보고서 정보
주관연구기관 |
한국식품연구원 Korea Food Research Institute |
보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 |
한국어
|
발행년월 | 2007-04 |
과제시작연도 |
2006 |
주관부처 |
농림부 Ministry of Agriculture and Forestry |
등록번호 |
TRKO201400022743 |
과제고유번호 |
1380000859 |
사업명 |
농림기술개발 |
DB 구축일자 |
2014-11-10
|
초록
▼
○ 연구결과
- 유자씨의 식품학적 특성: 유자씨 수분의 함량은 10.54%였으며, 회분은 2.5%, 조지방은 31.43%, 조단백질은 15.29%, 탄수화물은 40.25%를 차지하였다. 유자씨 기름의 구성 지방산을 분석한 결과, oleic, linoleic 등의 불포화지방산은 전체 지방산의 76%, 포화지방산은 24%인 것으로 나타났다.
- 유자씨의 생리활성: 유자씨 추출물의 항산화 효과를 DPPH radical 소거능, ABTS anion소거능, β-carotene bleaching 능력을 통하여 측정한 결과, 특히 M
○ 연구결과
- 유자씨의 식품학적 특성: 유자씨 수분의 함량은 10.54%였으며, 회분은 2.5%, 조지방은 31.43%, 조단백질은 15.29%, 탄수화물은 40.25%를 차지하였다. 유자씨 기름의 구성 지방산을 분석한 결과, oleic, linoleic 등의 불포화지방산은 전체 지방산의 76%, 포화지방산은 24%인 것으로 나타났다.
- 유자씨의 생리활성: 유자씨 추출물의 항산화 효과를 DPPH radical 소거능, ABTS anion소거능, β-carotene bleaching 능력을 통하여 측정한 결과, 특히 MeOH 추출물에서 우수한 항산화능이 검출되었으며 이들을 BuOH로 재차 추출한 fraction이 가장 우수한 항산화능을 보였다. 또한 유자씨 추출물은 macrophage의 생육과 활성을 증가시키고 T-cell의 생육도 증진시켜 면역활성 증진에 탁월한 생리활성을 나타내었다. 또한 유자씨 추출물은 몇몇 암세포에 대한 항암작용과 식중독균인 S. aureus균에 대하여 탁월한 항균효과가 있었다. 유자씨에 포함된 triterpenoid류 등은 피부 미백개선효과가 우수하였다. 유자씨를 발아하였을 경우 유자씨 특유의 flavonone류가 발아줄기에 축적되었으며 이들은 탁월한 항상화효과와 항비만효과를 나타내었다.
- 유자씨를 이용한 다양한 가공제품 개발: 유자씨 추출물의 고미제거를 위하여 효소를 처리하는 방법을 개발하였으며 고미성분이 감소된 유자씨 분말을 제조하여 음료에 첨가하였을 때 기호도도 양호하여 유자씨가 면역활성이나 항산화활성을 갖는 식품소재로의 개발이 가능하였다. 또한 유자씨 기름을 첨가한 비누와 foam cleansing 등을 제조하여 유자씨의 다양한 활용을 시도하였다.
Abstract
▼
IV. Major Results and Conclusion
1. Properties of yuja seeds as food
According to proximate analysis of yuja seeds, they were composed of 10.54% water, 2.5% ash, 31,43% crude lipid, 15.29% crude protein and 40.25% carbohydrates. When fatty acid composition of yuja oil was examined, 76% of all
IV. Major Results and Conclusion
1. Properties of yuja seeds as food
According to proximate analysis of yuja seeds, they were composed of 10.54% water, 2.5% ash, 31,43% crude lipid, 15.29% crude protein and 40.25% carbohydrates. When fatty acid composition of yuja oil was examined, 76% of all fatty acids were composed of unsaturated fatty acids with majority in oleic and linoleic acids. Yuja oil was too bitter to consume whole of it, but when it was added up to 2% in corn oil, it could properly delay peroxide formation.
2. Polyphenol compounds extracts
To obtain polyphenol compounds-rich fractions, yuja seeds were extracted with methanol, 70% ethanol and hot water. Methanol extract contained the highest amounts of polyphenolic compounds. Anti-oxidant activities, which were measured by DPPH radical scavenging, ABTS anion scavenging and β-carotene bleaching activities, of the fractions tended to positively correlate with amounts of polyphenolic compounds in each fraction.
