study results are expected to serve as a fundamental data for maintaining food safety by enabling the identification of various hazardous materials in food and of high intake groups by food or by hazardous material. It will also enable the food intake database of infant, children and adolescence for rapid hazard evaluation and the establishment of food an nutrition policies regarding hazardous materials in food for children.
목차 Contents
- 용역연구개발과제 최종보고서...1
- 표 지...3
- 제 출 문...5
- 목 차...7
- I. 연구개발결과 요약문 ...16
- 최종보고서 요약문 ...16
- Summary ...18
- II. 총괄연구개발과제 연구결과 ...20
- 제 1 장 총괄연구개발과제의 최종 연구개발 목표 ...22
- 제 2 장 총괄연구개발과제의 최종 연구개발 내용 및 방법 ...42
- 제 3 장 총괄연구개발과제의 최종 연구개발 결과 ...45
- 제 4 장 총괄연구개발과제의 연구결과 고찰 및 결론 ...314
- 제 5 장 총괄연구개발과제의 연구성과 ...316
- 제 6 장 기타 중요변경사항 ...318
- 제 7 장 참고문헌 ...318
- 제 8 장 첨부서류 ...321
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