보고서 정보
주관연구기관 |
강릉원주대학교 |
보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 |
한국어
|
발행년월 | 2013-07 |
과제시작연도 |
2012 |
주관부처 |
해양수산부 Ministry of Oceans and Fisheries |
연구관리전문기관 |
농림수산식품기술기획평가원 Korea Institute of Planning and Evalution for Technology of Food, Agriculture, Forestry and Fisherie |
등록번호 |
TRKO201400000101 |
과제고유번호 |
1545004148 |
사업명 |
수산실용화기술개발사업 |
DB 구축일자 |
2014-05-07
|
초록
▼
○ 연구결과
1. 막걸리 부산물의 가공 및 영양화학성분 분석
- 막걸리 부산산물의 가공 방법 및 영양생화학적정보를 제공하였음.
2. 사료 내 막걸리 부산물 종류에 따른 이용성
- 막걸리 부산물 종류에 따른 이용성을 조사하기 위하여 해삼, 다슬기 배합사료를 제조하고 사육실험 후 성장률, 체성분을 조사하였음
3. 사료 내 막걸리 부산물의 적정 함량
- 막걸리 부산물의 적정 함량을 조사하기 위하여 넙치, 참돔, 조피볼락의 배합사료를 제조하여 사육실험 후 성장률, 사료이용성, 체조성, 소화효소, 소화율, 라
○ 연구결과
1. 막걸리 부산물의 가공 및 영양화학성분 분석
- 막걸리 부산산물의 가공 방법 및 영양생화학적정보를 제공하였음.
2. 사료 내 막걸리 부산물 종류에 따른 이용성
- 막걸리 부산물 종류에 따른 이용성을 조사하기 위하여 해삼, 다슬기 배합사료를 제조하고 사육실험 후 성장률, 체성분을 조사하였음
3. 사료 내 막걸리 부산물의 적정 함량
- 막걸리 부산물의 적정 함량을 조사하기 위하여 넙치, 참돔, 조피볼락의 배합사료를 제조하여 사육실험 후 성장률, 사료이용성, 체조성, 소화효소, 소화율, 라디컬 소거능을 조사하였음
4. 막걸리 부산물의 종류 및 적정 함량
- 막걸리 부산물의 종류 및 적정 함량을 조사하기 위하여 조피볼락, 미꾸리의 배합사료를 제조하여 사육실험을 실시하고 성장률, 사료이용성, 체조성을 조사하였음
5. 어종별 경제적인 배합사료 설계 및 효과조사
-경제적인 배합사료를 설계하여 넙치 치어,넙치 성어,조피볼락,참돔,전복의 배합사료를 제조하여 사육실험을 실시하고 성장률,사료이용성,체조성,라디컬 소거능을 조사하였음
Abstract
▼
The object of this study is to develop low-cost ingredients such as Makgeolli by-product (dietary distillers dried grain, DDG) in aquatic diet for several fishes in Korea.
The aquaculture industry is playing an increasingly important role in meeting the demand of fish for human consumption. More
The object of this study is to develop low-cost ingredients such as Makgeolli by-product (dietary distillers dried grain, DDG) in aquatic diet for several fishes in Korea.
The aquaculture industry is playing an increasingly important role in meeting the demand of fish for human consumption. More than 19 million tonnes of fish and shellfish are produced by the global aquaculture industry. The rapid expansion of aquaculture has resulted in an increased dependency upon the use of formulated diets for fish. Feeds used in the industry must be nutritionally suitable but there is also a great emphasis on the cost of feedstuffs as the account for over 50 percent of the total farm production costs for most aquatic species.
Fish meal has been a major ingredient in fish diets because of its good protein quality and palatability. However, increasing demand, high cost and unstable supply of fish meal have resulted in nutritionists studying alternative sources, especially plant proteins to replace fish meal protein in the diet for freshwater and marine fish species. However, due to the shortage and expenditure of imported ingredients such as fish meal, soybean meal and wheat flour, there is additional merit in to identifying alternative ingredients for use in markets which import much of their grain. Such alternative ingredients must be suitable replacement feedstuffs in terms of their nutritional value, and must also represent a reduction in the cost of formulated diets for target fish. There are many studies of alternative protein sources for fish meal, but limited study of alternative carbohydrate source. Replacement of plant-origin such as wheat flour or corn gluten meal with less expensive sources would be beneficial in reducing feed costs.
