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Kafe 바로가기주관연구기관 | 국립식량과학원 |
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연구책임자 | 윤미라 |
참여연구자 | 안승현 , 최임수 , 오세관 , 이정희 , 천아름 , 그외 다수 |
보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 | 한국어 |
발행년월 | 2012-01 |
과제시작연도 | 2011 |
주관부처 | 농촌진흥청 |
사업 관리 기관 | 농촌진흥청 Rural Development Administration |
등록번호 | TRKO201200009936 |
과제고유번호 | 1395022286 |
DB 구축일자 | 2013-04-18 |
1. 제1세부과제 : 쌀 전분의 효소적 맞춤형 구조변형에 적합한 유전자원 탐색 및 품종 선발
가. 기능성 전분 소재 개발을 위한 쌀 전분 구조 특성 차이 분석
(1) 품종별 전분 아밀로오스 함량과 아밀로펙틴 측쇄 사슬 길이 분포 비교
(2) 쌀 배유 층위별 전분 특성 변이
(3) 주요 유전자원의 아밀로오스 함량에 따른 아밀로펙틴 중합도 비교
나. 기능성 탄수화물 소재 적합 품종 탐색과 쌀 전분 구조 특성과의 상관성
(1) 주요 품종별 환형아밀로오스 제조 및 수율 비교
(2) 환형아밀로즈 제조 적
1. 제1세부과제 : 쌀 전분의 효소적 맞춤형 구조변형에 적합한 유전자원 탐색 및 품종 선발
가. 기능성 전분 소재 개발을 위한 쌀 전분 구조 특성 차이 분석
(1) 품종별 전분 아밀로오스 함량과 아밀로펙틴 측쇄 사슬 길이 분포 비교
(2) 쌀 배유 층위별 전분 특성 변이
(3) 주요 유전자원의 아밀로오스 함량에 따른 아밀로펙틴 중합도 비교
나. 기능성 탄수화물 소재 적합 품종 탐색과 쌀 전분 구조 특성과의 상관성
(1) 주요 품종별 환형아밀로오스 제조 및 수율 비교
(2) 환형아밀로즈 제조 적성과 쌀 전분 구조 특성과의 연관성 검토
2. 제2세부과제 : 전분활성효소를 이용한 고구마의 기능성 탄수화물 신소재 개발
가. 기능성 전분생산을 위한 고구마 품종 선발
(1) 고구마 품종별 고구마 전분 특성비교
(2) 고구마 품종별 원료 전분 조제
나. 맞춤형 고구마 전분원료 효율적 생산 방법 개발
(1) 고구마 전분의 환형아밀로오스 생산을 위한 적합품종 및 재배법 확립
(2) 기능성 탄수화물 생산용 고구마원료 대량 증식
다. 고구마 전분을 이용한 기능성 탄수화물 효율적 생산 방법 개발
(1) 기능성 탄수화물 효율적 생산방법 개발
(2) 기능성 탄수화물 특성 검정
3. 제1협동과제 : 전분활성효소를 이용한 기능성 탄수화물 신소재 제조 및 특성
가. 전분활성 효소를 이용한 환형아밀로스 제조 및 분리 최적화
(1) 전분활성 효소인 TAαGTase 분리 및 정제
(2) cycloamylose 제조 조건 최적화
(3) cycloamylose 이화학적 특성 규명
- HPAEC, MALDI-TOF MS, Iodine absorption spectra
나. 환형 아밀로스 혼합물의 중합도별 분리 및 복합체 형성능 규명
(1) 환형아밀로스 혼합물의 중합도별 분리 최적화 및 분리여부 확인
- HPA EC, MALDI-TOF MS
(2) 모델코어물질과 중합도별 분리한 환형아밀로스와의 복합체 형성 분리능 규명
- ITC, NMR
다. 선별된 기능성 코어물질과 환형아밀로스의 포접 복합능 규명
(1) 환형아밀로스와 lysolecithin (LL)과의 interaction : ITC, NMR
(2) 환형아밀로스와 vitamin K3 (VK3)와의 interaction : ITC, NMR
Sub-project 1 : Evaluation of rice varieties for modified starch through carbohydrate active enzymes
Starch is the major component of rice grains, which are widely recognized as an important source of this carbohydrate in the food industry. Of note in particular, the ratio of amylose and amylopec
Sub-project 1 : Evaluation of rice varieties for modified starch through carbohydrate active enzymes
Starch is the major component of rice grains, which are widely recognized as an important source of this carbohydrate in the food industry. Of note in particular, the ratio of amylose and amylopectin has been revealed to be an important determinant of the cooking and eating quality of milled rice as well as the outcomes of processing. In our current study we focused on elucidating the structures and physicochemical characteristics of starch contents of rice cultivars with differing amylose levels with the aim of obtaining useful basic data that will assist in the selection of starch materials and thereby the selection of new functional rice varieties.
Significant differences in the amylose content and maximum absorption wavelength (λmax) were observed among the rice cultivars. The starches from these rice cultivars were thereby found to exhibit significantly different amyloectin chain length distributions. The proportion of short chains in the Goami cultivar, which has a high amylose content, was higher than in any of the other cultivars, whereas the proportion of long chains with a DP ≥ 37 was the lowest in this strain. These X-ray diffraction patterns were A-type in all of strains except Goami 2 and Goami 4, with the main diffraction peaks observed at 15, 17, 18 and 23 degrees 2θ. The Goami 2 variety displayed B-type pattern however, which is characterized by tube and root starches. B-type starches have higher proportions of longer amylopectin chains than their A-type counterparts. We could also found that the rice cultivars had different levels of the enzymatic hydrolysis rate and TAaGTase-modified starches. These findings suggest that the composition and chemical structure of the starch content is a major determinant of both the gelatinization and functional properties of rice.
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