보고서 정보
주관연구기관 |
성균관대학교 산학협력단 SungKyunKwan University |
보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 |
한국어
|
발행년월 | 2007-05 |
과제시작연도 |
2006 |
주관부처 |
농림부 Ministry of Agriculture and Forestry |
과제관리전문기관 |
농림기술관리센터 Agricultural Research & development Promotion Center |
등록번호 |
TRKO201400022720 |
과제고유번호 |
1380000327 |
사업명 |
농림기술개발 |
DB 구축일자 |
2014-11-10
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초록
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○ 연구결과
사양시험 동안 총 사료섭취량과 기초사료인 배합사료 섭취량은 사일리지 급여구가 비급여구에 비해 높게 나타났다(P<0.05). 혈액 내 코티졸 함량의 변화는 호맥 사일리지를 급여한 구가 통계적으로 감소하였다(P<0.05). 육색 중 명도를 나타내는 L*값, 육색과 근내 지방도는 사일리지 급여구가 높았고(P<0.05) 황색도를 나타내는 b*값 역시 사일리지 급여구가 높았다(P<0.05). 살코기내 지방산 조성을 보면, palmitic acid와 arachidic acid에서는 대조구가 가장 높게 나타났으며 (P<0.05
○ 연구결과
사양시험 동안 총 사료섭취량과 기초사료인 배합사료 섭취량은 사일리지 급여구가 비급여구에 비해 높게 나타났다(P<0.05). 혈액 내 코티졸 함량의 변화는 호맥 사일리지를 급여한 구가 통계적으로 감소하였다(P<0.05). 육색 중 명도를 나타내는 L*값, 육색과 근내 지방도는 사일리지 급여구가 높았고(P<0.05) 황색도를 나타내는 b*값 역시 사일리지 급여구가 높았다(P<0.05). 살코기내 지방산 조성을 보면, palmitic acid와 arachidic acid에서는 대조구가 가장 높게 나타났으며 (P<0.05), palmitoleic acid는 사일리지 급여구가 높게 나타났다(P<0.05). 지방 내 지방산 조성을 보면, palmitic acid와 arachidic acid 함량은 대조구가 유의적으로 가장 높았다(P<0.05). 건물과 질소 소화율에서는 사일리지 급여구가 대조구와 비교하여 유의적으로 높았고 분내 propionic acid 함량은 사일리지급여구가 높게 나타났다(P<0.05). 결론적으로, 비육돈 사료 내 호맥 사일리지의 혼합급여는 사료섭취량, 혈액 내 코티졸 함량의 감소, 육의 명도, 육색, 근내 지방도 및 건 물과 질소 소화율에 영향을 미치는 것으로 비추어 볼 때 배합사료원료를 호맥 사일리지로 3.32% 대체하여 혼합 급여하는 것이 바람직할 것으로 사료된다. 일당증체량과 일당사료섭취량에서는 배합사료를 무제한 급여한 대조구가 가장 높았다(P<0.05). 사료요구율에서는 대조구가 사일리지 급여구와 비교하여 유의적으로 낮은 결과를 보였다(P<0.05). 호맥 사일리지를 섭취한 처리구의 평균 호맥 사일리지 섭취량은 시간이 경과할수록 유의적으로 증가하였다(P<0.05). 임신율에 있어서는 제한급여와 호맥 사일리지를 무제한 급여한구에서 모든 후보돈이 임신하였으나, 자유채식한 대조구에서는 상대적으로 낮은 임신율을 보였다. 첫 발정시기와 종부시기에서도 호맥 사일리지를 급여한구가 대조구와 비교하여 기간이 단축되었다. 결론적으로, 후보돈에 있어 배합사료 15%의 제한급여와 호맥 사일리지의 무제한 급여는 생산성 감소, 임신율 향상 및 첫 발정시기를 단축시키는 것으로 사료된다. 사일리지를 급여한 임신돈에게 임신말기 5일 정도의 포도당 급여는 임신기 과비억제 등을 위한 사료에너지 농도의 감소 또는 급여량 제한 시 나타날 수 있는 자돈의 생시체중 감소를 방지하는 데에는 효과가 있는 것으로 보인다.
Abstract
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This study was conducted to evaluate the effects of feeding rye silage on growth performance, blood and carcass characteristics in finishing pigs. The total of eighteen (Landrace×Yorkshire×Duroc) pigs (94.03±0.71 kg)were used in a 28-days assay. Dietary treatments included 1) CON(commercial diet: ME
This study was conducted to evaluate the effects of feeding rye silage on growth performance, blood and carcass characteristics in finishing pigs. The total of eighteen (Landrace×Yorkshire×Duroc) pigs (94.03±0.71 kg)were used in a 28-days assay. Dietary treatments included 1) CON(commercial diet: ME 3,350 kcal/kg and crude fiber 2.84 %), 2) T1(ME 3,294 kcal/kg and crude fiber 2.99 % diet with rye silage 1.66 %) and 3) T2(ME 3,237 kcal/kg and crude fiber 3.15 % with rye silage 3.32 %). In growth performance, total feed intake, basal feed intake and average daily feed intake were significantly higher in T1 and T2 treatments than CON treatment(P<0.05). Cortisol concentration in blood of pigs fed rye silage was significantly decreased compare to pigs fed CON diet(p<0.05).
