보고서 정보
주관연구기관 |
한국농촌경제연구원 Korea Rural Economic Institute |
연구책임자 |
이용선
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참여연구자 |
성명환
,
정학균
,
전혜미
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보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 |
한국어
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발행년월 | 2011-06 |
주관부처 |
국무조정실 |
사업 관리 기관 |
한국농촌경제연구원 Korea Rural Economic Institute |
등록번호 |
TRKO201400019081 |
DB 구축일자 |
2014-11-10
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초록
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식품 물가가 최근 크게 변동하였다. 특히 가공식품의 원재료로 많이 사용되는 곡물 등 수입농산물 가격이 급등하였으며 이는 국내 가공식품 물가의 상승 압력으로 작용하고 있는 것으로 추정된다. 이 연구는 농식품 물가의 변화 동향을 파악하고 수입원재료 가격의 상승에 따른 가공식품 원가 상승의 요인과 국제원재료 가격 변화의 국내 가공식품 물가에 대한 파급영향을 분석하며 이에 대한 정부와 민간의 대응방향을 제시하기 위해 수행되었다.이 보고서는 제2장에서 식품 물가와 수입농산물 가격의 동향과 추세를 살펴 보고 수입농산물 가격의 변동 요인을 검토
식품 물가가 최근 크게 변동하였다. 특히 가공식품의 원재료로 많이 사용되는 곡물 등 수입농산물 가격이 급등하였으며 이는 국내 가공식품 물가의 상승 압력으로 작용하고 있는 것으로 추정된다. 이 연구는 농식품 물가의 변화 동향을 파악하고 수입원재료 가격의 상승에 따른 가공식품 원가 상승의 요인과 국제원재료 가격 변화의 국내 가공식품 물가에 대한 파급영향을 분석하며 이에 대한 정부와 민간의 대응방향을 제시하기 위해 수행되었다.이 보고서는 제2장에서 식품 물가와 수입농산물 가격의 동향과 추세를 살펴 보고 수입농산물 가격의 변동 요인을 검토하였다. 제3장에서는 주요 가공식품 종류별 원재료 구성비를 조사하였으며, 2011년 1~5월 원재료가격 상승이 가공 식품 가격(원가)에 미친 영향을 식품가공업체 조사결과와 가격지수 변동률을 이용하여 추정하였다. 또한 산업연관표를 이용하여 2011년 상반기 국제원재료 가격 변화의 하반기 국내 가공식품 가격(원가)에 대한 파급영향을 분석하였다.
제4장에서는 식품 물가 상승이 소비자 가계와 심리에 미치는 영향에 대해 소비자 조사를 실시하고 가계동향조사결과와 함께 분석하였다. 제5장에서는 향후 국제원재료 수급 및 가격에 대한 전망을 제시하였으며, 이에 따른 정부와 민간의 대응방향을 제시하였다.
국내 농수산물 물가가 2010년 하반기 이후 크게 올라 2011년 1/4분기에는 지난해 대비 16.7% 높았다. 수입농수산물 물가는 국제농산물 가격의 급등으로 2011년 1/4분기에는 지난해 대비 32.5% 높았다. 한편 국내외 농수산물 물가의 영향을 받는 국내 가공식품 물가는 그다지 오르지 않았으나, 올해 5월에는 지난해 대비 6.0% 높게 나타나는 등 최근 들어 점차 빠르게 상승하고 있다.
가공식품 중 2005년 이후 가격 변동이 심한 품목 부류는 곡물가공품, 육가공품, 유지류, 과채(과일 및 채소)가공품 등이다. 곡물, 원당 등 농산물 수입물가는 크게 지난해 하반기 이후 지난 4월까지 크게 올랐으며 최근에도 높은 수준이 유지되고 있다. 수입농산물의 가격은 변동성이 강하다. 국제농산물 가격은 세계 생산과 재고가 모두 감소한데다 중국과 인도의 수요는 증가하고 에탄올등 에너지 수요가 증대됨에 따라 상승하고 있다. 한편 이상 기후에 따른 생산의 변동성이 커지면서 가격의 변동성도 확대되는 추세다.
