보고서 정보
주관연구기관 |
한국농촌경제연구원 Korea Rural Economic Institute |
연구책임자 |
한재환
|
참여연구자 |
국승용
,
김지연
,
전익수
,
김성훈
|
보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 |
한국어
|
발행년월 | 2013-12 |
주관부처 |
국무조정실 |
사업 관리 기관 |
한국농촌경제연구원 Korea Rural Economic Institute |
등록번호 |
TRKO201400019185 |
DB 구축일자 |
2014-11-10
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초록
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연구결과 및 시사점
최근 10년간 조미채소의 농림업 성장에 대한 기여도는 9.9%로 연간 5.4% 증가하고 있다. 고추, 마늘, 양파, 사과의 2005∼2011년 농림업 성장기여도는 각각 6.2%, 1.2%, 3.3%, 2.9%로 상승하였지만, 배는 1.5% 하락하였다. 고추와 양파의 주산지 집중도 비중 변화는 큰 차이가 없는 반면 마늘과 배는 높아지고 있는 것으로 나타났다. 사과 재배면적의 주산지 집중도는 소폭이지만 증가와 감소를 반복하고 있다.
고추, 마늘, 양파의 생산비 변화는 ‘1990년 초반~1990년 후반’,
연구결과 및 시사점
최근 10년간 조미채소의 농림업 성장에 대한 기여도는 9.9%로 연간 5.4% 증가하고 있다. 고추, 마늘, 양파, 사과의 2005∼2011년 농림업 성장기여도는 각각 6.2%, 1.2%, 3.3%, 2.9%로 상승하였지만, 배는 1.5% 하락하였다. 고추와 양파의 주산지 집중도 비중 변화는 큰 차이가 없는 반면 마늘과 배는 높아지고 있는 것으로 나타났다. 사과 재배면적의 주산지 집중도는 소폭이지만 증가와 감소를 반복하고 있다.
고추, 마늘, 양파의 생산비 변화는 ‘1990년 초반~1990년 후반’, ‘1990년 후반~현재’, 그리고 사과와 배는 ‘1980년 초반~1980년 후반’, ‘1980년 후반 또는 1990년 초반~1990년 후반’, ‘1990년 후반~현재’ 등의 시기로 구분하여 살펴볼 수 있다.
‘1980년 초반~1980년 후반’은 비료, 농약, 자재, 노동력 등 투입요소의 증대로 생산비가 상승하던 시기이지만, 배의 경우는 생산량이 연평균 19.2% 감소하여 경영비가 다소 감소한 시기이다. ‘1980년 후반 또는 1990년 초반~1990년 후반’은 농산물 수입개방 압력이 높아지던 시기이다. 이 시기는 소비자의 농식품 안전에 대한 관심고조로 채소류에 대한 투입요소가 다소 감소한 시기이다. ‘1990년 후반~현재’는 신재배기술 개발·보급과 신품종 육성 등으로 생산성이 향상된 시기이지만, 한편으로는 투입요소 비용의 증가와 노동비 상승 등으로 생산비가 지속적으로 상승한 시기로 특징지을 수 있다.
고추, 양파, 사과, 배의 저비용농가는 고용노동비, 마늘은 종묘비에서 고비용농가에 비해 큰 비용 절감효과를 실현하였다. 비용 구조에서 차이가 발생하는 이유는 저비용농가가 고비용농가에 비해 상대적으로 주요 물재비와 작업비에서 비용을 절감하고 있기 때문으로 분석되었다. 고추, 마늘, 양파의 저비용농가는 고비용농가에 비해 주요 물재비를 각각 62.5%, 70.5%, 57.0%, 그리고 작업비용은 각각 86.5%, 89.9%, 85.6% 절감하였다. 또한 사과와 배의 저비용농가는 고비용농가보다 주요 물재비용에서 각각 25.9%, 36.4%, 작업비용에서 각각 61.2%, 76.1% 절감하였다. 전반적으로 배와 사과의 기술효율성, 순수기술효율성, 규모효율성이 고추, 마늘, 양파의 효율성보다 높은 수치를 기록하였다. 특히 배는 3개의 효율성 모두에서 가장 높은 수치를 보이며, 배농가의 경영성과가 타 품목에 비해 상대적으로 우수한 것으로 나타났다.
고추는 생산비에서 인건비의 비중이 높은 품목으로 고추 생산비 절감을 위해서는 기계화를 통해 노동력 투입을 절감하는 방안이 마련되어야 한다.
마늘의 경우 생산비에서 높은 비중을 차지하고 있는 종구비와 노동비를 절감시킬 수 있는 방안을 마련하는 것이 생산비 절감의 핵심 과제이다. 양파생산성 제고를 위해서는 작업기계의 연구·개발과 같은 기술 혁신과 함께 산지유통구조 개선이 이루어져야 한다. 양파 산지유통구조 개선은 현대적인 유통시설을 갖추고, 수확 후 관리부터 마케팅을 관리하는 산지유통조직을 중심으로 계약재배를 확대해 나가는 것이 바람직하다. 사과 생산비는 경영규모 확대, 재배관리 작업과정의 생력화나 작업체계 개선, 그리고 생산의 조직화 차원에서 투입 요소비용 절감을 통해 줄일 수 있다. 배의 생산비 절감을 위해 가장 시급히 해결되어야 할 문제는 노동력 부족이다. 특히 적과와 봉지씌우기에서 대부분의 노동력이 소요되므로, 적과제 개발 및 상용화, 병해충 저항성이 강한 신품종 개발 등 인력비를 줄일 수 있는 방법을 적극적으로 강구해야 한다.