In meat quality characteristics, the hunter's L* value and marbling of pork were the highest in T2 treatment among treatments(P<0.05). Fatty acid composition in lean meat, the composition of palmitic and arachidic acid were significantly higher in CON than others(P<0.05), also, palmitoleic acid was highest in T2 treatment among treatments(P<0.05). In fats those, palmitic and arachidic acid were the highest in CON treatment than those of other treatments(P<0.05). Digestibility of dry matter and nitrogen in pigs fed T1 and T2 diets were greater than that of pigs fed CON diet(P<0.05). Propionic acid concentration of fecal was the highest in T1 treatment among treatments(P<0.05). In conclusion, feed intake, the hunter's L* value, meat color of sensory evaluation and marbling of pork were affected by 3.32% rye silage feeding.
Twenty four replacing gilts (Landrace × Yorkshire, 67.63 ± 1.17 kg initial BW) were used in 49 d growth assay. Dietary treatments were included 1) CON(basal diet), 2) S15(15% feed restriction + ad libitum rye silage) and 3) S30(30% feed restriction + ad libitum rye silage). In growth performance, average daily gain and average daily feed intake were the highest in CON among treatments(P<0.05). Average daily silage intake was not significantly different between S15 and S30 treatments(P>0.05). Feed conversion ratio was the lowest in CON among treatments(P<0.05). Average silage intake of S15 and S30 treatments was increased as time goes by(P<0.05). While all gilts of S15 and S30 treatments became pregnant, one gilt of CON became pregnant. Also, first estrus and mating were occured earlier in S15 and S30 than those of CON. Total feed cost was higher in CON (36,743 won) than S15 (32,110 won) and S30 (28,094 won) treatments. In conclusion, 15% feed restriction and feeding rye silage reduced growth performance, reached earlier to first estrus, increased pregnancy rate and decreased total feed cost in replacing gilts.
The effects of feeding glucose during 5 days before parturition after rye silage feeding on litter performance and on glucose tolerance in sows were studied. At day 100 of gestation, 130 multiparous sows assigned to the treatments. Late gestating sows were fed glucose 0g, 150g, 250g, 350g and 450g daily, respectively. During lactation, all sows were given free access to the same lactation diet (0% glucose). At d 5 after feeding experimental diets blood samples for glucose analyses were taken ‐10, 20, 40, 60 and 80 min. The supply of additional dietary glucose did increase piglet birth weight(p<0.05). Total and live‐born piglets, stillborn piglets, total litter weight at birth, number of piglets at weaning, mortality of live born and piglet weaning weight were not affected by dietary treatment. Body weight and back fat loss of sows from d110 of gestation until weaning were not affected in dietary treatment. Feed intake in wk 1 and wk 1 to 4 of lactation was greatest in sows fed glucose 0% diet, least by sows fed 18% glucose diet, and intermediate by sows fed 6, 10, 14% glucose diets(p<0.05). The differences in lactation feed intake did not result in differences in body weight and backfat loss in sows from d 110 of gestation to weaning.
Basal glucose concentration and time of maximum glucose concentration after glucose intake were not affected by dietary treatment in the late 5d of gestation. As the level of dietary glucose content increased there was a linear increase maximum blood glucose concentration (p<0.05). In conclusion, feeding glucose to sows during 5 days before parturition did increase birth weight of live‐born piglet, but did not affect the performance of sows and may not induce glucose intolerance. Additional definitive research is needed to more clearly establish whether the feed intake during lactation is affected by supplementation of glucose in lategestation sow diet.
목차 Contents
- 제출문 ... 1
- 요약문 ... 2
- SUMMARY ... 5
- CONTENTS ... 8
- 목차 ... 9
- 제 1 장 연구개발과제의 개요 ... 10
- 제 1절 연구개발의 필요성 ... 10
- 제 2절 연구개발의 목적 및 범위 ... 12
- 제 2 장 국내외 기술개발 현황 ... 14
- 제 3 장 연구개발수행 내용 및 결과 ... 15
- 제 1절 양돈용 호맥 사일리지 제조기술 개발 및 사료가치 평가 ... 15
- 제 2절 비육돈에 대한 호맥 사일리지 급여에 따른 생산성 ... 18
- 제 3절 후보돈에 대한 호맥 사일리지 급여에 따른 생산성 ... 37
- 제 4절 임신돈에 대한 호맥 사일리지 급여에 따른 생산성 ... 44
- 제 4 장 목표달성도 및 관련분야에의 기여도 ... 52
- 제 5 장 연구개발결과의 활용계획 ... 54
- 제 6 장 연구개발과정에서 수집한 해외과학기술 정보 ... 55
- 제 7 장 참고문헌 ... 56
- 끝페이지 ... 62
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