보고서 정보
주관연구기관 |
식품의약품안전평가원 |
연구책임자 |
김미혜
|
참여연구자 |
최재천
,
임호수
,
강길진
,
장운기
,
최희주
,
박세종
,
국주희
,
신은정
|
보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 |
한국어
|
발행년월 | 2014-12 |
과제시작연도 |
2014 |
주관부처 |
식품의약품안전평가원 |
과제관리전문기관 |
식품의약품안전평가원 National Institute of Food and Drug Safety Evaluation |
등록번호 |
TRKO201500007416 |
과제고유번호 |
1475007889 |
DB 구축일자 |
2015-06-27
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키워드 |
과불화화합물,불소수지,코팅,분석법perfluorinated compounds,fluorocarbon resin,coating,analysis method
|
초록
▼
연구 결과
필요성 및 목표
○ 불소수지 재질의 기구 및 용기 포장 제조시 과불화화합물 (Perfluorinated compounds, PFCs)이 사용되어 재질 중 잔류할 우려가 있어, 불소수지 재질로부터 이행되는 과불화화합물에 대한 분석법 확립 등 안전관리를 위한 기초 연구 필요
○ 기구 및 용기 포장으로부터 이행될 우려가 있는 불소수지 중 과불화화합물 분석법 확립
방 법 및 결 과
○ 과불화화합물에 대한 국내외 최신 안전성 평가결과 등 자료수집
○ 기구 및 용기 포장 중 과불화화합물에 대한
연구 결과
필요성 및 목표
○ 불소수지 재질의 기구 및 용기 포장 제조시 과불화화합물 (Perfluorinated compounds, PFCs)이 사용되어 재질 중 잔류할 우려가 있어, 불소수지 재질로부터 이행되는 과불화화합물에 대한 분석법 확립 등 안전관리를 위한 기초 연구 필요
○ 기구 및 용기 포장으로부터 이행될 우려가 있는 불소수지 중 과불화화합물 분석법 확립
방 법 및 결 과
○ 과불화화합물에 대한 국내외 최신 안전성 평가결과 등 자료수집
○ 기구 및 용기 포장 중 과불화화합물에 대한 국내외 사용실태 및 관리현황 조사
○ 식품 유사용매 중 과불화화합물 분석법 확립
- LC-MS/MS법 등 분석법 검증(식품유사용매별 검출한계, 직선성, 정밀성, 회수율 등)을 통한 최적의 분석법 도출
○ 국내 유통 불소수지 기구 및 용기 포장 중 과불화화합물 등의 식품유사용매로의 이행량 실태 조사
기대성과
○ 불소수지 기구 및 용기 포장 실태조사 자료 확보
Abstract
▼
Perfluoroinated compounds(PFCs) are used in the manufacturing of food packaging articles including non-stick coatings for cookware, and also paper coatings with oil and moisture resistance. The chemical stability of PFCs posed an issue for human safety as they do not degrade naturally and hence may
Perfluoroinated compounds(PFCs) are used in the manufacturing of food packaging articles including non-stick coatings for cookware, and also paper coatings with oil and moisture resistance. The chemical stability of PFCs posed an issue for human safety as they do not degrade naturally and hence may accumulate in the body.
In terms of food safety, since dietary intake is thought to be a major source of exposure to PFCs, it is necessary to determine migration level of PFCs from food packaging articles into foods during typical cooking conditions.
In this study, we have developed method for the analysis of 16 PFCs(PFPeA, PFHxA, PFHpA, PFOA, PFNA, PFDA, PFUnDA, PFDoA, PFTrDA, PFTeDA, PFHxDA, PFODA, PFBS, PFHxS, PFOS and PFDS) migrated from the above food packaging articles to food simulants. Liquid chromatography-tandem mass spectrometry(LC/MS/MS) using electro spray ionization(ESI) in negative ion mode was employed to determine residues of PFCs by using a gradient reversed-phase method with ammonium acetate/methanol. The method was validated for PFCs analysis by measuring recovery, limit of detection(LOD), limit of quantification(LOQ), and linearity of calibration curve. Recovery, LOD and LOQ showed good results. The recovery of 16 PFCs showed 78.1∼116.0%. A good linearity was established for 16 PFCs in a range of 0.25∼30 μg/kg, with R2≥0.99.