주요 가공식품은 밀가루, 설탕, 유지류, 유제품, 축산물 등의 원재료를 배합·이용하여 제조·가공된다. 식품가공업체 15개소에 대해 관련 품목별로 조사한 결과, 원재료비가 가공식품 생산을 위한 총원가에서 차지하는 비중은 40~60% 수준이며 품목별 주요 원재료의 종류와 구성비율도 어느 정도인지 나타났다.
품목별 원재료비의 총원가 비중, 원재료별 가격의 지난해 대비 등락률, 품목별원재료 구성비를 이용하여, 지난 1~5월간 원재료가격이 변동(상승)함에 따라 가공식품의 원가가 얼마나 증가하였는지를 추정하였다. 원재료 가격의 상승에 따라 품목별 원가는 지난해 대비 오렌지주스, 육가공(햄류), 식용유가 20% 이상, 커피믹스, 라면, 청량음료는 10~20%, 빙과류, 라면, 제빵, 과자 등은 5~10%의 증가요인이 있는 것으로 나타났다.
2011년 상반기 곡물, 원당 등 국제원자재 가격은 2010년 하반기에 비해 옥수수가 43%, 대두는 21%, 밀은 14%, 원당은 10% 상승하였다. 산업연관표 분석에 의하면, 이러한 국제원자재 가격 상승으로 2011년 하반기 국내 가공식품 물가(원가)는 지난 상반기에 비해 1~11% 추가적으로 상승(증가)할 것으로 전망 된다. 특히 전분 및 당류 10.8%, 제분 9.9%, 유지류 6.6% 등의 순으로 가격상승 압력이 증가할 것으로 전망된다.
2011년 1/4분기 식료품에 대한 가계소비지출액은 2010년 동기 대비 8.4% 증가하였다. 이는 전체 가계소비지출액 증가율의 3.9%를 훨씬 능가하는 수준이다. 소비지출에서 차지하는 식료품비 비중은 최하소득계층인 1분위가 18.6%로 2010년 동기보다 0.5%포인트 증가하였다. 품목군별 가계소비량은 곡물 및 곡물가공품과 음료류가 가격상승에도 불구하고 늘어난 것으로 추정된다. 특히 저소득층은 외식 소비를 크게 줄인 반면, 곡물 및 곡물가공품, 음료, 유지류, 채소‧해조 등 상대적으로 저렴한 식품의 소비량을 늘린 것으로 추정된다.
물가상승에 대한 소비자의 인식과 반응을 분석하기 위해 지난 5월 초 수도권 거주자 300인을 대상으로 설문조사를 실시했다. 소비자의 68.7%는 올해(1~4월) 식료품·비주류음료가 가장 많이 상승한 것으로 인식하며, 62.0%가 식료품·비주류음료 물가상승의 심리적 고통이 가장 컸다고 응답했다. 심리적 고통수준은 모든 품목에 대해 200만 원 미만의 저소득 계층이 400만 원 이상의 고소득 계층보다 컸고, 소비지출액은 채소·해조 및 그 가공품, 육류 및 육가공식품, 과자·당류식품, 곡물 및 곡물가공식품, 과실 및 과실가공식품, 유지가공식품, 조미료·기타식품에 대한 200만 원 미만의 저소득계층의 소비지출액 증가율이 컸던 것으로 나타났다.
소비자가 가격 및 매장 정보를 습득하는 경로는 광고전단(49.0%), 인터넷/스마트폰(42.3%), 매장광고(37.7%), TV/라디오(21.7%) 등의 순으로 나타났다. 특정 식품의 가격이 인상될 때 48.7%의 소비자가 ‘인상된 식품의 구입을 감소시키고 타업체의 제품을 구매’하며, ‘5~10% 미만’으로 인상될 때에 변경하는 것으로 조사되었다.
