보고서 정보
주관연구기관 |
한국농촌경제연구원 Korea Rural Economic Institute |
연구책임자 |
이계임
|
참여연구자 |
황윤재
,
이동소
,
김가영
,
이윤나
,
김기랑
|
보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 |
한국어
|
발행년월 | 2012-12 |
과제시작연도 |
2012 |
주관부처 |
국무조정실 |
사업 관리 기관 |
한국농촌경제연구원 Korea Rural Economic Institute |
등록번호 |
TRKO201400019143 |
과제고유번호 |
1105006501 |
사업명 |
한국농촌경제연구원 |
DB 구축일자 |
2014-11-10
|
초록
▼
연구결과 및 시사점
식품지원제도는 국민에 대한 안정적인 식품 공급을 목표로 식생활 개선에 직접 연계되고, 안전하고 신선한 식품에 대한 접근성을 제고시키기 위해 국내 농업 및 생산자 연계를 추구해야 한다. 또한 수요자의 접근성과 수용가능성을 충분히 고려하고, 연계기반 마련을 통해 식품지원정책의 효율적 운영을 추진해야 한다. 단기적으로는 식품 소비 및 영양섭취 측면에서 취약하여 식품지원이 필요한 계층을 대상으로 선택적으로 새로운 식품지원제도를 실시하며, 중장기적으로는 식품관련 기존 정책을 통합하여 보편적인 식품바우처를 운영하는 방
연구결과 및 시사점
식품지원제도는 국민에 대한 안정적인 식품 공급을 목표로 식생활 개선에 직접 연계되고, 안전하고 신선한 식품에 대한 접근성을 제고시키기 위해 국내 농업 및 생산자 연계를 추구해야 한다. 또한 수요자의 접근성과 수용가능성을 충분히 고려하고, 연계기반 마련을 통해 식품지원정책의 효율적 운영을 추진해야 한다. 단기적으로는 식품 소비 및 영양섭취 측면에서 취약하여 식품지원이 필요한 계층을 대상으로 선택적으로 새로운 식품지원제도를 실시하며, 중장기적으로는 식품관련 기존 정책을 통합하여 보편적인 식품바우처를 운영하는 방안을 모색할 필요가 있다.
식품지원제도의 시행 대상은 취약계층의 식품 미보장성과 영양부족실태를 근거로 소득, 재산, 연령, 가구특성 등을 감안하여 선정해야 한다. 소득은 우선적으로 고려되어야 할 기준으로 식품 미보장 가구의 70~80%(75%)가 지원대상에 포함되도록 할 경우 소득기준을 최저생계비의 140~180%(150%) 수준으로 설정할 수 있다. 영양섭취 부족자의 41.6%가 65세 이상이고 읍면지역의 경우는 56.0%에 달하므로 읍면지역 독거노인가구를 우선적으로 고려하고 점차적으로 대상계층을 확대해 나가야 할 것이다. 해당계층의 식품 및 영양소 섭취가 기준에 크게 미달되는 채소류, 버섯류, 과실류, 육류, 우유류, 계란류 지원이 필요한 것으로 분석되었다. 우수하고 신선한 식품을 지원하여 건강한 식생활을 보장하는 차원에서 추진되어야 하므로 지역 내에서 생산된 신선한 과일 및 채소 등을 지원하는 프로그램 개발을 장려할 필요가 있다.
지역 내 제철농산물 등 농산물 생산 및 유통여건을 고려하여 세부 품목은 자율적으로 결정하는 방안을 검토해야 한다. 식품 지급형태는 해당 취약계층의 연령 및 질병 등 신체적인 조건, 사회적·인구학적 특성에 따른 조리능력, 식품 또는 음식의 공급처에 대한 접근성 등을 종합적으로 고려하여 선택되어야 할 것이다. 식품지원 활성화를 위한 기반 조성을 위해 “농어업·농어촌 및 식품산업 기본법”의 제7조를 소비단계까지 포함하도록 개정해야 하며 식품 종류별 수급관리를 규정하는 일반법에서 관련 조항의 신설 또는 개정이 필요하다. 현행의 보건복지부 소관 또는 지방자치단체에 이양된 식품관련 지원제도의 경우 식재료 공급 시 생산자단체와 연계될 수 있도록 관련 규정을 마련하고 농림수산식품부의 정책적 지원을 추진해야 한다. 그 밖에 프로그램 수혜 대상자들이 스스로 식생활 및 영양관리를 할 수 있도록 식생활 상담·교육·만족도 파악 등을 연계 실시하고, 취약계층 대상 식단 개발과 배달에 적합한 용기 제작·보급 등이 마련되어야 한다. 또한 전자바우처 운영 기반을 구축하기 위해 전자카드시스템 설계 및 개발, 가맹점 구축, 교육 및 훈련 등의 시행요건 마련이 단계적으로 추진되어야 한다.