The optimized method would be applied to the analysis of 16 PFCs migrated into food simulants from 312 food packaging articles such as frying fan, baking utensil, grill fan, pot, rice cooker inner pot, baking sheet coated with fluorocarbon resin. As a result, 7 PFCs(PFOA, PFNA, PFDoDA, PFTrDA, PFTeDA, PFHxDA, PFODA) in 10 frying pans and 2 baking utensils among total 312 samples were detected in the range of ND~3.025 μg/kg.
PFOA, PFNA, PFDoDA, PFTrDA, PFTeDA, PFHxDA and PFODA in 10 frying pans were detected in the range of ND∼1.635 μg/kg, ND∼1.362 μg/kg, ND∼1.851 μg/kg, ND ∼2.155 μg/kg, ND∼1.214 μg/kg, ND∼2.543 μg/kg and ND∼3.052 μg/kg. PFNA in 2 baking utensils was detected in the range of ND∼2.122 μg/kg.
In addition, estimated daily intakes of PFOA, PFNA, PFDoDA, PFTrDA, PFTeDA, PFHxDA and PFODA were obtained by applying the results from monitoring. These safety were assessed through comparison with the TDI et al.
As a result of safety evaluation, in case of PFOA, PFNA, PFDoDA, PFTrDA, PFTeDA, PFHxDA and PFODA, estimated daily intakes are 3.2×10-5 μg/kg bw/day, 2.5×10-5 μg/kg bw/day, 3.4×10-5 μg/kg bw/day, 2.3×10-6 μg/kg bw/day, 2.3×10-6 μg/kg bw/day, 9.1×10-6 μg/kg bw/day and 2.0×10-5 μg/kg bw/day respectively. In comparison with TDI of PFOA suggested in EFSA, the ratio is 0.0021%.
The developed method in this study would be used as the basic information for food packaging articles safety management.
목차 Contents
- 표지 ... 1
- 자체연구개발과제 최종보고서 ... 2
- 국문 요약문 ... 3
- Summary ... 5
- 목 차 ... 7
- 연구개발과제 연구결과 ... 10
- 제1장 연구개발과제의 개요 ... 10
- 제1절 연구개발과제의 목표 ... 10
- 제2절 연구개발과제의 필요성 ... 10
- 제3절 연구개발과제의 범위 ... 12
- 제2장 연구개발과제의 국내ㆍ외 연구개발 현황 ... 13
- 제1절 과불화화합물의 정의와 용도 ... 13
- 제2절 과불화화합물의 종류 ... 15
- 제3절 과불화화합물의 유해성 ... 17
- 제4절 과불화화합물의 국내외 관리 현황 ... 20
- 제5절 과불화화합물의 국내외 연구개발 현황 ... 29
- 제3장 연구개발과제의 연구수행 내용 및 결과 ... 48
- 제1절 연구수행 내용 ... 48
- 제2절 연구결과 ... 63
- 제4장 연구개발과제의 연구결과 고찰 및 결론 ... 172
- 제1절 연구결과 고찰 ... 172
- 제2절 결론 ... 176
- 제5장 연구개발과제의 목표달성도 및 관련분야에의 기여도 ... 177
- 제1절 연구개발과제의 목표달성도 ... 177
- 제2절 관련분야에의 기여도 ... 178
- 제6장 연구개발과제 연구개발 결과 활용계획 ... 179
- 제1절 활용성과 ... 179
- 제2절 활용계획 ... 179
- 제7장 참고문헌 ... 181
- 제8장 첨부서류 ... 191
- 끝페이지 ... 193
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