보고서 정보
주관연구기관 |
식품의약품안전평가원 |
연구책임자 |
강태석
|
참여연구자 |
이화정
,
반경녀
,
서일원
,
이영주
,
이진희
,
오재명
,
최문지
,
이은희
,
최윤주
,
그외 다수
|
보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 |
한국어
|
발행년월 | 2014-12 |
과제시작연도 |
2014 |
주관부처 |
식품의약품안전평가원 |
사업 관리 기관 |
식품의약품안전처 Ministry of Food and Drug Safety |
등록번호 |
TRKO201500007404 |
과제고유번호 |
1475007937 |
사업명 |
식품 등 안전관리 |
DB 구축일자 |
2015-06-27
|
키워드 |
기능성원료.기능성.평가.가이드.Functional ingredients.Functionality.Evaluation.
|
초록
▼
연구결과
필요성 및 목표
○ 건강기능식품 기능성원료의 개발 및 평가 시 예측성ㆍ신뢰성 확보를 위한 기능성별 평가 가이드(안) 마련
- 인지능력향상, 긴장완화, 피로개선, 면역기능개선, 피부건강
방법 및 결과
○ 국내ㆍ외 관련(인지능력 향상, 긴장 완화, 피로 개선, 면역기능 개선, 피부 건강) 가이드 및 심사사례 조사ㆍ분석
○ 5종의 기능성별 기 인정된 근거자료 검토ㆍ분석
- 작용기전, in vivo/in vitro 시험, 인체적용시험 설계 및 바이오마커 등
○ 산ㆍ학ㆍ연 관 내ㆍ
연구결과
필요성 및 목표
○ 건강기능식품 기능성원료의 개발 및 평가 시 예측성ㆍ신뢰성 확보를 위한 기능성별 평가 가이드(안) 마련
- 인지능력향상, 긴장완화, 피로개선, 면역기능개선, 피부건강
방법 및 결과
○ 국내ㆍ외 관련(인지능력 향상, 긴장 완화, 피로 개선, 면역기능 개선, 피부 건강) 가이드 및 심사사례 조사ㆍ분석
○ 5종의 기능성별 기 인정된 근거자료 검토ㆍ분석
- 작용기전, in vivo/in vitro 시험, 인체적용시험 설계 및 바이오마커 등
○ 산ㆍ학ㆍ연 관 내ㆍ외부 전문가로 구성된 실무작업반 운영 및 의견조회
○ 최종 5종의「건강기능식품 기능성 평가 가이드(안)」마련
기대성과
○ 관련 업계의 기능성 원료 개발시 투명성ㆍ효율성 증가
○ 기능성 평가 심사 업무의 투명성ㆍ일관성 제고
○ 국내 건강기능식품 개발의 경쟁력 강화
Abstract
▼
Health functional food is a product intended for use to enhance and preserve the human health with one or more functional ingredients or constituents. To prove functionality of functional ingredients and products, evidence data of in vitro, in vivo and human study must be need as functionality data.
Health functional food is a product intended for use to enhance and preserve the human health with one or more functional ingredients or constituents. To prove functionality of functional ingredients and products, evidence data of in vitro, in vivo and human study must be need as functionality data.
So far, there are approved 31 kinds of functionality by MFDS. But, there are only 6 kinds of 'A guideline for functional assessment of health functional food' about each functionality including anti-oxidant. So, the aim of this study is to publish 5 kinds of the 'A guideline for functional assessment of health functional food'. 5 kinds of functionality are as follows; improving cognitive abilities, relieving tension, improving immune function, improving fatigue and skin health. To do this, we surveyed biomarkers categorized by in vitro, in vivo and human study through analysing approved functional ingredients and products, research papers, EFSA reports and so on related each functionality. And then, we organized expert group and reviewing surveyed biomarkers related each functionality.
As a result, we selected 20 biomarkers including such as WAIS in improving cognitive abilities, 35 biomarkers including such as brain wave in relieving tension, 36 biomarkers including such as cortisol in improving fatigue, 48 biomarkers including such as immunoglobulin E in improving immune function and 37 biomarkers including such as TEWL in skin health. And we also suggest recognized principles, approval criteria and examination cases by each functional in the 'A guideline for functional assessment of health functional food'.
Therefore, we expect that 5 kinds of the 'A guideline for functional assessment of health functional food' helps to enhance transparency and efficiency when developing and conducting examination of new functional ingredients and products.
목차 Contents
- 표지 ... 1
- 자체연구개발과제 최종보고서 ... 2
- 국문 요약문 ... 3
- Summary ... 4
- 목 차 ... 5
- 연구개발과제 연구결과 ... 6
- 제1장 연구개발과제의 개요 ... 6
- 제1절 연구개발과제의 목표 ... 6
- 제2절 연구개발과제의 필요성 ... 6
- 제2장 연구개발과제의 국내ㆍ외 연구개발 현황 ... 9
- 제1절 국내 연구개발 현황 ... 9
- 제2절 국외 연구개발 현황 ... 10
- 제3장 연구개발과제의 연구수행 내용 및 결과 ... 12
- 제1절 연구 추진전략 및 추진체계 ... 12
- 제2절 연구내용 및 결과 ... 13
- 제4장 연구개발과제의 연구결과 고찰 및 결론 ... 321
- 제5장 연구개발과제의 목표달성도 및 관련분야에의 기여도 ... 322
- 제1절 연구목표의 달성도 ... 322
- 제6장 연구개발과제의 연구개발 결과 활용계획 ... 323
- 제1절 활용성과 ... 323
- 제2절 활용계획 ... 323
- 제7장 참고문헌 ... 325
- [별첨] 5종 기능성 가이드라인 ... 350
- 끝페이지 ... 624
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.