보고서 정보
주관연구기관 |
포천종균배양소 |
연구책임자 |
이병우
|
참여연구자 |
김대오
,
오국용
,
이국준
|
보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 |
한국어
|
발행년월 | 1998-05 |
주관부처 |
보건복지부 |
과제관리전문기관 |
한국보건산업진흥원 Korea Health Industry Development Institute |
등록번호 |
TRKO201400018483 |
DB 구축일자 |
2014-11-29
|
초록
▼
○ 연구결과
1. 5종류의 버섯류에서 단백다당체를 추출한 결과 표고버섯 자실체와 균사체에서 각각 0.9%, 0.7%의 수율을 얻었으며 느타리의 경우 자실체에서 2.2%, 균사체에서 1.1% 그리고 폐상에서 1.4% 의 수율을 얻었다. 이들 버섯류를 열수추출 방법으로 얻어진 단백다당체는 대부분 진한 갈색을 나타내고 있으며, 물에 용해시키면 비교적 높은 점도를 나타낸다.
2. 균사체의 최적배양조건 실험에서 표고버섯 균사체는 온도 25℃, pH 4.0, 교반속도 300rpm, 접종량 1.0%, 통기량 1.Ov/v/m으로 하였을
○ 연구결과
1. 5종류의 버섯류에서 단백다당체를 추출한 결과 표고버섯 자실체와 균사체에서 각각 0.9%, 0.7%의 수율을 얻었으며 느타리의 경우 자실체에서 2.2%, 균사체에서 1.1% 그리고 폐상에서 1.4% 의 수율을 얻었다. 이들 버섯류를 열수추출 방법으로 얻어진 단백다당체는 대부분 진한 갈색을 나타내고 있으며, 물에 용해시키면 비교적 높은 점도를 나타낸다.
2. 균사체의 최적배양조건 실험에서 표고버섯 균사체는 온도 25℃, pH 4.0, 교반속도 300rpm, 접종량 1.0%, 통기량 1.Ov/v/m으로 하였을 때 18.5g/1L의 수율 을 얻을 수 있으며, 동충하초 균사체는 온도 25℃, pH 5.0, 교반속도 200rpm, 접종량 1.0% 통기 량 1.4v/v/m으로 하였올 때 9.1 g/1L의 수율을 얻을 수 있다. 또 동충하초의 균사를 번데기에 인위적으로 접종하였을 때 균사성장을 확인할 수 있다.
3. 자실체 및 균사체에서 추출한 단백다당체의 아미노산의 조성에서 표고버섯에서는 proline, glutamic acid 등의 순으로 함유하고 있으며, 균사체에서 추출한 단백다당체의 아미노산 조성은 proline, glycine 등의 순으로 표고에서는 proline의 함량이 높았으며, 느타리버섯 자실체의 경우 asparatic acid, glutamic acid, arginine 등의 순으로 이루어 졌으며, 동충하초의 균사체에서 lysine의 함량이 높았다.
4. 무기물 분석에서 느타리자실의 경우 K, P, Na 등의 순으로 함유하고 있으며, 표고버섯 자설체에서는 K, Na 등의 순으로, 균사체의 경우 Na, K, P 순으로 나타났으며, 동충하초 균사체는 느타리자실체와 비슷한 경향으로 P, K, Mg 등의 함량이 높았다.
5. In vitro에서 1차 항암성 검색에서 처리농도를 10mg/㎖로 하였을 때 Raji 세포에 대하여 버섯류 추출물에 대하여 전반적인 효과를 나타내고 았으며, 동충하초 추출물은 3종류의 암세포에 대하여 항암성을 보여주었다.
6. 본 실험에서 사용한 모든 조단백다당류는 백혈병에 대해 항암효과를 보였는데 그 중 표고버섯자설체 25mg/kg 처리구가 가장 높은 저지율(86%) 을 보였다. 간암(H22) 에 대한 항암효과한 표고버섯균사체 5mg/kg 처리구를 제외하고 모든 처리구에서 저지효과를 보였는데 그 중 느타리버섯 폐상 25mg/kg 처리구가 가장 높은 저지율 (87.6%) 을 보였으며, 다음은 표고버섯자실체 25mg/kg 처리구에서 각각 30.9, 33.9% 의 저지윷을 보였다. In vitro 세포독성검사에서 각 시료의 최종농도 50, 100, 400μg/따 가 L1210에 대한 유의적 세포사망률은 보이지 않았다. 면역효과 실험에서 간장과 비장중량은 농도증가에 따라 증가하는 추세이나 현 저한 차이는 없었다.
