보고서 정보
주관연구기관 |
국립농업과학원 National Institute of Agricultural Sciences |
보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 |
한국어
|
발행년월 | 2014-02 |
과제시작연도 |
2013 |
주관부처 |
농촌진흥청 Rural Development Administration(RDA) |
등록번호 |
TRKO201400011155 |
과제고유번호 |
1395030650 |
사업명 |
강소농수익모델현장접목연구 |
DB 구축일자 |
2014-07-26
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DOI |
https://doi.org/10.23000/TRKO201400011155 |
초록
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Ⅳ. 연구개발결과
시중에 판매되고 있는 유자차를 수집하여 품질을 분석하였고 유자활용 제품 개발을 위해 소비자 니즈를 조사, 이를 반영하여 유자차의 편의성 및 간편화를 추구하는 유자과피차, 유자혼합음료 등의 제조법을 설정하였다. 또한 유자차 제조 시 발생하는 부산물인 유자즙을 활용한 기호와 기능이 향상된 유자마요네즈를 개발하였다.
유자 유기농 재배 기술을 시범농가(5농가, 2ha)에 종합적으로 투입하여 생산성 17.5%, 농가소득 69.2%, 부가가치 53.5%가 향상되었다. 이를 위해서 현장연시회 및 컨실팅을 수행하였고
Ⅳ. 연구개발결과
시중에 판매되고 있는 유자차를 수집하여 품질을 분석하였고 유자활용 제품 개발을 위해 소비자 니즈를 조사, 이를 반영하여 유자차의 편의성 및 간편화를 추구하는 유자과피차, 유자혼합음료 등의 제조법을 설정하였다. 또한 유자차 제조 시 발생하는 부산물인 유자즙을 활용한 기호와 기능이 향상된 유자마요네즈를 개발하였다.
유자 유기농 재배 기술을 시범농가(5농가, 2ha)에 종합적으로 투입하여 생산성 17.5%, 농가소득 69.2%, 부가가치 53.5%가 향상되었다. 이를 위해서 현장연시회 및 컨실팅을 수행하였고 유기농재배기술 책자도 발간하였다.
유자차 및 유자혼합음료 상품화 지원을 위해서 살균시스템 도입 및 스파우트파우치 포장기 설비 지원과 함께 제품의 네이밍과 포장 디자인 개선, 포장재 개발을 하였다, 뿐만 아니라 시제품의 소지자 테스트 및 홍보를 수행하였다.
Abstract
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Yuza-tea, purchased from the market, was analyzed the quality properties. And the results of the consumer demands investigated in this study were reflected to prepare the process of the yuza-pericarp tea, mixed beverage containing yuza for the convenience and simplicity of yuza-tea. This study inves
Yuza-tea, purchased from the market, was analyzed the quality properties. And the results of the consumer demands investigated in this study were reflected to prepare the process of the yuza-pericarp tea, mixed beverage containing yuza for the convenience and simplicity of yuza-tea. This study investigated to developed new functional mayonnaise added yuza juice that by product of yuza tea, to increase the utilization of yuza.
Mayonnaise was prepared by adding yuza juice at 0, 25, 50, 75, 100% of vinger. For analyzing quality characteristics, color, viscosity, emulsion stability and sensory evaluations were measured. The L, a, ΔE values of mayonnaise added yuza juice were similar or lower than control. At the content of yuza juice increased, viscosity and emulsion stability, the fact of physical quality on mayonnaise, significantly increased(p< 0.05). In sensory evaluation, mayonnaise with the addition of yuza juice obtained better results in flavor, taste, texture and overall acceptablty(p< 0.05). From these results, we suggest that yuza juice is good ingredient to improve quality and sensory acceptability of mayonnaise.
In order to develop the profitable model of organic yuzu production system, we selected 5 yuzu farms (2ha in total) in Goheung province. The major inputs for organic yuzu production was like followings. 1) Green manure was introduced, which consisted of the mixture of hairy vetch and rye seeds. Those seeds were sown in the previous year (mid. October) to fix the air nitrogen into soil and cut down & mulched in June. 2) Subsoiling was performed to improve the soil physical property by using exploding type and vibrating type subsoilers in mid. April. 3) As a tool for tree growth control, branch pruning, fruit thinning and water shoot removal were carried out. 4) Some environmentally-friendly farming materials were applied for the pest control. Those were machine oil and lime sulphur. The application time was between mid. March and mid. April. Also, rim oil and the extracts of Sophora flavescens were used for the control of pest 3 times during growing season. Soess-sulphur complex was used for the disease control 2 times a year. In conclusion, It was shown that the organic yuzu farmers performed well, 69.3% higher farm gate income, 17.5% increased productivity and 53.5% value added at the end of 2-year project.
목차 Contents
- 표 지 ... 1
- 제출문 ... 2
- 요 약 문 ... 3
- SUMMARY ... 4
- 목 차 ... 5
- 제 1 장 서 론 ... 6
- 제 2 장 국내외 기술개발 현황 ... 8
- 제 3 장 연구개발수행 내용 및 결과 ... 10
- 제 1절 유자를 활용한 가공식품 제조기술 현장 실용화 ... 10
- 제 2절 유자 유기농 재배기술 수익모델 ... 37
- 제3절 유자 가공제품 상품화 및 마케팅 전략 수립 ... 42
- 제 4 장 연구개발 목표 달성도 및 대외 기여도 ... 50
- 1. 세부과제별 정성적 연구목표대비 달성도 ... 50
- 2. 정량적 목표대비 달성도 ... 50
- 제 5 장 연구개발결과의 활용계획 ... 54
- 제 6 장 연구개발과정에서 수집한 해외과학기술정보 ... 55
- 제 7 장 기타 중요 변동사항 ... 55
- 제 8 장 국가과학기술종합정보시스템에 등록한 연구장비 현황 ... 55
- 제 9 장 참고문헌 ... 56
- 끝페이지 ... 60
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