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보고서 상세정보

국내전통발효식품 미생물 군집 표준화 및 신규 희귀 미생물자원 탐색, 분리 및 활용

Isolation, characterization and application of novel species of microbes and standardization for microbial community of Korean traditional fermented foods

주관연구기관 한국생명공학연구원
Korea Research Institute of Bioscience and Biotechnology
연구책임자 배진우
보고서유형 최종보고서
발행국가 대한민국
언어 한국어
발행년월 2008-12
주관부처 문화재청
사업 관리 기관 국립문화재연구소
등록번호 TRKO201200010657
DB 구축일자 2013-04-18
키워드 전통생활문화자원.전통발효식품.신균주.미생물 군집.순수분리.유전자원.Cultural heritage resources.Cultural fermented food.Novel microorganism.Microbial population.Axenic cultivation.Bioresource.
초록

최근 생활수준이 높아짐에 따라서 전통발효식품에 대한 관심이 증가하고 있으나, 전통발효식품 내의 미생물에 대한 연구는 주로 특정 미생물에 국한되어 있고 배양에 의존하고 있어서 체계적인 연구가 부족하다. 전통발효식품의 유전자원은 오랜 시...

Abstract

As the standard of living is being higher, our interest for the traditional fermented foods is increasing. However, studies for mi...