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Kafe 바로가기주관연구기관 | 한국보건산업진흥원 Korea Health Industry Development Institute |
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연구책임자 | 이행신 |
참여연구자 | 김초일 , 이윤나 , 이해정 , 김도희 , 이지연 , 문재진 , 고은미 |
보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 | 한국어 |
발행년월 | 2010-05 |
과제시작연도 | 2009 |
주관부처 | 식품의약품안전청 |
사업 관리 기관 | 식품의약품안전청 Korea Food & Drug Administration |
등록번호 | TRKO201000015772 |
과제고유번호 | 1475004666 |
사업명 | 식품 등 안전관리 |
DB 구축일자 | 2013-04-18 |
키워드 | 영유아.어린이.청소년.식품 및 영양소 섭취량.심층분석.Infants.Children.Adolescents.food and nutrient consumption in-depth analysis. |
I. 연구개발의 목적 및 필요성
전국 규모의 대표성 있는 표본추출에 의해 이루어진 영유아, 어린이 및 청소년의 식품섭취량 조사 결과를 통합하고, 국내 최초로 국가 단위 규모의 동일 대상에 대한 비연속 2일간의 식품섭취량 조사 자료를 활용하여 개인 내 변이를 보정한 일상적인 섭취량을 추정함과 동시에, 영양취약계층의 실질적인 식생활에 기초한 식품 및 영양섭취량의 심층분석함으로써 예방중심적인 영양 및 위해평가에 필요한 계절별 영유아, 어린이, 청소년의 식품 및 영양섭취량 자료를 확보하고자 하였다.
II. 연구개발의 내용 및 범
I. 연구개발의 목적 및 필요성
전국 규모의 대표성 있는 표본추출에 의해 이루어진 영유아, 어린이 및 청소년의 식품섭취량 조사 결과를 통합하고, 국내 최초로 국가 단위 규모의 동일 대상에 대한 비연속 2일간의 식품섭취량 조사 자료를 활용하여 개인 내 변이를 보정한 일상적인 섭취량을 추정함과 동시에, 영양취약계층의 실질적인 식생활에 기초한 식품 및 영양섭취량의 심층분석함으로써 예방중심적인 영양 및 위해평가에 필요한 계절별 영유아, 어린이, 청소년의 식품 및 영양섭취량 자료를 확보하고자 하였다.
II. 연구개발의 내용 및 범위
· 4계절 통합 데이터셋 구축
· 일상적인 섭취량 추정 위한 통계모형 개발 및 추정
· 계절별 영유아, 어린이, 청소년의 식품 및 영양섭취량의 심층연계분석
· 영유아, 어린이 청소년의 특징적인 식품 및 영양섭취 패턴과 관련요인 도출
III. 연구개발결과
본 연구의 주요 결과를 요약하면 다음과 같다. 영유아, 어린이 및 청소년의 식품섭취량 조사에서 각 계절별로 2일조사를 모두 완료한 만 1세 이상 대상자는 총 6,625이었으며, 연령층별로는 1∼6세 1,985명, 7∼12세 2,527명, 13∼19세 2,113명이었다. 본 연구에서는 일상적인 섭취량 추정을 위한 통계모형을 개발하여 식품군별, 영양소별, 주요 식품의 일상적인 섭취량을 추정하였다. 추정결과 2일 단순평균값과 일상적인 섭취량에 의한 평균값은 큰 차이가 없었으나, 99th percentile값과 같이 극단 섭취로 갈수록 단순평균과 일상적인 섭취량에 의한 섭취량은 더 크게 차이남으로써 극단섭취로 갈 수록 과대평가될 수 있음을 보여주었다. 한편, 주요 가당식품의 1일 총 섭취빈도는 3회 정도로 나타났으며, 계절에 따라서는 여름에 모든 식품유형의 섭취빈도가 높았는데 특히 유제품의 섭취빈도가 여름에 월등히 높았다. 이는 여름에 아이스크림의 섭취빈도가 상대적으로 높기 때문인 것으로 보이며, 음료류에서도 비슷한 양상을 나타냈다. 본 조사대상자의 1인 1일당 에너지 섭취량은 평균 1,675.2 kcal였으며, 영양소별 영양 섭취기준에 대한 평균섭취비율은 칼슘이 58.1%에 불과하여 여전히 부족한 영양소임을 보여주었다. 또한 주요요인분석결과, 비만할수록 육류의 섭취비율이 다른 식품군에 비해 높은 반면, 과실류의 경우는 상대적으로 가장 적은 비율로 섭취하는 것으로 나타났다. 이러한 경향은 소득수준이 높을수록, 지방에너지섭취수준이 높을수록, 나트륨 섭취수준이 높은 그룹에서도 비슷한 양상을 나타내고 있었다. 한편 부족한 영양소인 칼슘의 경우, 칼슘 섭취가 부족한 조사대상자는 전체 대상자의 88.92%로 거의 대부분을 차지하고 있어 매우 심각하였으며, 특히 칼슘 섭취가 부족한 군은 적정 섭취군에 비해 유류의 섭취 비율이 매우 낮은 것으로 나타났다. 주요 가당식품의 상위 5%에 해당하는 조사대상자의 과체중 또는 비만분포는 15.12%로 전체평균이 12.5%에 비해 높았으며, 특히 음료 및 주류의 섭취량은 상위 5% 이상인 그룹이 81.73g으로 상위 5% 미만인 그룹의 46.63g 에 비해 거의 2배 정도를 섭취하고 있는 것으로 나타났다. 이외에 본 연구에서는 음식군 및 음식별 섭취량을 추가로 분석하였으며, 1회제공량 기준의 근거마련을 위한 1인 1회 식품별 섭취량 분포를 제시하였고, 1인 1일 식품별 섭취량 및 체중 kg당 식품별 섭취량 분포를 함께 제시함으로써 식이노출량 평가를 위한 유용한 자료로 활용될 것이다.
I. Background & Objectives
The purpose of this study is to produce a combined dataset of all four seasonal nation-wide surveys on the dietary intake of infants, children and adolescents and to estimate representative statistics including usual dietary intake with individual variations controlled,
I. Background & Objectives
