주요 페놀화합물 및 그 함유식품의 섭취에 의한 체내 산화스트레스 억제연구 Investigations on inhibitory actions of phenolics and foods containing phenolics towards oxidative stresses원문보기
• 연구결과 <1차년도> • 선정된 30개 상용식품 내의 총 페놀함량을 분석한 결과 건조중량을 기준으로 1%이상의 함량을 보인 식품은 붉은양배추, 적치커리, 양파, 토마토, 양송이버섯, 팽이버섯, 자두, 굴, 사과, 복숭아, 포도, 붉은팥, 강낭콩, 흑미, 수수였고 실 식품중량을 기준으로 1%이상의 함량을 보인 것은 오렌지 쥬스, 산머루즙 이었음. • 고페놀식이와 저페놀식이 섭취기간 중 1인 평균 총 열량섭취량은 동일하였고 열량을 구성한 단백질:지질:당질의 비율은 각 각 16:24:57과 13:23:64로 유사하였음
• 연구결과 <1차년도> • 선정된 30개 상용식품 내의 총 페놀함량을 분석한 결과 건조중량을 기준으로 1%이상의 함량을 보인 식품은 붉은양배추, 적치커리, 양파, 토마토, 양송이버섯, 팽이버섯, 자두, 굴, 사과, 복숭아, 포도, 붉은팥, 강낭콩, 흑미, 수수였고 실 식품중량을 기준으로 1%이상의 함량을 보인 것은 오렌지 쥬스, 산머루즙 이었음. • 고페놀식이와 저페놀식이 섭취기간 중 1인 평균 총 열량섭취량은 동일하였고 열량을 구성한 단백질:지질:당질의 비율은 각 각 16:24:57과 13:23:64로 유사하였음. • 실험식이 후 혈중 α-tocopherol과 β-carotene 농도는 저페놀식이 공급 일수가 많아짐에 따라 감소하는 경향을 보였음. 고페놀식이 기간 3일째에는 혈 중 α-tocopherol의 농도가 다소 증가하였으나 6일째에 감소하여 실험식이 시작 전 수치와 차이를 보이지 않았음. β-carotene 농도에는 차이가 관찰되지 않았음. • 적혈구 내 Superoxide dismutase(SOD) 활성은 저페놀식이 시 유의차가 없었으나 고페놀 식이 중재 후에는 41% 증가하였음. GPx 활성은 식이중재에 의한 차이가 관찰되지 않았음. • Lymphocyte DNA 손상을 측정한 결과 저페놀 식이중재 시 tail moment가 유의하게 감소하였음. 그러나 고페놀식이 중재 시에는 변화가 관찰되지 않았음. • 고페놀식이 중재 시 1일 평균 quercetin 및 kaempferol 섭취량은 각 각 21mg 과 9mg 이고 소변으로의 배설량은 섭취량의 2.06%와 0.46% 였음. 소변 중의 quercetin과 kaempferol 은 적혈구 SOD 활성과 유의한 양의 상관성을 나타내었음. <2차년도> • 주요 폴리페놀 화합물 중 전자공여능 및 과산화지질 생성억제 효능이 가장 우수한 것은 quercetin으로 나타남. • 고지방식이를 섭취한 동물에서는 대조군에 비해 혈액과 간조직에서의 과산화물 생성이 증가하였고 quercetin 보충은 이를 대조군 수준 (0.2% quercetin) 또는 그 이상 (2% quercetin)으로 감소시킴. • 고지방식이는 간 조직 내 항산화효소 활성에 유의한 영향을 미치지 않았고 quercetin 보충 시에도 유의한 차이가 관찰되지 않았음. • 고지방식이을 섭취한 동물의 간세포 내 DNA damage는 증가하였으며 특히 tail length는 유의차를 보임. 그러나 quercetin 보충은 DNA damage는 tail length와 tail moment를 감소시킴. • 산화적 DNA 손상을 일으키는 대장발암원인 DMH 투여는 간에서의 DNA 산화손상을 일으켰고 quercetin 보충은 이를 감소시킴 . • 발암원 투여 및 quercetin 보충은 동물의 간조직 내 항산화효소 활성에 영향을 주지 않았음 . • DMH를 투여한 동물은 대장 내 precancerous marker인 ACF를 형성하였으나 quercetin에 의한 억제효능은 관찰되지 않았음.
Abstract▼
• Study results • Among 30 food items analyzed for total phenol contents, red cabbage, red chicory, onions, tomatoes, mushroomes flammvelutipes mushroomes, plums, mandarines, apples, peaches, red beans, kidney beans, black rice, and sorghum contain > 1% phenols on dry wgt basis. Orang
• Study results • Among 30 food items analyzed for total phenol contents, red cabbage, red chicory, onions, tomatoes, mushroomes flammvelutipes mushroomes, plums, mandarines, apples, peaches, red beans, kidney beans, black rice, and sorghum contain > 1% phenols on dry wgt basis. Orange juice and wild grape juice also contain >1% phenols on wet wgt basis. • Daily calorie intakes were similar between two dietary intervention periods. Energy supplied from protein:fat:carbohydrate were 16:24:57 and 13:23:64 for phenol-depleted diets and phenol-rich diets, respectively. • Plasma α-tocopherol and β-carotene concentrations were slightly decreased with phenol-depleted diets without statistical significances. Phenol-rich diets increased α-tocopherol concentration at day 3, while no difference was observed at day 6. No difference was observed for β-carotene. • Erythrocyte SOD activity was not changed during phenol-depleted dietary intervention period, while the activity was increased by 41% during phenol-rich dietary intervention period. However, no significant change in GPx activity was observed during phenol-rich dietary intervention. • Phenol-depleted diets induced a significant increase in lymphycyte DNA damages measured by tail moment. No change was observed with phenol-rich diets. • Average daily intakes of quercetin and kaempferol were 21 and 9 mg, respectively. Excretion rates were 2.06% and 0.46% for quercetin and kaempferol. There were significantly positive relationships between erythrocyte SOD activity and urinary excretion of quercetin or kaempferol. • Quercetin was evaluated as the best antioxidant possessing highst electron donating ability and lipid oxidation suppressing capacity. • Significantly higher amounts of MDA were formed in the liver and blood of rats fed high-fat diet, while quercetin supplementation significantly reduced the MDA formation to the levels similar (0.2% quercetin) or more (2% quercetin) than those of control animals. • High fat diet and quercetin supplementation did not affect liver antioxidant enzyme activities. • Liver oxidative DNA damages were increased with the high fat diet, and tail length was significantly increased. However, quercetin supplementation did reduce both tail length and tail moment. • DMH, a oxidative damage inducing colon carcinogenesis, caused a significant liver DNA hydroxylation. However, quercetin supplementation suppressed DMH-induced DNA damages. • Both DMH treatment and quercetin supplementation did not affect liver antioxidative enzyme activities. • Aberrant crypts were formed in DMH treated animals although no effect of quercetin supplementation was observed.
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