Methanol fraction was successively fractionated to water, buthanol, ethyl acetate and ether. Buthanol fraction that contained the highest amounts of phenolic compounds exhibited the best anti-oxidant activities.
Addition of yuja seed extract enhanced viabilities of macrophages.
The compounds such as H2O2, NO and, TNF-α that are released by macrophages to destroy foreign agents were more actively released by addition of yuja seed extract. Viabilities of human T lymphoblast were also significantly increased by addition of yuja seed extarct. When yuja seed extract was orally administered to C57BL/6 mouse for 15 day,
cytotoxic activities of peritoneal macrophages against B16 tumor cells were significantly increased.
Among yuja seed methanol extracts, ethyl acetate and ether fractions effectively suppressed growth of such tumor cells as MCF-7 and HT-29. ddition of yuja seed extract also inhibit the growth of pathogenic Staphylococcus aureus.
3. Triterpenoid extracts
Methanol extract of yuja seeds contained the highest amounts of limonin and nomilin. Methylene chloride was applied to extract more triterpenoids from methanol fraction. This fraction was composed of 37% of nomilin and 23% of nomilin. This triterpenoid fraction effectively suppressed differentiation of melanocytes from pre-melanocytes, which resulted in less melanin formation. Therefore, this triterpenoids extract can be applied as a whitening agent.
4. Yuja seed sprouts
Yuja seeds were germinated for 21 days with proper germinating environment. Sprout hypocotyls of germintaed yuja seed was extracted with methanol and its composition and concentrations of phenolic compounds were compared with those of methanol yuja seed extract.
Concentrations of phenolic compounds in hypocotyls were increased during germination, and their compositions were different from yuja seeds. Flavonones, which are specific in citrus, such as neohesperidin, naringenin and hesperitin, were newly produced during germination.
When anti-oxidant activities of yuja sprouts and seeds extracts were compared, extract of yuja sprouts had stronger activities.
Yuja sprouts extracts were examined for anti-obese activities.
Addition of yuja sprouts extracts to 3T3-L1 cells significantly suppressed differentiation to adipocytes. Oral administration of yuja sprout extract to SD rats also inhibited excessive fat absorption into a body, which indicated that specific flavonones in yuja sprouts play lipase inhibiting activities. Conclusively, germinated yuja can be a potent anti-obesity agent.
5. Development of processed yuja seed products
To produce debitterized yuja seed extract, ethanol extract of yuja seed was treated with toluzyme 3.0L with the presence of maltodextrin.
Hydrophobic flavonoids that are considered as major bittering compounds in yuja seeds were effectively glucosylated and became hydrophylized. These changes reduced bitterness of yuja seed extract effectively. Then, debittered yuja seed extract was subjected to spray drying process to produce soluble yuja seed extract powder. This powder was added up to 0.2% to produce yuja seed added lemon juice that was considered as palatable in sensory analysis. Yuja seed extract powder also added to process whitening cream. Yuja solid soap and foam cleansing were processed by adding yuja seed oil.
