보고서 정보
주관연구기관 |
국립원예특작과학원 National Institute of Horticultural and Herbal Science |
보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 |
한국어
|
발행년월 | 2016-02 |
과제시작연도 |
2015 |
주관부처 |
농촌진흥청 Rural Development Administration(RDA) |
등록번호 |
TRKO201600003405 |
과제고유번호 |
1395040876 |
사업명 |
원예특작시험연구 |
DB 구축일자 |
2016-06-25
|
DOI |
https://doi.org/10.23000/TRKO201600003405 |
초록
▼
Ⅳ. 연구개발결과
○ 고기능성 감귤 품종 육성
- 교배실생 양성: ‘11년 7개 조합 517개 실생, ’12년 5개 조합 300개 실생
- 기능성분이 우수한 계통 선발: CG109, KW358
ㆍCG109 : 나리루틴, 나린진, 헤스페리딘 고함량
ㆍKW358 : 나리루틴, 헤스페리딘, 노빌레틴, 탄제레틴 고함량
○ 유망품종의 유용성분의 분류 및 DB 구축
- 조생종 1차 선발계통의 성분 분석: 헤스페리딘 고함유, KW61 우수계통
- 만생종 1차 선발계통의 성분 분석: 나리루틴, 헤스페리딘
Ⅳ. 연구개발결과
○ 고기능성 감귤 품종 육성
- 교배실생 양성: ‘11년 7개 조합 517개 실생, ’12년 5개 조합 300개 실생
- 기능성분이 우수한 계통 선발: CG109, KW358
ㆍCG109 : 나리루틴, 나린진, 헤스페리딘 고함량
ㆍKW358 : 나리루틴, 헤스페리딘, 노빌레틴, 탄제레틴 고함량
○ 유망품종의 유용성분의 분류 및 DB 구축
- 조생종 1차 선발계통의 성분 분석: 헤스페리딘 고함유, KW61 우수계통
- 만생종 1차 선발계통의 성분 분석: 나리루틴, 헤스페리딘 고함유, 05-청견2-13, 05-청견4-33, 94KT-1 3계통 우수
- 재래귤의 성분 분석: 당유자 〉지각 〉팔삭 〉하귤
ㆍ중문실생, 지각, 편귤, 팔삭, 당유자, 하귤: 나린진, 네오헤스페리딘 80% 이상
ㆍ빈귤, 동정귤: 루틴, 헤스페리딘
ㆍ사두감, 삼보감, 유자, 감자: 나리루틴, 헤스페리딘 90% 이상
ㆍ홍귤, 인창귤, 진귤, 병귤: 헤스페리딘, 노빌레틴, 탄제레틴 70% 이상
- 오랍텐의 품종별 함량 분석
ㆍ재래귤의 함량이 높음: 진귤〉홍귤〉병귤〉인창귤〉팔삭〉Lane late〉동정귤
○ 유망품종의 주요 성분을 이용한 다양한 가공적성 구명
- 유망 신품종의 가공적성 구명
ㆍ하밀감: 과피두께가 두껍고, 특히 알베도 비율이 높아 과피를 이용한 가공품 개발, 기능성 물질 추출 재료로 적합
ㆍ신예감: 과육율과 착즙수율이 높고 과즙의 색감과 품질이 좋아 과육과 착즙액을 이용한 가공품 개발에 적합
ㆍWM03: 과피가 두껍고 플라베도, 알베도 비율이 높아 과피를 이용한 가공소재로 적합
- 플라보노이드 성분 분석
ㆍ하밀감: 나린진, 네오헤스페리딘 고함유.
ㆍ신예감: 헤스페리딘 고함유. 노빌레틴, 탄제레틴과 같은 PMF 성분 함유
ㆍWM03: 나리루틴, 헤스페리딘 고함유.
- 가공시제품 개발
ㆍ하밀감 음료, 마말레이드, 비누, 바디워셔, 바디로션
ㆍ하밀감, 신예삼, WM03 과실 전체를 사용한 액상차
ㆍ항산화 효능이 강화된 금감 침출차 등
Abstract
▼
This study was conducted to develop the new citrus varieties included high levels of functional materials, to analyze functional materials content of domestic citrus gemplasm. Some varieties such as native cultivars including 'Dangyooja', 'Jigak' have a high levels of functional materials like flavo
This study was conducted to develop the new citrus varieties included high levels of functional materials, to analyze functional materials content of domestic citrus gemplasm. Some varieties such as native cultivars including 'Dangyooja', 'Jigak' have a high levels of functional materials like flavonoids, carotenoids, etc. However, these cultivars have not been cultivated because of their low quality of fruit. The goal of this study is to develop the new citrus cultivars having both high level of functional materials and high quality of fruit characteristics, to investigate the usability as cultivar for processing of new Citrus varieties. Crosses have done using 'Hassaku', 'KW358', 'KG03' and 'Citrus unshiu' as a seed parents with 'Sanguinelli', 'Natsudaidai' and several mandarin cultivars as a pollen parents. These cross combination was intended to mix both high level of functional materials and high quality of fruit. Flavonoids compounds were analyzed in 'Hamilgam' selected in 2010 and cross seedlings preliminary selected. Among these, 'KW358' has a high level of Hesperidin, Nobiletin and Tangeretin compare to others.
In analysis of functional material contents in primary selected lines with early maturinng trait, the rind of KW-61 contained 10mg/g of hesperidin. In the case of primary selected lines with late maturinng trait, 05-cheonggyeon2-13, 94KT-1 was confirmed to have the high flavonoids contenst than 'bujihwa' in the rind and the flesh. In the case of traditional tangerine, 'Dangyooja', 'Jigak', 'Haguyl' have a high contents of flavonoids, particularly in 'Dangyooja' showed the highest content in rind and flesh of 40mg/g. Among the introduced citrus gemplasm, murcott contained the most flavonoids, next was Burgundy GF. In other kinds of varieties there was no difference with domestic citrus. The flavonoids contents of kumquat were different with other citrus. Total flavonoids contents of kumquat was lower than orange, mandarin, grapefruit, and the contents of peel and flesh almost did not differ, in addition unlike orange, mandarin, grapefruit, NHDC content of peel an flesh of kumquat was higher than others. From analysis of the content of auraptene in varieties, conventional citrus, 'Jinguyl' was highest, which, contained 127.98ppm. Antiinflammatory and whitening activity assay of auraptene was good at 50 ug/ml or less concentration.
We made prototype processing such as sope, lotion, body washer, beverage, eac. by using new Citrus varieties-'Hamilgam', 'Shinyegam'.
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