Abstract
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Research Results and Implications
The contribution ratio of condiment vegetables towards development of agroforestry is 9.9% and its CAGR is 5.4% for the last 10 years. The contribution ratios of red chilli peppers, garlics, onions, and apples towards development of agroforestry from 2005 to 2011
Research Results and Implications
The contribution ratio of condiment vegetables towards development of agroforestry is 9.9% and its CAGR is 5.4% for the last 10 years. The contribution ratios of red chilli peppers, garlics, onions, and apples towards development of agroforestry from 2005 to 2011 increased to 6.2%, 1.2%, 3.3%, and 2.9% respectively whereas that of pears declined 1.5%. The concentration ratios of main producing districts for red chilli peppers and onions have not been changed whereas those for garlics and pears have increased. That for apples has repeatedly increased and decreased in a narrow range.
The changes in production costs for red chilli peppers, garlics, and onions can be reviewed for the period as follows; ‘early 1990's ~ late 1990's’, and ‘late 1990's ~ present’. Those for apples and pears can be examined as follows; ‘early 1980's ~ late 1980's’, ‘late 1980's or early 1990 ~ late 1990's’, ‘late 1990's ~ present’.
The ‘early 1980's ~ late 1980's’ is the period when input elements such as fertilizers, pesticides, materials, and labors increased and production costs grew.
The average output of pears in this period decreased 19.2% and the relevant management cost also slightly decreased. The ‘late 1980's or early 1990's ~ late 1990's’ is the period when the pressure for agricultural food market opening had been raised. The input elements on vegetables had slightly decreased due to the growing concern on the safety of agrifood in this period. The ‘late 1990's ~ present’ is the period when productivity has been improved by development and spread of new cultivation technologies, and rearing new varieties while the relevant production costs have continuously increased due to the increase in costs for input elements and labors.
The farms with low costs for red chilli peppers, onions, apples and pears realized great cost reduction in input labor whereas those for garlics realized reduction in seed and seedling in comparison with the farms with high costs. The major reasons for difference in costs structure between the farms with low and high costs are identified as reduction in material costs and input labor costs. The farms with low costs for red chilli peppers, garlics, and onions reduced 62.5%, 70.5%, and 57.0% in costs for major materials respectively whereas they reduced 86.5%, 89.9%, and 85.6% in input labor costs respectively in comparison with the farms with high costs. In addition, The farms with low costs for apples and pears reduced 25.9%, and 36.4% in costs for major materials respectively whereas they reduced 61.2%, and 76.1% in input labor costs respectively. Overall effectiveness of technologies, pure technologies and scale for pears and apples showed higher figures in comparison with those for red chilli peppers, garlics, and onions. Especially pears have indicated the highest figures in effectiveness of all 3, which shows that the management results for pear farms are relatively excellent compared to the other items.
A red chilli pepper is an item which has high labor ratio in the total production costs so mechanization is needed for reducing production costs. For garlics, it is core tasks to seek methods to reduce costs for seed and input labor which account for high portion in the total production costs. For better productivity of onions, research and development for operation equipments need to be conducted as technology innovation together with improvement of producer distribution structure. In order to accomplish the foregoing, modern distribution facilities are needed in the producing areas, and distribution organizations in the areas, which are responsible for management and marketing after harvest, need to expand contract cultivation. The production costs for apples can be reduced by expansion of management scale, elimination of a certain process in cultivation management, improvement of the operation system, and reduction in input elements from the perspective of production systematization. In order to reduce production costs for pears, the insufficient labor is the utmost urgent issue to be solved. Since most labor is needed during the fruit thinning and bag-covering, we need to actively seek for methods to reduce labor costs, for instance, developing and commercializing chemical fruit thinner, developing new varieties with strong resistance towards disease and insect pests, and so forth.
목차 Contents
- 표지 ... 1
- 머리말 ... 3
- 요약 ... 5
- ABSTRACT ... 8
- 차례 ... 13
- 표 차례 ... 15
- 그림 차례 ... 20
- 제1장 서론 ... 23
- 1. 연구의 필요성 및 목적 ... 23
- 2. 선행연구 검토 ... 25
- 3. 연구내용 ... 32
- 4. 연구범위와 방법 ... 33
- 제2장 주요 원예농산물 생산구조와 정책 ... 37
- 1. 주요 원예농산물의 위치와 비중 ... 37
- 2. 품목별 생산 및 주산지 경쟁력 ... 38
- 3. 품목별 생산성 변화 추이 ... 58
- 4. 정부의 원예 관련 정책지원 사업 ... 60
- 제3장 생산비 변동 동향 ... 67
- 1. 생산비 추이 ... 67
- 2. 생산비 비목별 변동 추이 ... 75
- 3. 원예농산물 생산요소 구조 분석 ... 92
- 제4장 품목별 농가 경영실태 ... 99
- 1. 규모별 농가 현황 및 경영구조 ... 99
- 2. 품목별 농가 경영활동 ... 107
- 3. 품목별 경영실태 및 효율성 분석 ... 122
- 제5장 생산비 절감 방안 ... 167
- 1. 생산비 절감의 당위성 및 방향 ... 167
- 2. 품목별 생산비 절감 방안 ... 169
- 제6장 요약 및 결론 ... 231
- 1. 주요 원예농산물 생산구조와 정책 ... 231
- 2. 생산비 변동 동향 ... 232
- 3. 품목별 농가 경영실태 ... 234
- 4. 생산비 절감 방안 ... 237
- 참고 문헌 ... 239
- 관련자료 목록 ... 244
- 끝페이지 ... 247
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