보고서 정보
주관연구기관 |
식품의약품안전평가원 |
연구책임자 |
김미혜
|
참여연구자 |
임호수
,
최희주
,
박건상
,
방수진
,
김다현
,
최재천
,
박세종
,
윤상순
,
민혜경
,
그외 다수
|
보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 |
한국어
|
발행년월 | 2014-12 |
과제시작연도 |
2014 |
주관부처 |
식품의약품안전평가원 |
사업 관리 기관 |
식품의약품안전처 Ministry of Food and Drug Safety |
등록번호 |
TRKO201500007410 |
과제고유번호 |
1475007938 |
DB 구축일자 |
2015-06-27
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키워드 |
카페인,일일섭취량,평가caffeine,daily intake,assessment
|
초록
▼
연구결과
필요성 및 목표
○ 카페인은 피로를 덜 느끼게 하는 등 긍정적 측면이 있으나 과다 섭취 시 불면증, 신경과민 등의 부정적 작용이 있음
○ 최근 커피, 에너지음료 등의 소비 증가로 인해 어린이, 청소년 등 취약 계층의 카페인 과다섭취에 대한 우려가 증가하고 있음
○ 카페인에 과다 노출되지 않도록 다양한 정책을 펼치기 위한 기초 자료로 활용하기 위해 카페인 섭취량 평가가 필요함
방법 및 결과
○ 국내외 카페인 관리현황 및 섭취량 평가자료 등 조사
○ 식품 중 카페인 분석법 확립
연구결과
필요성 및 목표
○ 카페인은 피로를 덜 느끼게 하는 등 긍정적 측면이 있으나 과다 섭취 시 불면증, 신경과민 등의 부정적 작용이 있음
○ 최근 커피, 에너지음료 등의 소비 증가로 인해 어린이, 청소년 등 취약 계층의 카페인 과다섭취에 대한 우려가 증가하고 있음
○ 카페인에 과다 노출되지 않도록 다양한 정책을 펼치기 위한 기초 자료로 활용하기 위해 카페인 섭취량 평가가 필요함
방법 및 결과
○ 국내외 카페인 관리현황 및 섭취량 평가자료 등 조사
○ 식품 중 카페인 분석법 확립
- 액체크로마토그래프 등을 이용한 기기분석 조건 확립, 회수율, 검출 및 정량한계 등 검토
○ 카페인 함유량 분석 및 표시 실태조사
○ 카페인 섭취 안전성 평가
- 국민건강ㆍ영양조사 자료의 평균 식품섭취량 조사
- 카페인 함유량 자료 및 국민건강ㆍ영양조사 자료 등을 적용하여 최대 일일섭취 권고량 대비 카페인 섭취 수준 평가
기대성과
○ 카페인의 안전성 평가 결과에 대한 정보제공으로 카페인의 올바른 섭취 유도
Abstract
▼
The aim of this study was to determine the caffeine content of different sources and evaluate the caffeine intake by Korean population.
Revised method of 「Food Standard Code」, which was changed Nova-pak C18(4 μm, 3.9×300 mm) to Capcell pak C18(5 μm, 4.6×250 mm), applied to
The aim of this study was to determine the caffeine content of different sources and evaluate the caffeine intake by Korean population.
Revised method of 「Food Standard Code」, which was changed Nova-pak C18(4 μm, 3.9×300 mm) to Capcell pak C18(5 μm, 4.6×250 mm), applied to analyze the caffeine content of foods. Samples such as solid-, semisolid-, and powder-type were analyzed by an improved method. They were extracted with water, followed by treatment of 15% potassium ferrocyanide solution and 30% zinc sulfate solution. The resulting solution was filtered and injected to HPLC. The recoveries of caffeine ranged from about 91% to 107%, and limit of detection and limit of quantification of caffeine were 0.01 mg/kg, 0.04 mg/kg, respectively. Calibration curve over ranges of 0.05-100 mg/L showed good correlation coefficients(r2=0.9999). In addition, measurement uncertainty was calculated for two of certified reference materials, baking chocolate and decaffeinated coffee. The results of inter-laboratory validation seemed to be the improved method appropriate to the assessment of caffeine intake through five items such as recovery, LOD, LOQ, linearity and measurement uncertainty.
The caffeine content of 1,202 products, including coffee, soft drinks, tea, chocolate and cocoa products, was determined for the levels of caffeine in foods. The levels of caffeine were mainly high in coffee, confectionery and cocoa products. The daily intake of caffeine was estimated based on the monitoring data and Korean National Health and Nutrition Examination Survey(KNHNES)(2010-2012) to determine whether current caffeine intake approaches 'Recommended maximum caffeine daily intake' of Korea. Mean caffeine intake by general population, male and female were 24.1 mg/day, 25.6 mg/day and 22.7 mg/day, respectively. In children and adolescents(<18 y) mean caffeine intake of 15-18 years was 24.4 mg/day(0.4 mg/kgbw/day) and % Recommended Maximum Daily Intake was 16.1%. Mean caffeine intake by consumer group, male and female were 36.6 mg/day, 38.1 mg/day and 35.0 mg/day, respectively. Mean caffeine intake of 15-18 years consumer group was 44.9 mg/day(0.7 mg/kgbw/day) and % Recommended Maximum Daily Intake was 29.7%.
These data show that caffeine intake by the Korean population is within caffeine 'Recommended Maximum Daily Intakes'. These results have academic value and is useful for food policy of caffeine. Finally, these results on assessment of caffeine intake also will be used as a fundamental information of caffeine safety.
목차 Contents
- 표지 ... 1
- 자체연구개발과제 최종보고서 ... 2
- 국문 요약문 ... 3
- Summary ... 4
- 목 차 ... 5
- 연구개발과제 연구결과 ... 7
- 제1장 연구개발과제의 개요 ... 7
- 제1절 연구개발과제의 목표 ... 7
- 제2절 연구개발과제의 필요성 ... 7
- 제 3절 연구개발과제의 범위 ... 9
- 제 4절 연구개발 추진체계 및 방법 ... 10
- 제2장 연구개발과제의 국내ㆍ외 연구개발 현황 ... 11
- 제 1절 카페인의 제조방법 및 물리ㆍ화학적 특성 ... 11
- 제 2절 카페인 생산 및 수입실적 현황 ... 12
- 제 3절 카페인의 안전성 ... 13
- 제 4절 카페인 인체 대사 ... 14
- 제 5절 카페인의 국내외 관리 현황 ... 16
- 제 6절 국내외 식품 중 카페인 분석법 현황 ... 17
- 제 7절 국내외 카페인 섭취량 현황 ... 20
- 제3장 연구개발과제의 연구수행 내용 및 결과 ... 45
- 제1절 연구 내용 및 방법 ... 45
- 제2절 연구결과 ... 54
- 제4장 연구개발과제의 연구결과 고찰 및 결론 ... 127
- 제 1절 연구결과 고찰 ... 127
- 제 2절 결 론 ... 130
- 제5장 연구개발과제의 목표달성도 및 관련분야에의 기여도 ... 131
- 제 1절 연구개발과제의 목표달성도 ... 131
- 제 2절 관련분야에의 기여도 ... 131
- 제6장 연구개발과제의 연구개발 결과 활용계획 ... 132
- 제1절 활용성과 ... 132
- 제2절 활용계획 ... 132
- 제7장 참고문헌 ... 134
- 제8장 첨부서류 ... 140
- 끝페이지 ... 149
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