향후에도 국제곡물 가격은 변동하는 가운데 상승할 것으로 예상된다. 수입원 재료 가격의 상승 변동 현상은 국내 가공식품의 수급과 가격에 상당한 영향을 미칠 것이며 이는 결국 소비자의 가계지출에도 혼란을 미칠 것으로 예상된다.
따라서 정부와 민간은 이러한 식품가격의 변동요인에 대해 대응방안을 마련해야 한다. 수입농산물을 안정적으로 확보할 수 있는 방안, 일정기간 수입 관세를 낮추는 방안(할당관세의 탄력적 운용), 취약계층에 대한 식품지원대책 강화, 공정거래여부에 관한 모니터링 지속 등 국내 가공산업의 경쟁구조를 강화하는 방안, 소비자에 대한 효과적 가격정보 제공방안, 국제곡물 및 국내 가공식품 수급에 대한 관측‧모니터링 실시 등을 강구할 필요가 있다.
Abstract
▼
Recently, food prices have been highly fluctuating. In particular, prices of imported agricultural products, e.g., cereals, used as raw materials for processed food have been soaring. This is predicted to put pressure on Korea’'s processed food prices. This study was carried out to identify the tren
Recently, food prices have been highly fluctuating. In particular, prices of imported agricultural products, e.g., cereals, used as raw materials for processed food have been soaring. This is predicted to put pressure on Korea’'s processed food prices. This study was carried out to identify the trend of changing agricultural food prices, analyze the primary factors of rising prices of raw materials for processed food fueled by rising prices of imported raw materials and the effect of changing global raw material prices on Korea’'s processed food prices, and present a direction of countermeasures that could be taken by the Korean government and the private sectors.
Chapter 2 of this report will describe the trend and changes in food prices and prices of imported agricultural products to review the primary factors behind the changing prices of imported agricultural products. Chapter 3 will describe the proportions of raw materials by major processed food types to estimate the effect of rising raw material prices on the processed food prices (the cost) during the period from January to May 2011 based on an investigation of food processing companies and the food price index. The effect of changing global raw material prices in the first half of 2011 on Korea’'s processed food prices (the cost) in the second half will be analyzed with the Input-Output Table. Chapter 4 will describe the effect of rising food prices on consumer households and the psychology thereof by investigating consumers and household expenditure. Chapter 5 will describe the prospect of supply and demand and prices of global raw materials in the future and possible countermeasures that could be taken by the Korean government and the private sectors.
Prices of agricultural and fishery products of Korea have risen since the second half of 2010 to be 16.7% higher than last year in the first quarter of 2011. The prices of imported agricultural and fishery products were 32.5% higher than last year's in the first quarter of 2011 due to soaring prices of global agricultural products. The prices of Korea’'s processed food affected by the prices of Korea’'s and global agricultural and fishery products did not rise much, but were 6.0% higher than last year's in May this year, showing a faster speed of rise lately. Exemplary processed foods showing highly fluctuating prices since 2005 include processed cereal and meat products, oil, processed fruits and vegetables.
The prices of imported agricultural products, e.g., cereals and sugar, continued to rise sharply from the second half last year to April this year and the prices are still at high levels. The price of imported agricultural products is highly fluctuating. The price of global agricultural products is rising as both production and stock decreased while there is more demand from China and India and the demand for energy, e.g., ethanol, is increasing. In the meantime, highly fluctuating production due to abnormal weather is contributing to highly fluctuating prices.
Major processed food are produced and processed with the mixed raw materials of flour, sugar, oil and fat products, dairy products, livestock products, etc. An investigation of agricultural products of 15 food processing companies shows that the cost of raw material accounted for 40~60% of the total cost of producing processed food, and the types and proportions of major raw materials were identified for each item. By using the relative importance of raw material cost to total cost for each item, fluctuation rates of price of each raw material as compared to last year, and raw material composition ratio of each item, it was estimated how much the cost of processed food increased as raw material prices changed (rose) from January to May. It was shown that the potential rate of increase in the production cost due to increase in the price of raw materials for each item is more than 20% for orange juice, processed meat products (ham) and vegetable cooking oil, more than 10% for instant coffee mix, instant noodles and soft drinks, and more than 5% for ice pops, instant noodles, breads, and confectionery as compared to last year.
