보고서 정보
주관연구기관 |
농림수산검역검사본부 |
보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 |
한국어
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발행년월 | 2011-12 |
과제시작연도 |
2011 |
주관부처 |
농림축산식품부 Ministry of Agriculture, Food and Rural Affairs(MAFRA) |
등록번호 |
TRKO201400001078 |
과제고유번호 |
1545003161 |
사업명 |
2011 수의과학기술개발연구 |
DB 구축일자 |
2014-08-16
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키워드 |
방사선조사축산물.Livestock products.irradiated.ESR.PSL.TL.Irradiated.livestock products.Gas chromatography.Mass Spectrometry(GC/MS).
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초록
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5. 최종 연구결과 요약
<제1세부과제명>: 물리학적 검지방법을 이용한 방사선조사 축산물 모니터링
본 연구의 목적은 국내로 수입되는 축산물에 대한 방사선조사 여부를 확인하고, 축산물가공품 원료에 대한 검지 방법들을 평가하는 것이다. 방사선조사 검지방법은 분석대상 시료의 특징을 고려하여, 뼈를 포함하고 있는 식육은 전자스핀공명법(Electron Spin Resonance, ESR)을 사용하였고, 분말형태인 조제분유 원료는 광자극발광법(Photostimulated Luminescence, PSL)을 사용하였으며, 식육가공품,
5. 최종 연구결과 요약
<제1세부과제명>: 물리학적 검지방법을 이용한 방사선조사 축산물 모니터링
본 연구의 목적은 국내로 수입되는 축산물에 대한 방사선조사 여부를 확인하고, 축산물가공품 원료에 대한 검지 방법들을 평가하는 것이다. 방사선조사 검지방법은 분석대상 시료의 특징을 고려하여, 뼈를 포함하고 있는 식육은 전자스핀공명법(Electron Spin Resonance, ESR)을 사용하였고, 분말형태인 조제분유 원료는 광자극발광법(Photostimulated Luminescence, PSL)을 사용하였으며, 식육가공품, 유가공품 등에는 열발광법 (ThermoLuminescence ,TL)을 사용하였다. 네 가지 방법 모두 국제식품규격위원회(CODEX)에서 권고하는 방사선조사 검지법이며 식품공전 및 축산물의 가공기준 및 성분규격에서 방사선조사 검지법으로 규정하고 있는 시험법들을 사용하였다. 15개국(네덜란드, 뉴질랜드, 덴마크, 멕시코, 미국, 벨기에, 스페인, 칠레, 카나다, 폴란드, 프랑스, 핀란드, 필리핀, 헝가리, 호주)에서 수입되는 뼈를 함유하고 있는 우육 170건, 돈육 44건, 계육 1건에 대해 ESR 분석을 실시하였으며, 뼈를 구성하고 있는 hydroxyapatite 유래의 자유라디칼에 의한 시그널의 g값은 2.0024-2.0057로 나타났다. g 값과 시그널의 대칭성으로 모든 시료들이 방사선 비조사된 것을 확인하였다.
조제분유의 주요 분말성 원료인 농축유청단백분말, 유당, 유단백, 가수분해유청단백분말, 탈지분유, 유청분말을 0.5, 1, 3, 5, 7 kGy로 방사선 조사하고 PSL로 측정하였다. 유당, 가수분해유청단백분말, 유청분말은 모든 선량에서 700 count/60s 이하로 측정되었고, 농축유청단백분말, 분리유단백, 탈지분유는 3 kGy 이상 선량에서 762-3046 count/60s로 측정되었다.
축산식품 중 식육가공품(육포)과 유가공품(발효유, 연성가공치즈, 전지분유)을 1, 3, 5, 7 kGy로 방사선 조사한 다음 전처리를 통해 규산염 미네랄를 추출한 후 TL로 측정하였다. 육포, 연성가공치즈, 전지분유는 1, 3, 5, 7 kGy 전체 조사선량에서 에서 TL 비 0.1 이상으로 측정되어 조사여부를 감지할 수 있었고, 발효유에서는 전체 선량에서 TL비 0.1이하로 측정되어 적용이 불가능하였다.
요약하면, 국내로 수입되는 15개국산 총 215건 (계육 1건, 돈육 44건, 우육 170건)에 대한 방사선조사 여부를 모니터링한 결과 전건 비조사된 것으로 확인되었으며, 조제분유의 주요원료인 6품목에 대한 PSL 시험법의 적용가능성 평가결과는 3 kGy 이상 조사한 농축유청단백분말, 분리유단백, 탈지분유에서 스크리닝 방법으로 적용이 일부 가능한 것으로 획인되었다. 또한 육포, 발효유, 연성가공치즈, 조제분유에서 TL법 적용 가능성 시험결과, 육포, 연성가공치즈, 조제분유에서는 적용 가능하고, 발효유에서는 적용이 불가능한 것으로 판단되었다.
