보고서 정보
주관연구기관 |
(주)영양과미래 |
연구책임자 |
정해랑
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참여연구자 |
고상훈
,
최농훈
,
김해영
,
유화춘
,
권세혁
,
우광복
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보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 |
한국어
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발행년월 | 2011-10 |
과제시작연도 |
2011 |
주관부처 |
식품의약품안전청 |
사업 관리 기관 |
식품의약품안전처 Ministry of Food and Drug Safety |
등록번호 |
TRKO201500007623 |
과제고유번호 |
1475006353 |
DB 구축일자 |
2015-06-27
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키워드 |
신소재식품,신종식품,나노기술 응용식품,복제동물 유래식품,유전자 재조합식품,신규 원료,안전성 평가,로드맵novel food,safety,nanotechnology,genetically modified organization,foodsderived from cloned animal
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초록
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건강 사회의 도래, 식품과학 기술의 발달, 국제간 교역량의 증대 등으로, 예전에는 국내에서 소비한 적이 없는 식품이 많이 개발, 수입, 판매되고 있다. 이와 같은 소위 신소재식품은, 예전에 소비한 적 이 없으므로, 안전 관리가 매우 중요하다. 식품위생법에 의해 유전자 재조합 식품이나 신규 원료의 안전을 관리하고 있으나 개선되어야 할 부분이 있고 그 이외 유형에 대한 검토가 필요한 시점이다. 또한 2010년 11월 26일 시행된 식품안전기본법에서는, 관계행정기관의 장이 “신종식품”의 안전관리 대책을 세울 것을 명시하고 있다.
본
건강 사회의 도래, 식품과학 기술의 발달, 국제간 교역량의 증대 등으로, 예전에는 국내에서 소비한 적이 없는 식품이 많이 개발, 수입, 판매되고 있다. 이와 같은 소위 신소재식품은, 예전에 소비한 적 이 없으므로, 안전 관리가 매우 중요하다. 식품위생법에 의해 유전자 재조합 식품이나 신규 원료의 안전을 관리하고 있으나 개선되어야 할 부분이 있고 그 이외 유형에 대한 검토가 필요한 시점이다. 또한 2010년 11월 26일 시행된 식품안전기본법에서는, 관계행정기관의 장이 “신종식품”의 안전관리 대책을 세울 것을 명시하고 있다.
본 연구에서는 나노기술 응용식품, 복제동물 유래식품, 유전자 재조합 식품, 신규 원료 등을 포함한 신소재식품의 안전관리 정책 수립에 필요한 기반자료를 확보하는데 그 목적이 있다. 이를 위해, 관련 국내외 기술 및 시장동향, 관리 동향을 조사한 후 위해평가, 위해관리, 위해 커뮤니케이션 측면에서 현재의 이슈를 분석하였다. 관련 분야 국내 전문가를 대상으로, 과제 수요조사, 델파이조사, 워크샾 등을 수행하였으며, 이를 근거로 신소재식품 안전관리 로드맵을 작성하였다.
2016년 식약청의 신소재식품 안전관리 사업의 비전을 “건강사회 앞당기는 안전한 신소재식품”으로, 목표를 “선진국 수준의 신소재식품 안전관리 체계 구축”으로 정하였다. 이를 달성하기 위한 기본방향은, 과학적 위해평가, 합리적 위해관리, 투명한 위해 커뮤니케이션이며, 추진전략은 제도의 선진화, 기술의 과학화, 인프라 구축이다. 향후 5년간 수행할 7개 중점과제와 23개 세부과제를 제시하고 연도별 실천계획을 제안하였다.
본 과제 수행을 위해 국내의 학계, 산업계, 소비자계, 정부부처 등의 분야별 전문가를 파악하고 신소재식품 전문가 협의회를 구성, 운영하였다. 식품의약품안전청장은 2011년 6월 27일 본 협의회 위원을 신소재 과학전문가 자문위원으로 위촉한 바 있다. 본 과제에서 제안한 신소재식품의 안전관리를 위한 중장기 로드맵을 첫실히 수행할 경우, 향후 국민건강 증진에 도움이 될 뿐 아니라 신소재식품이 미래 성장산업으로 국제적 경쟁력을 가질 수 있을것이다.
Abstract
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With the advent of a healthy society, progress of food science and technology and increasing trade among nations, brand-new foods which have never been consumed before in Korea are being produced, imported or distributed. It is very important to ensure the safety of novel foods because they have no
With the advent of a healthy society, progress of food science and technology and increasing trade among nations, brand-new foods which have never been consumed before in Korea are being produced, imported or distributed. It is very important to ensure the safety of novel foods because they have no history of safe use. Although the safety of genetically modified foods and new raw materials is controlled in accordance with the Food Sanitation Act, there are still things to be improved and further it is necessary to review other types of novel foods and ingredients. The Framework Act on Food Safety which became effective on November 26, 2010 specifies that the commissioners of competent authorities have to plan measures for safety of novel foods.
This study aims to obtain basic data that may be needed to make a safety management policy for novel foods including nanotechnology-applied foods, foods from cloned animals, genetically modified foods and new raw ingredients. To do this, we investigated domestic and foreign related technologies, market trends and food control measures and then analyzed the current issues of risk assessment, risk management and risk communication. In addition, we conducted project demand and Delphi surveys of Korean experts in related fields and a workshop with them and created a roadmap based on the results from the surveys and workshop.
The objective of the KFDA's novel food safety management initiative was suggested as building an "advanced-level system for safety management of novel foods", with the vision "safe novel foods to move up healthy society." The basic principles for achieving the objective include scientific risk assessment, rational risk management and transparent communication and the strategic approaches are to make the system more advanced, make technologies more systematic and build better infrastructure. We suggested seven different priority tasks and 23 subtasks that will be worked on for the next five years and proposed specific action plans on a yearly basis.
For this project, we identified experts in related fields from the academic and industrial circles, consumer groups and government organizations and organized and run a council of novel food experts. On June 67, 2011, KFDA Commissioner appointed the council members as scientific consultants on novel foods.
If the long-term roadmap for safety management of novel foods as proposed in this project is followed faithfully, it will help promote people’s health in the future and make novel foods more competitiveness in the global market, playing a favorable role in the future growth of related industries.
목차 Contents
- 표지 ... 1
- 제출문 ... 2
- 목차 ... 3
- 표차례 ... 5
- 그림 차례 ... 6
- I. 연구개발과제 요약문 ... 8
- 국문 요약문 ... 8
- 주관연구책임자 의견 ... 9
- Summary ... 10
- Opinion of Project Investigator ... 11
- II. 총괄연구개발과제 연구결과 ... 12
- 제1장 연구개발과제의 목적 및 필요성 ... 12
- 제2장 연구개발과제의 목표달성도 ... 16
- 제3장 국내 • 외 기술개발 현황 ... 17
- 제4장 연구개발과제의 내용 및 방법 ... 32
- 제5장 총괄연구개발과제의 최종결과 및 고찰 ... 36
- 제6장 부 록 ... 137
- 제7장 연구개발과제의 연구성과 ... 159
- 제8장 참고문헌 ... 161
- 끝페이지 ... 164
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