Abstract
▼
Research Results and Implications
The government food aid programs should be aimed at ensuring sustainable food supply to the nation while striving to build connections between the local agricultural industry and food producers so that consumers can have better access to safe and fresh foods. Pro
Research Results and Implications
The government food aid programs should be aimed at ensuring sustainable food supply to the nation while striving to build connections between the local agricultural industry and food producers so that consumers can have better access to safe and fresh foods. Program accessibility and adoptability by the needy should be thoroughly considered and the efficient operation of food aid policies should be ensured through the foundation of close links among related parties. In the short term, new food aid programs need to be initiated toward selected groups of people who need food support, and for the medium and long term, the existing food policies need to be consolidated into a more prevailing food voucher program. The food vouchers need to be gradually converted into an electronic voucher system by expanding the electronic payment system.
The beneficiaries of food aid programs should be selected based on income, wealth, age, specific features of individual households, etc. with the basic understanding of the food insecurity and insufficient nutritional intake faced by the vulnerable class. On the question of income level, the income criteria need to be set at 140~180%(150%) of the minimum cost of living so that 70~80%(75%) of households with food insecurity can be
chosen as aid recipients. Among the people aged 65 years or older, the elderly with insufficient nutritional intake account for 41.6%, and the figure shoots up to 56.0% in small rural areas (in the case of Eup and Myeon).
Keeping this in mind, the elderly living alone should be considered as the first priority for the programs, followed by other classes of people to be covered by expanded programs. Suitable food aid items include vegetables, mushrooms, meat, milk and eggs where severe food and nutritional insufficiency is identified. Considering the need to provide high-quality fresh foods to promote healthy diet, the food aid programs are recommended to use fresh fruits, vegetables and other fresh foods locally produced. When deciding which food items to be supplied, the specific choice of food items needs to be autonomously determined at the local level considering the seasonal produce of the regions and agricultural production and distribution conditions. The food distribution method should be chosen after a comprehensive consideration of various factors including physical conditions of the recipients, such as age and possession of illness, the cooking ability dependent on social and demographical features, and the accessibility to food suppliers.
To lay down the foundation for food aid programs, Article 7 of the Framework Act on Agriculture and Fisheries, Rural Community, and Food Industry should be revised to stipulate on the consumption stage, and the other laws, which set forth the regulations related to the management of food demand and supply by food types, need to be revised or have new provisions enacted. For the food aid programs which are currently delegated to the Ministry of Health and Welfare or local governments, related provisions should be prepared to ensure firm links to producer groups for the supply of food materials, and at the same time the policy support from the MIFAFF should be pursued. Besides, the program beneficiaries should be given dietary consulting and education to build up the ability to control their own diet and nutrition intake, and the satisfaction level of the programs should be checked and referred to in the development of suitable menus for the vulnerable and the creation and dissemination of containers suitable for food delivery. Furthermore, in order to build the foundation for an electronic voucher system, preparatory measures should be taken step by step concerning the system implementation requirements such as design and development of electronic card system, franchise formation, and education and training.
목차 Contents
- 표 지 ... 1
- 머리말 ... 3
- 요 약 ... 5
- ABSTRACT ... 9
- 차 례 ... 13
- 표 차례 ... 15
- 그림 차례 ... 18
- 부표 차례 ... 20
- 제1장 서 론 ... 23
- 1. 연구 필요성과 목적 ... 23
- 2. 선행연구 검토 ... 25
- 3. 연구내용 ... 34
- 4. 연구 범위와 방법 ... 35
- 제2장 식품지원제도의 추진 배경과 운영 현황 ... 41
- 1. 사회여건 변화와 취약계층 확대 ... 41
- 2. 식품 미보장 및 영양섭취 부족 현황 ... 47
- 3. 식품지원제도의 운영 현황 ... 53
- 제3장 식품지원제도의 운영 평가 ... 67
- 1. 법률의 분산과 미비 ... 67
- 2. 제도운영의 연계 미흡 ... 72
- 3. 지원대상의 중복성 ... 74
- 4. 지원규모의 불충분성 ... 77
- 제4장 사회적 취약계층의 식품소비행태 및 영양섭취실태 분석 ... 79
- 1. 식품소비지출 현황 분석 ... 79
- 2. 식생활 현황과 인식 조사 ... 85
- 3. 영양섭취실태 분석 ... 94
- 제5장 주요국의 식품 및 영양정책 추진 현황과 시사점 ... 101
- 1. 미국의 추진 현황 ... 101
- 2. 영국과 일본의 추진 사례 ... 122
- 3. 시사점 ... 127
- 제6장 식품지원제도 활성화 방안 ... 131
- 1. 식품지원제도의 목적과 추진 방향 ... 131
- 2. 식품지원제도 대상 선정 ... 137
- 3. 식품지원제도 운영체계 ... 144
- 4. 식품지원 활성화를 위한 기반 조성 ... 154
- 제7장 요약 및 결론 ... 159
- 1. 연구결과의 요약 ... 159
- 2. 결론 및 정책 시사점 ... 166
- 부록 1 경제·사회·인구 특성별 영양소 섭취량 비교 ... 169
- 부록 2 경제·사회·인구 특성별 식품류 섭취량 비교 ... 180
- 부록 3 식품군별 영양소 섭취량 비교 ... 187
- 참고 문헌 ... 194
- 끝페이지 ... 199
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.