DDG is a cereal by-product of the distillation processing. DDG is becoming an increasingly important ingredient due to its relatively low cost and rich vitamin and mineral. Traditionally, DDG has been utilized as protein supplements (~30% crude protein) in other terrestrial animal feeds.
DDG also has great potential for use as a fish feed ingredient because it has a comparatively high protein content, to other grains used in fish feed production, and is very economically priced.
Incorporation of DDG into the diet may be less expensive than other ingredients such as wheat flour.
Therefore, a series of feeding experiments was carried out to examine the effects of DDG in the diets on the overall nutritional health of several commercially important aquatic animals in Korea, as a promising ingredient in fish feed, focusing on the growth performance, body chemical composition, and antioxidant activity of aquatic animals.
목차 Contents
- 표지 ... 1
- 제출문 ... 2
- 요약문 ... 3
- SUMMARY ... 16
- CONTENTS ... 25
- 목 차 ... 27
- 제 1 장 연구개발과제의 개요 ... 29
- 제 2 장 국내외 기술개발 현황 ... 30
- 제 3 장 연구개발수행 내용 및 결과 ... 33
- 제 1 절 막걸리 부산물의 가공 및 영양화학성분 분석 ... 33
- 제 2 절 사료 내 막걸리 부산물 종류에 따른 이용성 ... 44
- 1. 막걸리 부산물 종류가 다른 배합사료가 참다슬기(Semisulcospira coreana) 의 성장과 체조성에 미치는 영향 ... 44
- 2. 막걸리 부산물 종류가 다른 배합사료가 어린 돌기 해삼(Stichopus japonicus) 의 성장과 체조성에 미치는 영향 ... 54
- 제 3 절 사료내 막걸리 부산물의 적정 함량 ... 63
- 1. 배합사료 내 막걸리 부산물의 첨가가 넙치(Paralichthys olivaceus) 치어의 성장, 사료효율 및 체조성에 미치는 영향 ... 64
- 2. 배합사료 내 막걸리 부산물의 첨가가 참돔(Pagrus major) 치어의 성장, 사료효율 및 체조성에 미치는 영향 ... 86
- 3. 배합사료 내 어분 및 소맥분 대체원으로서 막걸리 부산물 첨가가 조피볼락(Sebastes schlegeli) 치어의 성장, 사료효율 및 체조성에 미치는 영향 ... 102
- 제 4 절 막걸리 부산물의 종류 및 적정 함량 ... 114
- 1. 배합사료 내 소맥분 대체원으로서 막걸리 부산물이 조피볼락(Sebastes schlegeli) 치어의 성장, 사료효율 및 체조성에 미치는 영향 ... 114
- 2. 배합사료 내 식물성 원료 대체원으로서 막걸리 부산물의 종류 및 함량이 미꾸리(Misgurnus anguillicaudatus) 치어의 성장, 사료효율 및 체조성에 미치는 영향 ... 134
- 제 5 절 어종별 경제적인 배합사료 설계 및 효과조사 ... 143
- 1. 넙치 치어 배합사료의 원료로서 막걸리 부산물 이용성 ... 144
- 2. 넙치 성어 배합사료의 원료로서 막걸리 부산물 이용성 ... 159
- 3. 조피볼락 배합사료의 원료로서 막걸리 부산물 이용성 ... 170
- 4. 참돔 배합사료의 원료로서 막걸리 부산물 이용성 ... 185
- 5. 참전복 배합사료의 원료로서 막걸리 부산물 이용성 ... 198
- 제 4 장 목표달성도 및 관련분야에의 기여도 ... 214
- 제 5 장 연구개발 성과 및 성과활용 계획 ... 215
- 제 6 장 연구개발과정에서 수집한 해외과학기술정보 ... 216
- 제 7 장 연구시설·장비 현황 ... 219
- 제 8 장 참고문헌 ... 219
- 연구개발보고서 초록 ... 231
- 끝페이지 ... 232
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