사자발약쑥, 유자 및 감잎의 혈행 개선 건강기능소재 및 제품개발 Development of health-functional food for improving haemostasis using Artemisia princeps Pampanini, Citrus junos Sieb and persimmon leaves원문보기
보고서 정보
주관연구기관
CJ제일제당(주)
보고서유형
최종보고서
발행국가
대한민국
언어
한국어
발행년월
2015-03
과제시작연도
2013
주관부처
농림축산식품부 Ministry of Agriculture, Food and Rural Affairs(MAFRA)
○ 연구개발 목표 및 내용 - 사자발약쑥, 감잎, 유자의 표준화를 위한 국내산지 선정, 지표성분 개발 및 추출법의 표준화 - 건강기능소재 조성물의 안전성 자료 확보 - 기능성 소재의 혈행개선 기능에 대한 과학적 근거와 작용기작 도출 - 고부가가치 식품소재의 산업화 공정 개발 - 시제품 제조와 제품화를 위한 최적화 공정조건 설정
○ 연구결과 - 사자발약쑥, 유자 및 감잎 주정 추출물의 원료 표준화 (원물수급 산지 추출법 지표성분 설정 및 분석법, 잔류농약, 중금속, 식경험 자료 확보 및 저
○ 연구개발 목표 및 내용 - 사자발약쑥, 감잎, 유자의 표준화를 위한 국내산지 선정, 지표성분 개발 및 추출법의 표준화 - 건강기능소재 조성물의 안전성 자료 확보 - 기능성 소재의 혈행개선 기능에 대한 과학적 근거와 작용기작 도출 - 고부가가치 식품소재의 산업화 공정 개발 - 시제품 제조와 제품화를 위한 최적화 공정조건 설정
○ 연구결과 - 사자발약쑥, 유자 및 감잎 주정 추출물의 원료 표준화 (원물수급 산지 추출법 지표성분 설정 및 분석법, 잔류농약, 중금속, 식경험 자료 확보 및 저장안정성 분석 등) - 사자발약쑥, 유자 및 감잎의 혈행 개선 기능성 규명 (시험관실험, 동물실험, 인체적용시험) - 소재의 대량생산 공정 확립 및 제품화 기술 개발
○ 연구성과 활용실적 및 계획 연구 결과를 토대로 현재까지 2편의 논문이 출판되었으며, 1편의 논문은 투고중임. 또한 특허 1건이 출원 완료되었으며 2015년에 개별인정 신청하여 2016년에 자체사업화가 예정되어 있음. 국내 농산자원을 이용한 혈행 개선 기능성 소재를 개발한 노하우는 추후 개발될 기능성 소재 및 제품 개발에도 사용될 것이며, 고부가가치화를 실현할 것임 또한 본 과제를 통해 출판된 국제 논문이나 특허를 통해 국내산 기능성 소재의 글로벌화에도 기여할 것임.
Abstract▼
IV. Research project results 1. 1st Sub-project: Artemisia princeps Pampanini, Citrus junos Sieb, persimmon leaves were selected for improving haemostasis, and those were extracted to maximize the selected active components. Based on these, we established mass production process and de
IV. Research project results 1. 1st Sub-project: Artemisia princeps Pampanini, Citrus junos Sieb, persimmon leaves were selected for improving haemostasis, and those were extracted to maximize the selected active components. Based on these, we established mass production process and developed pre-treatment process. Also we performed the safety analysis and storage stability of Citrus junos Sieb and persimmon leaves mixture, and we plan to commercialize them.
2. 2nd Sub-project: Artemisia princeps Pampanini, Citrus junos Sieb, persimmon leaves ethanol extracts and their major flavonoids significantly prolonged blood coagulation time and reduced the arachidonic acid-induced platelet aggregation as well as platelet activation biomarkers. We performed beneficial effects of Artemisia princeps Pampanini, Citrus junos Sieb, persimmon leaves ethanol extracts on blood circulation and lipid metabolism in twice animal study. Also, we investigated the synergy effect of persimmon leaves and Citrus junos Sieb mixture.
3. 3st Sub-project: In clinical trial, we investigated changes of PT, aPIT, total cholesterol, LDL-cholesterol, HDL-cholesterol and triglyceride as clinical indicators for improving blood circulation. In the result, changes in each level were not consistent and there were no statistically significant difference between experiment group and placebo group. All measured value and their changes were in normal range and it implicates no significant effect on improving blood circulation. Since this was a pilot study, further investigation to explore the effect of cmposite power of persimmon leaves and Citrus junos Sieb on blood circulation is necessary.
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.