보고서 정보
주관연구기관 |
경상대학교 GyeongSang National University |
연구책임자 |
정덕화
|
참여연구자 |
심원보
,
손경애
,
김세리
|
보고서유형 | 연차보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 |
한국어
|
발행년월 | 2010-03 |
주관부처 |
농촌진흥청 |
연구관리전문기관 |
농촌진흥청 Rural Development Administration |
등록번호 |
TRKO201100016406 |
DB 구축일자 |
2013-04-18
|
초록
▼
제1절 연구개발의 목적
현장에서 실천이 용이한 작목유형별 농식품의 유해물질 안전관리기술 조사분석 및 GAP실천 가능기술 개발
제2절 연구개발의 필요성
1. GAP기준이 고시되어 GAP제도가 시행되고 있으나 농가에서 구체적으로 실행할 실천세부내용이 부족한 실정임
2. 농식품 생산 및 수확후 처리 현장에서 쉽게 실천할 수 있고 꼭 지켜야 할 사항을 중심으로 작목유형별 유해물질 안전관리 GAP실천기술 보급이 시급
3. 영농단계에서 중점관리 해야 할 위해요소에 대한 연구결과를 종합하여 GAP 실천 모델개발과 GA
제1절 연구개발의 목적
현장에서 실천이 용이한 작목유형별 농식품의 유해물질 안전관리기술 조사분석 및 GAP실천 가능기술 개발
제2절 연구개발의 필요성
1. GAP기준이 고시되어 GAP제도가 시행되고 있으나 농가에서 구체적으로 실행할 실천세부내용이 부족한 실정임
2. 농식품 생산 및 수확후 처리 현장에서 쉽게 실천할 수 있고 꼭 지켜야 할 사항을 중심으로 작목유형별 유해물질 안전관리 GAP실천기술 보급이 시급
3. 영농단계에서 중점관리 해야 할 위해요소에 대한 연구결과를 종합하여 GAP 실천 모델개발과 GAP 중점 연구과제를 도출하여 연구 활성화 필요
4. 현장에서 실천이 용이한 작목별 생산양식별 단계별 농식품의 유해물질 안전관리기술 조사 분석 및 GAP실천 가능기술 개발
제3절 연구개발 목표
1. 현장에서 실천용이한 작목유형별 GAP 모델개발 및 현장보급
2. 작물별 농식품의 유해물질 종합안전관리중점 연구개발 계획수립
Abstract
▼
This project conducted to research causes of cross-contamination from various hazards factor (physical, chemical and biological hazard) and to develop a good agricultural practice (GAP) system to ensure safety of perilla leaf and paprika. In the first year(2008), it identified risk factors of cross-
This project conducted to research causes of cross-contamination from various hazards factor (physical, chemical and biological hazard) and to develop a good agricultural practice (GAP) system to ensure safety of perilla leaf and paprika. In the first year(2008), it identified risk factors of cross-contamination by foodborne pathogens and established a good agricultural practice(GAP) system for an agricultural products processing center (APC) for perilla leaves. As a result, the total plate count(TPC) and coliform counts in the water samples increased significantly(P<0.05) to 3.36 and 1.73 log CFU/mL after work, respectively. However, no Escherichia coli and Listeria monocytogenes were detected. The bacterial populations of the workers and their surroundings did not differ significantly (P0.05) before and after work. However, Staphylococcus aureus (<1.66 log CFU) was detected at a high rate(13∼50%) in the basket, packing table, gloves and cloth. Although perilla leaves passed through the washing steps, the TPC and coliform bacterial populations on the final products were higher(P0.05) than those of unwashed perilla leaves, which indicates that the washing system was not functioning properly. Therefore, GAP system should be applied in APCs for safe production of perilla leaves. In this study, the GAP system based on HACCP principle was consist of 10 steps. Especially, third washing and cold storage(products) process were decided to be CCPs, and monitoring methods for chlorine concentration(100 ppm), immersing time(1.5min) and storage temperature were established for critical control. And monitoring method, corrective action, and verification were established effective management of the CCPs to produce safe production of perilla leaves.
In 2009, it was carried out hazard analysis from paprika farms(3 places), APCs of paprika and markets(4 places) and to develop GAP system to ensure the safety of paprika. As results, in case of biological hazard, the contamination levels of TPC and coliform for C farm(TPC:2.2∼6.6 log CFU, coliform: 0.0∼4.8 log CFU) were found to be higher than those of other farms, E. coli was determined as the level of 5.6%(4/156). Especially, personal hygiene(hand, glove, clothes) in the all samples was detected with the highest levels($\geq$6.6 log CFU/hand or 100 $cm^2$). Moreover, B. cereus and S. aureus were detected at levels of $\leq$2.0 and $\leq$1.1 log CFU/g or leaf or mL or hand or 100 $cm^2$, respectively, and fungi were detected as levels 0.0∼5.1 log CFU/g or leaf or mL or hand or 100 $cm^2$ in analyzed samples. However, L. monocytogenes, E. coli O157 and Salmonella spp. were below detection limits in all samples. In chemical hazard factor, heavy metal(Cd, As, Pb, Cr, Ni, Cu and Zn) and pesticide residue (102 ingredients) were detected at below levels of regulation limit in the all paprikas, and physical hazard factors such as insects, pieces of metal and glasses, were researched in all steps. Using results of these hazard analyses, GAP system to ensure the safe of paprika was developed. Harvest and cold storage process in procedure for paprika cultivation were decided to be CCPs, and monitoring methods for the CCPs were established as spray period of pesticide and storage temperature. Moreover, corrective action and verification were established to manage the CCPs for production of paprika, effectively. Consequently, GAP system, total safety management system including biological hazard, should be applied in APC and paprika farms to improve perilla leaf and paprika safety.
목차 Contents
- 표지...1
- 요약문...3
- SUMMARY...21
- 제 1 장 서 론...23
- 제1절 연구개발의 목적...23
- 제2절 연구개발의 필요성...23
- 제3절 연구개발 목표...23
- 제 2 장 국내외 기술개발 현황...25
- 제1절 국내 및 국외 관련 연구동향...25
- 제 3 장 연구개발수행 내용 및 결과...26
- 제1절 엽채류(깻잎)의 안전관리 GAP 실천모델개발(2008년)...26
- 제2절 과채류(파프리카)의 안전관리 GAP 실천 모델 개발(2009년)...65
- 제 4 장 연구개발목표 달성도 및 대외기여도...167
- 제1절 목표대비 대외달성도...167
- 제2절 정량적 성과...167
- 제 5 장 연구개발결과의 활용계획...169
- 제1절 활용계획...169
- 제2절 기대 및 파급효과...169
- 제 6 장 연구개발과정에서 수집한 해외과학기술정보...171
- 제1절 국외 연구 현황...171
- 제 7 장 기타 중요 변동사항...173
- 제 8 장 국가과학기술지식정보서비스(NTIS)에 등록한 연구장비 현황...173
- 제 9 장 참고문헌...174
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.