The global prices of raw materials such as cereals and sugar increased in the first half of 2011 compared to the second half of 2010: 43% for corn, 21% for beans, 14% for wheat, and 10% for sugar. According to the analysis of the Input-Output Table, it is predicted that such rising global raw material prices will lead the processed food prices (cost) of Korea to an additional increase of 1 to 11% as compared to the last first half. In particular, it is predicted that the biggest pressure to increase price will be put on starch and sugar(10.8%), followed by flour (9.9%) and oil and fat products (6.6%).
A questionnaire survey was conducted in early May, 2011 on 300 residents in the capital region to analyze the effect of psychological attitude toward rising product prices on consumption. The response was that 68.7% of the respondents thought that the price of food and non-alcoholic drinks increased the most this year (January to April) and 62.0% said the rising prices of food and non-alcoholic drinks was psychologically most burdensome. The level of psychological burden over all items was higher in the low-income groups whose income is below 2 million won than the group whose income is above 4 million won. Consumption expenditure showed that the low-income group exhibited higher increase rates of spending than the high-income group with respect to the purchase of raw and processed products of vegetables, seaweed, meat, confectionery and sugar, grains, fruits, fat and oil, spices and other foods.
In spite of the price rise, exemplary food products that showed either an increase or almost no change in consumption were raw and processed products of grains, marine products, dairy products and roe, vegetables, seaweed, sugar and confectionery, coffee and tea, and other drinks including juices. It is considered that the result for coffee and tea and other drinks which are not essential food items reflects the recent increase in demand resulting from an increase in income and changing preferences.
Consumers obtained price and shop information from leaflets (49.0%), the Internet/smart phone (42.3%), shop advertisement (37.7%), and TV/radio (21.7%). It was investigated that consumers reduced the purchase of a food product and bought a similar product from a different company when the price increased by 5 to 10%.
It is predicted that global grain prices will continue to rise while fluctuating, thus significantly affecting the supply and demand and price of Korea’'s processed food and causing confusion in the consumer's expenditure. Therefore, the Korean government and the private sectors should take measures and develop schemes to stabilize the supply of imported agricultural products, produce alternative crops, revitalize the related processing industry, enhance food assistance for lower income groups, tighten the monitoring of food companies’' actions on prices, develop an observation system for global cereals and processed food, etc. Meanwhile, stabilized supply of imported agricultural products will be ensured through flexible application of quota tariffs, introduction of a public reserve system, use of the futures market, and introduction of international cooperation systems, etc.
목차 Contents
- 표지 ... 1
- 머리말 ... 3
- 요약 ... 5
- ABSTRACT ... 8
- 차례 ... 13
- 표차례 ... 14
- 그림차례 ... 16
- 제1장 서 론 ... 17
- 1. 연구의 필요성과 목적 ... 17
- 2. 선행 연구 ... 19
- 3. 연구 내용 ... 21
- 4. 연구 방법 ... 22
- 제2장 식품 물가와 수입원재료 가격 동향 ... 23
- 1. 식품물가 동향 ... 23
- 2. 수입원재료 가격 동향 ... 30
- 제3장 수입원재료 가격 상승의 가공식품 물가에 대한 영향 ... 37
- 1. 가공식품 원재료 구성 및 수입 동향 ... 37
- 2. 수입원재료 가격 상승의 가공식품 물가 파급영향 추정 ... 40
- 제4장 식품물가 상승의 소비자 가계와 심리에 대한 영향 ... 49
- 1. 물가 상승에 따른 가계지출 변화 ... 49
- 2. 물가 상승에 대한 소비자의 인식과 반응 ... 56
- 제5장 대응 방향 ... 69
- 1. 전망 ... 69
- 2. 대응 방향 ... 72
- 부록 1 식음료/외식 소비량 변동률 추정 ... 79
- 부록 2 소비자 설문조사표 ... 84
- 참고 문헌 ... 91
- 끝페이지 ... 93
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