7. 당뇨 유발 흰쥐에서 표고버섯단백다당체 투여시 혈당강하작용을 보였으므로 고혈당의 문제가 있는 환자의 식이요법에 유용하게 이용될 수 있는 가능성식품으로 사료된다.
8. 이상의 기능성 물질의 추출방법 및 항암효과를 비롯한 성인병 예방 및 지표효과를 확인하고 이들의 결과를 종합하여 기능성음료제품을 개발 실용화하고자 다음의 제품가공 공정을 제시 하고자 한다.
원료버섯 → 세척 → 세절 → 가열추출(상압 개방식) 9O℃ 30분 → 압착추출 (2kg/㎠기준) → 여과 → 농축 (40℃ 진공, 10Brix 기준) → 조미(122Brix, pH4 기준) → 80~90℃ 가열충전 → 밀봉 → 냉각 → 제품(버섯단백다당 0.5%의 가능성음료)
Abstract
▼
1. Extraction of protein-bound polysaccharide and ldentification of components
An anticancer substances were prepared by extraction of hot water from the Lentinus edodes(fruiting body, myceliaD, Pleurotus ostreatus(fruit body, mycelial & wasted myceliaD. The yield were 0.9, 0.7, 2.2, 1.1% and 1.4
1. Extraction of protein-bound polysaccharide and ldentification of components
An anticancer substances were prepared by extraction of hot water from the Lentinus edodes(fruiting body, myceliaD, Pleurotus ostreatus(fruit body, mycelial & wasted myceliaD. The yield were 0.9, 0.7, 2.2, 1.1% and 1.4% respectively.
The results of clonogenic assay showed that protein-bound polysaccharides from the Pleurotus ostreatus, Lentinus edodes & Cordyceps sinensis mycelial had anticancer activity against Raji above 10mg/㎖ concentration, and did not exhibit anticancer activity against cell lines such as SF-188, 3LL, KB and HEP-2 up to 10mg/㎖ concentration. This result suggests that protein-bound polysaccharides has specially anti-lymphoma cancerous effect.
The optimum conditions for cultivation of Lentinus edodes mycelial & Cordyceps sinensis mycelial were elucidated to be incubation temperature of 25℃, initial pH 4.0 & 5.0, agitation of 300 & 200rpm, inoculation ratio of 10.0 & 1.0%(v/v), and aeration of 1.0 & 1.4 volume of air/volume of medium/mimute in medium. At that time, yield of Lentinus edodes & Cordyceps sinensis mycelial was 18.5/L and 9.1g/L respectively.
ln addition, the amino acid analysis of the protein-bound polysaccharides from the Lentínus edodes fruit body and Lentínus edodes mycelial showed proline contents 22.61% and 22.67%, respectioely, the Pleurotus ostreatus fruit body & Cordyceps sinensis mycelial showed asparatic acid contents 18.34% and lysine 22.69%, respectively. At the mineral analysis, the major mimeral, protein-bound polysaccharides from the Lentinus edoses fruit body and Lintinus edodes mycelial were K, and Na. And the Pleurotus ostreatus fruit body & Cordyceps sinensis mycelial were P, K, Na and Mg.
2. Anti-cancer activity
The in vivo experiments were carried out to test as follows: Danti-cancer activities on leukemia(L1210), Hepatlicus cancer(H22, Sarcoma180/(S180), and 2)the effect on ímmune system through changes in intestine weight and the number of hemolytic plague forming cells.
Every protein-bound polysaccharides in the present study showed anti-cancer activities on L1210, and fruit body of Lentinus edodes 25mg/kg treatment and group showed the highestinhibition rate(86%) among these.
Except for Lentinus edodes mycelial 5mg/kg treatment, every treatment group inhibited cancer on H22 and Pleurotus ostreatus medium of post cultivate 25mg/kg treatment and fluit body of Lentinus edodes 25mg/kg treatment group showed the highest inhibition rate (86% and 71%, respectively) among these.
