보고서 정보
주관연구기관 |
한국식품연구원 Korea Food Research Institute |
보고서유형 | 3단계보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 |
한국어
|
발행년월 | 2011-03 |
과제시작연도 |
2010 |
주관부처 |
교육과학기술부 Ministry of Education and Science Technology(MEST) |
등록번호 |
TRKO201300013216 |
과제고유번호 |
1345114649 |
사업명 |
미래기반기술개발 |
DB 구축일자 |
2013-07-29
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키워드 |
발효식품.영양유전체.당뇨.비만.항염증.정보통합관리.fermented food.nutritional metabolome.diabetes.obesity.anti-inflammation.integrated information.
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DOI |
https://doi.org/10.23000/TRKO201300013216 |
초록
▼
Ⅲ. 연구개발의 내용 및 범위
1. 메주, 청국장, 고추장 추출물 및 유래 바이오 소재의 건강 기능성 유전체 연구
- 세포 및 동물 모델을 이용한 건강 기능성 (염증, 비만, 당뇨, 혈액순환조절) 연구
- 세포모델을 통한 바이오소재의 작용기전 연구
- 발효식품 추출물 및 유래 바이오 소재가 염증, 당뇨, 혈액순환조절 특이 유전자 발현 (mRNA, miRNA)에 미치는 영향 분석 등
2. 메주 및 청국장 등 전통발효식품의 발효대사체 연구
- 발효기간에 따른 메주와 청국장의 대사체 변화 분석 및 메주의
Ⅲ. 연구개발의 내용 및 범위
1. 메주, 청국장, 고추장 추출물 및 유래 바이오 소재의 건강 기능성 유전체 연구
- 세포 및 동물 모델을 이용한 건강 기능성 (염증, 비만, 당뇨, 혈액순환조절) 연구
- 세포모델을 통한 바이오소재의 작용기전 연구
- 발효식품 추출물 및 유래 바이오 소재가 염증, 당뇨, 혈액순환조절 특이 유전자 발현 (mRNA, miRNA)에 미치는 영향 분석 등
2. 메주 및 청국장 등 전통발효식품의 발효대사체 연구
- 발효기간에 따른 메주와 청국장의 대사체 변화 분석 및 메주의 발효과정 중 생성된 주요 대사체들의 대사 경로를 확인하였음
- 생체대사체 연구를 위해 혈액, 뇨 등을 제공하여 효율적인 연구체제 확립
3. 미생물 유전체학, 영양유전체학, 대사체학 등의 공통 활용 통합관리시스템 구축
- 통합 정보관련 산학연 정보교류 시스템 및 통합관리 시스템 구축: networking, 공통활용 통합, informatics 및 활용시스템 개발
Abstract
▼
Change of metabolome produced from fermented soy foods (Meju, Cheongkukjang, and Kochujang) during fermentation and their health functional properties such as anti-obesity, anti-inflammation and anti-diabetes were investigated, and an integrated information system containing information about bioact
Change of metabolome produced from fermented soy foods (Meju, Cheongkukjang, and Kochujang) during fermentation and their health functional properties such as anti-obesity, anti-inflammation and anti-diabetes were investigated, and an integrated information system containing information about bioactivecompounds and their functional properties for bio-foods including fermented soy foods was built.
● Health functional properties of Meju
- Among meju fermented for 6 or 60 days, meju-60 days improved insulin-stimulated glucose uptake in 3T3-L1 adipocytes but it did not potentiated isnulin sectrtion. In diabetic animals, both kinds of meju made with traditional or innoculated methods attenuated insulin resistance, indicating they had anti-diabetic action
- Traditional and standarded fermented Meju supplementation in high fat diet might reduce controlling lipid metabolism. Traditional and standarded fermented Meju possesses potential antiobesity effects and may relieve obesity-related symptoms, including cardiovascular disease and diabetes
- Meju extracts inhibit LPS-induced NO production, and cytokine release in RAW 264.7 cells. And genistein, one of the major compound in Meju, protected cisplatin-induced renal injury
- Methanol extracts from Meju inhibit adipocyte differentiation via inhibiting fatty acid synthase in 3T3-L1 cells
● Health functional properties of Chungkookjang
- The 80% methanol extract of chungkookjang made with No. 67 bacillus for 72 hours had less weight loss but improved glucose tolerance better than the unfermented soybeans in type 2 diabetic animals. The improvement of glucose toelrance was related to enhancing insulin sensitivity, not insulin secretion capacity
- Chungkukjang supplement leads to increased mRNA expressions of enzymes involved in fatty acid oxidation in liver, reduced accumulation of body fat and improvement of serum lipids in high fat diet
- Polyglutamic acid form cheongkukjang inhibits adipocyte differentiation via modulation of fatty acid synthase, CPT-1, and UCP-2. However, PPAR gamma does not changed by PGA
- Cheongkukjang extracts inhibit LPS-induced NO production, and cytokine release in RAW 264.7 cells. And genistein suppressed TNF-a-induced fractalkine expression in endothelial cells
- Isoflavone rich fractions from Cheongkukjang increase glucose uptake via activating AMPK and PPAR-gamma, but not PI3 kinase/Akt/GSK3-beta pathways in C2C12 myotube
● Health functional properties of Kochujang
- The oral administration of 80% ethanol extracts of Kochujang did not improve insulin sensitivity but it potentiated insulin secretion to normalize serum glucose levels. Eventually, the extracts improved glucose totlerance in type 2 diabetic rats
- Kochujang extract supplementation in high fat diet might reduce controlling lipid metabolism and increased mRNA expressions of enzymes involved in fatty acid oxidation in liver. Kochujang extract possesses potential antiobesity effects and may relieve obesity-related symptoms, including cardiovascular disease and diabetes
- Gochujang extracts inhibit LPS-induced NO production, and cytokine release in RAW 264.7 cells
- Capsaicin and dihydrocapsaicin isolated from Gochujang inhibit adipocyte differentiation via activating AMPK. Beta carotine also inhibits adipocyte differentiation in 3T3-L1 cells
목차 Contents
- 제출문 ... 1
- 보고서 요약서 ... 2
- 요약문 ... 3
- SUMMARY ... 7
- CONTENTS ... 10
- 목차 ... 11
- 제 1 장 연구개발과제의 개요 ... 12
- 1. 연구개발의 목적 ... 12
- 2. 연구개발의 필요성 ... 13
- 제 2 장 국내외 기술개발 현황 ... 16
- 1. 국내 현황 ... 16
- 2. 국외 현황 ... 18
- 3. 연구결과가 국내외 기술개발현황에서 차지하는 위치 ... 20
- 제 3 장 연구개발수행 내용 및 결과 ... 23
- 1절. 연구목표 및 연차별 연구내용 ... 23
- 2절. 연구 수행 방법 ... 24
- 3절. 연구 수행 결과 ... 32
- 제 4 장 목표달성도 및 관련분야에의 기여도 ... 153
- 1절 관련분야의 기술발전에의 기여도 ... 153
- 2절 목표 달성도 ... 153
- 제 5 장 연구개발결과의 활용계획 ... 157
- 제 6 장 연구개발과정에서 수집한 해외과학기술정보 ... 158
- 제 7 장 참고문헌 ... 159
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