목차 Contents
- 표지 ... 1
- 제출문 ... 2
- 요약문 ... 3
- SUMMARY ... 8
- Contents ... 13
- 목차 ... 16
- 제1장 연구개발과제의 개요 ... 20
- 제1절 연구의 필요성 ... 20
- 1. 기술적 측면 ... 20
- 2. 경제·산업적 측면 ... 21
- 3. 사회·문화적 측면 ... 22
- 제2절 연구개발 목표와 내용 ... 23
- 1. 연구개발 목표와 내용 ... 23
- 2. 연차별 연구개발 목표와 내용 ... 23
- 제2장 국내외 기술개발 현황 ... 24
- 제1절 국내외 연구현황 ... 24
- 제2절 앞으로 전망 ... 25
- 제3장 연구개발수행 내용 및 결과 ... 26
- 제1절 연구 수행 방법 ... 26
- 1. 유자씨의 식품학적 특성 ... 26
- 가. 유자씨의 일반성분 ... 26
- 1) 유자씨 ... 26
- 2) 수분 ... 26
- 3) 지방 ... 27
- 4) 단백질 ... 27
- 5) 회분 ... 28
- 나. 유자씨 기름의 특성 ... 28
- 1) 유자씨 기름의 지방산 조성 분석 ... 28
- 2) 유자씨 기름의 이화학적 특성 ... 29
- 3) 유자씨 기름의 항산화 효과 ... 29
- 2. 유자씨의 생리활성 ... 30
- 가. Polyphenol농축 분획 ... 30
- 1) 각 분획 별 추출방법 ... 30
- 2) HPLC를 이용한 polyphenol조성 분석 ... 30
- 3) Total polyphenol 함량 ... 31
- 나. Polyphenol함유 분획의 생리활성 ... 31
- 1) 항산화 활성 ... 31
- 2) 면역 활성 ... 32
- 3) 항암 활성 ... 35
- 4) 항균 활성 ... 36
- 다. Triterpenoid 분획 ... 36
- 1) 추출방법 ... 36
- 2) HPLC를 이용한 triterpenoid조성 및 함량 분석 ... 36
- 라. Triterpenoid함유 분획의 생리 활성 ... 37
- 1) 피부 미백 효과 ... 37
- 2) Tyrosinase 저해효과 ... 37
- 마. 발아유자 ... 38
- 1) 유자씨의 발아 공정 ... 38
- 2) 발아유자씨 추출물 제조 ... 38
- 바. 발아유자의 생리활성 ... 38
- 1) 항비만 효과 ... 38
- 3. 유자씨 식품소재 및 가공제품 개발 ... 42
- 가. 유자씨 중간 식품소재 개발 ... 42
- 1) 탈고미 조건 ... 42
- 2) 분무건조 조건 ... 42
- 나. 유자씨 기름 제조 ... 42
- 1) 유자씨 기름의 탈고미 조건 ... 42
- 다. 유자씨 가공제품 개발 ... 43
- 1) 유자씨 음료 ... 43
- 2) 유자씨 비누 ... 43
- 3) 미백 크림 ... 43
- 제2절 연구 수행 결과 ... 44
- 1. 유자씨의 식품학적 특성 ... 44
- 가. 유자씨의 일반성분 ... 44
- 나. 유자씨 기름의 특성 ... 44
- 1) 유자씨 기름의 지방산 조성 ... 44
- 2) 유자씨 기름의 이화학적 조성 ... 46
- 3) 유자씨 기름의 항산화 효과 ... 47
- 2. 유자씨의 각종 생리활성 ... 49
- 가.Polyphenol농축 분획 ... 49
- 나. Polyphenol농축 분획의 생리활성 ... 51
- 1) 항산화 활성 ... 51
- 2) 면역 활성 ... 59
- 3) 항암 활성 ... 65
- 4) 항균 활성 ... 69
- 다. Triterpenoid함유 분획 ... 70
- 라. Triterpenoid함유 분획의 생리 활성 ... 71
- 1) 항암 활성 ... 71
- 2) 항균 활성 ... 71
- 3) 피부 미백 효과 ... 72
- 마. 발아유자 ... 73
- 바. 발아 유자의 생리활성 ... 78
- 1) 항산화 활성 ... 78
- 2) 항비만 효과 ... 80
- 3. 유자씨 식품소재 및 가공 식품 개발 ... 83
- 가. 유자씨 중간 식품소재 개발 ... 83
- 나. 유자씨 가공제품 개발 ... 85
- 1) 유자씨 음료 ... 85
- 2) 유자씨 미백 크림 ... 87
- 3) 유자씨 비누 ... 89
- 제4장 목표달성도 및 관령분야에의 기여도 ... 95
- 1. 목표달성도 ... 95
- 2. 기여도 ... 96
- 제5장 연구개발결과의 활용계획 ... 97
- 제6장 연구개발과정에서 수집한 해외과학기술정보 ... 98
- 1. High throughput debettering(미국특허 4,065,842) ... 98
- 2. 신규 flavonoid배당체, 그 추출법 및 용도(日本特願平7-176923) ... 98
- 제7장 참고문헌 ... 99
- 끝페이지 ... 103
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.