The inhibited rates of fruit body and mycelial of Lentinus edodes 25mg/kg treatment group on 5180 were 33.9%, respectively.
Every samples at final conc. of 50, 100, 200, 400㎍/㎕ on in vitro cell toxicity test did not show significantly different cell death rates at P<0.05.
In immune test, weights of liver and spleen were increased according to increase in conc. but were not significantly different at P<0.05. The weights of thymus were higher in fruit body and mycelial of Lentinus edodes treatment group then other but were not significant1y different at PHemolytic plague forming cell which are capable of antibody formation were significantly high in fruit dody and mycelial of Lentinus edodes treatment. Consequently, the anti-cancer activity of Lentinus edodes was thought to be mainly generated through immune-promoting mechanism.
3. effect of protein-bound poly-saccharides on blood glucose level and energy matabolism
The hypoglycemic effects of 2 mushrooms, Pleurotus ostreatus and Lentinus edldes, on streptozotocin(STZ) induced diabetic rats were investgated in this study. Diabetes meIIitus was induced in male Sprague-Dawley rats by the injection of STZ into the tail vein at a dose of 45mg/kg.
Sprague-Dawley male rats(200-50ûg) were assigned to one control and three STZ-diabetic groups. Diabetic groups were assigned to STZ-control, Pleurotus ostreatus and Lentinus edodes groups. All groups were fed a AIN -76 diet. The two experimental groups were fed with each protein-bound polysaccharide(150 mg/kg BW) for 14 days and with carboxymethyl cellulose for STZ-control group. The body weight gain was monitored and the blood levels of glucose and cholesterol were measured, level of protein, triglyceride and the free fatty acid in plasma were analysed. Serum aminotransferase activity as also measured.
The body weight gain was lower in the all diabetic groups than in the of normal group. The weight of spleen was reduced by administration of the Lentinus edodes protein-bound polysaccharides. The extent of blood glucose decrements in rats that fed Lentinus edodes protein-bound polysaccharides was signeficantly greater than found in the STZ-control group. The plasma levels of cholesterol and protein were not influenced in diabetic rats. The free fatty acid levels and alanine aminotransferase(ALT) activity were significantly decreased by administration of Lentinus edodes protein-bound polysaccharides. The result suggest that orally administered Lentinus edodes protein-bound polysaccharides exhibited hypoglycemic effect in STZ-induced diabetic rats and that these protein-bound polysaccharides may be useful for the management of diabetes mel1itus.
4. development of Health food (liquid extracts)
The liquid products were to use as various beverages (tea) or pharmaceutical ingredients by vacuum concentration or by seasoning after extracting, the ingredients which have important phamacological function, mainly soluble polymers from fungus (e.g. Agaricus subfunereus).
Products process Washed into the fungus over 100% of its weight, extracted it for 30 minutes at 120℃, extracted juices, filtered, concentrated the concentrates in the reduced-pressure and made a product commercialization by adding sugar and seasonings with the concentrates (10 BX˚)
목차 Contents
- 표지 ... 1
- 연구개발 최종보고서 ... 3
- 제 출 문 ... 4
- 요약문 ... 6
- ABSTRACT ... 12
- Contents ... 16
- 목 차 ... 18
- 제1장 서 론 ... 20
- 제2장 국내외 기술 개발 현황 ... 23
- 1. 기능성 확인분야 ... 23
- 2. 기능성 식품개발 분야 ... 25
- 제3장 연구개발 수행 내용 및 결과 ... 29
- 연구1 : 버섯의 단백다당체 추출 및 화학적 성분 분석 ... 29
- 연구2 : 버섯으로부터 추출된 단백다단체의 항암효과에 대한 연구 ... 46
- 연구3 : 버섯단백다당체가 당뇨 유발 흰쥐의 혈당수준과 에너지원 조성에 미치는 영향 ... 72
- 연구4 : 버섯을 이용한 기능성 음료개발 ... 85
- 제4장 연구개발 목표의 달성도 및 대외기여도 ... 92
- 가. 연구개발 목표의 달성도 ... 92
- 나. 목표달성에 대한 자체평가 ... 93
- 제5장 연구개발결과의 활용 계획 ... 94
- 제6장 참고 문헌 ... 95
- 최종보고서 요약 (초록) ... 101
- 끝페이지 ... 103
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