The purpose of this study is to produce a combined dataset of all four seasonal nation-wide surveys on the dietary intake of infants, children and adolescents and to estimate representative statistics including usual dietary intake with individual variations controlled, thereby supporting the prescriptive evaluation of nutrition and hazardous materials in physiologically vulnerable groups based on the in-depth analysis of their food and nutrient intake representing their actual eating habits. This was the first time survey to collect 24hr-recall data of dietary intake on two non-consecutive days of the same nation-wide target group.
II. Contents & Scope of the Study
Development of a combined dataset of four seasonal surveys
Development of a statistical model and estimate the usual intake
Conduct in-depth analysis on food and nutrient intake of infants, children and adolescents
Specify relevant factors related to the particular dietary pattern
III. Results
The final total sample size of the combined dataset is 6,625, who answered both two days and over 1 year old. For the analysis, age range was divided into three groups: 1-6yr (n=1,985), 7-12yr (n=2,527), and 13-19yr (n=2,113). With applying the statistical model which was specifically developed for this study, the usual intake was estimated by each food group, nutrient, and major food item. The results showed that even though the usual intake was not quite different from the mean value of 2-day intake, the extreme values such as the 99th percentile values showed large gaps between the two values. This result implies that the more extreme intake, the higher mean value is estimated. Major sugary foods are consumed as often as three times a day, and the consumption frequency of all sugary kinds tends to increase in summer. Specifically the dairy products have a clear trend likely due to the rise in ice cream intake during the season. The beverage products also show similar trend. On average, the energy intake is 1,675.2 Kcal per day, and the calcium is still the deficient nutrient as its ratio of nutrient intake to DRI (Dietary Reference Intake) is 58.1%. Based on the in-depth analysis, as children are more obese, they tend to eat more foods from meat group but less from fruit group. This eating habit is also shown in high income group, high fat/energy intake group, and high sodium intake group. On the other hand, the problem of calcium intake deficiency was severe as 88.92% of the total children were taking less calcium than DRI. These calcium-deficient children consume very little dairy product compared to the adequate group. The top 5% group of frequently consuming sugary foods show high prevalence of obese or obesity at 15.12% considering the average prevalence at 12.5%. To be more specific, the amount of beverage and alcohol consumption in the top 5% group is 81.73g which is about two times larger than the other group’s intake amount at 46.63g. In addition to food group and food item, menu group and menu item were also considered in this study and the results can be found in the this report. The distribution of food intake per meal is also provided to support defining one serving size and the detailed distributions of the food intake per day and food intake per body weight (Kg) can be applied in evaluating food exposure.
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