Ⅳ. 연구개발결과 1. 고색소, 고신미, 고기능성 고추 품종 육성 □ 고색소, 고신미이며 원예적 형질이 우수한 하나98 품종개발 및 품종보호출원과 기술이전 실시. 중국 시험포 재배 등을 통해 품종 수출 증대 및 양친 종자 수출. □ 지역적응성 검정 및 시교를 위하여 한국, 중국의 포장에서 F1 조합을 시험 재배함. 포장바이러스저항성을 지닌 고신미품종 하나25호 및 하나19호를 육성하였으며, 특히 하나19호는 고추 역병 저항성을 함께 지니고 있으며 대비종에 비해 과실 크기가 큼. □ 시험 재배를 통해 고색소 대과
Ⅳ. 연구개발결과 1. 고색소, 고신미, 고기능성 고추 품종 육성 □ 고색소, 고신미이며 원예적 형질이 우수한 하나98 품종개발 및 품종보호출원과 기술이전 실시. 중국 시험포 재배 등을 통해 품종 수출 증대 및 양친 종자 수출. □ 지역적응성 검정 및 시교를 위하여 한국, 중국의 포장에서 F1 조합을 시험 재배함. 포장바이러스저항성을 지닌 고신미품종 하나25호 및 하나19호를 육성하였으며, 특히 하나19호는 고추 역병 저항성을 함께 지니고 있으며 대비종에 비해 과실 크기가 큼. □ 시험 재배를 통해 고색소 대과종 품종인 하나5909호 육성함. 숙기가 빠르고 건조가 용이해 가공 식품 개발에 적합. □ 과제 간 협력을 통해 항당뇨 기능성 품종 하나4176호 육성. 알려진 항당뇨 기능성 품종에 비해 효능이 우수하게 평가되었으며 비교적 높은 색도와 중신미를 지닌 품종이기 때문에 식품으로서의 활용도도 높은 품종이라 할 수 있음. 2. 고추 색소 및 신미 함량 연관 분자마커 개발 및 분석 방법 정립 □ 신미 함량이 분리되는 RIL 집단 육성을 통해 매운맛 함량 분포의 9 - 22%를 설명할 수 있는 QTL 탐색함. 또한 새로운 신미 조절 유전자 위치를 찾고, 연관 분자마커 선발함. □ Gibb's reagent를 이용한 간이 신미 분석법 및 Vis/NIR 초분광 분석법을 이용한 ASTA 측정법 개발. 분석 시간 절약으로 대량신속분석이 가능해짐. 3. 가공용 고추 품질지표 선발 □ 총 818종의 계통 및 후보 품종에 대한 품질 평가를 수행하였음. 고색소, 고신미후보 품종 중 당 함량이 26%이상인 25개 고품질 후보 품종을 선발함. □ 색도 및 신미 외 고추 유래 향미/관능 성분 및 고추장 기호도와의 연계성 분석을 통해 긍정적인 요인으로는 단맛, 부정적인 요인으로는 매운맛, 아린맛, 떫은맛과 malic acid, hexanal의 함량이 선발되었음. 4. 고추장 시제품 개발 □ 후보 품종의 고추장 적용 이후 품질 평가를 통해, 가공적합성이 높은 후보 품종을 최종 선발하고, 고추장 시제품을 개발하였음. 고신미 품종으로는 1473 후보 품종이, 항당뇨 기능성 품종으로는 하나4176호를 선발함. 추가적인 재배 적합성 테스트 및 기능성 검증을 통해 연구를 지속할 계획임.
Abstract▼
Ⅳ. Results and conclusion of the research 1. Development of high-colored and high-pungent processing peppers □ “Hana 98” which has high-color, high-pungency, and outstanding horticultural traits was developed and registered. By test cultivation, seeds of cultivar and two parental lines were ex
Ⅳ. Results and conclusion of the research 1. Development of high-colored and high-pungent processing peppers □ “Hana 98” which has high-color, high-pungency, and outstanding horticultural traits was developed and registered. By test cultivation, seeds of cultivar and two parental lines were exported to China. □ “Hana 25”and “Hana 19” are high-pungent cultivars with FVT. “Hana 19”is resistance to Phytophthora and has large fruit. □ “Hana 5909” is a high-colored pepper cultivar with large fruit. As “Hana 5909” has fast mature time and easily dried, it is suitable for pepper processed foods. □ Cultivar with anti-diabetic effects,“Hana 4176”, was developed with cooperative work with Seoul National University. Compare to famous anti-diabetic cultivar, “Hana 4176” was evaluated to have better effects. Also it has high-color and normal-pungent fruit which is useful as food ingredients. 2. Development of markers and evaluation methods for fruit color and pungency □ By development of RIL population with segregated pungency level, QTLs explaining 9-22% of pungency level were detected. Also a novel locus controlling presence and absence of pungency and linked markers were identified. □ A simple method using Gibb's reagent to evaluate pungency and Vis/NIR hyperspectral method to measure fruit color were developed. As the time and labor was reduced, high-throughput evaluation became possible. 3. Identification of quality indicators □ A total of 818 pepper breeding lines and candidate cultivars were tested for fruit quality. Finally, 25 cultivars were selected on the base of sugar contents above 26% from good-colored and high-pungent candidates. □ New quality indicators were identified from correlation test between volatile compounds of pepper and consumer preference of Gochujang. Sweetness showed the highest positive outcome while, pungency, astringency, malic acid and hexanal impaired the taste of Gochujang. 4. Development of prototype Gochujang □ Based on the quality test results, candidate cultivars listed to exhibit desired performance in processing were used to make sample Gochujang. A pungent cultivar candidate 1473 and an anti-diabetic cultivar Hana4176 were selected. Furthermore, test cultivation and evaluation will be done to verify the quality of selected cultivars.
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