<제2세부과제명>: 화학적 검지방법을 이용한 방사선조사 축산물 모니터링
지방을 함유한 식육은 방사선조사 특이 유래 탄화수소류 분석법을 사용하였다. 18개국(네덜란드, 뉴질랜드, 덴마크, 독일, 멕시코, 미국, 벨기에, 브라질, 스페인, 오스트리아, 캐나다, 중국, 태국, 프랑스, 핀란드, 칠레, 헝가리, 호주)에서 수입되는 갈비가공품 2건, 건조저장육 22건, 계육 16건, 난황액 6건, 돈육 96건, 베이컨 6건, 분쇄가공육 8건, 소시지 13건, 양념육 19건, 우육 63건, 햄 13건등 총 255건에 대해 방사선조사 마커 탄화수소류인 1,7-hexadecadiene, 8-heptadecene을 가스크로마토그래프 질량분석기(GC-MSD)로 분석하였다. 모든 시료에서 방사선조사 유래 마커 탄화수소류들은 검출되지 않았다.
Abstract
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Title (1st subtitle) : Survey of irradiated livestock products (Survey of irradiated livestock products using Physical Detection Method)
This study is to find out the irradiated livestock products from non-irradiated ones in imports and circulated domestic markets. Several detection methods were
Title (1st subtitle) : Survey of irradiated livestock products (Survey of irradiated livestock products using Physical Detection Method)
This study is to find out the irradiated livestock products from non-irradiated ones in imports and circulated domestic markets. Several detection methods were used to analysis of livestock products which were irradiated or not. Considering samples condition, Physical and Chemical methods were applied. 215 samples (imported meats with bones) were analysed by ESR with sample preparation. The Result signals were symmetrical and 2.0024 to 2.0057 of G values. Six ingredients of infant formula were inrradiated Commercially with 1, 3, 5, 7 kGy grade and tested in PSL method. Milk protein, skim milk powder, conc. whey milk powder were 762-3046 count/60s in 3 to 7 kGy. Jerked meat, yogurt, soft processed cheese, whole milk powder were inrradiated Commercially with 1, 3, 5, 7 kGy grade. minerals such as silicates were extracted in samples and analysed in TL method. TL ratio of jerked meat, soft processed cheese and whole milk powder were above 0.1 and showed typical glow curves of irradiated ones, but yogurt was not. PSL and TL methods can be applied in some kinds of livestock products, but more researches are needed.
Title (2nd subtitle) : Survey of irradiated livestock products (Survey of irradiated livestock products using Chemical Detection Method)
In this study, we reported the results of analyses of meats and meat product imported to Korea from 19 different countries from 2010 to 2011 by applying GC/MS method. A total of 255 samples (imported beef, pork, chicken and meat products, including beef jerky, pork patty, turkey burger, etc) had been collected for 2 years and analyzed by hydrocarbon method. Hydrocarbons were extracted with n-hexane, separated on Florosil column and analyzed by GC/MS. 1,7-hexadecadiene(C16:2) and 8-heptadecene(C17:1) were used as positive markers. Cleaned, deboned and homogenized meat samples irradiated with doses of 1.0, 3.0, 5.0 and 7.0 kGy were used as standards and blind samples for evaluating the accuracy of the method. GC/MS analysis were carried out with a Agilent 6890 gas chromatograph, connected with a Agilent 5390 mass spectrometer. The column was HP-5MS (30m, 250μm x 0.25μm). The column was heated from 60 to 170 ℃ at the rate of 25℃/min and heated to 175℃ at the rate of 2℃/min and further heated to 270℃ at the rate of 10℃/min. Injector temperatures were at 250℃. Helium was used as a carrier gas. Split mode (10:1) injection of 1μl of sample solution was utilized for the analysis. Ionizing voltage was 70eV and the mass spectra were recorded between 30 and 350 m/z. The identification of the hydrocarbons was done with the mass selective detector and the available MS library. Marker compounds; 1,7-hexadecadiene and 8-heptadecene were not detected in 255 samples imported to Korea from different countries using GC/MS method. As a result, these data infer that the samples were not irradiated. Standard samples irradiated with different doses were detected to be marker of hydrocarbons; 1,7-hexadecadiene and 8-heptadecene increase linearly with the applied dose. This work shows that many countries don’t apply the irradiation process to the livestock foods exported to Korea which prohibit the irradiation to most of the livestock food excepting dried meat and egg powder.
목차 Contents
- 총괄요약표 ... 1
- I. 연구배경 및 목표 ... 3
- 1. 연구배경 ... 3
- 2. 연구최종목표 ... 4
- 3. 연차별 연구개발 목표 및 내용 ... 4
- II. 연구방법 및 수행전략 ... 5
- 1. 재 료 ... 5
- 2. 연구전략 및 방법 ... 5
- III. 연구결과 ... 6
- 제1 세부과제 전자스핀공명법(ESR)을 이용한 방사선조사 축산물 모니터링 ... 6
- 제2 세부과제 가스크로마토그래프/질량분석법(GC/MS)을 이용한 방사선조사 축산물 모니터링 ... 11
- IV. 연구결과요약 ... 14
- V. 고 찰 ... 15
- VI. 연구결과 활용실적 및 계획 ... 16
- VII. 연구사업 추진상 문제점 및 건의사항 ... 16
- VIII. 주요연구과제 변경사항 ... 16
- IX. 참고자료 ... 16
- X. 영문초록 ... 18
- 끝페이지 ... 19
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