고품질 돈육 생산을 위한 PSE육 발생 감소 현장적용 및 육색개선 기술개발 Technology Development to Produce High Quality Pork by Reducing the Incidence of PSE, Applying Industrial Plant and Improving Meat Color원문보기
최근 분자생물학화 통계학의 발전은 돼지의 유전적 개량을 위하여 중요유전자의 유전적 변이성을 이용할 수 있고 증명할 수 있는 가능성을 갖게 되었다. 돼지에서 집단유전학만을 이용한 개량방법에는 여러 요인들에 의하여 한계까 있짐나 경제적으로 중요한 형질의 개량효과는 표현형에 근거하여 얻게 되었다. 그러나 표현형적 형질들에는 측정하기가 곤란하거나 유전력이 낮은 경우는 개량효과가 떨어지게 된다. 또한 선발은 일반적으로 아주 큰 집단에서 표현형적 형질을 측정한 특성들이 제한적일 수 있다. 그 예로 생존율과 같은 특성들은 선발의 기준에서는 아주
최근 분자생물학화 통계학의 발전은 돼지의 유전적 개량을 위하여 중요유전자의 유전적 변이성을 이용할 수 있고 증명할 수 있는 가능성을 갖게 되었다. 돼지에서 집단유전학만을 이용한 개량방법에는 여러 요인들에 의하여 한계까 있짐나 경제적으로 중요한 형질의 개량효과는 표현형에 근거하여 얻게 되었다. 그러나 표현형적 형질들에는 측정하기가 곤란하거나 유전력이 낮은 경우는 개량효과가 떨어지게 된다. 또한 선발은 일반적으로 아주 큰 집단에서 표현형적 형질을 측정한 특성들이 제한적일 수 있다. 그 예로 생존율과 같은 특성들은 선발의 기준에서는 아주 유용하나 살아가는 동안 매우 늦게 발현이 된다. 또한 집단에서 환경적인 요인에 의한 유전적 상관관계가 낮은 여러형질이 포함된 선발목표가 있으면 전통적인 선발도 효과가 떨어지게 된다(Schwerin 등, 1995). 지금까지는 분자 유전적 정보가 없이 가계자료의 분석으로부터 지배유전자의 실체를 확인하여 왔다(Bovenhuis 등, 1997). 최근의 분자유전 분석기술은 집단내의 개체 간에 존재하는 특정영역의 DNA 변이성 및 다양성을 검색할 수 있게 되었다. 이러한 다형성은 유전자지도 작성에 이용되며 또한 형질과 관련된 유전적 요인의 차이성이 직접적인 효과를 나타내는 가계에서 특이한 형질의 발현을 나타내는 마크간에 차이성을 평가하는데도 이용될 수 있다. 돼지 DNA 변이성 분석을 우이하여 주요마크 시스템인 RAPD(Random Amplification of Polymorpnic DNA) 및 SSCP(Single Strand Conformational Polymorphism) 기법을 이용하는 연구가 보편화되었으며, 이러한 기법은 DNA의 일염기 변이성에 대한 판독도 가능하다. DNA 일염기 변이성인자들은 대립유전자 마크로 나타나는 특성을 갖고 있으며, 특정 표현형질은 집단특성과 관련된 표지인자로서 선발과 조절이 가능하다. 특히 돼지에서 생존율이나 고급육특성 등 형질발현이 늦게 일어나는 경우는 더욱더 효과적이다(Albert 등, 1994; STein 등, 1996).
Abstract▼
The objective of this study was to analyze the relationship of PSE pork and detection of variant genomic DNA using PCR-RAPD and -SSCP methods, to compare the phenotypic traits in pigs and to investigate the different polymorphisms in PCR fragment as a marker for decreasing the incidence of PSE pork.
The objective of this study was to analyze the relationship of PSE pork and detection of variant genomic DNA using PCR-RAPD and -SSCP methods, to compare the phenotypic traits in pigs and to investigate the different polymorphisms in PCR fragment as a marker for decreasing the incidence of PSE pork. 1 The results of PSS DNA detection during 3 years showed that total 965 pigs were normal. 2. Twenty two specific fragments of DNA variant were sequenced to use PCR-RAPD and -SSCP methods. DNA variants which have point mutation were detected 95 sequence fragments. 3. Specific PCR fragments of DNA variant to find the related to PSE pork were consisted of 7 regions in CRC1 gene and 2 regions in PCR products from RAPD. Frequency of A-variant estimated as a 0.042∼0.867. 4. DNA polymorphisms of KNP(Korean native pig) were detected with the PCR-RAPD and -SSCP methods using UBC No.5 primer. It was estimated that the characteristics of polymorphism related to PSE pork were thicker backfat thickness at U5J1-AA, U5J2-BB, U5J5-AA and pRYRE19-BB genotype. The pRYRE19 polymorphism showed that AA type was related to thinner backfat thickness(15.75mm) and lower L values of meat color(CIE L, 49.82). But a values of meat color(CIE a) for AA type(14.57) were significantly higher than those of AB(14.08) and BB(14.04). 5. In the relationship between carcass weight difference and DNA variant of CRC1 gene of specific PCR fragment related to PSE pork on three-way crossbreeding pigs, N131K5 and N2K4 were not significantly different in carcass weight. But pCRCK17-AA resulted in significantly high live weight(120.18kg), fasting weight (118.19kg), cold carcass weight(87.57kg) and dressed weight(56.47kg). 6. In three-way crossbreeding pigs, the relationship between meat color(CIE L values) and DNA variant of CRC1 gene and specific PCR fragment related to PSE pork, pCRCK17-AA(56.73) and N13LK5~BB(55.69) were significantly lower than pCRCK17-BB(55.69) and N131K5-AB(57.78) (P<0.05). 7. Only N131K5 fragment genotype at 24hrs after slaughter was significantly different between. AA(51.58%) and BB(50.63%) (P<0.05). The $pH_{24hr}$ for DNA fragment of pCRCK17-AA(5.72), pRYRE17-BB(5.72), pRYRE19-AB(5.73) and N131K5-BB(5.75) were significantly higher than those of the others. 8. The water holding capacity of N131K5 fragment genotype was investigated during storage periods. The water holding capacity on 0 day(51.0%) and 10 days(54.09%) of AA type were significantly higher than those of BB type(0 day, 49.22%; 10 days, 51.02% )(P<0.05). But pH was not different between CRC1 gene genotype and PCR fragment related to PSE pork for 0∼30days. 9., In the relationship between CRC1 gene variant and post-mortem traits of three-way crossbreeding pig, pRYRE6 variant showed significant differences in AA genotype and BB genotype. carcass weight(81.09kg), backfat thickness(21.61mm) and carcass grading(3.27) on AA genotype were higher than carcass weight (75.00kg), backfat thickness(26.8mm) and carcass grading(2.6) on BB genotype (P<0.05). But there were no significant differences for carcass weight, backfat thickness and carcass grading in pRYRE10, pRYRE19 and pRYRE24 fragment. 10. In the characteristics for post-mortem carcass weight chageson two-way crossbreed, KNP and Yorkshire, DNA variant of pCRCK17 fragment for KNP showed that AA type was significantly higher in live weight(140.45kg), fasting weight(139.4kg), cold carcass weight(104.5kg) and dressed weight(59.37kg) than those of BB type(live weight, 102.70kg; fasting weight, 101.80kg; cold carcass weight, 75.84kg; dressed weight, 45.20kg), respectively(P<0.05).
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