보고서 정보
연구책임자 |
김초일
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보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 |
한국어
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발행년월 | 2011-12 |
주관부처 |
보건복지부 |
등록번호 |
TRKO201300000478 |
DB 구축일자 |
2013-05-20
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키워드 |
국민건강영양조사.영양조사.질 관리.Korea National Health and Nutrition Examination Survey.Training.Nutrition Survey.Quality Control.
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초록
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본 연구에서는 제 5기 2차년도 국민건강영양조사의 식품섭취량조사 단계에서부터 조사 자료의 정리와 검토, 자료의 입력, 입력 자료의 검증, 통계처리에 이르기까지 체계적이고 일관성 있게 영양조사가 이루어 질 수 있도록 조사 전단계인 전문조사원의 교육에서부터 시작하여 조사현장에서의 조사운영 및 조사결과의 정리 등 전 과정에 걸쳐 철저한 질 관리를 수행하고, 분석 자료의 교차 검증을 통해 조사결과의 오류를 최소화하며, 활용 가능한 모든 레시피 데이터베이스 및 영양성분 데이터베이스를 이용하여 섭취량 결과를 산출할 수 있도록 함으로써, 보다
본 연구에서는 제 5기 2차년도 국민건강영양조사의 식품섭취량조사 단계에서부터 조사 자료의 정리와 검토, 자료의 입력, 입력 자료의 검증, 통계처리에 이르기까지 체계적이고 일관성 있게 영양조사가 이루어 질 수 있도록 조사 전단계인 전문조사원의 교육에서부터 시작하여 조사현장에서의 조사운영 및 조사결과의 정리 등 전 과정에 걸쳐 철저한 질 관리를 수행하고, 분석 자료의 교차 검증을 통해 조사결과의 오류를 최소화하며, 활용 가능한 모든 레시피 데이터베이스 및 영양성분 데이터베이스를 이용하여 섭취량 결과를 산출할 수 있도록 함으로써, 보다 정확한 영양조사 결과 산출이 가능하도록 지원하고자 하였다.
이에 따라 제5기 2차년도 국민건강영양조사의 영양부문을 수행하기 위한 조사 준비과정, 조사원의 태도, 조사의 실시, 조사표 정리/검토 등 조사 전체 수행과정에 대한 총 40회의 현장평가를 실시하였다. 현장조사 질 평가 결과, 영양조사원 전체의 평균 점수는 95.3점으로서 숙련된 경력 조사원들에 의해 조사가 잘 수행되고 있는 것으로 나타났으며, 꾸준한 재교육을 통해 조사의 질을 유지하도록 하였다. 또한 영양조사 대상자의 25%에 대해 조사과정에 대한 조사응답자 평가가 이루어졌으며, 조사원 스스로가 자신의 조사 수행에 대해 평가하는 1회의 자가평가 등 다각적인 질 평가를 수행함으로써 조사 전반에 걸친 질 관리가 이루어졌고, 영양조사원의 교육은 경력 조사원을 위한 교육으로 진행되었다.
또한 본 연구에서는 제5기 1차년도 국민건강영양조사의 영양부문 결과의 일부인 식품섭취량 자료 입력내용 등에 대하여 조사항목의 기입누락이나 착오, 식품 및 음식 코드의 확인 등의 검토를 거쳐 데이터 셋을 수정/보완함으로써, 식품 및 영양소 섭취량을 산출할 수 있는 통계처리용 데이터 셋의 구축을 지원하였고, 영양조사 조사방법 및 조사 보조도구의 불편사항에 대한 개선안을 마련하였다. 이와 같이 본 연구는 제5기 2차년도 국민건강영양조사의 영양조사부분에서 정확하고 신뢰도 있는 결과 산출이 가능하도록 지원하였으며, 조사 지침서 및 정도관리 평가서 등에 대한 지속적인 개정․보완을 수행함으로써 연중 조사실시 체계에서의 원활한 조사운영의 근거로 활용될 수 있도록 하였다.
Abstract
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This study was conducted to re-train interviewers for nutrition survey, to conduct quality control on survey at the field, and to review and crosscheck the data produced form each step of the survey data editing&cleaning process to minimize systemic errors. For more efficient survey operation, guide
This study was conducted to re-train interviewers for nutrition survey, to conduct quality control on survey at the field, and to review and crosscheck the data produced form each step of the survey data editing&cleaning process to minimize systemic errors. For more efficient survey operation, guidelines for interview and field operation were revised to reflect changes in survey environment. All available recipe data and nutrient composite database are utilized to better estimate nutrient intake values and to assure the overall quality of nutrition survey of the "Korea National Health & Nutrition Examination Survey Ⅴ(KNHANES V)".
Quality control at the field monitoring level was performed for 40 times from May 2011 till November 2011. In addition, the checklist used at the monitoring was revised to better reflect the overall survey process including appointment with respondent, interviewer's attitude, and survey results documentation. And the quality control manual was also refined to ensure a standardized operation of quality control process. The result of quality control at the field monitoring resulted in an average score of 95.3 for all interviewers, implying that the survey has been conducted with high quality by experienced interviewers. This was possible through a continuous re-training of interviewers to prevent loosened discipline and slackened enthusiasm with repeated interviews. Another aspect of quality control was carried out by telephone survey on the respondents to evaluate interviewers’ performance. In addition to this, self-evaluation of interviewers was included as a part of quality control also.
Several training sessions for nutrition survey interviewers were provided for experienced interviewers. As was the case of the last year’s KNHANES, a data set for statistical analysis to estimate food and nutrient intake of the population was constructed after a series of thorough reviews and cross-checking for missing information, erroneous values, mistaken codes, logical errors, missing digits, statistical outliers, etc.
As a result, it is expected that a more efficient survey operation and more reliable nutrition statistics could be produced form the 2nd year (2011) of the KNHANES Ⅴ.
목차 Contents
- 표지 ... 1
- 학술연구용역사업 최종결과보고서 ... 2
- 목차 ... 4
- 표목차 ... 5
- 그림목차 ... 6
- 최종결과보고서 요약문 ... 7
- Summary ... 8
- 학술연구용역사업 연구결과 ... 9
- 제1장 최종 연구개발 목표 ... 11
- 제2장 최종 연구개발 내용 및 방법 ... 35
- 제3장 최종 연구개발 결과 ... 41
- 제4장 연구결과 고찰 및 결론 ... 101
- 제5장 연구성과 및 활용계획 ... 102
- 제6장 기타 중요변경사항 ... 103
- 제7장 연구비 사용내역 ... 104
- 제8장 참고문헌 ... 105
- 제9장 첨부서류 ... 107
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